Goinfashion33: Izabela Rinder despre eleganța Parisului și amintiri cu Micul Paris

Izabela Rinder își împarte viața între Paris și Micul Paris. Deși locuiește în orașul luminilor deja de câțiva ani, n-a abandonat cu totul Bucureștiul drag. Revine aici pentru oamenii pe care vrea să-i vadă fericiți. Izabela e psiholog și blândețea din glasul ei e vindecătoare. Are un stil cu totul parizian, zâmbește des, își alege cu grijă vorbele iar poveștile ei despre Paris sunt nesfârșite. Picnicuri spontante. Băi de soare. Teatru. Croissant aux amandes. Film. Clipe memorabile la Opera Garnier. Desert cu dragoste și gutui. Muzică bună. Și cărți. Cam așa trăiește Izabela, o femeie frumoasă, îndrăgostită de oameni și cămăși albe. “Cadoul preferat sunt oamenii din viața mea. Si pot spune că viața m-a răsfățat și mă răsfață continuu. Faceți ceva pentru voi. Dansați. Cumpărați-vă flori. Și citiți Sagan. Françoise Sagan. Tot, orice. “Bonjour tristesse” (paradoxal!), “Aimez-vous Brahms”,  “Femme fardée”, “Les merveilleux nuages”. Până la Sagan, vă invit să citiți interviul cu Izabela Rinder. O să vă teleportați la Paris!

1. Ești psiholog, ai o meserie frumoasă, dar, cred eu, și foarte grea. Oamenii vin la tine în “căutarea fericirii”. Iar azi, mai mult ca oricând, parcă ne-am pierdut reperele, încrederea în noi și în viață, am uitat să ne bucurăm de lucrurile mici. De ce am avea nevoie să le redobândim?

Uneori e normal să ne simțim dezorientați, face parte din natura noastră umană. Cât despre „lucrurile mici”, ele sunt într-o oarecare măsură diferite pentru fiecare și definesc tocmai acea individualitate a noastră de care, câteodată, încercam în mod eronat, să fugim.

2. Din București – Micul Paris – tu și soțul tău ați plecat să locuiți la Paris și sunteți acolo deja de câțiva ani. Cum s-a schimbat viața ta în toată această perioadă? Care-i de fapt farmecul Parisului? Cu ce te-a cucerit orașul luminilor?

Adevărat, însă pentru mine e un perpetuum du-te-vino. Nu mă pot despărți total de București, însă Parisul m-a cucerit prin libertate, diversitate și rafinament.

3. Eleganța pariziencelor e binecunoscută în toată lumea, s-au scris și multe cărți. Care e secretul lor? Cum fac să arate atât de bine și… firesc?

Fac sport și-n ziua de Crăciun, iar buticurile de marcă și evenimentele de modă sunt un fel de “lăcașuri de cult”. Rămân destul de aproape de aspectul natural, pe care îl rafinează prin detalii specific franțuzești. Rouge-ul, rochiile simple, așa cum știm, sunt un fel de marcă înregistrată a pariziencelor. Cu toate acestea, farmecul lor vine în mare măsură din asumarea deplină a unei  independențe cu care se nasc.

4. Spune-mi ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

N-aș putea spune că are un nume. În schimb, am mai multe cămăși albe decât bărbatul meu.   

5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce? Cu Avenue des Champs-Elysées, cu marile magazine – Galeries Lafayette, Printemps – shopping-ul la Paris e o experiență, unde ne recomanzi să mergem?

Nu am reguli, shoppingul on-line devine foarte util după ce mă familiarizez cu anumite branduri. Iar ca destinații de shopping, Champs-Elysées rămâne foarte turistic. La fel și Galeriile Lafayette. Sunt și o mulțime de buticuri foarte interesante, în cel de al 3-lea arrondisment al Parisului, Le Marais și/sau buticuri vintage (în 2, 18 arr.), atât de căutate de oamenii cool! În perioadele Fashion Week (dar nu numai), Faubourg Saint-Honoré constituie un spectacol în sine. Apoi, fiecare cartier are un hot-spot comercial, ca de exemplu Le Bon Marche, în cartierul meu. Viața la Paris este într-o relație permanentă cu tot ceea ce înseamnă shopping, cu tot ceea ce înseamnă fashion.

6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?

YSL îmi place mult ! La fel, Delphine Manivet. Designerii români preferați sunt și cei pe care îi port: AFMF, Snobbish Breakfast, Mihaela Glavan, iar la stadiu de fantezie, încă, Andra Andreescu.

7. Operă, teatru, film, e clar că iubești ritualurile. Povestește-ne despre ele. De ce sunt importante?

Operă. Teatru. Film. Exact așa. Nu neapărat ritualic, ci mai degrabă spontan. După instinct, mai bine zis. Pentru că arta adaugă culoare vieților noastre convenționale. Iar teatrul, în mod special, are puterea să fascineze și să hrănească dimensiunea noastră spirituală. Pe când baletul conferă o stare superioară simțurilor cu care suntem înzestrați.

8. Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit?

“Cadoul” preferat sunt oamenii din viața mea. Si pot spune că viața m-a răsfățat și mă răsfață continuu. Iar ca obiect, am un stilou special, cu peniță aurită, adus de părinții mei din Africa, în ’87.

9. Care sunt brandurile fashion care îți plac?

Chloe, APC, COS, & OtherStories, UO, ArmorLux. Mai sunt.

10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

Nu mai citesc așa ceva, sunt des pe marele centralizator – Instagram. Câteva nume pe care le urmăresc natural sunt: Caroline de Maigret, Esther Perel, Gisel Bundchen, Garance Doré, iar ca lifestyle și interior design The Socialite Family (TSF).

11. Ne întoarcem la Paris. Recomandă-ne câteva locuri pe care să le vizităm neapărat dacă ajungem pentru prima oară în capitala Franței. Ce experiență à la francais e de neratat?

Opera Garnier – simbol de arta și cultura franceză, Le Marais, Marché des enfants rouges, Place des Vosges – vechiul Paris;  Palais de Tokyo, La Tour Eiffel – artă contemporană, Rive Gauche – Saint Germain, iar ca experiență boema Sacre Cœur, Village de Montmartre. În extrema cealaltă, pentru o experiență futuristă, există La Defense (cartierul business). La Grand Arche se aliniază vizual axului central al orașului – Arc de Triomphe, Concorde, Musée du Louvre, Hôtel de Ville, Bastille. Muzeele, aici, sunt absolut fascinante, preferatul meu e Musee D’Orsay. Parisul e un oraș mare, foarte interesant, depinde, deci, de interes.

12. Care sunt culorile pe care le porți cel mai des?

Alb și negru.

13. Ce accesorii predomină în garderoba ta? Care sunt bijuteriile pe care le adori?

Am o mare fascinație pentru ochelari. În rest, nu prea port accesorii.

14. Ce carte citești acum? Ce muzică asculți?

Citesc cam trei cărți, în același timp: “Prayers for the stolen” Jennifer Clement (pe final) – “L’art de la simplicite”- Dominique Loreau și “Mă numesc Roșu“ – Pamuk. Iar muzica : Yo Yo Ma ( I’m mental about it !), LP, Christine and The Queens.

15. Limba franceză are o muzicaliate aparte. Spune-mi câteva cuvinte/expresii care-ți plac.

“Il en faut peux pour etre heureux”.

16. Care este desertul tău preferat?

Dragoste, gutui coapte, miere și Cointreau.

17. Când n-avem o zi tocmai bună, cum facem să alungăm melancolia?

Făcând ceva pentru cineva. Făcând ceva care ne place mult. Dansând, mișcându-ne. Cumpărând flori.

18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Simplu: cămași/tricouri, sacouri/trenciuri/paltoane, blugi, bocanci și saci de pânză. + cca 1 m liniar pentru goodies (rochii, sandale, poșete, sclipici).

19. Ce seriale urmărești? Care este filmul tău preferat?

Nu urmăresc seriale, nu am răbdare. Văd cu mare placere filme bune, filme care îmi aduc ceva, care îmi trezesc ceva. Acum, filmul meu preferat e “Marie Curie” de Marie Noëlle. Dar îmi plac mult filmele de artă, Fellini, Tarkovsky. Chaplin! Îmi place mult trilogia lui Kieslowski. Îmi place și “Eternity and a day” al lui Angelopoulos!

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Nu-mi amintesc așa ceva ca un eveniment punctual. Cred că e mai degrabă un proces, în timp, în funcție de ce sau pe cine admirăm, de deschiderea și căutarea personală.

21. Care sunt produsele tale de beauty must-have?

Crema de soare SFP50, blush și lip gloss.

22. Ce să citim ca să fim mai vioi și îndrăgostiți de viață à la folie? Recomandă-ne câteva titluri și autori.

Hmm… SAGAN. Françoise Sagan. Tot, orice. “Bonjour tristesse” (paradoxal!), “Aimez-vous Brahms”,  “Femme fardée”, “Les merveilleux nuages”, șamd. Dostoievski, Nabokov, Bukowski. Bloguri. Tot aici, pot să recomand și  “How to be parisian wherever you are” scrisă de minunata Caroline de Maigret, împreună cu Anne Berest, Sophie Mas și Audrey Diwan.

23. Cum arată mic-dejunul perfect pentru tine?

Croissant aux amandes plus cafea neagră.

24. Revii destul de des la București. Cum s-a schimbat orașul de când ai plecat la Paris?

Pe de o parte, bulevardele principale capătă, în timp, un aer ușor fantomatic… Pe de altă parte, apar tot felul de locuri noi, care au ceva din efervescența Berlinului.

25. Unde ai băut cea mai bună cafea? Dar cel mai bun ceai?

Cafea la  Fragments (Paris) și Steam (București). Ceai la Carette, Place des Vosges.  În Bucuresti, aștept să descopăr un loc echivalent.

26. Există vreun gust/condiment nou pe care să-l fi descoperit recent? Dă-mi detalii.

O, da ! Gustul libertății. Detaliile sunt în interior.

27. Parisul e plin de librării grozave. Care-i preferata ta? Descrie-ne un pic atmosfera dintr-un astfel de loc plin de cărți și frumusețe.

Shakespeare and Company – cel mai boem loc de cuibărit în zilele ploioase. Iar mai nou descoperită și mult adorata, Librairie Galignani, pe Rivoli.

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Bărbații pe care îi admir sunt în acord cu mediul în care se găsesc și, bineînțeles, cu personalitatea lor. Îmi plac foarte mult bărbații în blugi mișto, tricouri de bumbac alb/ciment și sacouri foarte fixe.

29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?

Uneori. Iau acasă câte ceva ce cred că nu mai pot găsi unde traiesc.

30. Champagne sau vin roșu? Ce preferi?

Based on experience – champagne. Dar aș prefera să nu trebuiască să aleg.

31. Ești mai degrabă o iubitoare de câini sau de pisici?

Îmi plac câinii mari și pisicile negre.

32. Ce înseamnă la vie est belle pentru francezi? Cum se bucură ei de ceea ce au? Fac ceva special? Ce-ar trebui să învățăm noi, românii, de la ei?

Pentru început, să spunem “Bună ziua! Te rog! Mulțumesc!”. Apoi, am putea continua cu băi de soare, lectură și picnicuri spontane, e foarte plăcut!

33. Dar pentru tine ce înseamnă la vie est belle? Pentru ce ești recunoscătoare?

Înseamna liniște, libertate, bucuria întâlnirilor și lumina fiecărei zile ! Sunt recunoscătoare pentru TOT.

Fotografii: prin Izabela Rinder

Descoperiți AICI mai multe chestionare goinfashion33.

Partager!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *