Mai nou facem sport acasă, școală acasă, muncim acasă, dar hai să ne mai și relaxăm acasă! De unul singur sau împreună cu alții, locuirea e o artă. Așa că l-am invitat pe designer-ul de interior Ciprian Sipoș să-mi povestească despre meseria lui grozavă. I-am pus și întrebări legate de viitor, unul în care, cel puțin în spațiul public, materialul vedetă are să fie plexiglasul – un perete transparent menit să ne protejeze de Coronavirus. Însă, din fericire, la fiecare dintre noi acasă pot domni în continuare liniștea și pacea. ❤️
Ziua bună începe cu o privire pe fereastra de dimensiuni generoase, numai din sticlă
Designer-ul de interior Ciprian Sipoș iubește natura, arta și culorile. Iar în proiectele sale de amenajare le combină perfect. Se vede că a făcut școală în orașul lui Gaudi, Barcelona. „Spațiile verzi sunt vitale pentru viață, betonul e doar pentru siguranță. Nu putem trăi fără natură și asta ar trebui să ne dea de gândit atunci când facem orice tip de alegere”, spune dar și face designer-ul de interior Ciprian Sipoș.
Acesta a lansat Ciprian Sipoș Green Interiors, care lucrează prin formule Zero Waste, unde amenajările caselor se învârt în jurul frumuseții naturale, eco-friendly, cu multe dintre materiale reciclate și refolosite: „Viitorul va fi mai verde, cel puțin așa îmi place să cred. Știu că e nevoie de mult efort, răbdare și analiză, însă se poate, mi s-a dovedit prin proiectele verzi realizate. Cât mai curând vom avea mai multe soluții și materie primă. Materiale reutilizate și reinterpretate duc la reducerea deșeurilor. Recunosc, proiectele verzi nu sunt cele mai ușoare, uneori apar multe piedici, însă nu mă las până nu le duc la bun sfârșit.” 💚
Iar seara în același spațiu apare altfel lumina, un detaliu foarte important pentru designer-ul Ciprian Sipoș
În afară de pălăria pe care o adaugă, în decor, la finalul proiectului de amenjare doar pentru fotografii, Ciprian Sipoș lasă în fiecare casă pe care o decorează o parte din sufletul lui. Eu una mă declar îndrăgostită de proiectul Hemphouse Inside/Out – o casă ca-n basme, cum alta n-am mai văzut. 🏠 Detaliul care m-a cucerit este căsuța-bibliotecă de la fereastră. Are un mic acoperiș dreptunghiular, rafturi și multă lumină. ☀️ E un colț de rai plin de farmec! Se vede și din fotografii, darămite să fii acolo, să citești, să scrii ori pur și simplu să stai cu ochii larg deschiși privind peisajul, ori cu ei închiși – meditând. ❤️
Nimic de adăugat – doar priviți!
„Hemphouse Inside/Out este un proiect verde bazat pe fomule Zero Waste, unde am colaborat cu mai multe echipe locale. Interioarele casei au fost în procent de 95% realizate din materiale recuperate și reinterpretate – de exemplu, resturi de piatră au ajuns pardoseală la parterul casei; lemnul recuperat este acum în bucatarie; țesăturile recuperate sunt huse, și așa mai departe. Pereții, în schimb, sunt din cânepă cu var, care permit constant absorția de dioxid de carbon. E o amenajare cu multe beneficii, mai ales pentru sănătate, apoi, vizual am adus un concept inedit. Inside/Out este, de fapt, o interpretare conceptuală prin care zona de living pare o piațetă. Am analizat și tradițiile, iar Sibiel, localitatea unde se află casa, ne-a oferit multe indicii prețioase. Casuța bibliotecă este mai mult decât o poveste, este și birou de lucru. Plus ca este atracția principală. <Cine nu crede în magie, nu o va simți niciodată> este mesajul pe care ar trebui să-l descoperim în acest spațiu de poveste, mai ales că locatarii sunt participanți activi la fenomenul verde”, îmi spune Ciprian despre fabuloasa casa în casă, ca o păpușă rusească. 🏠 🏠
Biroul lui Ciprian Sipoș de acasă are lumină și multă culoare. Pentru că, spune el, culorile sunt foarte importante în viața noastră. E un birou colorat și încărcat cu planuri, materiale și soluții creative, care îl țin mereu în priză, chiar și în aceste vremuri inedite: „A fost și este o perioadă full – personal/evaluare și profesional/on going/soluții, particip la multe proiecte, atât online cât și offline. Am oferit input creativ de la distanță și noi strategii pentru proiecte verzi”.
Dați play la orice album Coldplay, trupa preferată a designer-ului de interior Ciprian Sipoș, citiți interviul și bucurați-vă de casele voastre, iar, pe lângă obiectele de décor, nu uitați să aduceți în peisaj emoții pozitive. Cuvântul convivialitate are un înțeles pe care îl pricepem, azi, din ce în ce mai bine. Consemnați la domiciliu, între patru pereți, încercăm să fim mai toleranți, mai buni și mai spontani. Chiar dacă nu ne iese de fiecare dată. 🏠
Designer-ul de interior Ciprian Sipoș, aici într-o fotografie alb-negru, iubește nespus culorile în design
Oana Țepeș-Greuruș: Crezi că, după această criză, oamenii își vor reevalua spațiile în care locuiesc? Își vor dori să facă schimbări? Se vor muta la casă cu grădină, ori mai mult, vor părăsi orașele pentru liniștea din rural? Cum vor arăta apartamentele?
Ciprian SIPOȘ: Din păcate, am fost forțați să stăm în case, iar evaluarea spațiului de locuit a devenit importantă. Însă nu prin aceste fenomene ar trebui să ajungem la analiză. E de dorit ca evaluarea să existe în mod permanent. Locul în care trăim, e dovedit științific, ar trebui să ne facă să ne simțim bine, să fie funcțional, plăcut estetic, plin de elemente care ne dau o stare de bine, pe lângă partea practică și ergonomică.
Belive In Yourself!
Spațiile verzi sunt vitale pentru viață, betonul e doar pentru siguranță. Nu putem trăi fără natură și asta ar trebui să ne dea de gândit atunci când facem orice timp de alegere. Cu siguranță vom asista la modificari, la alte liste de solicitări, la schimbări de comportament, la conștientizări. Sper eu la cât mai multe și mai bune.
Din experiența ta – ce-și doresc românii de la o casă? Cum arată locuința care-i face fericiți?
Cu toții vrem siguranță și spații în care să ne simțim ca acasă. Mă bucur că am început și noi românii să lucram mai mult la estetic. Nu de alta, dar estetica urâtului poate mutila o nație, o cultură.
Dar pentru tine ce înseamnă acasă? Care e definiția ta pentru #HomeSweetHome?
Acasă, pentru mine, este acolo unde se află familia și tot ceea ce mă reprezintă. Însă inima este prima mea “casă” – privesc mereu atent la ce simt când sunt într-un loc. Iubesc stările de bine și spațiile, de culori nu mai spun. Le ador! De asta am și ales să le studiez. #HomeSweetHome este o stare pe care o transmit în toate proiectele Ciprian Sipoș Interiors, cu ajutorul Feng Shui.
Ai o rutină atunci când desenezi un proiect? De unde începe povestea? Ce împrumuți de la natură?
Sunt mai multe căi – de la idee, la schiță, la abordare. Mă uit mult la artiștii preferați, fiecare proiect are un astfel de început. Apoi, e important și dialogul cu clientul și participarea lui activă pe tot parcursul amenajării. Jocurile și provocările pe care el le primește, sunt mulți pași, nu tot timpul creativi, însă, la final, totul devine poveste traită. Natura și arta sunt primele din care mă inspir pentru fiecare proiect. Din natură vin culorile, texturile, plus multe alte elemente.
Lemnul și piatra nu lipsesc din proiectele Ciprian Sipoș Interiors
Dar să nu uit de lumină…
O casă luminoasă este o casă frumoasă
Spune-ne câteva trucuri la îndemână care să mai împrospăteze un pic atmosfera din casă. Ce mici obiecte de decor să aducem în jurul nostru? Ori cum să (mai) eliberăm spațiul? Ce sfat ai pentru cei care s-au săturat de stat acasă?
Culorile, lumina, elementele decorative și tablourile sunt doar câteva trucuri. Luminile amplasate pe diferite poziții/înălțimi ajută la transformarea spațiului. Cred că lumina are un har aparte. Iar tablourile sunt hrană pentru suflet. Pereții goi nu transmit nimic!
Un dormitor de poveste, romantic și colorat
Avem nevoie și acasă de locuri de citit sau unde să ne bem cafeaua. Un spațiu este ca un sanctuar – cu experiențe, cu bine și estetică. Eu cred că spațiul trebuie amenajat în armonie si echilibru.
Un colț dintr-o casă amenajată de Ciprian Sipoș, o invitație la lectură și relaxare
Dacă e prea mult, prea încărcat, poate da aceeași stare ca atunci când e prea puțin decorat sau auster. Minimalismul este o filozofie de care trebuie să te îndrăgostești, altfel locul poate arăta ca un showroom.
Alb, negru, plus culoare 🍏
Tot felul de contraste din living spre casa scării
Un sfat pentru cei care s-au plictisit de stat acasă ar fi să privească la spațiul în care traiesc și să-l transforme într-un loc plăcut. Îi va ajuta la concentare, la starea de bine, la a fi productivi în ceea ce fac și îi va relaxa. Spațiul nepotrivit te multilează, nu o spun eu ci doar o confirm. Îi invit să caute fotografii cu spații ce sunt asemănătoare cu al lor și să vadă ce pot aplica acasă la ei.
Mici detalii, mari efecte
Dacă tot #StămAcasă, spune-ne care sunt cele mai confortabile scaune și recomandă-ne o lampă bună, care să ne lumineze nopțile creative și serile de lectură.
Cele mai confortabile scaune sunt cele care aproape te adorm (nu și la birou! 😃), care te fac sa uiți de fizic și te ajută la o relaxare continuă. Confortul scaunelor ține și de zona în care sunt folosite. Ergonomia este, cu siguranță, cea mai importantă, însa când stăm la masă avem nevoie de unele care ne țin într-o poziție mai diplomată/coloana dreaptă, iar cele din zona de living îți permit o mai multă destindere.
O masă și șase scaune diferite
Lumina este un domeniu foarte vast, la fel ca universul culorilor. Ochiul percepe lumina și o poate clasifica ca rece, caldă, puternică, etc. O lampă bună de birou este o lampă care te face să uiți de ea. În camera unde dormim, lumina caldă și filtrele prin care trece lumina sunt importante, cât și de lampa pentru citit.
E (aproape) vara, cum să ne decorăm terasele și balcoanele cu un buget de criză? Vinde-ne un pont-două.
Acum există soluții pentru toate bugetele. Însă, pe lângă mobilier, fie că este o măsuță de cafea cu un mic fotoliu de exterior, cred că mai important este să adăugăm locului emoție, să-l personalizăm. Să aducem acolo un strop de artă, plante și flori neapărat plantate de noi, muzica preferată, lumânări. Toate aceste detalii fac din terasă sau balcon o oază. 🌱 💚 🐱 🎶
Fotografii: prin Ciprian Sipoș
Citiți și:
Primitiv Plants instaurează cod verde în balcoane
Omul sfințește locul. Cum ții în viață o casă veche de 90 de ani
Menajul ca terapie – îți faci ordine în casă, îți faci curat în suflet
Share NOW! Be cool!