Au mai rămas 31 de zile și gata anul 2023. Urmează o lună decembrie în care, vrem – nu vrem, înghesuim de toate. Suntem în alergare, ne foim, căutăm cadouri, bifăm liste, facem planuri. Parcă nu ne mai ajunge timpul. Zarva s-a instalat deja pretutindeni, așa că depinde doar de noi să fim calmi, senini și bine pregătiți de Crăciun. Fără să ne stresăm. Cum ați observat din titlu, luna asta am fost mai harnică și am adăugat celor 33 de idei pentru decembrie, 33 de cadouri și 33 de fapte bune. Sper să vă placă și să vă inspire. În această ordine avem – 1. idei, 2. cadouri, 3. fapte bune – le găsiți pe toate în lista care urmează.
1. În timpul rămas până la sărbătoarea Nașterii Domnului, vă invit să ascultați Paul Constantinescu și al său „Oratoriu de Crăciun” . Există câteva înregistrări pe YouTube, ori puteți să-l cumpărați pe vinil sau CD, să-l aveți în colecția de acasă.
1.2. „Oratoriul bizantin de Crăciun”, de Paul Constantinescu, este un cadou foarte potrivit de sărbători. Îl găsiți aici, la Editura Casa Radio. CD-ul costă doar 7 lei.
1.3. E atât de la îndemână să faci o faptă bună. O să scriu și eu 33 în acest articol, dar puteți alege orice mic gest, o vorbă bună, ori un cadou material pentru cei care chiar au nevoie. Fiți generoși și atenți la tot ce se întâmplă în jurul vostru.
Un cartier din turtă dulce, într-o farfurie
2. Vă încumetați să construiți o căsuță din turtă dulce? Nu pare deloc ușor, dar mai mult ca sigur e distractiv. Așa că dacă nu vă iese, chiar nu aveți ce pierde în afară de ingrediente. Eu zic că sunt șanse să fie un proiect reușit și trainic – e plin Internetul de tutoriale „cum să faci o căsuță din turtă dulce.” Cu siguranță sunt și ateliere la care puteți merge cu cei mici.
2.2. Ce merge bine cu turta dulce? Ceaiul. Un ceai bun e bonusul din orice cadou inspirat de Crăciun. La OTOTO (în curând și online), la Inside Home, la Le Manoir, în magazinele Plafar găsiți o selecție generoasă. Romaniță, tei, iasomie, oare ce să fie? Orice ar fi, eu o să adaug în cana cu ceai și un strop de esență de rom ca să-mi amintească de copilărie.
2.3. Opriți-vă din drum și cumpărați un ceai fierbinte unui om care muncește sau stă în frig.
3. Sunt deja la ideea cu numărul 3 pentru decembrie 2023 și nu v-am spus că m-am pornit iar să citesc 25 de cărți până la Crăciun. E un Altfel de Advent Calendar. Cu cărți. Dacă anul trecut m-am „aruncat” fără să știu și am ales cărți voluminoase, la mâna hazardului fiind, anul acesta i-am rugat pe cei de la Editura Frontiera să-mi trimită ei cărțile. Au acceptat iar eu m-am pus pe citit #oPovesteFrontieraPeZi până la Crăciun. Urmăriți-mă pe Facebook și Instagram. Cu siguranță o să descoperiți povești numai bune de dăruit celor mici, dar și celor mari. La Editura Frontiera sunt oferte și reduceri în această perioadă. Comandați aici!
Să trăiți, să citiți și să oferiți „Crăciunul”!
3.1. Oferiți cărți de Crăciun! Mergeți pe intuiție în alegerea autorului. O să mai găsiți sugestii și în acest articol.
3.2. Apropo de fapte bune, dar care să aibă legătură cu cărțile. Am citit recent, la OTOTO, în noul număr al revistei Glamour un articol care m-a emoționat tare mult. „1.000 de cuvinte despre a avea și a învăța să lași”, scris de Gabriela Pițurlea și ilustrat de Oana Barbonie. Vă las aici un scurt fragment, cu invitația de a căuta revista și a parcurge întregul articol: „Am lăsat <Vorbește, memorie> pe o creastă din Franța asortată perfect cu coperta, în ziua în care am văzut pentru prima oară frezii neculese. De vreun an, fac asta des – las cărțile unde se întâmplă să fiu când le termin. Nu i-am simțit niciuneia lipsa, poate doar <Cântecului păsării de plajă>, pus într-o boîte à livres din Cannes, la schimb nerușinat pentru un braț de cărți. Îmi place că, invariabil, la întoarcere, nu le mai găsesc acolo, că trec tacit din mâinile mele în ale altcuiva, ca un clin d’oeil sau un talisman.”
4. Bucurați-vă de o cafea sau un ceai, în timp ce citiți o revistă cap-coadă. Eu am făcut asta la OTOTO, cafeneaua din Piața Amzei. Am băut un cappuccino, în timp ce am citit și răsfoit cele 550 de pagini din AnOther, revista aflată pe raft foarte aproape de masa la care am stat. Chiar mi-era dor de o revistă. Iar în altă zi, așa cum ați aflat deja, am citit Glamour.
4.2. Să știți că la OTOTO găsiți o selecție grozavă de reviste gata să fie împachetate și puse sub brad.
4.3. Un gest frumos dar dinainte programat este să oferiți o cartelă de metrou de 2 sau mai multe călătorii unui „actor grăbit.” Pardon, bucureștean grăbit.
O portocală și la mine în ghetuțe, vă rog!
5. În seara de 5 decembrie, în Ajun de Sfântul Nicolae, vine Moșu’. Păstrați tradiția și rămâneți la mici daruri care chiar încap într-o pereche de ghetele frumos lustruite: o portocală, o carte, o ciocolată bună, o pereche de șosete.
5.2. Să știți că au apărut portocalele faimoase la Nasu Roșu. Și cele de la Pukka sunt foarte bune. Le-am gustat și mi-au plăcut.
5.3. Oferiți-vă să plătiți cumpărăturile unui senior aflat înaintea voastră la casa de marcat din supermarket. E posibil să vă refuze, dar e posibil să-i faceți și o mare bucurie.
6. Rămânem în zona gurmandă. La raftul cu noutăți de OTOTO și-au făcut apariția câteva bunătăți sosite de la Piața 9 din Oradea. Fursecuri cu ciocolată, zmeură și portocale, dar și un Panettone tare gustos. Se pot comanda și online, aici. Au și fursecuri nuci cum făcea bunica.
6.1. Sunt mai multe locuri în București care se laudă că au Panettone excelent. Primii ar fi cei de la Velocita – au adus un Panettone făcut cu măiestrie într-un atelier de patiserie, din Italia, distins cu 2 stele Michelin. Iar la capitolul aspect cel puțin, că nu l-am gustat, Panettone-le Dolce Gabbana cu portocale și vin vechi, de la Le Manoir, poate fi o alegere bună de cadou pentru gurmanzi. Și brutăria Casa del Pan coace Panettone.
7. S-a deschis o nouă cafenea în Cotroceni. Die Garage Kaffee îi spune și arată foarte bine locul.
7.2. În cadourile de Crăciun, puteți să strecurați un borcan cu boabe de cafea în ciocolată. Le găsiți la Velocita. Dacă sunt la fel de bune cum arată, succesul e garantat. Tot la ei am văzut și steluțe de ciocolată – cu ciocolată albă, neagră sau roz.
7.3. Cum am amintit mai sus de o nouă cafenea, să știți că finalul de an e o ocazie numai bună să invitați la un cappuccino un prieten pe care nu l-ați mai văzut de mult timp și să stați la povești. Niciodată nu e prea târziu.
Cafea de poveste by Two Minutes, te invită la povești
8. E bine să ieși din rutină. Într-o seară cu tematică DISCO la sală, s-a ținut, în loc de Pilates, o clasă de balet. A fost o încântare – mișcare, grație, tango-uri, bolero-uri, doar că această clasă nu face parte din orarul permanent. Așa că mă gândesc să repet experiența într-un studio de balet pentru adulți. N-am făcut un research amănunțit, însă la o primă vedere par să fie multe opțiuni.
8.2. La categoria cadouri utile intră și cele care țin de stare de bine – un abonament de o lună la sală, un voucher la masaj, un tratament facial, o invitație la cățărat pe pereți / bouldering.
8.3. Aveți mai multă răbdare. Lăsați de la voi când așteptați la rând, nu reacționați la primul impuls. Eventual răspundeți cu un zâmbet și vedeți-vă de drum. Nu ne iese din prima, dar cu un pic de exercițiu poate învățăm să nu se mai enervăm din lucuri (prea) mici.
9. Dacă ați văzut prin oraș afișe cu „Cine e Monica?” înseamnă c-ați aflat deja de expoziția „Monica Lovinescu. Vocea care ni s-a dat”, deschisă la Casa Mița Biciclista, până la 30 decembrie. Am fost pe 1 Decembrie și a fost cum nu se poate mai potrivit să aflu chiar de Ziua Națională o mulțime de detalii despre istoria noastră zbuciumată și ororile comunismului. O să descoperiți mărturii vii din viața omului de radio, fotografii, literatură și înregistrări audio care te răscolesc. Viața personală a Monicăi Lovinescu se scrie odată cu istoria. Camera mamei Ecaterina Bălăcioiu, rămasă la București sub lupa securității, biroul fiicei de la Paris unde intervievează peste 400 de personalități, dar și o bucătărie din perioada comunistă au fost refăcute cu minuțiozitate la etajul 2 al Casei Mița Biciclista. Cred că tinerii și adolescenții care nu știu ce a însemnat dictatura ar trebui să meargă să vadă această expoziție, într-un decembrie în care se împlinesc 34 de ani de la Revoluție. Eu am fost la un tur ghidat, se poate și fără. Biletele se cumpără online de aici.
Mergeți neapărat să vedeți această expoziție!
9.2. Biletele la muzeu, la teatru, la cinema sunt cadouri faine și memorablile. Dacă adăugați și biletele de avion, aveți cadoul perfect. Să mergi la Madrid 2 zile doar ca să vezi Prado mi se pare o idee foarte bună.
9.3. Nu știu de ce, dar cel mai greu mi-a fost să găsesc faptele bune pe care să le enumăr aici. Poate că e un pic nepotrivit, poate pentru că bine se face în taină. Nu știu. Dar dacă așa mi-am propus, merg mai departe și vă reamintesc să donați Asociației Blondie. Oamenii de aici „au nevoie de bani ca să ridice un avion care să ducă în siguranță copii grav bolnavi la spitalul unde viața le poate fi salvata.” Donează aici.
10. Găsiți timp și mergeți musai la un concert de colinde. Eu am ajuns câțiva ani la rând la Catedrala Sfântul Iosif. La Ateneu este deja sold out, însă cu siguranță veți găsi concerte pe gustul vostru. „Dacă în fiecare zi Crăciunul ar veni, ce bucurie ar fi! Ce bucurie ar fi!”
10.2. Decorațiunile pentru bradul de Crăciun intră și ele pe lista cadourilor de la Moș. Găsiți unele minunate din lemn, pănuși, coji de nucă, sticlă, la târgurile cu meșteșugari la Muzeul Țăranului Român sau la Muzeul Satului. Dar și la Cărturești e plin de podoabe fel de fel. Târgul de Crăciun de la Muzeul Țăranului Român se ține în perioada 8 – 10 decembrie, între orele 10.00 – 18.00.
10.3. Anul ăsta, nu mai fiți doar privitori. Faceți bradul împreună cu cei dragi!
11. Străluciți! E sezonul potrivit pentru sclipici, glitter și paiete. Am scris în decembrie 2020 un articol cu recomandări de shopping. Îl citiți aici. 2020 a fost anul în care am decis că-mi place și sclipiciul.
11. 2. În octombrie, Ina Bixade, prietena mea de la New York, a fost în România. Ca de obicei, Ina e plină de optimism și voie bună, iar acum strălucea la propriu. Purta pe ten o brumă de pudră Chanel cu sclipici. Mi-a plăcut, așa că recent mi-am cumpărat-o și eu. Se vede tare fain pe ten!
11. 3. Ajutați-i pe cei apropiați la curățenia de sărbători. E pură terapie să faci lună bec și ordine în casă.
12. Nu-l ratați pe Picasso la MARe! Dacă nu ați fost încă la expoziția deceniului „Efectul Picasso”, deschisă la Muzeul de Artă Recentă (MARe), musai să mergeți. Doar până pe 8 ianuarie 2024 mai avem ocazia să vedem lucrările picassiene. Am povestit aici cum a fost experiența pentru mine.
12.2. Iar dacă tot ajungeți la MARe, luați cadouri de Crăciun din shop-ul de la parter: tricouri cu Picasso, căni, albume, vederi. Mai mult ca sigur veți găsi ceva frumos de dăruit.
12.3. Asociația Comunității Cuib organizează o nouă întâlnire pe 11 decembrie. Tema este Regăsire, dedicată culturii, artelor și timpului de calitate. Participarea implică și o donație de 150 lei, bani care ajung sub formă de burse către copiii nevoiași cu rezultate remarcabile la învățătură. Aflați mai multe detalii despre eveniment aici.
13. Priviți cerul și filmul „De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin”. Tare mult mi-a plăcut. Am râs cu poftă, am suspinat de emoție. Sunt 85 de minute de poezie despre iubire. Despre viață și călătorii cu trenul. Dacă vă grăbiți, îl mai prindeți în cinematografe.
13.2. Iar după un film atât de frumos, o să cumpărați și o să (vă) dăruiți cel puțin o carte scrisă de Nora Iuga. „Hipodrom” este romanul care se scrie și se lansează și în film.
13.3. Seniorii și copiii au nevoie cel mai mult de cadouri și prezența noastră. Așa că haideți să le oferim cu generozitate, așa cum bunicii ne dăruiesc din înțelepciunea lor, iar cei mici din vioiciune lor.
14. Rămânem la filme. Din 8 decembrie, intră în cinematografe „Umbra lui Caravaggio”. Eu l-am văzut în deschiderea BIFF. E foarte bun și o să vă vreți să vedeți Caravaggio în toate muzeele lumii unde se află tablourile sale. Ce călătorie minunată ar fi, dacă ar fi!
14.2. Cărțile de colorat pentru cei mari și o cutie de creioane colorate sunt un cadou tare fain. Iar cele cu proverbe românești sunt absolut delicioase. Carte de colorat – Proverbe românești ilustrate – Ars Ana – un prim volum ilustrat de Ana Gurduza. Eu am cumpărat-o de la Seneca Anticafe. Nu o găsesc online.
14.3. Gătiți acasă măcar un fel de mâncare de sărbători. După ce am văzut filmul „Dragoste la foc mic”, în care cei doi protagoniști iubesc și gătesc, mi-am dat seama că e important să continuăm să facem mâncare cu mâinile noastre.
Să gătim de sărbători pentru cei pe care îi iubim e cel mai frumos cadou.
În fotografie, cina romantică din filmul „Dragoste la foc mic”
15. Nu există decembrie fără o ciocolată caldă în compania unui prieten. Cei de la Love You Choux by Livrez Fericire se laudă că la ei e cea mai bună din oraș. „Noi chiar folosim ciocolată și lapte. Atât. Fără zahăr adăugat, făcută à l’ancienne. Cum se făcea pe vremuri, cinstit și fără alte artificii sau alte prafuri magice. Ciocolată belgiană veritabilă, în proporții secrete, lapte fierbinte și frișcă naturală” scrie pe contul lor de Instagram. M-am convins să merg să încerc, mai ales că au vedere la Ateneu.
15.2. Puteți să faceți cadou ciocolată caldă, șampanie sau un vin bun, condimente.
15. 3. Știu că nu mai sunt la modă, dar anul ăsta ieșiți din tipare și trimite-ți felicitări prin poștă. Cu plic, cu timbre, cu mesaje scrise de mână. Așa cum se face.
16. Fiți mai atenți la mesajele (nu publicitare) de pe stradă. Uneori textele scrise pe ziduri, cu cretă pe asfalt, la metrou sau pe hainele trecătorilor care-ți ies în cale îți livrează o frumoasă poezie despre viață. „Nu uita să te bucuri” și „Ascultă liniștea” sunt două mesaje care mi-au ieșit în cale și le-am „memorat” în iPhone-ul meu mini.
16.2. V-ați cumpărat agenda pentru 2024? La Librăria Kyralina de carte franceză au colecția minunată de la Gallimard. Sigur o să găsiți o culoare și un titlu potrivit pentru voi sau de oferit cadou.
Agende faine cu titluri de cărți celebre
16.3. Faceți voluntariat. Sunt zile pline pentru multe asociații, așa că o mână de ajutor le-ar prinde bine.
17. În această perioadă se poartă și listele cu obiective pentru 2024. Faceți cum credeți. Unul și bun poate fi destul pentru unii. Ori poate 10 obiective nu-s suficiente pentru alții.
17.2. Ați văzut calendarele pe 2024 de la OTOTO? Sunt tare faine, ilustrate de Cristina Frei e aici, sau Ana Bănică, îl găsiți și aici.
2024-le ilustrat de Ana Bănică și povestit de Ioana Bănică arată foarte bine!
17.3. Secret Santa e tradiție deja la locul de muncă, dar să-ți surprinzi colegii cu o mică surpriză extra intră la categoria așa, da. Dacă îi cunoști bine, sigur găsești ceva care să-i facă să zâmbească.
18. Puloverele din lână și cașmir sunt la mare căutare în această perioadă. Iar pentru cele din garderobă folosiți un aparat scame ca să le împrospătați un pic. Eu mi-am cumpărat unul de la The Edit.
18.2. În colecția COS sunt puloverele foarte frumoase, dacă vreți să le oferiți de Crăciun. Și la Zara am văzut câteva modele sympa 100% lână.
18.3. Vizitați-i pe cei despre care știți că sunt (mai mult) singuri.
19. Mergeți la un târg de Crăciun. Nu cred că cel din București e așa grozav, dar la Brașov, Sibiu, Cluj, Timișoara sunt de luat în calcul dacă aveți timp să trageți o fugă. Despre cele din Europa nu trebuie să mai scriu. Sunt deja celebre.
19.2. Mi se pare foarte frumos să le pui sub brad celor apropiați pijamale călduroase și papuci de casă.
19.3. Dacă tot e vacanță, pregătește un mic dejun surpriză – ca la un hotel de 5 stele – pentru cei dragi. Cu faguri de miere, unt, pâine prăjită, portocale și dulceață de caise.
20. Lumânările se vând foarte bine de Crăciun. Iar în magazinele fizice și cele online oferta este generoasă.
20.2. Eu vreau una singură – „Choco Mascarpone” de la Byredo. Miroase foarte bine a cafea, a ciocolată, a bine și a bucurie. O găsiți la Madison.
20.3. Porniți la colindat ca-n copilărie. La prieteni, la rude, la vecini, sigur vor fi bucuroși să vă primească, să vă asculte și să vă dăruiască o prăjitură și o cană de vin fiert. Să știți că pentru „Domn-Domn, să-nălțăm!” nu-i musai să fi cântat la cor.
21. La Venchi au cremă de ciocolată cu rom. Cred că e un detaliu suficient de important ca să le faceți o vizită.
21.2. Nu există cadouri de Crăciun fără ciocolată, iar la Venchi au o mulțime de sortimente. Până și reni simpatici și, desigur, delicioși.
21.3. Oferiți doamnei de la casa de marcat, la supermarket, un Moș Crăciun de ciocolată. Cred că o să se bucure. Îl dăruiți, după ce-l plătiți, firește.
22. Spotify a trimis abonaților profilul pe 2023. Ce artiști au ascultat, cât au ascultat, ce gen de muzică. Mulți au împărtășit informațiile pe rețelele de socializare, așa că vă puteți inspira pentru cadourile de Crăciun.
22.2. Biletele la concertele mari s-au epuizat deja, dar sigur puteți să găsiți evenimente mai mici dar la fel de faine în țară sau în străinătate. Muzică, dans și veselie să fie! Și albumele pe vinil cu fundița aferentă sunt un cadou fain de Crăciun.
22.3. Chiar dacă luna cadourilor este cea mai aglomerată din an, încearcă să nu întârzii. Organizează-ți mai bine timpul.
23. Amuse Bouche organizează un super eveniment din seria Sustainable Dinner Series, pe 7 și 8 decembrie. Venissa (1*Michelin) vine la București la NOUA pentru 2 seri. Alex Petricean și echipa vor fi gazde pentru Chiara Pavan și Francesco Brutto.
23.2. Rămânem la mâncare. În oferta Idicel aveți o grămadă de bunătăți de la zacuscă cu ghebe la cremă de ciocolată cu alune, dulceață și ciocolată cu prune și palincă.
23.3. Deja văd știrile cu risipa alimentară după ce trec sărbătorile. Așa că haideți să fim mai cumpătați și să cumpărăm cantități mai mici.
24. Știu că nu se mai pun în brad, dar Crăciun fără bomboane de pom zău că nu se poate. Dacă mai sunt și cu jeleu, ori ambalate în staniol ca pe vremuri, cu atât mai bine. Nostalgia e dintotdeauna cea mai bună strategie de marketing.
24.2. Pun și bezelele americănești pe lista de cadouri poate or fi doritori și iubitori printre ai mei cititori.
24.3. Dacă tot am pomenit de America, Ziua Recunoștinței e de aplicat și la noi în fiecare zi. Fiți recunoscători! Se spune că secretul fericirii este să-ți dorești ceea ce ai deja. Cred că și sărutul sub vâsc putem să-l preluăm.
25. Petreceți mai puțin timp în rețelele de socializare și mai mult timp cu cei dragi. Adunați amintiri și bucurați-vă de prezența familie fără să mai analizați fiecare vorbă.
25.2. Citiți și dăruiți cartea „Identitate virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, de Mihnea Măruță. Mie mi-a plăcut foarte mult și m-a trezit un pic la realitate. Am scris despre ea aici.
25.3. Dăruiți timp!
26. Am răsfoit și mi-a plăcut cartea „Mic dejun cu Seneca. Ghid Stoic pentru arta de a trăi”.
26.2. Apropo de Seneca, la Librăria Seneca Anticafe găsiți cadouri foarte faine. Nu au doar cărți, ci și agende, calendare, vederi, broșe.
26.3. Un gest frumos pe care putem să-l facem mereu, nu doar de Crăciun, e să-i sunăm pe cei care ne-au ajutat și să le mulțumim. Putem să le trimitem și o mică atenție.
Alo! Am sunat să vă mulțumesc!
27. Cumpărați sau culegeți din natură materia primă și faceți singuri o coroniță decorativă de Crăciun cât mai prietenoasă cu mediul.
27.2. Puteți să dăruiți și plante sau flori la ghiveci, dacă știți sigur că destinatarii le apreciază și știu să le îngrijească. Crăciunițele sunt foarte frumoase și gingașe.
27.3. În newsletter-ul World Class ni s-a cerut ajutorul pentru Robert Szucs, un tânăr sportiv pasionat, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport cu specializare în Kinetoterapie și antrenor personal în clubul World Class Vox din Timișoara. Robert a suferit un tragic accident, a reușit să-și revină și acum are nevoie de o nouă proteză ca să-și continue activitatea la sală. Puteți dona aici.
28. Iubitorii de animație trebuie musai să știe că pe 15 decembrie Independența Film și Bad Unicorn aduc în România filmul lui Hayao Miyazaki, „The Boy and The Heron”, tradus la noi „Băiatul și Stârcul”. Am văzut prima oară o animație abia anul trecut. Am povestit aici cum a fost „Belle”.
28.2. Mai mult un sfat – aveți grijă la comenzile online. Verificați și calculați bine care este perioada returului. Doar unele magazine online s-au gândit la clienți și au prelungit returul până în ianuarie.
28.3. Fiți blânzi cu voi și cu ceilalți! Asta știu de la Ioana.
29. Nu e greșit să-i întrebi pe cei apropiați dacă își doresc ceva neapărat. Astfel puteți să contribuiți la achiziția pe care o vânează de mult timp și să fie mai bucuroși.
29.1. Chiar dacă nu e poate cel mai elegant, un voucher e o idee potrivită atunci când știi sigur că persoana care urmează să-l primească cumpără des din acel loc. Majoritatea magazinelor au această ofertă.
30. Vacanțele pe final de 2023 și călătoriile programate pentru 2024 încep cu bagajele. Asigurați-vă că aveți valize trainice, de foarte bună calitate, dar și elegante. La ZipUp Concept Store găsești trolere germane de la Stratic. Le descoperiți și comandați de aici.
Cel mai fain troler, de veghe în lan
30.2. Noul model STRAW este un troler realizat parṭial din material biodegradabil iar carcasa poate fi reciclatǎ. Iată un cadou pentru pasionații de călătorii.
30.3. La fix s-a potrivit. Toată lumea cară bagaje în perioada asta, în gări, autogări și aeroporturi, dar și plase cu cumpărături. Dacă aveți cum, dați o mână de ajutor fără să fiți rugați.
31. Party big! Bucurați-vă și petreceți până-n zori de Revelion. Mie 2024 îmi sună tare bine.
31. 2. La The Edit au forme de silicon pentru sfere de gheață ca-n cocktail-urile din „Great Gatsby” filmul! Le văd bine într-un cadou pentru pasionații de petreceri.
31.3. Citiți în fiecare zi.
32. În ajun de Ziua Națională, la Muzeul Național de Artă al României (MNaR) a avut locul vernisajul expoziției „Victor Brauner. Între oniric și ocult”. Sunt expuse mai mult de o sută de lucrări de artă de la muzee din țară și străinătate, documente și materiale de arhivă. Expoziția va fi deschisă până în aprilie 2024.
32.2. Nu uitați să vă uitați la Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, în dimineața lui 2 ianuarie, transmis în direct la TVR1.
32.3. Învățați / faceți ceva nou! Ieșiți din rutină.
Iarna, la mare, se joacă „Seaside Stories”
33. La Teatrul Odeon a avut loc premiera unui nou spectacol, „Sentimentul fragil al speranței”, după texte adaptate din „Gen, revistă”. Scenariul și regia – Carmen Lidia Vidu.
33.2. Continuați petrecerile, alegeți un cuvânt potrivit pentru 2024 și haideți să ne bucurăm de fiecare clipă în fiecare zi.
33.3. Mergeți la mare în ianuarie. Pe 20 ianuarie la Teatrul de Stat din Constanța se joacă Seaside Stories, în regia lui Radu Afrim.
Fotografii: Unsplash și prin brand-urile enumerate – paginile de Facebook
Citiți și:
Les Films de Cannes à Bucarest: Am văzut toată viața la cinema!
“Acum”-ul. “Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții
Les Films de Cannes à Bucarest 2023: „Dragoste la foc mic”, un film ca un festin
Îmbrăcați-vă în dungi și mergeți la MARe să vedeți Picasso! „Efectul Picasso”.
#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară
Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei
De la Madison: cadouri mici, bucurii mari