În București, mersul pe trotinetă nu se uită niciodată!

trotineta

Trotineta, cel mai simpatic mijloc de transport urban, cucerește tot mai mulți bucureșteni. “Jucăria” pe două roți chiar te ajută să câștigi timp în trafic. Plătești cam 350 lei pentru un model fiabil și cumperi, la schimb, minute și ore. Însă deplasarea rapidă și eco-friendly vine la pachet cu o listă de neajunsuri, doar suntem în capitala europeană a bordurilor, gropilor și autocolatelor cu “Ai parcat ca un…”. Ana-Maria Cîlțaru și Simina Diaconu mi-au povestit cum arată Bucureștiul de pe trotinetă. Cu bune și cu rele. Așadar, dacă vă gândiți să treceți la trotinetă, pregătiți-vă să luați notițe și să aflați ce vă așteaptă. Urmează informații utilitare.

Mersul pe trotinetă în București – AVANTAJE 

Ana-Maria are trotinetă de două luni, Simina, de mai bine de doi ani. Și una și alta sunt încântate de alegere și vorbesc cu entuziasm despre începuturi. “Am intrat în rândul pietonilor care folosesc acest vehicul cu avânt și viteză, mai ales în pantă. E o formă amuzantă de alunecare sau de zbor, cu avantajul concret că ajungi mai repede la destinație. Plus că se pune ca sport. De asemenea, pot folosi în continuare trotuarul, nu sunt obligată să circul pe stradă, ca bicicliștii. De fapt, nici nu am voie” spune Simina care nu s-ar mai dezlipi de trotineta primită cadou de ziua ei.

Mașină n-am, metroul mă sufocă, autobuzele sunt lente, cu trotineta sunt mobilă și independentă”.

trotinetaAna-Maria s-a îndrăgostit de trotinetă în mers: “Nu pot să spun că a fost o decizie bine cântărită. M-am plimbat cu trotineta unei prietene, apoi a urmat un drum la Decathlon și gata! Văzut, plăcut, cumpărat, plimbat!” Ana ar vrea să-și ia trotineta peste tot. Când merge în vizită, la cumpărături (dacă n-ar avea plase grele), dar cel mai des ajunge cu ea la serviciu. “Parcurg aproape de două ori mai rapid drumul spre birou. Undeva pe traseu, îmi fac trotineta pachet, o iau pe umăr și cobor la metrou. Dar și asta e una dintre frumusețile ei, cred. Cât despre kilometri, calorii, socoteli, raportări și aranjamente, nu prea le-am dat atenție. Merg cu trotineta pentru că îmi place cu adevărat”.

Bucureștiul nu e un oraș tocmai plat, dar asta e fun – să cobori, de exemplu, pe lângă Casa Poporului, dar pe dreapta, dincolo nu te lasă pavajul” ne recomandă Simina.

Dacă ne uităm bine la “moda străzii” observăm că numărul posesorilor de trotinete e tot mai mare și la București. Numai într-o singură zi am văzut și socotit vreo zece fete și băieți cu trotinetă prin oraș. Sunt la metrou, la trecerile de pietoni, își parchează “jucăriile” la sală, la pub și mai ales la serviciu, sub birou.

Ana-Maria și Simina mi-au confirmat trend-ul trotinetelor urbane. Au colegi care le cer sfaturi și care vor să-și cumpere una să nu mai meargă peste tot cu mașina. Pun trotineta în portbagaj și, când au chef, scurtează distanțele ori se opresc la o plimbare prin parc. “Chiar dacă nu e totul ca pe roate în oraș, am văzut din ce în ce mai mulți urban rideri. Iar dacă Bucureștiul nu e încă prieten cu ei, va trebui să devină rapid”. Ana e optimistă, să sperăm că are dreptate și, nu peste mult timp, Bucureștiul va fi prietenos cu toți participanții la trafic.

Reiau avantajele mersului pe trotinetă:

♥ deplasare mai ușoară prin oraș – de trei ori mai rapid decât mersul pe jos!

♥ mai mult confort, scăpați de înghesuiala din mijloacele de transport în comun

♥ sport și distracție

nu ai nevoie de echipament special – vă puteți îmbrăca fix cum mergeți la job

♥ preț accesibil (nu și în cazul trotinetelor electrice)

accesoriu cool – se poate personaliza cu manșoane colorate, ori tot felul de abțibiluri cu mesaje

hugh jackman

Tot la plusuri, aș adăuga o listă cu nume de vedete care preferă mersul pe trotinetă. Hugh Jackman, Jamie Oliver, Naomie Watts, Mel C., Kate Hudson, Chris Colfer, Hilary Swank, Uma Thurman, Peter Dinklage, Justin Bieber ori Kevin Spacey.

Mersul pe trotinetă în București – DEZAVANTAJE

Francezii numesc mersul adulților pe trotinetă nouveau loisir sau jeu d’enfants. Însă în Micul Paris avântul pe trotinetă nu-i chiar de joacă. În doi ani și jumătate de făcut vânt pe trotinetă, când pe un picior, când pe altul, prin Bucureștiul aglomerat, Simina a adunat o listă destul de serioasă cu dezavantajele mersului pe două roți în capitala noastră. O să le scriu cu liniuță, exact cum mi le-a spus, să fie mai ușor de citit și de luat aminte:

zonele cu piatră cubică din centrul vechi sau porțiunile de trotuar pavate cu dale între care sunt șanțuri – trebuie să cobor și să merg pe lângă ea, altfel trepidez și pot să sparg și roțile;

bordurile nu au mereu o porțiune mai joasă la colț de stradă – problema e binecunoscută;

pietonii care gesticulează sau schimbă brusc direcția;

mașinile parcate pe trotuar, care mă forțează să merg pe stradă;

trotineta e destul de grea, pliată nu pot să o car foarte multă vreme. E incomod, de exemplu, când intru într-un magazin, în lift, etc.

deseori mă lovesc peste gleznă când ridic trotineta, pentru că alunecă în jurul axului;

o las acasă când plouă și când nu vreau să am grija ei când ajung undeva. Sau când am ceva de cărat. Cu toate că mai atârn chestii de ghidon.

un dezavantaj mai subtil e că accentuează cumva, ca orice te accelerează, trăitul în viitor – vrem să ajungem cât mai repede, nu mai savurăm drumul, pauzele.

trotineta

Simina a bifat și două pățanii cu trotineta. “Recent am avut prima căzătură, din cauza unui cumul de factori: bordură ciudată, pantofi alunecoși, un polițist a fluierat aproape de mine. Mi-am julit genunchiul, dar m-am ridicat repede și m-am spălat cu apa plată din dotare. Altă pățanie a fost acum doi ani, când am participat pe trotinetă la un marș al bicicliștilor. Am fost epuizată, mergeau prea repede, mai ales urcușul pe podul Basarab m-a terminat. A trebuit să o iau pe scurtătură ca să îi prind din urmă și m-am accidentat”.

Ana-Maria a dat și ea de greu încă de la începutul aventurii mersului pe trotinetă prin București: “Orice ieșire se poate transforma repede într-o cursă cu obstacole. Este evident pentru toată lumea, nu avem cele mai bune străzi din lume, de ce ar fi diferit pe trotuar, nu? Asta fie te face un conducător de trotinetă atent și lent, fie un pasionat de sporturi extreme. Eu mă încadrez în primul grup. Țin destul de mult la capul meu. Drept pentru care mi-am ales deja o cască”. Iar pentru a preveni accidentele, Simina recomandă atenția, urechile fără căști, exercițiile pentru echilibru și respectarea semafoarelor.

Ca să luați o decizie înțeleaptă, cel mai bine ar fi să împrumutați o trotinetă, o zi, două, și să vedeți pe pielea voastră cum se circulă pe două roți în București, dacă vă place și vă ajută într-adevăr să câștigați timp. Dacă răspunsul e afirmativ, găsiți o ofertă generoasă de trotinete pliabile, electrice, sau nu, la BiciclopDecathlon, eMag. Vara e pe sfârșite și unele modele au reduceri. Iar dacă sunteți deja proprietari de trotinetă, lăsați în comentarii ce alte avantaje și dezavantaje știți că mai are mersul pe trotinetă.

Fotografii: Pixabay, Pinterest

Citiți și:

Un deceniu pentru București. Cristi Radu despre un oraș pe care iubești să-l urăști

Share is good! Be good!

 

One thought on “În București, mersul pe trotinetă nu se uită niciodată!

  1. Salutare din Timisoara
    Comentariile de pe net imi dau curaj sa imi iau si eu trotineta. Am incercat una zilele trecute la Auchanul cel mai apropiat. A fost fain tare, am prins viteza rapid, abia m-am abtinut sa ma dau in stamba, altfel ma luau angajatii la goana cu maturile ca sperii clientii.
    Podeaua de la Auchan e neteda si aluneci ok, dar daca ma gandesc majoritatea trotuarelor din oras desi nu la fel de netede sunt si ele destul de practicabile.
    Adulti pe bicicleta sunt destui, dar pe trotinete nu prea vezi pe la noi, ceva hoverboarduri mai exista, oricum astea sunt scule pt tineret.
    Zilele astea imi iau inima in dinti si mai fac o incercare cu trotineta. Daca nici acuma nu cad si nu daram pe nimeni, zau ca imi cumpar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *