INTERVIU: Charlie Siem, An Englishman Violinist, despre primul său concert la București!

Când am scris articolul despre concertul Charlie Siem la București30 septembrie Ateneul Român – îl citiți aici, voiam să includ și reacția violonistului înainte de mult așteptatul eveniment. Așa că le-am trimis organizatorilor, reprezentanții Asociației Elite Art Club Unesco România, câteva întrebări. Însă, cum artistul are o agendă plină și e mai mereu on the road, răspunsurile au ajuns după ce am publicat materialul. Întârzierea a fost de bun augur, pentru că, iată, a apărut un nou prilej să vă povestesc despre tânărul artist și recitalul său alături de experimentatul pianist Itamar Golan, toamna aceasta pe scena Ateneului, unde, prin măiestria lui Charlie Siem, ne vom bucura de sunetul unei viori faimoase, deloc străină României.

Unica Guarneri ‘del Gesù’ i-a aparținut și cunoscutului violonist și dirijor american Yehudi Menuhin, discipolul lui George Enescu, iar azi este vioara de care Charlie nu se desparte (aproape) niciodată – “Am călătorit în toată lumea cu această vioară și am cântat atât de mult la ea încât a devenit parte din mine. O pun deasupra capului cât sunt în avion, în rest, e mereu în mâinile mele.Și asta se întâmplă pentru că violonistul britanico-norvegian repetă zilnic, fără excepție, inclusiv în vacanță. Charlie Siem respectă mai mult decât orice disciplina: “Poate că unora li se întâmplă să aibă noroc, dar, din experiența mea, avem nevoie de rigoare să obținem ceva unic”. Cu siguranță, grație disciplinei și repetițiilor Charlie Siem reușește să interpreteze, în concerte, fără să aibă vreo partitură în fața ochilor. Acestea fiind spuse, vă invit să intrați în atmosfera de concert – click pe canalul de YouTube Charlie Siem, dați play la Summertime și citiți micul interviu cu Charlie Siem. 🎻

goinfashion: Curând, pe 28 și 30 septembrie, vei fi pentru prima oară în România, la București, pentru două concerte de anvergură la Ateneul Român. La ce te aștepți? Ce știi despre țara noastră?

Charlie Siem: Sunt nerăbdător să vizitez Bucureștiul pentru prima oară în septembrie. Mereu am fost fascinat de bogăția culturală și istorică a țării voastre, așa că abia aștept să vin, în sfârșit, în România.

Vei aduce la București celebra vioară Guarneri ‘del Gesù’, la care a cântat și Yehudi Menuhin, elevul lui George Enescu. Crezi că acest detaliu este mai mult decât o simplă coincidență sau că ar putea să facă să sune diferit călătoria ta în România și să-i aducă un plus de emoție?

Cu siguranță este mai mult decât o coincidență. Sunt un mare fan George Enescu iar faptul că vioara faimoasă Guarneri ‘del Gesù’ va fi din nou în România, va crea, cu siguranță, un moment extrem de special pe scena Ateneului.

La sfârșitul lunii iunie, la Paris, ai interpretat Paganini, la The Grand Palais, în show-ul grandios în memoria designer-ului Karl Lagerfeld – “Karl For Ever”. De ce ai ales Paganini?

Al 24-lea Capriciu de Paganini este format din 11 variații complet diferite. Este o lucrare care i se potrivește lui Karl, un om cu o personalitate puternică și foarte multe valențe, de aceea am ales să o interpretez.

Crezi că muzica clasică ar putea să fie “la modă” pentru generațiile millennials și “z”? Cum?

Nu mă gândesc că muzica clasică ar putea să fie fashionable. Pentru mine, muzica clasică este o formă de artă la care reacționez și pe care vreau să o împart cu oamenii care știu să o aprecieze.

Mereu ai un program foarte aglomerat. Ce-ți place să faci când ai o scurtă pauză? Ești adeptul unei rutine sau, mai degrabă, îți place să improvizezi?

Am tendința să nu-mi fac planuri, dar iubesc să petrec timp la Veneția și în sudul Franței. De obicei, folosesc timpul liber pentru repetiții – învăț un nou repertoriu și mereu caut să-mi îmbunătățesc tehnica. În fiecare zi repet 3-4 ore.

Și dacă tot vorbim de vacanță. Apropo, ce muzică îți place să asculți în mașină?

Ascult rock-ul anilor ’70 – Led Zeppelin, Bowie, Pink Floyd.

Așadar, nu uitați, toamna vine cu două evenimente de excepție la Ateneu. Pe 28 septembrie, Charlie Siem este invitat special la Concertul de Gală al Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales România. Violonistul a fost ales pentru a-i susține pe cei mai talentați tineri dirijori ai lumii în drumul lor spre trofeul celei de-a X-a ediții a cunoscutei competiții. Iar pe 30 septembrie, Charlie Siem susține un recital extraordinar cu experimentatul pianist Itamar Golan. Ambele evenimente au loc la Ateneul Român, iar biletele s-au pus deja în vânzare. Le puteți rezerva de pe site-ul Eventim. Click aici pentru detalii! Important – 50% din banii obținuți din vânzarea biletelor la concertul Charlie Siem din 30 septembrie sunt donați asociației Help Autism

Fotografii: Charlie Siem pagina de Facebook și prin Asociația Elite Art Club Unesco România

Share it now! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *