„Incursiune în universul parfumurilor”, cel mai frumos seminar despre mine

about

Iubesc parfumurile. M-au fascinat dintotdeauna poveștile din spatele lor și felul în care ne activează memoria. Există parfumuri pe care le asociez cu oamenii din viața mea și parfumuri care îmi amintesc de momentele frumoase pe care le-am trăit. Oricât de ciudat ar suna, aproape de fiecare dată când merg într-un market, miros zahăr vanilat și mă înveselesc instant. Și asta pentru că vanilia mă duce acasă, înapoi la copilărie, la prăjiturile pe care le pregăteam, în fiecare sâmbătă, cu mama și sister. Acum, în timp ce scriu, mi-a venit în minte imaginea prafului vanilat de odinioară. Ambalajul era alb-bej și scrisul de pe pliculețe galben-portocaliu, nu-i așa?

“Sunt un om-pod. Păstrez tot. Dacă s-ar pune o cameră de filmat în centrul memoriei mele, mi s-ar putea reconstitui viața ca într-un studio de cinema”, Mathias Malzieu, Cel mai mic sărut pomenit vreodată

Dar să ne întoarcem la parfumuri, pentru că parfumurile, condimentele, uleiurile esențiale, Alexandra Giucă (expert parfumier la Madison Luxury-Perfumery) și Valentina Băințan (absolventă de Conservator și producător la TVR), în două cuvinte Artizanii Olfactivi m-au făcut să descopăr lucruri pe care nu le știam despre mine. Seminarul “Incursiune în universul parfumurilor” m-a fascinat de-a dreptul. Vreme de câteva ceasuri bune, am ascultat povești, am mirosit zeci de parfumuri, am gustat arome învelite în ciocolată și condimente ascunse în pâine crocantă. Ne-am jucat cu simțurile! Nu o să intru în prea multe detalii despre seminar pentru că trebuie să trăiți și voi experiența Artizanii Olfactivi, însă vreau să vă povestesc ce-am descoperit eu și să vă fac curioși.

Mai mult ca sigur știți filmul Woman on Top, unde personajul interpretat de Penelope Cruz, Isabella Oliveira are un show tv culinar și cucerește audiența tocmai prin grija pe care o are față de ingrediente. Deși îmi place să gătesc, eu n-am stat niciodată să miros, atent, condimentele. Iar Alexandra, jumătatea Artizanii Olfactivi chiar cu asta a început seminarul. Ne-a invitat să ne băgam nasul în borcanele mici cu ienupăr, cardamon, cuișoare, coriandru, anason și păstăi de vanilie.

Trebuie să recunosc că am trăit niște premiere. În 34 de ani, până ieri, n-am simțit cu adevărat mirosul de coriandru, n-am zdrobit cuișoare și n-am mirosit tuberoze. Și uite așa, am realizat cât de mic e prețul pe care-l punem pe minunile ce ne înconjoară și cât de repede uităm să simțim. Când te gândești că toate poveștile parfumurilor pleacă din natură, de la mușchiul de pământ, la trandafiri, portocale iar știința (chimia) are grijă să le combine perfect. Alexandra Giucă poate să vă vorbească la nesfârșit despre ce se ascunde în spatele unei sticluțe de parfum. Poate o iubire secretă, un personaj fabulos, ori pur și simplu dragostea pentru natură și toate minunile ei.

Chiar dacă n-am contenit să exclam la fiecare nou miros, pentru mine jocul olfactiv din timpul seminarului a fost o revelație. Știam că sunt creativă și am imaginație, însă ce nu știam este ca pot să intuiesc atât de bine povestea din spatele unui parfum. Cu ochii închiși, după ce am simțit parfumul unor case celebre, am început să vizualizez cum arată persoana, dacă este femeie sau bărbat, cum e îmbrăcată, ce face, unde se află. Interesant este că am ghicit de fiecare dată. Încă încerc să înțeleg cum am reușit să fac asta și ce înseamnă. N-aveam de unde să știu că era un parfum creat de Roja pentru mama sa, dar, în fața ochilor închiși, odată ce am simțit mirosul, mi-a apărut o doamnă în vârstă care stătea pe un fotoliu și le citea copiilor dintr-o carte.

artizanii olfactivi

Sunt recunoscătoare și le mulțumesc celor de la Arizanii Olfactivi pentru experiența inedită.

Vă recomand din tot sufletul “Incursiune în universul parfumurilor”. Mergeți neapărat să vă bucurați de povești, să vă redescoperiți și să vă îmbătați de arome și amintiri. Alexandra Giucă are o voce de radio și pune atât de multă pasiune în ceea ce face încât nu te mai oprești din adresat întrebări. Eu așa am făcut. Valentina Băințan știe să jongleze perfect cu notele muzicale și notele parfumurilor iar interviurile ei sunt fascinante. Găsiți AICI toate detaliile despre seminariile parfumate. În plus, Artizanii Olfactivi au multe idei, o agendă plină și ne pregătesc surprize. Eu una sunt cu ochii și… nasul pe ei!

Share is fashion! Goinfashion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *