Dar, pâna la playlist-ul „Nostalgia” care-i aduce Simonei bucurie pe ringul de dans, nostalgia e un soi de dor pe care-l trăiește – dorul jurnalistului după revistele de odinioară, când print-ul era și la noi pe val iar subiectele de prima-pagină altele. „Probabil o să-mi fie dor mereu, fiindcă această lume are o magie aparte. Eu am iubit cu adevărat fiecare revistă pentru care am scris. Îmi sunt tare dragi, însă un astfel de job este asociat cu un stil de viață care nu mi se mai potrivește”. Așa că Simona păstrează amintirile frumoase din vremea de glorie a revistelor glossy și merge mai departe în online, dar n-a schimbat domeniul. A rămas într-o industrie, cea a frumuseții, pe care o iubește din copilărie. Chiar dacă rolurile s-au schimbat și, de această dată, Simona a fost cea care a primit întrebări (33!), rigurozitatea omului de media a rămas. Mi-a trimis răspunsurile înainte de termen, iar fotografiile pentru ilustrație ordonate și perfect alese.
Vă invit să faceți cunoștință cu Simona Prisacariu, într-un interviu cu o blândețe aparte – îl veți citi dintr-o suflare! Simona poartă flori în păr, adoră rochiile, poveștile și vacanțele în Grecia. Zâmbește și simte „Nostalgia”.
1. Simona, în primul rând, spune-mi cum și când a apărut pasiunea ta pentru industria de beauty? Cât timp ai scris despre frumusețe? Ce te-a atras la acest domeniu?
Sunt pasionată de această industrie încă din copilărie. Mă fascinau produsele de îngrijire și machiaj pe care le folosea mama. Îmi aduc aminte cu mare drag de ziua în care am descoperit o întreagă colecție de reviste Femeia la bunica în bibliotecă. Erau sute de exemplare, o vară întreagă le-am răsfoit, notându-mi în agendă trucuri de frumusețe, rețete de măști pentru păr sau ten. În plus, mama nu rata niciun număr din revistele Unica și Avantaje. Așadar, am crescut cu ele. Mai apoi, am început chiar eu să colecționez Bolero sau JOY, în perioada liceului. Apăreau lunar, iar eu știam exact ziua în care ajungeau la chioșcurile de presă din Brăila. Le cumpăram dimineața și le răsfoiam pe ascuns, în timpul orelor, fiindcă nu aveam răbdare până în pauză. Le citeam și le reciteam și nici prin gând nu-mi trecea că, în câțiva ani, voi fi chiar eu redactor la o astfel de publicație.
În 2008, lucram deja de doi ani part-time la o companie de cercetare de piață. Se potrivea cu profilul facultății mele: sociologie. Mai apoi, am optat pentru modulul Comunicare și opinie publică. Într-o zi, mi-am făcut curaj și am început să trimit propuneri de internship către toate revistele pe care le știam. Am primit un răspuns pozitiv din partea Simonei Calancea, pe vremea aceea redactor-șef la revista Baby. Astfel, în primăvara anului 2008 m-am prezentat în redacția Baby. Scriam articole cu recomandări de produse, participam la ședințe foto și la diverse evenimente, selectam poze pentru articole, pe care le mai editam, dacă era cazul. Era o redacție mică, așa că făceam de toate. Însă tocmai acest lucru m-a ajutat să învăț multe lucruri noi într-un timp foarte scurt. Apoi, am început să semnez editorialele de modă pentru Avantaje, apoi pentru Joy. Am semnat și câteva pagini de shopping în revista Look. În 2011, am început să scriu exclusiv pe frumusețe pentru Joy, apoi pentru Unica. Din 2018, am decis să schimb puțin domeniul, dar am rămas în industrie, ca să spun așa. Compania pentru care lucrez acum, Millenium Pro Design, este lider în România în domeniul travel retail. Are trei branduri cu o poveste foarte frumoasă: CrewShop – magazine travel retail destinate exclusiv angajaților aeroporturilor din România, BestValue – magazine duty free destinate călătorilor și, nu în ultimul rând, Obsentum – paradisul parfumeriei de nișă.
2. Așadar, acum ești digital copywriter și e-media specialist la CrewShop. Ți-e dor de jurnalism și viața la revistă?
Da, mi-e dor. Probabil o să-mi fie dor mereu, fiindcă această lume are o magie aparte. Eu am iubit cu adevărat fiecare revistă pentru care am scris. Îmi sunt tare dragi revistele, însă un astfel de job este asociat cu un stil de viață care nu mi se mai potrivește. Dar perioada în care am fost redactor, fie că am scris despre modă sau frumusețe, ocupă un loc aparte în sufletul meu. În redacție, fiecare zi avea ceva special: evenimente inedite, ocazia de a testa produse noi, lansări spectaculoase, interviuri cu oameni celebri și multe altele.
Simona Prisacariu, în timpul unui interviu cu parfumierul Francis Kurkdjian
3. Spune-mi cum îți alegi produsele de îngrijire. Cum ți-a schimbat rutina pasiunea pentru frumusețe?
Am avut ocazia să testez mii de branduri și produse, de accea mă consider norocoasă. Acum pot să fac o selecție cu produsele mele preferate fără prea mult efort. Dar ritualul meu de îngrijire nu este foarte complicat. Nici cel de înfrumusețare. Deși ador produsele de machiaj, cel mai des folosesc doar fond de ten, blush, iluminator, eyeliner, mascara și ruj. Am o tunsoare clasică, nu-mi vopsesc părul – deocamdată. Păstrez și acum o cutie de vopsea de păr aleasă special pentru mine, cu fotografia mea pe cutie. Probabil a expirat de ceva vreme, însă evenimentul acela a fost memorabil, mi-l voi aminti mereu cu drag.
4. Hai să povestim și despre modă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
Într-un singur cuvânt, stilul meu e casual. Îmi plac foarte mult rochiile, aș purta rochie în fiecare zi. Până și fiul meu știe asta, odată l-am întrebat ce port eu cel mai des iar răspunsul a fost prompt: rochie. Sigur, mi-ar plăcea să am mereu o ținută impecabilă, dar asta nu se potrivește mereu cu activitățile zilnice. Așa că mă adaptez în funcție de ocazie.
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Din când în când, prefer să-mi aleg piesele vestimentare din magazine. Doar că nu-mi place să probez haine. Cumva, am învățat să-mi dau seama ce mi se potrivește fără să probez. Asta mă ajută mult când fac shopping online. Mai dau și greș, uneori pozele mă induc în eroare, fie îmi fac o impresie greșită despre material, fie despre culoare.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Dacă ar fi să aleg unul singur, acela ar fi Zuhair Murad. La designer români mi-e greu să mă decid, îmi plac mult creațiile Alexandrei Calafeteanu. Probabil sunt subiectivă și pentru că am lucrat cu ea la Unica, este un designer talentat și o femeie deosebită. Apoi, urmează Rhea Costa – și cu ea am împărțit biroul, ca să zic așa. Fiindcă o știu de pe vremea când lucra la Viva iar eu la Baby, ambele reviste făcând parte din grupul Edipresse. Și, nu în ultimul rând, Andreea Bădală – creatoarea Murmur.
7. Facebook sau Instagram? Ce folosești cel mai des? De ce?
Facebook, pentru că este parte din job. Urmat, desigur, de Instagram.
8. Cum e să fii mamă în 2020? Care sunt provocările? Cum faci să fii relaxată când vine vorba de educația fiului tău?
La această întrebare am scris și am șters de vreo trei ori răspunsul. E greu și să exprimi în cuvinte care sunt provocările, ce să mai spun de faptul că le trăiești din plin. Când vine vorba despre educație sunt relaxată fiindcă știu că în familie primește tot ce-i trebuie. Mai mult decât cei șapte ani de acasă. Am un noroc fantastic fiindcă am ajutor din partea părinților mei. Ei se pricep de minune să-l ajute pe Albert să descopere lumea prin joacă. Cu ei învață ce-i bunătatea, blândețea, iubirea și răbdarea. Cumva, deja am garanția că fiul meu va fi un om bun. Apoi, eu și soțul meu încercăm să-l învățăm prin propriul exemplu cum să devină, încetul cu încetul, un bărbat deosebit.
9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?
În ultima vreme, cel mai mult mi-a stat gândul la brandurile autohtone care produc ii. Ia are o poveste și o simbolistică aparte.
Apoi, trebuie să recunosc că nu sunt o mare fană a brandurilor. Sunt, mai degrabă, o fană a unor tipuri de piese vestimentare sau croieli. De exemplu, îmi plac foarte mult rochiile parte peste parte, cu decolteu în V. Acele „wrap dresses” inventate de Diane von Furstenberg. Constat, cu părere de rău, că modă a devenit mai mult o afacere, nu mai este impulsionată de dragostea de meserie. Dar omul are nevoie de visuri și de lux. De aceea suntem fascinați de branduri precum Chanel, Dior, Hermes… pentru că au cele două elemente, lux și viziune.
10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Petrec atât de mult timp în fața laptopului încât nu mai am efectiv răbdare să citesc online, prefer cărțile și varianta print a revistelor glossy. Se întâmplă des să citesc fascinată diverse articole pe site-uri și bloguri, însă vremurile în care le urmăream constant au cam apus. Ori nu-mi mai ajunge mie timpul.
11. Care este desertul tău preferat?
Pavlova. Dar n-am încercat să-l prepar. Mi-e teamă că o să-și piardă din magie dacă îi descopăr secretele. Sau, mai corect spus… mi-e teamă că nu voi reuși să fac bezeaua perfectă.
12. Cum arată pentru tine weekendul ideal?
Weekend ideal este atunci când am timp să beau prima cafea a zilei împreună cu soțul meu, pe terasă, să mă joc ceva amuzant cu fiul meu Albert sau să descoperim un loc interesant împreună. Mi-ar plăcea să pot petrece câteva clipe și cu restul familiei, inclusiv cu prietenii apropiați. Și, dacă-mi mai rămân câteva clipe în care să stau în hamac cu motanul în brațe și o carte nouă, atunci chiar pot decreta că am avut parte de un weekend ideal.
13. Ce accesorii predomină în garderoba ta?
Destul de puține. Geanta este nelipsită, ceasul, o brățară cu perle, cerceii și un diamant negru purtat pe un șnur în jurul gâtului, pe care nu-l dau jos aproape niciodată. Ah, și verigheta alături de inelul de logodnă. Iar dacă florile pot intra în această categorie, atunci adaug și asta, fiindcă îmi place tare mult să port flori în păr.
14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul preferat?
Acum citesc „Nu dezvăluiți niciodată secretul”, de Thorsten Havener. Este o carte a editurii Baroque Books & Arts – una dintre editurile mele preferate. Mi-e greu să aleg scriitorul preferat, am avut unul pentru fiecare perioadă a vieții. Au fost și sunt în continuare preferații mei: Mircea Eliade, Ioan Slavici, Mihail Drumeș, Marin Preda, Mark Twain, Alexandre Dumas & Alexandre Dumas Jr., Jane Austen, Paulo Coelho, Emily Bronte, Antoine de Saint Exupery, Mark Manson, Barbara & Allan Pease, Gary Chapman, Brene Brown, Esther Perel și mulți alții. Autorul cu a cărui viziune sunt mereu de acord este Alain De Botton. Poate și pentru că suntem născuți în aceeași zi, în ani diferiți.
15. De ce ți se face dor cel mai des?
De oameni. Apoi, de locuri și de flori.
16. Ruj roșu sau smokey eyes?
Ruj roșu.
17. Cum îți începi dimineața?
Cu un pahar cu apă plată și un ritual de îngrijire a tenului, desigur.
18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Este destul de organizat, hainele care merg purtate indiferent de sezon sunt puse în partea din față, pe umerașe sau rafturi. Uneori le aranjez pe culori, apoi în funcție de model. Urmează cele sezoniere iar partea din spate a dressingului este rezervată pentru ținutele de ocazie.
19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?
În prezent, nu urmăresc niciun serial. Am reușit în primăvară să văd și eu, într-un final, „The Crown”. În prima lună de vară am văzut „Ecaterina”. M-am uitat la „Bohemian Rhapsody” de vreo trei ori și cred că pot să-l mai văd de vreo încă trei ori fără să mă plictisesc.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
Probabil, cele mai bune lecții de stil le-am învățat din cărți. Nu mă pot lăuda cu un stil aparte, încă învăț. Dar știu că stilul ne permite să comunicăm fără să scoatem o vorbă. Ca să-ți găsești stilul trebuie să fii sinceră cu tine, să știi cine ești. Când rămân fără repere în materie de stil, mă gândesc mereu la un citat al lui Michel De Montaigne: „Nu vorbi despre tine, pentru că sigur vei avea de pierdut; dacă te subestimezi, te vor crede toți; dacă te lauzi, nu te va crede nimeni.” Așadar, silul este un tip de oportunitate, aceea de a exprima ceva fără a folosi cuvinte. Îți oferă posibilitatea de a alege. Uneori ai zile în care vrei să ieși în evidență, alteori îți dorești să treci neobservată.
21. Cum îți alegi parfumul? Care sunt favoritele verii?
Îl aleg folosind o tehnică pe care marii parfumieri nu ar aproba-o. Parfumul trebuie să conțină cel puțin una dintre florile mele preferate: tuberoză, iasomie, crin sau floare de portocal. Există, desigur și excepții, dar le folosesc mai rar. Favoritele verii: Idylle – Guerlain, Mimosa & Cardamom Jo Malone, Andromeda – Tiziana Terenzi, Paris Riviera, Chance Eau Tendre și Gabrielle – toate de la Chanel, Choeur Des Anges – Atelier des Ors. Mda, întreabă-mă despre parfumuri și nu mă mai opresc.
22. Cui dai cele mai multe like-uri și inimioare în social-media?
Membrilor familiei, apoi prietenilor și colegilor.
23. Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit?
De cele mai multe ori, fiul meu îmi face niște complimente spontane, inocente și absolut neașteptate. Apoi, trebuie să recunosc că sunt o răsfățată. Primesc multe complimente de la oamenii din jur – dar asta nu-i un semn că sunt eu minunată ci doar că sunt înconjurată de oameni deosebiți, care știu cum să-și arate aprecierea.
24. Care e cea mai frumoasă amintire de vacanță?
Fiecare vacanță este o amintire frumoasă în sine, tare greu îmi este să aleg. Dar îți pot spune care este locul în care am cele mai frumoase amintiri – Grecia. Încep să cred că legenda despre “blestemul grecilor” are un sâmbure de adevăr. Odată ce descoperi Grecia îți dorești să ajungi acolo măcar o dată pe an.
25. Cea mai recentă descoperire în materie de beauty este…
Este o loțiune parfumata produsă în Moldova. Se numește „Buchet de salcâm alb” și miroase exact a flori de salcâm. Nu o folosesc, îmi place doar să o deschid din când în când și să o miros. Însă este, de fapt, o redescoperire. În ultima perioadă, am testat multe măști pentru ten, cu acid hialuronic, cu aur, cu vitamine, cu aloe vera și multe alte ingrediente. În rest, am rămas fidelă brandurilor și produselor pe care le folosesc în mod normal.
26. Dacă ai avea de ales un singur produs de make-up pentru ce ai opta? De ce?
Aș alege rujul roșu, pentru că îmi dă o stare de bine dar și pentru că are putere de seducție.
27. Pe muzica cui ai dansa cât e noaptea de lungă?
Nopțile pe care mi le-am petrecut dansând în ultimul an – să zicem – au avut ritmuri foarte diferite: au fost petreceri tematice cu melodii orientale, latino sau muzică fado, nunți – cu hore și sârbe, aniversări – cu multe stiluri combinate. A fost Untold, cu muzică electronică și cu o oprire obligatorie la scena „Nostalgia”. Gata, am găsit răspunsul. Aș dansa cât este noaptea de lungă pe orice playlist „Nostalgia”. Asta fiindcă îmi amintește efectiv de nopțile în care dansam până în zori. Și mi-ar plăcea să învăț să dansez tango.
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Cum se îmbrăca soțul meu. De fapt, un bărbat mișto ar trebui să se îmbrace astfel încât să se simtă bine. Hainele ne sunt aliate doar dacă ne simțim bine când le purtăm și ne reprezintă cu adevărat. Niciodată nu am judecat oamenii după felul în care se îmbracă. Mai ales bărbații. Inteligența și charisma sunt calități care, chiar și în zilele noastre, fac din cerșetori prinți. Știu, sună a clișeu, a citat de duzină. Dar este adevărat.
29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci pe post de suvenir?
Nu prea, îmi place să cumpăr obiecte confecționate de localnici, fie că vorbim despre piese vestimentare, accesorii sau fel de fel de suveniruri. Regula asta am încălcat-o o singură dată, atunci când am fost în Londra. A fost singura vacanță în care mi-am rezervat o zi doar pentru shopping. În rest, prefer să folosesc timpul ca să explorez locurile pe care le vizitez.
30. Garderoba cărui personaj de film/serial ți-ar plăcea să o ai acasă?
Merg la sigur și o aleg pe Carrie Bradshaw. Pe principiul „Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea îndeplini!”
31. Ești colecționară? Dacă da, spune-mi și ce colecționezi.
Colecționam reviste, dar nu mai fac asta cu aceeași ardoare. Am în pod cutii întregi cu toate revistele la care am lucrat și în care există cel puțin un articol ce-mi poartă semnătura.
32. Spune-mi un citat pe care l-ai auzit/citit/descoperit recent și care ți-a plăcut.
Îmi salvez zilnic citate care-mi plac fiindcă mi-am dat seama ce mă atrage la ele. În primul rând, sunt acele citate care îmi întăresc convingerile. Apoi, urmează citatele care mi le contrazic, uneori într-o manieră brutală. Așa că, le salvez apoi le analizez, când am puțin timp de introspecție. Cea mai recentă descoperire vine de la unul dintre preferații mei, Alain De Botton: „There is no such thing as work-life balance. Everything worth fighting for unbalances your life.”
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Am o mulțime de motive. În primul rând, pentru că suntem sănătoși – eu și toți cei dragi mie. Apoi, sunt recunoscătoare că am crescut într-o familie frumoasă, că am și eu, la rândul meu o familie minunată. Chiar am avut ocazia să întâlnesc și să am alături de mine mulți oameni cu suflet bun, cu adevărat deosebiți.
Fotografii: prin Simona Prisacariu
Share it NOW!