Pe Raisa Beicu nu am întâlnit-o încă, dar totuși o cunosc. Îi citesc poveștile sincere, știu cine-i Bica, îi admir pe “rețele” colecțiile de inele și păpuși rusești. O și invidiez. Raisa citește mult și primește scrisori de la imensul Jonathan Franzen. A scris pe Facebook despre corespondența minune, însă s-ar putea să nu știți că purta o pijama roz când a sosit spre ea, la 5 dimineața, primul porumbel electronic de la faimosul autor american. Mă întorc la chestii (mai) lumești pe care le trăiește. Protagonista rubricii goinfashion33 – cu nume și origini rusești – are un stil relaxat, zâmbește mult și i se oferă o groază de cadouri: “Sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit și am primit multe. Am primit o viață când eram convinsă că mi-a fost luată, am primit un talent la scris, am primit o familie minunată și un creier bun. Am avut câteva iubiri ca-n filme, prieteni extraordinari, o carieră, înțeleg arta (sau cel puțin o parte din ea) și am trăit o copilărie de vis în Moldova. Râd enorm, mă exteriorizez, cunosc o groază de oameni reușiți, nu pierd momente. Chiar sunt un om mega extra norocos”. Vă invit să citiți despre Raisa Beicu, într-o primăvară nouă cu 33 de răspunsuri care să vă inspire. Punct și de la capăt.
1. Citești, călătorești și scrii, pe blog www.raisabeicu.ro, despre ce citești și trăiești. Cum a apărut pasiunea ta pentru lectură? Cât timp din zi stai cu nasul în cărți?
Nu e nimic boem în începuturile pasiunii mele pentru citit. Mai exact, mama ne obliga pe mine și pe sora mea să citim o rație zilnică. Transforma paginile citite în ore de joacă și astfel negociam intervalul permis afară. Am fost forțată ani de zile să citesc, iar apoi a devenit parte din viața mea, așa cum sunt spălatul pe dinți, muzica, râsul.
2. Spune-mi trei titluri pe care le-ai adăuga în lunga și nesfârșita listă de cărți pe care să le citim într-o viață.
Ah, aici voi răspunde mereu altfel, căci cărțile preferate sunt preferate în funcție de perioada prin care trec. Să zicem că acum aș recomanda Dulcele Bar de J. R. Moehringer, Corecții de Jonathan Franzen și Amintiri, Vise, Reflecții de C. G. Jung.
3. Îmi place că, pe lângă romane și povești, nu ai abandonat poezia. Când citești versuri? Care e poemul tău preferat?
Sunt un cititor amator de poezie. Încă nu am un gust clar format, așa cum se întâmplă în cazul prozei. Citesc poezie la fiecare trei-patru romane. Simt nevoia unei pauze poetice și, cumva, consider poezia o formă superioară a literaturii – pentru care ai nevoie de mii de cărți și intertexte în spate, dar și de o atmosferă anume.
Pentru poezia românească, recomand Gravitație de Svetlana Cârstean, iar din poezia americană îi recomand pe Robert Frost, Wallace Stevens (Pahar cu apă), William Carlos Williams (Portretul unei doamne, Acestea, O elegie pentru D.H. Lawrence, Lamentația doamnei primavera), Ezra Pound (Portre d’une femme, Soția neguțătorului care călătorește pe râu, Scrisoare din exil), Robinson Jeffers (Munte în New Mexico, O, stâncă superbă), Marianne Moore (Către un melc, Tăcerea, Poezia), T.S. Eliot (Cântecul de dragoste al lui J. Alfred Prufrock, Oameni găunoși), John Berryman, MacLeish (Ars Poetica), Stanley Kunitz (Drumul de-a lungul râului), Charles Olson, William Stafford, Muriel Rukeyser.
4. Hai să vorbim și despre modă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
Relaxat, poartă numele relaxat. Mă inspiră să fiu îmbrăcată cât mai simplu, căci sunt suficient de complicată în interior – compensez vestimentar.
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Cumpărături clasice, sans doute. Probez, cer sfaturi, râd cu cei din magazine, trimit poze prietenilor, cer altă mărime, mă enervez dacă nu-mi vin blugii și îi returnez pe loc.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Designer internațional: Yves Saint Laurent. Designer-ul român: Ioana Ciolacu pentru creațiile ei și pentru cum este ca om. De fapt, Ioana este coerentă cap-coadă. Taie totul abrupt, arhitectural, când îi porți creațiile te simți de parcă ai pe tine clădiri înalte și ferestre cu obloane deschise.
7. Facebook, Twitter sau Instagram? De ce?
Instagram pentru că este armonios, așa cum visăm să ne fie și viața: armonioasă, doar că fără filtre.
8. Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit? Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai oferit?
Am norocul să primesc o groază de cadouri formidabile. Aș zice: un brad de Crăciun primit la finalul lunii ianuarie (că atunci s-a putut) și un pumn de nisip adus din Barcelona de prietena mea, Alexandra. Cel mai frumos cadou i l-am oferit mamei recent, când am sunat-o din Viena și i-am dat o veste fantastică.
9. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Sunt abonată la The New Yorker, iar în România urmăresc constant Scena 9 și Decât o revistă.
10. Ești pasionată de design interior. Cum arată casa visurilor?
Eu am crescut la țară într-o casă cu livadă, grădină cu flori și râu în spate, așa că visul meu este o casă undeva în mediul rural, cu obloane de lemn, un șemineu, parchet din lemn natural, un câine în curte, livadă, grădină cu flori și râu în spate.
11. Care sunt culorile pe care le porți cel mai des? Să fie turcoaz?
Amuzant, dar vestimentar vorbind, 90% din timp sunt black, nu turcoaz. Am o obsesie pentru negru, contrar vieții mele colorate. Cum zice un prieten de-ai mei: Love is the new black. Black is the new love. Așa că, port mult negru.
12. Știu că iubești mult inelele și ai deja o colecție. De ce inele și cum le alegi? Care-i cel mai iubit și cum sună povestea lui?
Mâinile sunt o parte a corpului uman de care sunt fascinată. Cu ele ținem cărți, spălăm, scriem, ne ștergem lacrimile, facem cunoștință, ne îmbrățișăm, tastăm emoții, sunăm pentru vești importante. Așa că, inelele sunt o formă vizuală a iubirii mele pentru mâini. Cel mai mult sunt atașată de un inel care a ținut cândva locul unui inel de logodnă.
13. Ce carte citești acum? Ce muzică asculți?
Citesc On writing – Stephen King și ascult soundtrack-ul filmului Call me by your name. Dacă discutăm de muzici viitoare, în data de 16 martie merg în Fratelli la un concert pe care îl recomand: Golan, The Boxer Rebellion și All We Are – trupe foarte bune!
14. Ești foarte apropiată de ai tăi, de familie. Ai o relația specială cu bunica ta. Care-s vorbele bune, sfaturile, pe care ți le dă Bica cel mai des?
Familia este totul. Aș face orice pentru ai mei și ei ar face orice pentru mine. Cel mai des, Bica mă sfătuiește să mă mărit, dar n-o prea ascult. 🙂
15. Care este desertul tău preferat?
Ecler cu ciocolată/ colțunași.
16. Știi care-i povestea numelui tău? Cine l-a ales?
Mama l-a ales pentru că avem origini rusești.
17. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Rochii la rochii, tricouri la tricouri, blugi la blugi, totul la dungă. Mai am un sector dedicat rochiilor de gală, realizate la designeri/croitorese, și mi se tot adună creațiile, dar nu am unde să le port. Așadar, sunt în căutare de gale!
18. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?
Nu m-aș plictisi în veci de filmele lui Wes Anderson, Paolo Sorrentino și Jacques Tati.
Ultimele seriale văzute: Victoria, The Crown, Alias Grace și seriile Abstract, Chef’s Table.
19. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
Tot ce am învățat despre stil am învățat de la mama, o doamnă elegantă și frumoasă. De când eram mică mi-a repetat că e obligatoriu să fiu impecabilă, să am manichiura și pedichiura făcute, să nu uit că modul în care arăt la exterior trebuie să fie în concordanță cu intelectul.
20. Care sunt produsele tale de beauty must-have?
Folosesc multe creme pentru ten și corp și nu prea ies din casă fără tuș la ochi.
21. Vine, vine primăvara. Care sunt florile tale preferate?
Freziile (am moștenit iubirea de la mama), hortensiile și magnolia pentru că am crescut cu două magnolii superbe în curtea copilăriei.
22. Ce concerte vânezi vara asta?
Vreau să merg la festivalurile Summer Well și Gărâna Jazz Festival, iar legat de muzica recurentă, sunt entuziasmată de Sofar Bucharest, o serie de concerte (multe de jazz) organizate în locuri cool din București.
23. Ce NU ai îmbrăca niciodată?
Orice animal print și nu aș încălța niciodată UGG-uri.
24. Unde ai băut cea mai bună cafea?
M60 și Kane sunt locurile mele de cafea în București.
25. Există vreun gust/condiment nou pe care să-l fi descoperit recent? Dă-mi detalii.
De câteva luni am renunțat la zahăr și sare, așa că am început să mănânc extrem de picant.
26. Spune-mi o mare la care vrei să te întorci, un oraș la care visezi să ajungi, o țară în care te-ai muta.
M-aș întoarce la marea din Malta, aș visa să văd Rusia și m-aș muta în Austria, țara care mi-a salvat viața.
27. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Îmi plac bărbații eleganți, dar nu la costum. Și mă uit mereu la ceas și unghii. Iubesc bărbații care poartă genți masculine din piele și nu înțeleg de ce în România nu prea vezi așa ceva.
28. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?
Nu prea merg la shopping. Prefer să stau la terase, în restaurante, în piețe – locuri în care observ oamenii. Dacă apuc, însă, suvenirul perfect ar fi un inel mic, bineînțeles.
29. Ești colecționară. Câte ceasuri și păpuși rusești ai adunat?
Ceasuri nu am multe – până în 10, dar la păpuși s-au adunat zeci sub diverse forme.
30. Îți mai amintești cum erai îmbrăcată în momente importante din viața ta. Dă-mi un exemplu.
Purtam un cardigan vișiniu și o rochie neagră, undeva pe o plajă englezească, când am primit cel mai așteptat Te iubesc din viața mea. Purtam niște blugi negri și un tricou larg când am făcut primii pași din nou, într-o pădure din Bacău. Purtam o pijama roz când mi-a scris Jonathan Franzen, la 5 dimineața.
31. De ce iubești Bucureștiul? Spune-mi trei locuri pe care le vizitezi cel mai des în oraș.
Aici am învățat să fiu singură și datorită lui apreciez cu adevărat liniștea pe care o am în afara lui.
Trei locuri în care merg des: Simbio, m60 și scările de la TNB.
32. Pentru ce ești recunoscătoare?
Sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit și am primit multe. Am primit o viață când eram convinsă că mi-a fost luată, am primit un talent la scris, am primit o familie minunată și un creier bun. Am avut câteva iubiri ca-n filme, prieteni extraordinari, o carieră, înțeleg arta (sau cel puțin o parte din ea) și am trăit o copilărie de vis în Moldova. Râd enorm, mă exteriorizez, cunosc o groază de oameni reușiți, nu pierd momente. Chiar sunt un om mega extra norocos.
33. Dar o carte, o carte n-ai vrea să scrii?
Tot mai mulți oameni mă întreabă asta, doar că citind atâția autori excepționali sunt copleșită de talentul lor. Nu am curajul să scriu ceva al meu din moment ce am adunat atâtea standarde literare. Dar, cine știe? Poate îmi voi lua cândva inima și gustul literar în dinți.
Fotografii: Cătălin Georgescu, Andreea Mitran, Felicia Simion
Descoperiți AICI mai multe chestionare goinfashion33.
Share it NOW!