Tatiana Ernuțeanu trăiește prezentul, iubește trecutul iar de la viitorul apropiat ar vrea un loc unde să danseze ca în studenție. Până atunci, își vede liniștită de tabieturi. Și are câteva: cafeaua la oră fixă, întâlnirile în doi la restaurant, playlist-ul cu mult rock și lecturile. Tot la ritualuri aș adăuga și poveștile nostalgice pe care le scrie pe blog și la revistă. Iar cărțile, filmele, albumele de fotografie și muzica i-au predat cele mai bune lecții de stil. Nu ține cont niciodată de tendințe, se îmbracă fix cum simte și îi plac parfumurile cu poezie. Vă invit să citiți interviul și să vă lăsați inspirați – o să descoperiți strategii bune de PR și secretul simplu al fericirii. „Dacă ceva a fost important cu adevarat a rămas păstrat în mine. Am o memorie extrem de fidelă a trăirilor. Dacă am simțit o emoție cândva, atunci știu clar în ce loc mă aflam, cu ce eram îmbrăcată și ce gândeam”.
1.Ești om de comunicare, specialist în PR și storyteller, organizezi evenimente, scrii povești la Forbes Life, pe blogul HotSpotGirl și la andreearaicu.ro. Ce (mai) înseamnă un PR bun în epoca social-media?
PR fac de mai bine de 12 ani, întâi în mediul privat, apoi pentru instituții de stat, iar de câțiva ani am un Boutique de PR. Cred că înseamnă foarte mult în orice epocă, în opinia mea. În general, un PR bun știe să creeze emoție, iar emoția generează la rândul ei memorabilitate, fie că vorbim de un produs, un concept, o persoană. Un PR bun știe că totul se schimbă în domeniu și are conștiința că trebuie să țină pasul, un PR bun nu vinde iluzii și nu minte. Un PR bun folosește senzorialul în comunicare… and so on.
2. Care este cel mai fain titlu de articol pe care l-ai citit recent? Cum era ilustrat?
Yola Jimenez on Mexico’s Surrealist Spirit, asta îmi vine în minte acum. Nu avea o ilustrație bogată. Eu fac parte dintr-o generație care nu este atât de atrasă de vizual, cât de substanță. Am crescut citind pe hârtie, acolo unde nu există alte tertipuri, decât empatia și propria ta capacitate de a-ți imagina personaje și situații.
3. Ce ai vrea să fii peste cinci ani?
Știu ce n-aș vrea să fiu. N-aș vrea să fiu o persoană aridă, blazată, incapabilă să plângă sau incapabilă să-și trăiască propriile stări de angoasă sau bucurie.
4. Revenim la tema chestionarului. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
E un amestec, greu să-l explic. El rezidă din universul meu emoțional. Conține scene de film, personaje pe care le-am admirat, perioade, epoci, emoția unui bring-it back, nostalgie. Mă regăsesc foarte tare în stilul franțuzesc jolie-laide, 70’s glam French Riviera și puțin rock. Atunci când îmi compun o ținută, singurul criteriu de care țin cont este starea mea, ce vreau să transmit. Nu mă îmbrac niciodată pentru ceilalți, ci doar pentru mine. Sunt o mostră de egoism, știu, dar nu aș putea niciodată să port ceva doar pentru că lumea m-ar vrea roz și veselă. M-aș trăda pe mine și i-aș minți pe ei.
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Îmi place mai mult să cumpăr din magazin, pentru că așa pot crea o anume legatură cu hainele. Vreau să le simt, doar ca aici nu prea găsesc haine corespunzatoare stilului meu. Nu vreau să fiu suspectată de infatuare, însă eu caut haine simple, un anume gen, largi, kimono-uri, pantaloni cu cut masculin, tricouri mariniere, rochii mai austere. Astfel, sunt nevoita să cumpăr on-line.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Nu am un designer preferat pentru care să am o obsesie. Îmi plac Simone Rocha și YSL. Din peisajul autohton, rezonez cu creațiile Ludmilei Corlățeanu, Andreei Tincu si cu cele ale Anei Alexe. Au acea simplitate sofisticată, fără ostentație.
7. Facebook sau Instagram? Ce folosești cel mai des? De ce?
Facebook, pentru ca pot comunica altfel. Îmi place și Instagram, pentru că acest tip de comunicare pur vizuală îmi dă ocazia de a crea o stare, o emoție.
8. Ce branduri fashion îți plac? De ce?
Am o pasiune pentru câteva branduri, printre care se numara: Acne Studios, Comme des Garçons, Sandro, APC, Sézane, Maison Labiche, Maje, Petit Bateau. Purtând creații ale acestor branduri, simt că mă pot exprima onest, pot vorbi indirect despre preferințele mele și nu doar despre cele vestimentare. Îmi place nonșalanța, îmi place naturalețea, nu suport stridentele de niciun fel, nu găsesc nicio miză în a exagera stilistic.
9. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Cel mai mult îmi place să citesc reviste print, îmi place acel miros, acea senzație de a răsfoi paginile reci, de a ține revista pe genunchi și de a fuma o țigară. Preferatele mele sunt: L’officiel, Vogue France. On-line citesc Violet Grey, AnotherMag, The Guardian. Rasfoiesc, virtual, blogurile ce aparțin unor style-icons: Pernille Teisbaek și Camille Charrière.
10. Care sunt culorile tale preferate? Dar imprimeul?
Paleta mea cromatică se compune din culori închise și nonculori: bleumarin, alb, negru, nuanțe de gri, camel și câteodată roz prăfuit. Imprimeurile artsy, cu grafisme sunt preferatele mele.
11. Ce muzică asculți? Ce pui cel mai des pe repeat?
Rock, mult rock și Depeche Mode. Playlist-ul meu este playlist-ul Club A, al anilor ’90, locul unde am trăit cea mai frumoasă perioadă. Pe atunci, imediat după Revoluție, exista o dorință acerbă de a te manifesta liber. Oamenii erau vorbăreți, polemizau, dar nu steril, aveau conținut. Nu existau telefoane care să te detașeze de realitate și în spatele cărora să te ascunzi, ci trăiai pur și simplu. Cumva, chiar dacă nu aveai o predispoziție spre lectură, ajungeai să citești, măcar din plictiseală. Se mergea în taverne cu aer intelectual, boem, cum era cafeneaua de la subsolul Universității, unde, printre rotocoale de fum și aburi de alcool, găseai cele mai mișto personaje și unde aveai ocazia să-l asculți pe Pitiș vorbind. Așadar, sunt foarte atașată emoțional de acea vreme, cât și de muzica ce a definit-o: U2, Pearl Jam, Live, The Cure, Depeche Mode, INXS and so many more.
12. Știu că-ți plac cerceii și ai o colecție impresionantă. Care este perechea cea mai prețioasă?
Am o colecție destul de bogată de gablonzuri, doar cercei și câteva broșe. Cerceii i-am adunat în timp și sunt pretiosi prin valoarea pe care eu le-am dat-o. O singură pereche de cercei este foarte valoroasă și aceasta este moștenire de la străbunica mea. Sunt niște cercei cu rubine, briliante și o montură din platină. Mai am un pandantiv, o inimă din cristal, primită de fratele străbunicii mele, de la Regina Maria. Fiind rănit în război, era pe un pat de campanie, când regina a vizitat acel loc și a dăruit fiecărui luptător câte ceva.
13. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Ca mine, haotic! Chiar dacă le aranjez periodic, nu rezistă, pentru că eu nu am răbdare, de fapt aș vrea să am, dar nu am găsit cheia acestei relații cu răbdarea. Mă obosește să fac ceva așa în mod sisific. Pot spune doar că este aranjat cumva în ordinea preferințelor. Comorile mele sunt mai la vedere, iar hainele pe care nu le valorific atât de mult, în planul 2.
14. Ce seriale urmărești? Care este filmul franțuzesc pe care l-ai văzut deja de câteva ori fără să te plictisești?
Nu mă uit la seriale. Am făcut o excepție, și nu regret, urmărind Picasso-Genius. Cat despre filme, și cu ele am o legatură atipică. Nu prea mă uit la filmele lansate recent, dintr-un soi de spirit de frondă și pentru că nu mă regăsesc în acest cinema de tip modern. Foarte rar o fac. Aleg filmele, după ani, după actori, citind accidental despre unele și stârnindu-mi curiozitatea… L’appartement îmi place foarte mult. La fel, Mon Roi, Jules et Jim. Mă seduc filmele nouvelle vague. În general, îmi plac acele filme care îți lasă gust, care te fac să strângi din dinți să nu plângi. Mă emoționează de fiecare dată Basquiat-The Radiant Child sau Factory Girl.
15. Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit de Crăciun?
Nu știu dacă sunt cele mai frumoase, dar au fost foarte dorite, iar faptul ca dorințele mele au fost puse în practică de cei care mă iubesc le înfrumusețează. O geantă Vlieger and Vandam, cumpărată de la Muzeul Genților din Amsterdam, un pulover gri de cașmir, pe care îl ador, o haină din blană cu mâneci trei-sferturi, un inel fin cu rubin…
16. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
Cărțile, filmele, albumele de fotografie, muzica. Ele m-au ajutat să mă descopar stilistic și să îmi conturez stilul meu personal. Nu țin și nu am ținut cont niciodată de tendințe. Dacă mie îmi plac ciocatele, eu le-am purtat și când nu erau en vogue și când au strălucit pe catwalk, la fel tricoul mariniere sau puloverul bleumarin, pe care îl ador și care a devenit celebru grație cântecului Pull Marin, scris de Serge Gainsbourg și interpretat minunat de Isabelle Adjani. Acest cântec-cult a transformat aceasta culoare folosită până atunci în uniformele marinarilor într-una adorată de femei, devenind, așa cum spune cartea scrisă de Caroline de Maigret: ”this particular blue is the one she’s adopted: it’s the colour of her jeans, of the thick scarf she ties around her neck in winter, of the trench that falls just below her knee or the stripes of her favourite sailor top”. Toate hainele pe care le iubesc au în spate povești care m-au sedus.
17. Care sunt produsele tale de beauty must-have?
Ma machiez foarte discret și nu în fiecare zi. Atunci când o fac prefer fondul de ten de la Guerlain-Pure Lingerie sau cel de la Elizabeth Arden, creionul negru de ochi cu puțin glitter de la Sisley, rujul nude Bobbi Brown și creionul de buze de la MAC. Apreciez balsamul de buze By Terry si Body Soufflé de la Moroccanoil. Câteodată, port un ruj roșu sau burgundy, Dior.
18. Îți plac mult parfumurile și poveștile lor. Cum le alegi? Care e aroma de care te-ai îndrăgostit din prima?
Dacă am sau nu un coup de foudre. Sympathy for the Sun de la Roos & Roos (înainte era Dear Rose) m-a cucerit într-o secundă. Îl folosesc și acum. Este un parfum cu poezie, cum îmi place mie să spun. Mă trimite cu gândul la Deauville, locul meu favorit, la plajele pustii ale Normandiei, la melodia La Rencontre, la o iubire neconsumată. Tot de la același brand îmi place Wood of love. Miroase a libertate. Arpège –Lanvin este iarăși un parfum care mi se potrivește și se armonizează interesant cu mirosul pielii mele de fumătoare.
19. Faci shopping când mergi în călătorii? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?
Nu abuzez. Prefer să traiesc niște experiențe, să-mi ofer niște emoții, să privesc arhitectura, să mă bucur de mâncare, de locurile de vizitat. Aleg suveniruri care să fie reprezentative pentru acel loc, îmi plac gift-shop-urile de la muzee, îmi plac obiectele lucrate de artizanii locali, uneori decorațiuni, alteori cărti, crochiuri, cartoline.
20. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Un bărbat mișto ar trebui să se îmbrace ca el, și nu ca încă 100 la fel. Să aibă o amprenta personală puternică. Să poarte sacoul, fără conștiința că este în sacou, să-l poarte cu nonșalantă și nu ca un pinguin înțepenit. Să poarte o camașa puțin șifonată, cu mânecile îndoite, să aibă niște espadrile, să poarte părul natural, să-și treacă mâna prin el nevrotic și nu să se împiedice in gel. Un bărbat mișto știe să poarte un halat de catifea, ca ținută de seară, știe că o pereche de ciocate i-ar aduce un plus de șarm, știe că broșa nu e un accesoriu pur feminin, un barbat mișto poartă un palton clasic cu un tricou banal și un ceas enervant de scump. Un bărbat mișto știe că nu orgoliul îl face bărbat, ci joaca, privirea, dacă știe să mănânce din ochi o femeie sau nu, dacă știe să nu respecte o topică banală, dacă știe sa se supună unei femei capricioase, fără a-și știrbi deminitatea prin asta. Un bărbat mișto are un miros particular de melancolie și tupeu. Este intruziv și obsesiv.
21. Spui despre tine că ești chicstalgică și rockmantică. Care sunt ritualurile pe care le respecți și prețuiești?
Sunt și tipicară. Spre exemplu, beau cafeaua la ibric, în același loc, dimineața. La ora 16.00 beau o altă cafea, așa cum obișnuiam să fac cu bunica mea, când trăia. La noi în familie, s-a pus mare pret pe momente. Cu bunica petreceam mult timp, îmi povestea de perioada de razboi, de magazinele de unde tataie îi cumpăra, când lua “leafa”, mătase și pantofi, de ciorapii cu dungă, care nu îi lipseau, de cărțile citite, era o iubitoare a universului livresc și citea absolut orice îi cadea în mână, de la romane policier, până la cărți de pură filosofie.
Întotdeauna gătesc de Sărbători, toate preparatele. Nu cumpăr nimic, pentru că altfel nu intru în starea respectivă. Fac niște cozonaci spectaculoși, talent moștenit tot de la bunica.
Sunt foarte greu adaptabilă. Nu-mi plac gadget-urile, nu joc nimic pe calculator. Iubesc toca și, în general, pălăriile Maison Michel. Mi-e dor să dansez și nu înțeleg de ce nu mai am unde să o fac.
Îmi plac lucrurile desuete, ieșirile în doi la restaurante simandicoase, sâmbăta, biletele de amor strecurate în buznuare, mersul la piață cu coș de rafie, lavanda printre rufele proaspat spălate, gutuile la ferestre și veiozele vintage. Nu suport să fiu tutuita de bărbații care nu mă cunosc. Țin foarte mult la ideea de curtoazie și gasesc de bonton să știi să faci conversație, deși acum e la modă să fii cât mai puțin entuziast, laconic, chiar și să vorbești minimal cu “ ce draguț!”, “simpatic”, “ah!”.
22. Cafea sau vin roșu? Italia sau Franța?
Cafea. Nu beau alcool, niciodată.
Fără dubii, Franța cea decadentă, boemă și sobră.
23. Ai o poveste de viață preferată? Fă-i un rezumat într-o frază.
Îmi plac poveștile de dragoste ce comportă numeroase implicații. Îmi plac poveștile de dragoste totale, răvășitoare, unice, imposibile de înțeles, fără măsură.
24. Care este rețeta fericirii?
Să poți să-ți permiți luxul de a te arăta așa cum ești. Să poti trăi în ritmul tău.
25. Ce înseamnă pentru tine prietenia?
Să simți când e nevoie de tine.
26. Like, love sau share?
Love.
27. Întrebarea clișeu. Ce-ai lua cu tine pe o insulă pustie? Doar trei lucruri.
Clișeul nu e problema, ci starea de disperare pe care mi-o generează scenariul Aș alege o carte, niște ochelari de soare și telefonul… dar și cu telefonul… ce să fac, unde îl încarc?
28. Flats sau tocuri? Ruj roșu sau eye-liner?
Și flats și tocuri. Eye-liner.
29. Cum arată Revelionul perfect pentru tine? Spune-mi și ce outfit ai alege.
În apartamentul meu, îmbrăcata glam, ascultând rock și mâncând un tort de bezea.
Poate, o rochie de inspirație 80s, din lurex, bleumarin, o pereche de sandale fine și o toca cu voaleta. Sigur aș dansa!
30. Ai un nume frumos și destul de rar. Cine ți l-a ales? Care-i povestea?
Mamei i-au placut numele de sorginte rusească, fără vreo legatură cu originile noastre. Coincidența a făcut ca nașa mea să poarte acest nume. Așadar, numele meu nu are poveste, eu sunt o poveste
31. Cum arată casa visurilor tale?
Este într-un bloc vechi, pe o stradă laturalnică din Paris și are un interior art-deco, dar nu este încarcată de obiecte, ci doar încărcată emoțional. Permanent am o vază cu bujori. Pe secretaire sunt scrisori și o cerneală parfumată. Mirosul de cafea se îmbină cu parfumul Opium. La fereastra cu perdele scurte, am un castan, unde cândva m-am sărutat. Privesc deseori copacul. Am o colecție de desene facute de Egon Schiele, Picasso și Cocteau, și o scrumieră Rosenthal, pe care am cumpărat-o cu mulți ani în urma din Munich.
32. Îți plac listele? Ții un jurnal? Cum faci să ții minte tot ce ți se întâmplă frumos?
Nu am liste, jurnal am ținut cândva. Dacă ceva a fost important cu adevarat a rămas păstrat în mine. Am o memorie extrem de fidelă a trăirilor. Dacă am simțit o emoție cândva, atunci știu clar în ce loc mă aflam, cu ce eram îmbrăcată și ce gândeam. Aspecte nu întotdeauna benefice, căci ecoul lor te poate face mai melancolic decât ar trebui.
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Pentru că trăiesc și sunt sănătoasă și pentru că îi am alături pe mama și pe Adrian. Eu nu mai am nicio altă rudă în viață, cu excepția unui unchi.
Fotografii: prin Tatiana Ernuțeanu
Share it NOW!