Goinfashion33: Ioana-Cristina Casapu din Berlinul Marilor Speranțe: „E bine să te îmbraci pentru viața pe care ți-o dorești”

Ioana Casapu

Ioana-Cristina Casapu nu e o femeie pe care să o citești ușor, chiar dacă știi destule despre ea. A scris un roman – Deviații de stereo, povestește des în reviste prestigioase, pe pagina de Facebook și pe blogul care-i poartă numele, ține cursuri de storyteller, dar păstrează misterul. Știe ce să NU spună și preferă să-i lase pe ceilalți să o descopere tot mai împăcată cu sine cu fiecare trecere într-o nouă etapă a vieții. Uite acum, de exemplu, trăiește un an sabatic departe de Bucureștiul în care s-a născut iar matematica dimineților sale berlineze arată cam așa – își începe ziua cu șase dorințe imposibile, așa cum făcea Lewis Carroll, apoi se apucă de scris în balcon, având la îndemână două pahare de apă și trei cești de cafea. Ioana colecționează întâmplări adevărate, sms-uri de iubire și rujuri, nu adună bijuterii, are o singură steluță minusculă aurită pe care o poartă mereu la gât. Mai mult ca sigur e un pandantiv norocos și călăuzitor. Nu de alta, dar, de pe canapeaua din Berlin, Ioana Cristina Casapu își construiește de ceva vreme propria școală de coaching creativ – Embody Through Storytelling. Deja s-au deruluat cu succes și au fost sold out câteva cursuri de storytelling la București, iar zilele trecute Ioana a dat start înscrierilor pentru prima școală de vară digitală NARRATE YOURSELF – The Digital Storytelling Summer School. Se întâmplă între 20-23 august. Însă mai multe detalii găsiți la final, după ce veți fi terminat de citit răspunsurile ei la cele 33 de întrebări despre fashion, shopping și stil. Urmează, așadar, un nou chestionar #goinfashion33 – unul sofisticat. ♥

1. Ai un CV de invidiat. Scrii cărți, ești editor, predai cursuri de storytelling, te interesează psihologia și arta, oferi consultanță în comunicare. Cum te prezinți? Cine este Ioana Casapu pentru cei care nu o știu?

Îți mulțumesc pentru compliment. Ioana Cristina Casapu este o femeie care a ales să scrie ca să nu trăiască prost, și să trăiască mult și divers ca să aibă ce povesti. Atunci când, conform unei cutume românești, a trebuit să își aleagă destinul în copilărie de pe o tăviță cu diverse obiecte, Ioana a ales stiloul, mărgelele cu perle și banii, lucruri care s-au reflectat de-a lungul vieții ei în jonglatul permanent între cuvinte, modă și căutarea stabilității personale pe diverse paliere. Ioana a urmat școli de business și de comunicare, dar a lucrat ca jurnalist de la 18 ani, ca o continuare a jurnalelor și revistelor pe care le desena când era mai mică. Ioana e pasionată de dans, de zborul cu avionul și de mecanica inimii oamenilor, și a încercat tot felul de joburi și cariere pentru că nu s-a putut hotărî la una singură. Ioana și-a găsit împăcare cu această condiție a omului care vrea să facă prea multe la mentori plecați dintre noi precum Serge Gainsbourg, Allen Ginsberg sau chiar la bunicul ei, și a decis că viața este un experiment continuu cu sinele, în care autoironia și o supă bună sunt ingredientele salvatoare atunci când ți-e frică de orice eșec.

2. Mai ții minte ce voiai să te faci când o să fii mare?

Da, să știi că mi-am amintit de asta chiar recent, prima versiune era să mă fac cântăreață și a doua era să mă fac profesor. Parcă le-am dibuit, cumva, cu vorbitul în public și cursurile de scriere creativă pe care le predau de jumătate de an.

3. Te-ai născut la București, unde ai și locuit până nu demult. Acum ai ales să trăiești la Berlin, un oraș despre care spui că n-a devenit (încă) acasă și ți-ar plăcea să cauți un loc nou. Ce te ține în Germania?

Curiozitatea de a afla cum se încheie acest experiment – acest an sabatic pe care mi l-am luat la 30 de ani și care a fost una dintre cele mai dureroase, surprinzătoare și transformatoare perioade de până acum. Am plecat de-acasă pentru că am vrut să cresc, iar povestea asta cu creșterea înseamnă o renunțare la lucruri precum confort, stabilitate aparentă, plictiseală, legături, sau chiar și la oameni, obiceiuri și tipare de gândire programate cu mult timp în urmă, care nu-ți mai servesc în marea schemă a evoluției personale.

4. Ne întoarcem la temă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

Stilul meu vestimentar este, probabil, reflecția poveștii pe care vreau să o spun într-un anumit moment. Mereu mi-a plăcut să mă îmbrac pentru a schimba cursul vieții, ca atunci când pășești într-un cadru de film.

5. Care este relația ta cu hainele. Cât de des mergi la cumpărături?

Mult mai rar decât mergeam până acum vreo doi-trei ani, dar relația mea cu hainele este la fel ca relația cu oamenii: some (…) come in your life for a reason, a season or a lifetime. De-a lungul ultimilor zece ani am adunat câteva sute de piese. Multe le-am vândut, le-am dăruit, și puține au rămas cu mine, altele aș vrea să le poarte o altă femeie, pe care nu o cunosc încă, atunci când îmi va fi fiică.

6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?

Valentino și Chanel dacă vorbim în idealuri. Jean Charles de Castelbajac, ce mă face mereu să mă gândesc la Micul Prinț. Designerii preferați din România sunt ATU Body Couture și Mihaela Crețescu.

7. Facebook sau Instagram? Ce folosești cel mai des? Oare rețelele sociale ne ajută sau mai mult ne încurcă viața? Crezi în aplicațiile de mindefullness (ex. Calm, Headspace)?

Facebook pentru a promova proiecte profesionale, Instagram pentru frânturi din viața personală. Rețelele sociale ne ajută și ne încurcă viața în egală măsură. Eu prefer întâlnirile hazardului de zi cu zi dincolo de social media, dar îi sunt recunoscătoare pentru mulți dintre oamenii pe care mi i-a adus. Folosesc Headspace uneori pentru anxietate.

8. Ai ritualuri? Cum îți începi diminețile berlineze?

Pe balcon, pentru că lucrez de acasă cel mai adesea, cu două pahare de apă și trei cești de cafea. Dar înainte de toate, îmi pun șase dorințe imposibile, așa cum făcea Lewis Carroll.

9. Ce branduri fashion îți plac? Care este ultima descoperire?

Kalaurie, o poezie completă de nuanțe fluide și mătăsuri în volută, creată în Australia.

10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

The New Yorker, New York Times secțiunea Modern Love, The Man Repeller, The School of Life, Decât o Revistă și Outpost.

11. Există o destinație de vacanță la care visezi? Cum îți planifici călătoriile?

Visez să văd America, Rusia și Islanda. Cel mai adesea îmi planific voiajele în funcție de locurile pe unde mai sunt răspândiți prietenii mei, dar am călătorit și complet singură, doar ca să îmi fac alți și alți prieteni.

12. Ce carte citești acum?

How Can I Get Through to You? Closing the Intimacy Gap Between Men and Women.

13. Ce accesorii predomină în garderoba ta?

Poșetele de piele, pantofii ușori (mules) și sandalele cu toc cui. Nu adun bijuterii, am o singură steluță minusculă aurită pe care o port mereu la gât.

Ioana Casapu

14. Ce muzică asculți? Care-i refrenul pe care-l ai în minte în ultima vreme?

Ascult de toate. Am mers acum câteva săptămâni să-l văd pe Nick Cave cântând live, am rămas în minte cu Rings of Saturn, piesa cu care își încheie concertele din acest turneu, spune This is exactly the moment, this is what she does, this is what she is… iar pe mine asta mă duce cu gândul la o aliniere bună a planetelor după o lungă secetă

15. De ce ți se face dor cel mai des?

De mare, de munca de redactor-șef, de adolescență.

16. Ai un anotimp preferat? Cum a fost vara asta pentru tine? Poate îi dai și un titlu.

Probabil toamna, dar eu iubesc ceva din toate anotimpurile, n-aș putea să mă mulțumesc doar cu vară sau doar cu iarnă. Vara asta a fost toridă, cum n-a mai văzut Berlinul de aproape 20 de ani, și îmi amintește de vara în care am locuit în Barcelona.

17. Suntem prima oară la Berlin. Fă-ne un program pentru o zi întreagă! Ce să vizităm, unde să mâncăm, pe unde să mergem în plimbare.

Haideți să începem dis de dimineață, cu un mic dejun fabulos pentru doi la restaurantul rusesc Gorki Park din apropiere de Rosenthalerplatz, la care vom adăuga și două-trei Mimose. După ce ne-am revenit relativ din această experiență culinară completă și copioasă, o plimbare spre Hackershermarkt, printre buticuri de design, magazine vintage și o vizită la muzeul Anne Frank se încheie cu o ceașcă de cafea cu gheață la Father Carpenter. Plimbarea continuă spre Museum Island, cu o leneveală lejeră de vară în parc, cu vedere la canal și cu o muzică lină ce se aude de la vreun cântăreț de pe stradă. E momentul pentru o înghețată artizanală (cine mai are nevoie de prânz pe căldura asta?) și o vizită la Sinagogă (Muzeul Evreiesc), al cărei impact cultural dramatic poate fi atenuat ulterior cu o panoramă excepțională a orașului de pe acoperișul hotelului Radisson din Alexanderplatz, unde putem petrece apusul cu priveliște la turnul de televiziune și întreaga întindere a Berlinului. Dacă avem permis auto, la coborâre putem lua o mașină decapotabilă cu DriveNow și conduce în bătaia vântului până în Kreuzberg, la Il Casolare, pentru cea mai bună pizza italiană din oraș. Iar dacă nu ne e încă somn, pașii ne pot purta în dans spre barurile de pe Oranienstrasse, până când uităm cât e ceasul și admirăm răsăritul la 5 dimineața dintr-un tren ce ne poartă spre casele noastre. (Aceasta este o poveste reală și o recomand cu tot dragul).

18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Am un dulap din secolul 19 în care stau așezate pe culori diverse piese pe care le-am adunat de-a lungul anilor într-un fel de colecție capsulă. Cât despre pantofi, ei sunt mereu prea mulți și complet dezorganizați, găsindu-se peste tot prin jurul apartamentului.

19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?

Cel mai recent am urmărit cu plăcere I love Dick, un serial produs de Amazon după romanul omonim al lui Chris Kraus. Un film pe care îl revăd odată la câțiva ani, pentru povestea readaptată, pentru muzică și pentru că mi-a plăcut mai mult decât romanul după care e realizat este Great Expectations, versiunea din 1998 cu Gwyneth Paltrow și Ethan Hawke.

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Cea mai utilă lecție de stil am învățat-o de la o femeie pe nume Garance Dore, care mi-a spus că dacă vrei să cucerești inima unui bărbat, poartă o rochie.

21. Care sunt produsele tale de beauty must-have?

Un ruj în nuanța naturală a buzelor de la Guerlain, un ruj de culoarea rubinului de la NYX. Un ser pentru sănătatea pielii de la Noreva, o cremă de soare de la Lancaster care miroase a parfum franțuzesc și a sare marină. Un tuș pentru ochi negru, un parfum de la Hermes – L’elixir des merveilles, și o cremă pentru păr de la Kerastase.

Ioana Casapu

22. Ce-ți place să mănânci? Spune-mi un desert preferat și un fel sărat.

Îmi place să mănânc de toate și în porții foarte mici (pentru că, din păcate, sau din fericire, nu am un stomac foarte mare ha ha). Aleg crema de zahăr ars și brânza brie cu roșii uscate în ulei de oregano.

23. Îți mai aduci aminte cu ce erai îmbrăcată în momente importante din viața ta? Dă-mi un exemplu.

E amuzant că întrebi, toate sunt legate de rochii. La 20 de ani eram îmbrăcată cu o rochie mov, cu multe voaluri și volănașe, când am avut prima mea dezamăgire în dragoste, într-o zi de august, pe Calea Victoriei. La 26 de ani am îmbrăcat o rochie veche, cu păsări aurii pe umeri, într-un magazin vintage din Paris, iar când am tras fermoarul la spate m-am uluit de femeia care răsărise în fața mea, în oglindă, în timp ce la radio tocmai începuse să cânte Nick Cave cu On Jubilee Street, iar lumea părea o promisiune nesfârșită că viața va fi excepțională. La 30 de ani am purtat o rochie de catifea roșie când mi-am lansat primul volum de proză. La 31 de ani am îmbrăcat o rochie albă și nesfârșită din anii 1970, croită în California, când am luat prânzul sub un afin cu un bărbat interesant, iar rochia mea s-a umplut de buline mov, pe nesimțite, de la fructele ce ne picau uneori direct în farfurie. Sâc!

24. Ai vreun outfit de vacanță pe care l-ai tot repeta fără să te plictisești? Faci shopping când mergi în călătorii? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?

O rochie albă, scurtă, lejeră și fluturătoare pentru amiezi, o rochie neagră, cu spatele gol, la fel de lejeră, pentru seri. Da, fac shopping în călătorii și îmi place să cercetez piețe de vechituri și magazine vintage, uneori urmez proverbul cu sania făcută vara și ajung să îmi cumpăr pe post de suvenir blănuri sau cizme când e cald afară.

Ioana Casapu

25. Ești colecționară? Dacă da, spune-mi ce colecționezi.

Povești, experiențe, sms-uri de iubire și rujuri.

26. Te întorci adesea la București, unde ții cursuri de storytelling și workshop-uri la diferite evenimente. Cum privești orașul cât ești în tranzit? Ai anumite locuri pe care le vizitezi de fiecare dată?

În ultima vreme am realizat că viața într-un oraș foarte mare și foarte divers, care nu are un singur centru, te face să remarci, poate pentru prima oară, și să cauți aceleași dimensiuni și în locurile cu care ai fost obișnuit. Mai demult priveam Bucureștiul cu oarecare scepticism și cu, recunosc, plictiseală. Vizitam, ce-i drept, doar aceleași câteva locuri. Acum, dacă aș merge acolo, aș căuta locuri dincolo de cele obișnuite, de cele din buricul orașului, și de cele cu care, cu trecerea anilor, nu mai păstrez mare lucru în comun.

27. E vreun parfum care să-ți amintească o întâmplare? Poveștește-mi.

Da, într-o notă mai comică, parfumul pe care l-am tot folosit, acel Hermes, a sucit mințile multor persoane care uneori îmi mai scriu să mă întrebe ce era, pentru că l-au mirosit la o altă domnișoară sau doamnă.

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Un bărbat mișto ar putea să se îmbrace așa cum o făcea Bunicul, să-și construiască și el o colecție capsulă de câteva piese clasice pe care să le cumpere, eventual, în mai multe exemplare, ca să le aibă ani la rând, și să încerce să se abată cât mai des de la haine cu incripții, de la trening și de la șlapi. Eu sunt de modă veche, îmi plac uniformele, nu urmăresc tendințele și cred că e bine să te îmbraci pentru viața pe care ți-o dorești.

În fotografie este chiar bunicul Ioanei

29. Care sunt culorile tale preferate? Dar imprimeul pe care îl adori?

Îmi plac toate culorile, dar cel mai adesea mă îmbrac în alb/negru și las tușele colorate pentru unghii sau buze. Îmi place imprimeul chimonourilor, aș purta asta în fiecare zi.

30. De ce iubim?

Iubim pentru că nu există o altă formă mai puternică de auto-cunoaștere decât iubirea. Iubirea adevărată, indiferent de durată, și indiferent că este împărtășită sau nu, ne schimbă viața pentru totdeauna.

31. Spune-mi o poezie pe care ai memorat-o și un scurt-metraj la care ai plâns.

“The space a woman makes and fills
After these years
I write again
Naturally, about your face

Beautiful and wide
Blue eyes
Across all my vision but the glint of flesh
Blue eyes
In the subway routes, in the small rains
The profiles.”

(George Oppen, “O Western Wind”)

Scurt metraj: Excuses For Why We Fail in Love.

32. Ce ai vrea să ai peste un an? Unde te vezi peste cinci ani?

Peste un an aș vrea să am o școală de storytelling în toată puterea cuvântului, și o viață stabilă într-un oraș vest-european. Peste cinci ani, mă văd celebrând acest proiect care a început spontan într-o sufragerie din Berlin, alături de câteva generații de cursanți, alături de viitoarea mea echipă și de viitoarea mea familie. Mă văd cel puțin la înălțimea unei perechi de pantofi cu tocuri lungi, într-un auditorium de universitate ha ha.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Pentru reziliență, pentru frumusețe, pentru oameni, pentru accidentele fericite ale lumii în care trăim. Cel mai recunoscătoare îmi sunt mie, însă, pentru că am început într-un final să mă plac.

Cum vă spuneam și la începutul interviului, Ioana-Cristina Casapu vă invită la prima ediție Narrate Yourself – școala de vară digitală ce explorează deblocarea creativă și arhitectura poveștii de brand personal printr-un program de coaching creat pe principiile reabilitării artistice. The Digital Storytelling Summer School se adresează creatorilor de conținut, antreprenorilor din mediul digital, managerilor de comunicare, jurnaliștilor și facilitatorilor de servicii digitale care își doresc să abordeze și soluționeze provocările cu care se confruntă în comunicarea mărcii personale cu diligență, pragmatism și inovație. Programa școlii de vară este adaptată la ritmul fiecărui cursant, cu instrumente maleabile în funcție de experiențele și nevoile individuale ale participanților. Accesul la cursuri este în totalitate digital, așa că puteți să povestiți cu Ioana de oriunde. Sunt patru module de curs integrate în The Digital Storytelling Summer School. 1. Arta vizualizării: Cum să generezi idei geniale. 2. Arta de a povesti: Exprimarea creativă și arhitectura poveștii personale. 3. Arta de a conecta: Psihologia brandului personal în mediul digital. 4. Arta de a cere: Construcția și ramificarea reputației în mediul digital. Toate detaliile le descoperiți pe pagina de Facebook a evenimentului, AICI.

Ioana Cristina Casapu

Ioana-Cristina Casapu este fondatoarea școlii de coaching creativ Embody Through Storytelling și scriitoare. Are 12 ani de experiență în management editorial digital și în proiecte culturale și corporate. A studiat business, comunicare și psihologie și păstrează o atitudine umanistă în relație cu tehnologia. A colaborat ca director editorial cu publicațiile Berlin Art Parasites (DE), Thought Catalog (NY) și Autor Magazine (RO), și a scris pentru Dazed Digital, C-Heads și Dilema Veche. În 2015 a publicat un studiu despre psihologia relațiilor moderne, după ce a petrecut 5 luni pe Tinder și a întâlnit peste 160 de persoane în 5 țări. Primul ei roman, Deviații de Stereo (2016) este o radiografie la 360 de grade a generației Y din București.

Fotografii: prin Ioana-Cristina Casapu – Emilia Leoaca, Irina Gache, Kristjan Czako

Share the story!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *