Ionuț TOADER, vlogul actorului la tinerețe

Mă gândisem să ies în titlu cu următorul citat care sigur urma să atragă mai mult atenția cititorilor – Ionuț Toader: „Sunt actor în România și asta din inconștiență”.

Fără actorie-n pandemie, actorul Ionuț Toader are mai mult timp pentru vlogging

Însă m-am sucit și-am ales calea corectă și, prietenii din online știu de ce, SEO – Search Engine Optimization. Până la urmă interviul pe care urmează să-l citiți e despre „Vlogu’ lu’ Toader” chiar dacă actorul vă povestește pe canalul lui de YouTube și ce nu vreți să știți din lumea spectacolului.

Ni se prezintă scena cu mai puțin sclipici decât suntem obișnuiți să vedem. „5 motive reale să NU te faci actor”, „Adevărul despre meseria de actor în România” – cam dureros, „Actor în străinătate sau în România?”, „Ce facultate să aleg? Pasiune sau bani?” sunt doar câteva dintre episoadele înregistrate până acum de vlogger-ul Ionuț Toader. La prima vedere ați putea crede că nu vă sunt adresate dacă n-aveți vreun gând să faceți teatru. E parțial adevărat. O să vă spun că eu m-am regăsit întru totul. Am înlocuit „actor” cu „jurnalist” și i-am dat dreptate. Dacă n-ar fi pasiunea pentru scris care să-mi hrănească sufletul și, într-o notă mai amuzantă, să-mi mănânce ficații, m-aș fi dus învârtindu-mă spre un domeniu bănos, stabil și cum mai vreți voi. Noi, creativii, așa cum spune și Ionuț într-unul din vlogurile sale, suntem pe cont propriu. „Iar în cazul unei crize, ca acum, sectorul cultural e primul căruia i se închide lumina”.

Subiectele dezbătute în „Vlogu’ lu’ Toader” ar fi bine să ajungă la urechile multor tineri și părinți. Îndrăznesc să spun că și celor responsabili oficial de cultură le-ar prinde bine să asculte. Să înțeleagă – real – cum stăm. O fi actoria miezul, cu adevăruri din culisele meseriei, dar sfaturile lui Ionuț sunt diverse și aplicabile în mai multe domenii. Foarte important – toate sunt trecute prin filtrul propriei experiențe. Mereu ține să ne amintească acest amănunt. Aflați că actorul Ionuț Toader vă motivează, ba chiar vă și distrează pe alocuri. Click aici pentru 10 minute despre „Cum să fii natural în fața camerei”. Aviz amatorilor de viitoare vloguri și clipuri în online!

Faceți ce zice Ionuț: „Dați-i înainte cu încredere și curaj! Sunteți unici. Ceea ce faceți voi, cum faceți voi nu poate să facă nimeni. Țineți minte asta! Ceea ce faceți voi, cum faceți voi nu poate să facă nimeni”.

Să nu vă închipuiți că Ionuț s-a transformat peste noapte în vreun coach pe actorie. Nicidecum. Omul își pune pe tavă pasiunea și dă din casă ce-ar fi vrut să știe și a aflat pe pielea lui abia după ce a dat admitere și a terminat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC). Cu siguranță i-ar fi fost mult mai simplu să-și vadă de treabă, să aleagă mai mult entertainement, s-o ardă în rime „Despre tot și despre nimic” cu amicul Alecsandru Dunaev, mai ales că se află printre norocoși. Ionuț Toader este angajat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” București (TNB) încă din 2016 iar de jucat joacă din 2012 pe scena Naționalului bucureștean. Și e în gașca celor mai tineri actori de succes ai TNB: „Înainte de pandemie jucam în <Romeo și Julieta>, <Două Loturi>, <Livada de vișini>, <Viforul>, <Furtuna> și <No man’s land>. Dar nu știu ce îmi rezervă viitorul. Momentan vă invit să aruncați o privire aici pe canalul meu de Youtube. Și dacă vă place ce găsiți acolo, nu uitați să vă abonați.”

Dar până la like, share și subscribe, eu vă invit să citiți cum a ajuns actorul Ionuț Toader să facă „Vlogu’ lu’ Toader”, ce seriale ne recomandă și cum își alină dorul de scenă, că de trecut nu-i trece. Apropo, fiți pe fază, vi se pregătește și un podcast. La butoane tot „fratele Toader”, cum îi place să se prezinte.

Oana Țepeș-Greuruș: În „Vlogu’ lu’ Toader”, vorbești asumat despre ce înseamnă să fii actor în România. Și o faci, așa cum spui, cu răbdare. Cu onestitate. Cu bune. Cu rele. De ce? Nu era mai ușor să te joci pur și simplu în online – să faci stand-up, să reciți, să improvizezi decât să-ți bați capul cu subiecte grele precum pasiune, carieră, școală, bani, facultate, teatru etc? Cui te adresezi? Care este publicul tău? La cine ai vrea să ajungă mesajul?

Ionuț TOADER: Salutare, frații mei! Asta ca să încep exact că în clipurile mele. Mi-am făcut canalul de YouTube „Ionuț Toader” inițial din dorința de a mă exprima artistic (și acest gând încă nu a murit). Mai apoi am observat o nevoie în rândul tinerilor de a afla mai multe despre meseria de actor. Sunt foarte pasionat de cum ne dezvoltăm noi din punct de vedere psihologic. Și uite așa am ajuns să abordez aceste subiecte grele, dar super necesare. E un lucru ciudat, dar simt că prin ce fac acolo, parcă stau de vorbă cu mine atunci când aveam 18-19 ani și trebuia să decid încotro mă îndrept. Mai mereu spun asta în clipurile mele, că mi-aș fi dorit să dau peste un astfel de conținut când eram în liceu. Așadar, toate aceste detalii au contribuit la definirea canalului meu de YouTube. Clipurile sper să ajungă la cât mai mulți tineri dornici de a evolua și de a deveni din ce în ce mai buni în ceea ce fac.

„Mergi pe pasiune!” e sfatul pe care-l dai ferm și spui că n-ar trebui să renunțăm la a face ce ne place nici pentru bani, nici pentru altceva. Tu cum definești pasiunea? Dar eșecul?

Pentru mine pasiunea este o energie care mă împinge să parcurg viața cu plăcere. Sună puțin ciudat. O să-ți dau un exemplu. Zilele trecute urma să filmez ceva, seara mi-am pus alarma să sune și apoi am adormit. Dimineața m-am trezit înaintea alarmei, stăteam cu ochii închiși și îmi ziceam „hai, mă, nu mai sună alarma aia odată ca să mă apuc de treabă?”. Și apoi mi-am impus să mai dorm până sună ceasul, că să nu mă trezesc totuși cu noaptea în cap și să încep să umblu prin casă. Iar asta se întâmplă destul de frecvent. Încă un exemplu este că uit să mănânc, am senzația că timpul pe care îl petrec mâncând mă încetinește un pic. Uite, tocmai mi-am adus aminte că trebuie să mănânc. Știu că nu e bine să neglijez masa și încerc să am un program regulat, dar cumva e încă un parametru care îmi indică nivelul de pasiune.

Fiind actor și în online cutreieram. Păi da! 

Cum îți alegi subiectele pe care le abordezi pe canalul de YouTube? Cât îți ia filmarea, în cât timp editezi? Cât de în serios ai luat treaba asta? Care a fost investiția? Ce chestii noi a trebuit să înveți ca să-ți iasă înregistrarea bine?

Ooo, ce-mi plac întrebările astea! În mare parte, aleg subiectele în funcție de ce mă „arde” pe mine și de contextul social în care ne aflăm. O alta metodă e să îi ascult pe cei din comunitatea mea care îmi pun întrebări în comentarii sau care îmi dau sugestii. Și le mulțumesc din nou pentru asta.

Toată treaba cu filmarea și editarea unui video îmi ia cam 10-12 ore. Ar putea să îmi ia mai puțin, însă mereu vreau să îmbunătățesc ceva de la un clip la altul.

Investiția a fost în echipament – o cameră, un microfon, niște lumini și un laptop care să poată edita mai bine și mai rapid. Sincer, a cam trebuit să învăț tot. Și aici mă refer mai mult la partea tehnică. Actor fiind, în fata camerei mă descurcam, în spatele ei începea distracția. Am învățat cum să folosesc o cameră, cum să aranjez decorul și luminile, și cum să editez video și foto. Partea interesantă e că am devenit pasionat de toată treaba cu producția video, am început să caut alte obiective foto, alte camere video. Cine știe unde ajung și cu asta?

Close-up.

Spune-mi unde vezi Vlogu’ lu’ Toader peste 3 ani? Cu cine ți-ar plăcea să colaborezi?

Peste 3 ani sper să pot oferi un conținut de o calitate mult mai bună. Vreau să îl dezvolt în așa fel încât să pot aduce mai mulți actori sau actrițe alături de mine. Mi-ar plăcea să colaborez cu orice persoană de la care am lucruri de învățat. Nu am un nume în minte din lumea YouTube-ului românesc.

La începutul acestui an școlar a venit și o veste bună – teatrul se află pe lista materiilor opționale din școli. Avem „Eu și scena” pentru cei din clasele  a III-a și a IV-a, cei din a VI-a și a VII-a pot studia „Teatrul și noi”, iar cei din clasele a X-a și a XI-a „Laboratorul de teatru”. Cum îți sună ideea? Ce le-ai spune elevilor – de ce să aleagă teatru? Ce vor câștiga dacă intră în joc?

Am fost foarte bucuros să aud că vor exista aceste opționale. Mă întristează puțin faptul că în situația actuală nu prea se pot desfășura aceste cursuri la adevărata lor valoare, însă trebuie să ne adaptăm. Am lucrat cu mulți adolescenți și aș putea începe să fac un discurs frumos despre cum te dezvoltă această artă, totuși n-am să zic asta. Aș vrea să le spun atât, majoritatea adolescenților cu care am lucrat eu și-au format niste găști de prieteni foarte mari și foarte strâns legate. Au mers împreună la festivaluri, au muncit împreună, au fost aplaudați împreună, au plâns împreună, au râs împreună, au împărțit un sandwich când rămâneau fară bani de la părinți, etc. Cred că acest „împreună” este cel mai de preț dar pe care îl poate oferi această artă unui tânăr.

De la stânga la dreapta, Alecsandru Dunaev, Ionuț Toader și o parte din gașca lui de prieteni-actori 

Circula mai demult o vorbă prin televiziune „Trăiesc în România și asta îmi ocupă tot timpul”. Cum ar suna continuarea la „Sunt actor în România și asta…”?

„Sunt actor în România și asta din inconștiență.” Fără această inconștiență asumată a artiștilor la început de drum, România ar fi stat mult mai rău la capitolul cultură. Ce vreau să spun e că, dacă aș fi știut toate riscurile acestei meserii, poate mă apucam de altceva. Pentru că nu le-am știut și m-am aruncat înainte cu inconștiență, am ajuns astăzi să fiu împlinit din punct de vedere profesional. Realitatea dură este că eu sunt o excepție. Nu o spun ca o mândrie, ci că un semnal de alarmă pentru tineri și pentru autorități.

N-ai mai dat la Academia de Poliție și ai ales pasiunea – actoria. Așa că te întreb – dacă ai juca rolul polițistului rău, care sunt „contravențiile”, pentru ce ai „amenda” industria creativă / performing arts made in RO? Ce-ai scrie în procesul verbal? Care sunt soluțiile de îndreptare?

Aș amenda-o pentru acele situații în care poate face proiecte de calitate și totuși nu le face, scuzându-se că publicul nu vrea asta.

Situație dificilă?

Live pe scena teatrului sau live online de oriunde? Aplauze sau like, love, subscribe?

Un artist cred că e necesar să fie prezent în ambele situații. Spectacolele de teatru, în schimb, cred că își pierd magia în mediul online. Ca să funcționeze ar trebui adaptate, dar atunci s-ar transforma în film. Așadar spectacolul de teatru, doar în sala de teatru. Aplauzele, like, love, subscribe mi se pare că au devenit interdependente. Dacă nu am niciun „like” în online, mi se pare că îmi va fi mai greu să aduc pe cineva în sala de teatru, în offline.

Cu ce se alină dorul de scenă?

Scena nu se poate înlocui cu nimic. Totuși mă ajută destul de mult ceea ce fac pe YouTube. E o descoperire nouă și se învârte în jurul pasiunii mele.

Ionuț Toader pe scena TNB, Romeo în „Romeo și Julieta”. Credit photo: Florin Ghioca

La ce se seriale se uită actorul Ionuț Toader? Recomandă-ne câteva.

Primul care îmi vine în minte este „Cernobîl”. Al doilea este „Umbre”. Un serial românesc extrem de bine executat din toate punctele de vedere.

Spune-ne și un vlog care-ți place.

Andi Moisescu. Frumos, curat și de calitate.

În ce spectacole de teatru te vedem la TNB? Când s-o redeschide.

Am senzația că nu voi mai urca pe scenă niciodată, cel puțin nu așa cum știam eu că se face. Înainte jucam în: „Romeo și Julieta”, „Două Loturi”, „Livada de vișini”, „Viforul”, „Furtuna” și „No man’s land”. Dar nu știu ce îmi rezerva viitorul. Momentan vă invit să aruncați o privire pe canalul meu de Youtube. Și dacă vă place ce găsiți acolo, nu uitați să vă abonați.

Așadar, click aici pentru subscribe la „Vlogu’ lu’ Toader”. Iar până se redeschid teatrele, în loc de aplauze musai să-i dați follow pe pagina de Instagram, aici, și like pe Facebook, aici.

Fotografii: prin Ionuț Toader

Citiți și: 

Telefonul de la Matei VIȘNIEC

Actorul Alecsandru DUNAEV: „The show must go on(line)!”

Cum trăiește prezentul actrița viitorului – Alexandra Andrei

„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

4 thoughts on “Ionuț TOADER, vlogul actorului la tinerețe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *