Goinfashion33: Și designerii spun câteodată „eu nu știu cu ce să mă îmbrac”. Însă nimeni nu-i crede! Mărturisește Ioana Ciolacu.

Doamne, câte griji și emoții am avut până să-i scriu Ioanei Ciolacu! Cred că a durat câteva luni bune să-mi fac curaj. Voiam neapărat să știe că super-fetele care-mi răspund la chestionarul goinfashion33 – despre stil – îi admiră creațiile și o adoră. Așa că mi-am făcut curaj și i-am zis într-un mesaj scurt și cuprinzător despre ce-i vorba. Replay-ul a venit la secundă! “Ce studiu de piață bun! Mă bucur mult, nu mă așteptam la așa popularitate”. Iar în spatele ferestrei de chat era chiar designer-ul Ioana Ciolacu, deși conversația se derula pe pagina oficială de Facebook a brand-ului (da, da, Ioana e și omul de social-media cât de des poate!). Așa am făcut cunoștință cu un om modest, cald și foarte prietenos. Am mutat repede discuția pe privat și Ioana Ciolacu-Miron a fost de acord să-mi răspundă la cele 33 de întrebări despre fashion, shopping și stil. Chestionarul a ajuns la ea când era încă în vacanță, dar asta n-a împiedicat-o să-mi confirme prompt că l-a primit. Iar răspunsurile au sosit mai devreme decât stabilisem. Ioana Ciolacu e grozavă! Dar voi știți deja asta.

1. Ioana, ești cel mai iubit dintre designerii români și pe goinfashion.ro. Numele tău apare cel mai des în chestionarul despre stil #goinfashion33. Cum trăiești întâlnirile cu fetele care-ți poartă creațiile? Ai un feeback special pe care l-ai ținut minte?

Ce sentiment fain e să văd pe stradă oameni necunoscuți care îmi poartă creațiile! Punctez absolut fiecare întâlnire printr-un compliment, chiar dacă asta înseamnă să strig din mașină sau să abordez oameni pe care nu îi știu. Reacțiile sunt dintre cele mai diverse, dar cel mai mult mă bucură când primesc raspunsul următor: Merci, e Ioana Ciolacu. Înseamnă că hainele mele sunt mai populare decât sunt eu și la urma urmelor despre asta e vorba, despre haine. Țin minte că eram odată într-un restaurant și m-am bucurat atât de tare să văd o tipă îmbrăcată în IC, încat i-am trimis în secret un desert înainte să plec. Sper ca nu am speriat-o! Cât despre feedback-uri, să știi că sunt foarte pragmatică în a le primi pe cele bune, pentru că altfel aș deveni mult prea emotivă. Așa că le iau foarte în serios doar pe cele negative și mă conformez. E un exercițiu foarte bun ca să îmbunătățești orice business.

2. Ai face ceva diferit dacă ar fi să o iei de la capăt? Ai mai da la Arhitectură?

Ce întrebare grea! Nu, n-aș schimba nimic. Cred că aș face lucrurile la fel – a fost calea care m-a adus aici. Dar cu siguranță aș avea mai multă grijă să învăț mult mai repede să spun NU – e ceva ce încă învăț.

3. Cât de repede decizi cu ce te îmbraci dimineața? Rostește oare, vreodată, un designer vestimentar fraza: “Nu știu/nu am cu ce să mă îmbrac”?

Rostește, rostește! Doar ca nimeni nu-l crede. Noroc însă că mă decid mai repede ca prietenul meu. Dar problema rămâne totuși în multe momente.

Ioana Ciolacu

Ioana Ciolacu – Spring – Summer 2018

4.Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

Casual, basic. Mă inspiră costumele bărbătești.

5. Într-un interviu recent spuneai că nu prea faci shopping cum stai mereu printre haine. Dar să spunem că te afli pe o arteră comercială la Paris, ce vitrine îți atrag atenția? De unde-ți cumperi pantofi?

L’Eclaireur sunt magazinele din Paris care ma inspira, atât pentru amenajare cât și pentru selecție. Totuși cel mai des ajung să mă pierd prin flea market-urile pariziene, sunt mult mai inspiraționale decât arterele comerciale. Și tot de acolo îmi cumpăr și încălțămintea, dacă am de ales.

6. Care este designer-ul tău preferat? Când îi apreciezi creațiile ești curiasă, cauți să afli și care-i povestea lui de viață?

Eh, îți dai seama că nu am doar un preferat și oricum topul se schimba tot timpul. Am observat că îi apreciez pe cei mai discreți dintre ei (but not limited to) vizavi de imaginea și viața proprie, pe care aleg să nu o comercializeze ca un produs în sine și atunci, nu pot decât să respect treaba asta și să nu cercetez foarte mult. Vorbesc bineînțeles de contemporani – în cărțile despre istoria modei am întâlnit și multe biografii.

7. Facebook sau Instagram? Ce folosești cel mai des?

Instagram.

8. Se întâmplă ca prietenii să-ți ceară sfaturi de styling? Cum îi ajuți?

Se întâmplă. Îi redirecționez spre un stilist.

9. În afară de Ioana Ciolacu, ce branduri fashion de haine și accesorii mai regăsim în garderoba ta?

Maison Margiela, Chanel, Stella McCartney.

10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

Zilnic Business of Fashion și Diet Prada.

11. Ești absolventă de arhitectură. Cum arată casa visurilor tale? Cum ar fi amenajat studioul tău de creație?

Casa visurilor mele este una pe pământ, terasată, cu mult lemn, însa pentru contrast are elemente de beton aparent și lampadare opulente. Studioul e un spațiu foarte bine împărțit, discret si luminos. De preferat cu vedere spre gradina care dă spre mare, dar în mijlocul orașului. Not going to happen!

Cadru din studioul Ioanei Ciolacu

12. Ce mai desenezi în afară de rochii?

Printurile lor, portrete, botanica.

13. Întrebarea clasică: ce-ai lua cu tine pe o insulă pustie? Nu mai mult de trei lucruri.

Un iaht complet utilat pentru escape plan.

14. Unde ai băut cea mai bună cafea?

Nu am sa fac un top al coffee shop-urilor, dar sunt foarte fericită că am aproape Origo, Beans&Dots, Panda Bandit, Steam Coffee Shop, Orygyns, M60, t-zero. Am fost foarte plăcut surprinsă de cafeaua de la Mesange Fromagerie, deși ei se ocupă cu brânza.

15. De ce ți se face dor cel mai des?

De mare și de copilarie.

Ioana Ciolacu

Rochie din colecția Ioana Ciolacu for kids.

16. Îți mai amintești când ai făcut prima rochie? Care-i povestea ei?

Prima rochie mi-am făcut-o mie pentru balul de absolvire a liceului. Ceva simplu, gen furou, dintr-un material superb, recuperat de la o rochie a străbunicii mele. Înainte cu ceva ani îmi făcusem însă o pereche de blugi.

17. Iași sau București? Care sunt locurile care-ți plac cel mai multe în cele două orașe. Unde te încarci de energie bună?

Iașul e orașul meu natal și va rămâne de suflet. Deși locurile de întâlnire din liceu/copilarie nu mai există acum, îmi amintesc cu drag de Canabis și Clubul Presei. Acum merg în Meru și Acaju, dar și în locuri unde se bea preponderent bere – deși nu consum, mă simt foarte bine cu prietenii mei de-o viață. Iar la București îmi place să experimentez, așa că mă vei vedea prin locurile cool, noi sau alternative. Aseară, de exemplu, am fost la Blue Margarita – localizat la intersecția Eminescu cu Viitorului, au mâncare sud-americană to die for și cel mai tare staff din oraș.

18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Sunt dezordonată, e un haos total și nu găsesc niciodată nimic, îmi arunc chestiile. Până mă hotărăsc să fac ordine și atunci le găsești pe toate aranjate logic, ca și cum aș fi plătit pe cineva care se ocupă să-l aranjeze ca la carte.

19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?

Sunt câteva filme pe care le-am văzut de mai mult de trei ori: The Shining, The Wall, Interstellar, The Party, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Ioana Ciolacu

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Nu aș ști să-ți spun acum.

21. Care sunt produsele tale de beauty must-have?

Cele de hidratare a părului – mai toată gama BLONDEME, de la decolorator la măști. Apoi pentru ten – hidratare de la La Mer și produse de machiaj. Am dezvoltat în ultima vreme o pasiune pentru ce pot face creioanele de sprâncene de la ei.

22. Ce-ai vrea să ai peste un an? Ce-ai vrea să faci peste cinci ani?

Peste un an aș vrea să fi ajuns în câteva locuri în care nu am fost încă. Și normal, sănătate. Peste cinci ani aș vrea să fac ce fac și acum, dar mai bine.

23. Cum te îmbrăcai înainte să fii designer-ul vestimentar Ioana Ciolacu?

Stilul meu nu e neapărat ceva de reținut, sau emblematic, dar am păstrat întotdeauna o zona eclectică, de mood și (puțin) reflectând timpurile, fără a mă limita niciodată la trend-uri.

24. Când călătorești în străinătate cauți magazinele designerilor locali? Ai un oraș unde moda străzii e fix pe gustul tău?

Da, sunt foarte încântată să descopăr designeri sau producători locali de tot felul. Cât despre moda străzii, cred ca Londra e cea mai ofertantă dintre orașele în care am fost.

25. Mătase sau bumbac? Dungi sau buline?

Bumbac cu dungi și mătase cu buline. Dar cred că prefer bumbacul, iar pentru buline sau dungi îmi trebuie un context ca să pot alege. Poate totuși dungile.

26. Ce carte citești acum? Există vreun roman care te-a marcat, ori un volum din care să fi învățat multe lecții?

Acum citesc o carte despre evoluția spre domesticire a câinilor, o carte foarte mișto scrisă. Scriitorii Boris Vian și Louis-Ferdinand Céline m-au marcat într-o oarecare măsură.

27. Ce muzică asculți în căști?

Acum, Bryan Ferry.

28. Există deja câteva piese Ioana Ciolacu for men. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto? Ce n-ar trebui să-i lipsească din garderobă?

Încă nu m-am prins despre cum stau lucrurile la men, mai ales la cei contemporani, dar cercetez și probabil concluziile vor fi vizibile. (n.r. Ioana Ciolacu va lansa curând prima colecție for men. Iar goinfashion are un preview (vezi foto jos)!)

Ioana Ciolacu for men – SOON

29. Care sunt culorile tale preferate și pe care le porți cel mai des?

Îmi plac toate culorile, mai puțin unele nuanțe de mov cu care nu rezonez. Dar port cel mai des negru și ador orice e pudrat.

30. Dacă ar exista teleportarea, unde, în ce țară, ai vrea să pleci chiar acum?

Oricând, într-un loc cu palmieri, plajă și mare.

31. Suntem în plin sezon de nunți. La ce fel de mireasă te-ai gândit când ai creat rochiile nu neapărat albe din colecția Ioana Ciolacu Bridal?

Să știi că nu am avut un plan în privința asta. A venit organic, după ce mai multe cliente au cumpărat rochii de la mine pentru a merge la altar cu ele. Am fost surprinsă plăcut și m-am gândit să ofer o mică selecție alternativă pentru doritori.

32. Câte ore de muncă se află în spatele unei colecții Ioana Ciolacu? Cum te simți când, în sfârșit, hainele sunt în shop?

Munca din spate este intensă și obositoare până la epuizare. Iar când ajung hainele la vânzare, eu deja sunt anxioasă pentru lucrurile pe care nu am reușit să le fac sau să le rezolv, dar și pentru felul în care vor fi primite. De obicei, ca orice anxietate, nu e o treabă bazată pe logică sau realitate.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Sunt recunoscătoare pentru viața și familia mea, atât lor cât și mie.

Despre frumosul parcurs al designer-ului Ioana Ciolacu în lumea fashion citiți AICI.

Fotografii: prin Ioana Ciolacu

Share is in fashion! Goinfashion!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *