„Am făcut pictură când eram mică. Iar cel mai mult îmi plăcea să mă desenez cu pixul pe mâini în orele de mate și să lucrez cu lut la cursul de modelaj. Apoi am ajuns om serios, am plusat cu mate-info în liceu și facultate la ASE, am lucrat în corporație, iar cu prima ocazie am abandonat și-am fugit în Asia.” Așa își spune, pe scurt, povestea Laura Savin, artist henna și proaspătă antreprenoare.
Laura Savin pictează cu henna și… răbdare
Despre aventura Laurei prin lume și noul drum profesional – Henna Journey, descoperit departe de casă, mi-a spus Anca Spiridon într-un mail cu amprenta Kind Market, numai că mesajul ei nu s-a lăsat cu vreun troc, ci cu un interviu de toată frumusețea – și nu mă refer doar la întrebări și răspunsuri (vedeți în fotografii fainele tatuaje!). Laura Savin își dorește să afle cât mai multă lume despre proiectele sale – picturi pe piele și, mai nou, desene pe pereți, un shop genereros cu tatuaje efemere și, când va fi posibil, cursuri fără distanțare socială pentru iubitorii de henna.
Povestea Laurei se scrie încă, însă începutul ei a fost clar marcat în calendar – anul 2014 și luni întregi de umblat cu rucsacul în spate, cu frici și buget fix, printr-un capăt de lume nou. Nou și necunoscut a fost și drumul pe care a decis să meargă la întoarcere, complet schimbată și (mai) încrezătoare – să investească în henna și să-și picteze în felul ei viitorul. Vă spune chiar ea care a fost secretul succesului și ce-a ieșit – cu bune și planuri mari cât festivalurile la care a fost invitată să picteze – UNTOLD, Electric Castel, Neversea.
Logo-ul Henna Journey, în curte la UNTOLD
Oana Țepeș-Greuruș: Înainte să pornești proiectul Henna Journey, ai mers în călătoria vieții tale. Povestește-mi cum ai decis să-ți iei un an sabatic? Ai avut un plan sau a fost o decizie de moment? Ai plecat singură? Care a fost traseul?
Laura Savin: Am plecat împreună cu iubitul meu, ideea era să experimentăm, să explorăm, să descoperim cum trăiesc oamenii în alte culturi. Am economisit vreo doi am și am stabilit de la început că rămânem în călătorie cât ne ține bugetul. În regim de backpacking am avut bani 15 luni. Am pornit din Istanbul spre India, unde am stat o lună și aici am descoperit henna. Au urmat apoi Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, iar Thailanda, Cambodgia, Laos și Thailanda din nou. Am tot revenit pentru că era cea mai atrăgătoare opțiune pentru noi pe termen lung. Ultima tură am stat 6 luni, din care 5 pe aceeași insulă, fix înainte să ne întoarcem în țară.
Cum ai descrie experiența în Asia? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Cât de greu a fost? Cu ce lecții te-ai întors? Cum te-a schimbat? Ai repeta călătoria?
Experiența în Asia a venit într-un moment foarte bun și m-a ajutat să mă maturizez. Am învățat câte ceva despre felul în care trăiesc oamenii în alte locuri, cum societăți și culturi diferite au alte reguli decât cele învățate acasă și că e în regulă să mai spargi câteodată tiparele. Singuri ne punem limite și uneori purtam cu noi frici care nu ne aparțin – sunt moștenite sau preluate și nu fac decât să ne limiteze creșterea și progresul personal sau profesional.
Thailanda
Călătoria în Asia a fost și frumoasă, dar a fost și grea. Oamenii de acasă vedeau doar partea superbă din poze și povești, pe blogul de călătorie scris de iubitul meu, dar, la fața locului, te mai confrunți și cu decepții, conflicte interioare, ba chiar depresii. În călătoria vieții care trebuia să fie minunată privită de acasă, m-am confruntat cu cea mai profundă depresie generată de întrebarea „Cine sunt eu și ce caut eu în viață mea?”. Aveam 26 de ani. A fost un moment foarte bun pentru ea și acum o prețuiesc – mi-a adus claritate.
Aș repeta experiența, dar nu la fel, nu cu buget de backpacker. Acum, la distanță de 6 ani, aș încerca altă abordare. Și eu și soțul meu ne-am schimbat, am evoluat.
Tatuajele henna țin loc de accesorii în outfit-urile Laurei
Spune-mi care a fost momentul în care ai simțit că ești un artist henna profesionist? Când ai lansat Henna Journey? Dă-mi detalii despre produsele pe care le găsim în shop. Care sunt cele mai vândute kit-uri?
Momentul în care am simțit că sunt un artist henna profesionist nu a fost nici când m-a sunat agenta Deliei Matache să o pictez, nici când am fost la emisiunea Teo Show. Era încă foarte devreme, nu procesam tot ce mi se întâmplă. Dar am simțit că sunt pe drumul potrivit când, revenind la festivaluri precum UNTOLD, Electric Castle și Neversea, oamenii stăteau la coadă să-și facă tatuaje, își făceau programări și mă sunau să îmi spună ce vor, îmi povesteau că le-am făcut și anul trecut și cum abia așteptau festivalul că să-i pictez iar. Atunci am știut că e bine ce fac și trebuie să dezvolt Henna Journey.
Henna în soare
În shop-ul Henna Journey sunt zeci de modele. Cum alegi simbolurile pe care le folosești pe șabloanele tatuajelor?
Încerc să reproduc modele tipice pentru henna, unele pe care le-aș face cu mâna liberă. E cu totul altă abordare atunci când concepi un șablon pentru un model de henna similar, mi-a luat ceva timp până să înțeleg că trebuie gândit pe dos, se alcătuiește mai degrabă din pete decât din linii, dar satisfacția lucrului făcut integral de mine este supremă. Îmi spun mereu că am inventat un produs nou și mă încurajez singura să merg mai departe.
Ce te inspiră? Cum alegi desenele pe care le pictezi pe piele? Cât de mult muncești la un tatuaj? Care sunt pașii?
Sunt doua situații – fie clienta îmi cere să reproduc un model de pe Internet, și sunt fericită să o fac pentru că stiu că asta își dorește, fie îmi spune că pot să aleg eu. În acest caz, aplic un mic chestionar că să stiu ce i s-ar potrivi mai bine, mă ajuta să aflu dacă prefera elemente florale sau geometrice, dacă vrea un model aglomerat sau minimalist, să fie mare sau mic, pentru că, la final, cel mai important e să-i placă cu adevărat și să fie mulțumită.
Un tatuaj complex cu henna este realizat în câteva ore
Îmi ofer și libertatea să fac ce vreau eu și atunci îi propun unui fete să mă lase să o pictez. Asta se întâmplă în general pentru proiecte personale. Am avut până acum doua expoziții de fotografie cu tatuaje cu henna de dimensiuni mari, pictate în stiluri noi și diferite, care m-au ajutat să arăt și să promovez maniere noi de a picta atât pentru mine, cât și pentru public. Că și timp de execuție, un model simplu, pe mână, poate dura și 10-20 minute, un simbol chiar și 2 minute, dar un tatuaj complex, pe braț, spate sau decolteu, durează până la 3 ore. S-a întâmplat să pictez și 10 ore o clientă – i-am acoperit spatele, ambele brațe și coapsele cu dantelărie complexă. Am avut timp să ne spunem toată viață în sesiunea aceea, am mâncat împreună, am râs împreună, ne-am despărțit prietene.
Ce ar trebui să știe cei care vor să-și facă un desen cu henna pe piele? Spune-mi despre pastă, cât ține tatuajul, cum se întreține, etc. Există contraindicații?
Primul lucru care trebuie știut este că henna naturală pigmentează maro pe piele, nu negru, și că durează 48 ore pentru că tatuajul să atingă culoarea de maximă intensitate. Henna chiar este o plantă care se cultiva în India, țările arabe și Africa de Nord, acolo unde s-a și dezvoltat această arta a decorării temporare a corpului, numită mehndi.
Eu import pudra de henna naturală din India și pasta o prepar cu ulei esențial de calitate produs local, din lanuri de lavanda de aici, din România. Că să obții o culoare finală intensă e important să lași pasta uscată pe piele macar 4-6 ore, cu cât mai mult, cu atât mai închis vă fi tatuajul. Modelul rezista cam 7-10 zile pe mâini și până la 2-3 săptămâni pe brațe și picioare, pentru că piele e mai ferită de apă și mai puțin expusă. Henna naturala nu are contraidicatii și nu prezintă risc de alergii, dar, dacă știi că ai o piele sensibilă și ai istoric cu reacții alergice, e bine să faci un mic test înainte pe încheietura mâinii.
Cel mai faine accesorii de festival
Care e proiectul henna cel mai drag la care ai lucrat până acum? Dar cel de care ești cea mai mândră?
Cele mai dragi îmi sunt expozițiile personale la care muncesc foarte mult. Tare mândră sunt de kit-urile DIY de henna pe care le-am conceput de la zero – design, tăiat, cutie, etichetă, instrucțiuni, până la tutoriale și prezentare pe site. Mă bucur că experiența acumulată m-a adus în punctul în care să creez aceste șabloane ușor de folosit de oricine pentru că astfel pot împărtăși bucuria tatuajelor cu henna cu oameni de pretutindeni. Când eram mică, îmi doream să mă pictez peste tot, dar, pe atunci, nu existau resurse sau informații, cu atât mai puțin kit-uri cu șabloane și conuri de henna indiană naturală gata făcute.
Cine sunt îndrăgostiții de henna? Se întâmplă cu henna ca la tatuaje – după primul nu prea te mai oprești?
În general, femeile sunt îndrăgostite de henna. Ele își doresc mereu să se înfrumusețeze, să accentueze și să-și exprime feminitatea. Dar cei mai mari fani sunt copiii, trebuie să recunosc – la târguri și festivaluri ei sunt primii care mă văd și se așază la coada. Tot pentru ei se comandă online kit-uri cu șabloane diverse, de la animăluțe până la modele clasice henna.
Tatuajul Elsa
Cât despre dependență, sunt cliente care revin de 6 ani cu sfințenie și încearcă mereu modele noi, dar sunt și care au încercat doar o singură dată, din curiozitate.
Ai tatuaje permanente? De ce crezi că, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni simt nevoia să-și picteze pielea?
Nu am și nici nu-mi doresc momentan, eu sunt îndrăgostită de caracterul temporar al hennei pentru că-mi permite să-mi fac modele cât de mari sau de excentrice, fără asumarea compromisului unui tatuaj permanent. But never say never! Cred că oamenii dintotdeauna au fost atrași de arta corporală, mereu s-au pictat ori s-au tatuat, henna în India și Orient, jagua în triburile amazoniene, tatuaje permanente la fel, de sute de ani făcute cu bețe sau cu bambus. Dar, acum, cred că e mai evidentă această tendință datorită proximității – e la îndemâna oricui.
Ce alte pasiuni mai ai? Ce faci în timpul liber când nu visezi la pictură?
Am descoperit că-mi place să pictez și… pereți. Am bucurat până acum 3 copii cu desene colorate pentru camerele lor. Îmi mai place să-mi machiez prietenele, deși poate nu sunt cea mai pricepută, mă bucur că ele mă lasă și sunt încântate de rezultat. Timpul liber îl petrec cu soțul și cățelul, prietenii apropiați și familia extinsă. Iar la plăceri vinovate pe primul loc este Netflix, I’m an addict.
Cum a fost în perioada de carantină? Cum ți-ai petrecut timpul și, mai ales, cum ți-ai exersat creativitatea?
A fost foarte productivă. Site-ul Henna Journey era deja în plan, designul era aproape gata, așa că am avut timp destul să mă dedic implementării și finisării tuturor detaliilor. Dacă ar fi fost busniess as usual ar fi durat, cu siguranță, mult mai mult să-l lansez. Cine spune că un site se face ușor nu a trecut prin asta.
Tatuajele henna au simboluri din lumea toată
Care-i planul – ce-ți dorești să mai faci? Ce surprize pregătești pentru fanii henna? Cum au fost cei 6 ani de povești henna? Care-i cea mai faină dintre ele? Ai schimba ceva la acest parcurs?
Planul e să încep o serie de cursuri de henna. Mulți ani aceste cursuri s-au lăsat așteptate și acum, când sunt pregătită atât emoțional, cât și cu programa, distanțarea sociala ne obligă să le mai amânam un pic. Dar sunt foarte entuziasmată să încep și acest proiect în care am totală încredere. Eu sunt perfecționistă când vine vorba de viața profesională și îmi place să am totul foarte bine pus la punct, să livrez produse și servicii la calitatea la care mi-ar plăcea mie să beneficiez.
Fotografii: prin Laura Savin
Citiți și:
Lumea văzută de Ada: „Sunt ceea ce sunt datorită călătoriilor. Așa am învățat cel mai mult!”
Veronica ne pregătește pentru America de Sud
Share it NOW!