Goinfashion33: Irina-Alexandra Cucu despre fashion, shopping și stil

Irina Cucu

“Una dintre străbunicile mele a lucrat într-un atelier de pălării, iar străbunicul a fost pantofar. Un alt străbunic a fost dulgher, în timp ce, la doar câțiva kilometri depărtare, un altul purta numai costume din stofă englezească făcute special, pe comandă. Bunicul din partea mamei a fost croitor și îmi plăcea la nebunie să-i fiu ucenic în copilărie. Tatăl meu este foarte talentat la desen, el este și cel care m-a îndrumat spre desen și arhitectură”. Chestionarul cu Irina-Alexandra Cucu a ieșit așa frumos încât ar merita pus în ramă. La fiecare răspuns începi să-ți imaginezi frumosul. Fie că este vorba despre un om drag, o casă, un obiect, un oraș, ori o întâmplare. Irina desenează, fotografiază, dansează și (mai) scrie. Este arhitectă și designer-grafic, face parte din echipa Andreei Raicu, are un blog fain, MyVisualist, și multe-multe creioane colorate. Se îmbracă des în alb-negru, adoră rujul roșu și cămășile imaculate. Înainte să citiți tot și să o descoperiți pe Irina, în 33 de întrebări despre fashion, shopping și stil, mai devoalez ceva. Știți cum arată dressing-ul perfect pentru ea? Ca o farmacie. Cu multe sertare, rafturi și compartimente.

1. Ai studiat Arhitectura, faci parte din echipa Andreei Raicu, ai un blog, MyVisualist. Cum le împaci pe toate? Ce-ți place mai mult și mai mult? Să scrii sau să desenezi?

Îmi place foarte mult să desenez și să fac fotografii, mă exprim cel mai bine vizual, de acolo și ideea MyVisualist. Cu scrisul cochetez ocazional, o fac din pură plăcere și pot spune că sunt un novice la acest capitol. Nu simt niciodată că jonglez cu mai multe mingi și că risc în orice moment să scap una. Dar, ca fiecare, am momente în care mă simt foarte obosită, poate chiar epuizată, nu se pune însă problema să fac lucrurile altfel. Cel mult, iau o pauză, mă opresc puțin și încerc să mă organizez mai bine. Pentru lucrurile care contează este mereu timp, dacă nu, căutăm doar scuze.

2. Cine răsfoiește MyVisualist se prinde repede că ești pasionată de fotografia de arhitectură, design de interior și fashion. Cine ți-a șlefuit gustul pentru frumos?

Mereu am căutat frumosul în jurul meu, în calculatorul meu sunt sute și sute de poze din diverse domenii pentru moodboard-uri. Cred că este o înclinație naturală, poate că provine din ADN-ul meu și familia mi-a șlefuit gustul pentru frumos de timpuriu. Dacă îmi despic în patru arborele genealogic, are sens ce spun. Una dintre străbunicile mele a lucrat într-un atelier de pălării, iar străbunicul a fost pantofar. Un alt străbunic a fost dulgher, în timp ce, la doar câțiva kilometri depărtare, un altul purta numai costume din stofă englezească făcute special, pe comandă. Bunicul din partea mamei a fost croitor și îmi plăcea la nebunie să-i fiu ucenic în copilărie. Tatăl meu este foarte talentat la desen (mi-ar fi plăcut să-i moștenesc măcar un sfert din talent), el este și cel care m-a îndrumat într-un fel spre desen și arhitectură. Tot tata mi-a dăruit întotdeauna cele mai frumoase cadouri, truse de creioane colorate, carioci, stilouri și tot felul de intrumente de scris. Numai minunății! Îmi amintesc cu câtă meticulozitate și grijă își păstra trusele de rotringuri, penițele, tușurile și îmi spunea mereu că vor fi ale mele atunci când voi ști să le prețuiesc. Și da, în primul an de facultate au fost ale mele. Mai am tot felul de povești care poate au sădit câte un sâmbure de frumos în mine de-a lungul timpului. Până la urmă, în fiecare zi trecem pe lângă lucruri mărunte care ne “construiesc” încet și sigur.

arhitect

3. Care este stilul tău? Ce te inspiră?

Nu-mi plac etichetările așa că nu mă voi rezuma la una pentru a descrie stilul meu vestimentar. Nu-ți imagina că este unul complex, ce merită urmărit. Mă îmbrac pur și simplu în funcție de dispoziție. În timpul zilei, chiar și la birou, mă poți vedea într-o pereche de jeanși, cu sneakerși albi și un tricou, iar seara pot purta la fel de bine o ținută all black cu stilettos, cercei statement și ruj roșu.

4. Ce branduri fashion îți plac? De ce?

Îmi plac foarte mult Massimo Dutti și COS pentru materialele pe care le folosesc și design, iar raportul calitate preț, în opinia mea, este unul corect. Pentru ținutele sport-casual pe care le port adesea, îmi plac foarte mult Scotch & Soda, Calvin Klein, Lacoste, Adidas și Polo Ralph Lauren. Motivul pentru care îmi plac anumite branduri este însăși piesa care le-a consacrat. Mi-aș dori să pot purta cămăși de la Carolina Herrera, un costum masculin Armani sau YSL, un trench clasic de la Burberry, pantofi Salvatore Ferragamo și așa mai departe.

5. Care este designerul tău preferat?

Designerul meu preferat a fost Gabrielle Bonheur (Coco) Chanel pentru tot ce le-a oferit femeilor: pantalonii, celebra Little Black Dress, colierele lungi din perle și tricourile în dungi. În prezent îl admir pe Karl Lagerfeld pentru doza sa de creativitate, nu este ușor să te reinventezi sezon după sezon de atâta timp și să fii director de creație pentru trei case cu concepte atât de diferite: Fendi, Chanel și Karl Lagerfeld.

Irina Alexandra Cucu

6. Care este designerul român care îți place? 

De la noi îmi plac foarte mult Ioana Ciolacu, îi ador linia de sweatshirts, Andreea Bădală (Murmur), Veronica Zaharia (Parlor) și Violette (Raquette).

7. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?

Nu-mi prea place să fac cumpărături, o fac doar ocazional, când am nevoie de o anumită piesă vestimentară sau dacă îmi doresc neapărat un anumit model. Evit pe cât posibil să cumpăr on-line, îmi place să probez produsul și să simt textura materialului.

8. Care este orașul de care te-ai îndrăgostit la prima vedere?

Veneția! Mi-a întrecut toate așteptările.

irina cucu

9. Mare sau munte? Unde îți place cel mai mult?

Mi-e foarte greu să-ți răspund la această întrebare. Acum doi – trei ani poate că ți-aș fi răspuns în funcție de sezon: mare – vara, munte – iarna; chiar dacă nu schiez și mă plictisesc teribil la plajă. Ambele locuri mă încarcă cu energie în mod diferit, de aceea, le aleg pe amândouă indiferent de anotimp.

Irina Cucu

10. Cum alege arhitecta Irina-Alexandra Cucu hotelul unde o să-și petreacă vacanța? Te uiți la decor?

Ai fi surprinsă, dar primul lucru la care mă uit este locația și abia apoi decorul. Mă interesează în primul rând ca hotelul să fie amplasat strategic, să pot ajunge cu ușurință în zonele care mă interesează.

11. Ești colecționară? Dacă da, spune-mi și ce colecționezi.

Îmi plac foarte mult instrumentele de scris și desenat, am o selecție impresionantă, de la creioane colorate în tot felul de nuanțe, până la pixuri, stilouri, rotringuri și penițe. Nu pot spune însă că sunt o colecționară.

12. Facebook, Snapchat sau Instagram? Ce alegi și de ce?

Folosesc Facebook, Instagram, Pinterest și Tumblr. Snapchat-ul nu m-a atras deloc, mi-am instalat aplicația la un moment dat și am renunțat după nici 30 de minute. Preferatul meu este bineînțeles Pinterest,  doar este creat de un arhitect.

irina cucu

13. Ai “obsesii” când vine vorba de haine? Dacă da, care?

Îmi plac foarte mult cămășile albe și cred că niciodată nu voi avea suficiente.

14. Site-uri de modă, bloguri sau reviste lucioase? Spune-mi, te rog, câteva titluri pe care le citești și urmărești constant.

Nimic nu se compară cu răsfoirea unei reviste, este o senzație pe care nu aș putea s-o înlocuiesc niciodată. Citesc frecvent The World of Interiors, Vogue America, Porter, Wallpaper și Red Magazine. Urmăresc The Business of Fashion, Dezeen, Interior Design. Iar pentru inspirație mă uit constant pe shop-uri on-line: Net-A-Porter, Shop Bazaar, Stylebop, Farfetch, Moda Operandi și altele.

15. Ce fel de pantofi (sandale, stiletto, pantofi sport, flats, mocasini etc.) predomină în garderoba ta?

Exact în această ordine: bascheți, sneakerși, stilettos, sandale și balerini.

16. Cum arată dressing-ul perfect? Tu cum l-ai proiecta?

Sunt o persoană extrem de organizată așa că dressing-ul perfect are fără doar și poate foarte multe sertare, rafturi și compartimente pentru a putea sorta piesele vestimentare pe diferite categorii. Dacă vrei, o mică farmacie.

17. Vintage sau nou? Ce preferi?

Indiferent că este vorba de o amenajare interioară sau de o ținută, voi prefera întotdeauna un mix între cele două.

18. Strada cu cele mai frumoase case din București este…

În opinia mea, cartierul Primăverii este zona cu cele mai frumoase case din București.

19. Care sunt produsele tale de beauty must-haves?

O cremă hidratantă cu o textură ușoară, apa termală, CC Cream-ul de la Erborian și asul din mânecă, un ruj roșu mat de la Anastasia Beverly Hills.

20. Să zicem că ai avea ocazia să licitezi pentru hainele dintr-un film sau serial. Ce peliculă și ce personaj alegi?

Holly Golightly din Breakfast at Tiffany’s și Frances Stevens din To Catch a Thief.

21. Care este accesoriu tău preferat? Ai vreun talisman, un accesoriu pe care să-l porți mereu?

Nu ies niciodată din casă fără ceas la mână, dacă mi se întâmplă (foarte rar) nu mă simt confortabil. Nu cred în talismane însă am accesorii primite de la persoane foarte dragi mie pe care le port până la “epuizare”. De doi ani nu mă despart de o brățară primită cadou de la fratele meu și mai nou, de una cu mesajul „Enjoy the journey” din colecția Andreei Raicu.

ceas

22. Crezi că există reguli și trend-uri în modă pe care trebuie să le respectăm?

Nu cred în reguli, nu în modă, iar trend-urile cred că sunt pur orientative, descriu o perioadă, un curent, setează cel mult o direcție, reflectă societatea la un anumit moment, dar nu trebuie urmărite ad litteram. Cred că trebuie să purtăm ceea ce ne place, ne vine bine și se mulează personalității noastre. Dacă nu te simți confortabil și nu rezonezi cu o anumită piesă, oricât de cool și la modă ar fi ea –  se vede.

23. Ce nu ai îmbrăca niciodată-niciodată?

Nu-mi place să spun niciodată-niciodată, mai ales că am avut o evoluție surprinzătoare (cel puțin pentru mine) a stilului vestimentar de-a lungul timpului, dar cred că aș spune NU ciorapilor cu plasă. Nu cred că am personalitatea necesară pentru a-i purta cu încredere și sex appeal.

24. Care sunt florile tale preferate?

Nu am unele preferate, îmi plac în general florile.

25. Care este cel mai frumos obiectul de decor pe care îl ai în casă? Are o poveste?

Obiectul preferat de decor este un ceas foarte vechi pe care îl am de la străbunica mea. Este singurul obiect pe care îl mai am de la ea, pe lângă atâtea amintiri și povești frumoase.

ceas

26. Ceai sau cafea? Ce fel de ceai și ce fel de cafea?

Amândouă! Beau mai multe tipuri de cafea și ceai, dar preferatele mele sunt Ristretto  și ceaiul verde.

27. Spune-mi câteva nume de alint care-ți plac.

Nu îmi plac numele de alint, prefer Irina.

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Un bărbat mișto știe ce ținute îl avantajează și are în garderobă: un costum negru cu un croi impecabil, o cravată slim neagră, mai multe cămăși și tricouri albe, butoni, un ceas de calitate, o pereche de jeans clasică și una mai uzată, pulovere din cașmir sau lână, un sacou casual. E simplu, clasic și elegant la job, casual și fun în timpul liber. Accesorii obligatorii: încredere, umor, gentilețe și un strop de  nonșalanță.

29. Casă din lemn lângă oraș sau apartament spațios într-un clădire modernă din centru? De ce?

Un apartament spațios în mansarda unei case restaurate de la 1900. Îmi plac spațiile cu un trecut, sunt provocatoare și mult mai incitant de amenajat.

30. Cum te pregătești pentru o ieșire în oraș? De cât timp ai nevoie ca să fii gata?

Depinde, între 15 și 60 de minute. Este important să știu locul în care ies, în funcție de acest aspect îmi aleg ținuta, apoi totul decurge ca pe roate. Dacă vrei neapărat niște cifre, pentru o petrecere cu dress code am nevoie de o oră, de la duș până la ieșit pe ușă.

31. Care sunt culorile care predomină în garderoba ta?

Alb și negru cu câteva accente de culoare.

irina cucu

32. Pe muzica cui ai dansa până-n zori?

Îmi place foarte mult să dansez și în general plec printre ultimii de la petreceri. Sunt de modă veche așa că sunt un mare fan al artiștilor din anii `70-`80-`90, Cyndi Lauper, Madonna, Ace of Base, MC Hammer și așa mai departe.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Pentru viața și familia mea, pentru toate momentele pe care le trăim împreună.

Irina Cucu

Fotografii: prin Irina-Alexandra Cucu

Descoperiți AICI mai multe chestionare goinfashion33.

Share it NOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *