Acum, în timp ce scriu, am fereastra deschisă și aud sunetul unei ploi calme și calde de primăvară. 💧 “Ce potrivire!” mi-am spus. E o muzică în acord perfect cu Ioana Adina Oancea, protagonista de astăzi a chestionarului #Goinfashion33. Apoi, fix asta e și starea ei – mereu blândă, fără tunete și fulgere. Își dă timp și are multă răbdare. Adina e farmacist, doctor în chimie, și se simte în elementul ei în mijlocul naturii. Iubește plantele și a învățat, de mică, cum să le îngrijească. Apoi, inspirată de pasiunea mamei sale, chimist și estetician, a studiat ani de zile cum să scoată ce-i mai bun din ele. Secretele descoperite împreună, în laborator, s-au transformat într-un brand de cosmetice – Careless Beauty. 🌱 “Familia Careless Beauty”, mai exact, pentru că lucrul cu plantele românești implică până și nepoții – și ei merg la cules de “frumuseți” pe plaiuri buzoiene, dar și fratele, și bunicii, de la care a plecat iubirea pentru pământ. Chiar dacă tema interviului e una personală – stilul, Ioana Adina Oancea nu poate fi despărțită sub niciun chip de meseria și pasiunea ei. Așa că-i veți întâlni în interviu, când pe Mendeleev, când vreun designer vestimentar. Adina, să știi că m-ai făcut să caut și să ascult frecvența 432Hz. Citiți interviul, iar la final veți decide să faceți și voi următorul experiment – zilnic, în fiecare dimineață, timp de o lună să te privești în oglindă și să-ți spui “Te iubesc!”. 💚
1. Ai o meserie frumoasă, ești farmacist și tocmai ai obținut doctoratul, ești parte dintr-o afacere de familie care înflorește. Cât de multă muncă se ascunde, de fapt, în spatele profesiei și business-ul Careless Beauty cu produse cosmetice din plante românești? Cum arată o zi plină la tine?
La ceas de pandemie, programul meu s-a schimbat destul de mult, dar asta nu înseamnă că activitatea a fost diminuată. Am fost nevoiți să închidem cabinetele de înfrumusețare Careless Beauty însă munca mea nu însemna doar terapiile efectuate în cadrul cabinetului din București. Activitatea mea este destul de complexă, cu responsabilități în partea de cercetare științifică, producție, marketing & PR.
În ceea ce privește activitatea de cercetare științifică, totul se dezvoltă împreună cu mama, fondator și chimist, Elena Oancea. Împreună, facem echipă excelentă! Ne consultăm în privința analizelor fizico-chimice asupra compușilor biologic activi de interes cosmetic; analizelor microbiologice asupra anumitor extracte vegetale; analizelor organoleptice asupra tuturor materialelor vegetale utilizate în producție și elaborarea de articole științifice publicate în reviste de specialitate. O altă serie de studii sunt elaborate și, apoi, publicate și în colaborare cu centre universitare, cu profesori, doctori din domeniul chimiei. Mai nou, am finalizat rețetarul unui nou produs Careless Beauty care va fi lansat în perioada Mai-Iunie și abia așteptăm să vă dezvăluim despre ce este vorba. 💚
Elena și Adina Oancea – mamă și fiică, au aceeași pasiune – natura
Activitatea din laboratorul Careless Beauty este, de asemenea, destul de complexă și, în ultimile 3 luni, am fost prezentă aici mai mult ca niciodată, aflându-mă ”în carantină” la Constanța. Atât eu, cât și mama, pregătim diverse macerate din plante, obținem diverse pulberi și extracte uleiose sau uleiuri esențiale (prin hidrodistilare) necesare producției. Apoi, respectând rețetarele brevetate și procesul de producție, obținem produsele finite, cu răbdare și mult drag. Fratele meu este, de asemenea, implicat. El etichetează și pregătește toate produsele pentru a fi livrate către colaboratori sau clienți.
Activitatea de marketing & PR – informațiile care apar în online sunt extrem de importante și trebuie să ne definească în totalitate. În acest sens, petrec mai bine de 2 ore pe zi în fața laptopului pentru a stabili și prelucra idei împreună cu echipa de PR și cea de marketing. Absolut toate textele și machetele care apar în online trec pe la mine și pe la mama și le analizăm pentru un OK final.
2. Recent ai lansat blog-ul Mood For Nature. Care-i povestea lui? Ce subiecte și teme explorezi în scris? Cum ai ales numele?
Moodfornature.com este parte din dorința mea de a apropia omul de natură, de a scoate în evidență potențialul ei curativ și, în același timp, de a ne conecta cu frumusețea și autenticitatea oamenilor care fac această lume mai bună. Moodfornature.com este o platformă online dedicată naturii și spiritului uman. Aici, veți putea citi (atât în română cât și în engleză) articole despre tot ceea ce eu, ca farmacist-estetician & cercetător, observ în natură sau în organismul nostru; interviuri cu oameni speciali care, prin activitate lor, contribuie la creșterea vibrației pozitive a acestei planete; puteți citi despre evenimente pe tema îngrijirii naturii dar și îngrijirii propriului nostru corp sau despre brand-uri unice, sustenabile, din România sau de peste hotare. Intenționez să adaug din ce în ce mai multă informație sănătoasă și, de ce nu, să ajungem să cream evenimente marca Mood for Nature. Așadar, dragă cititor, dacă ești in the mood for nature, te așteptăm pe website și, dacă dorești să rămâi alături de noi pe termen lung, te rog – Subscribe. Avem planuri mari! 🍀
3. Ce înseamnă pentru tine frumusețea? Iar dacă ar fi să o ilustrezi – cum ar arăta?
Frumusețea unui om vine din capacitatea de a-și explora sinele și de a-și manifesta vibrația divină. Se spune că exteriorul este o oglindă a interiorului. Frumusețea este simplă, naturală și ușoară, ca un fulg. Este lipsită de griji și vibrații joase. Ați observat cât de diferit arată un om fericit și cât de luminous este pe chip? Bineînțeles, nu putem fi mereu fericiți. Face parte din experiența vieții umane. Atunci este important să ne aducem aminte că frumusețea înseamnă sănătate. Sanătate fizică și mentală. Sunt aici pentru a ajuta oamenii să își descopere și să-și întrețină frumusețea.
Dacă ar fi să o exprim într-o ilustrație, ar fi aceasta: zeița florilor de crin, ca în imaginea de mai jos, realizată de artista Sophie Siem.
4. Hai să povestim și despre haine. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
Stilul meu vestimentar inclină destul de mult spre clasic-elegant-diafan. Mă îmbrac sport doar când practic sport sau când plec pe teren, la plantații sau în explorări. Destul de contrastante cele două stiluri însă le ador în egală măsură.
Îmi plac hainele croite în ateliere de creație, rar cumpăr din magazine. Ador să urmăresc procesul de creație și, atunci când apelez specialiști pentru anumite piese vestimentare, îmi place să văd tot procesul. Mă fascinează. Iubesc materialele naturale, imprimeurile florale și culorile burgundy, verde, albastru royal, nude-uri. Îmi place dantela albă și broderiile care au inserate mici pietre prețioase precum onix sau cristale (quartz alb sau roz, ametist, lapis lazuli).
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Cumpărături clasice și, în mod deosebit, din atelierele de creație ale designerilor români. Ștefania Bulboacă (ex Choices, atelier de creație vestimentară și, în prezent, fondatoarea Cuib.Fashion) a fost primul designer care mi-a creat, pe parcursul timpului, multiple piese vestimentare de excepție. Am purtat cu imensă bucurie hainele ei la evenimente cu totul speciale. Un alt brand românesc pe care îl ador este Maressia. ❤️
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Mihai Manciu este special în tot ceea ce exprimă prin creațiile sale. La fel ca și Ștefania, Mihai mi-a creat niste piese unice care mă caracterizează 100%. Este extrem de atent la detalii, iar viziunea sa asupra spiritului femeii are dimensiune infinită.
7. Cui îi dai cele mai multe like-uri pe Facebook? Dar inimioare pe Instagram?
Pe Facebook – pantofica.ro! Cum deschid Facebook-ul prima dată îmi apare o postare de-a ei! Este incredibil!
Pe Instagram, lui Charlie Siem.
8. Constanța sau București? Unde e (mai) acasă pentru tine?
Oriunde pe glob, atâta timp cât vibrez în suflet.
9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?
Giambattista Valli, Chanel și Ralph Lauren, pentru stilul lor unic.
10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Fashion Premium Magazine, Business Magazine, Business Woman, New Money Magazine – cele mai frecvente. Blog-uri dragi: danagont.ro, izabelapănescu.ro, cristinastanciulescu.ro și, bineînțeles, blog-ul goinfashion.ro. (n.r. Mulțumesc! ❤️) Și vă invit pe blog-ul carelessbeauty.ro, unde scriu destul de des.
11. Cât timp petreci în laboratorul Careless Beauty? Descrie-ne, pe scurt, cum se transformă o “mână” de plante binefăcătoare într-un elixir magic pentru piele? E un proces complicat? Care parte îți revine ție?
Acum petrec destul de mult timp la laborator, fiind în Constanța, și ador munca de aici. Este un proces meticulos. Dacă luăm exemplul Elixirului vegetal cu efect regenerator, întâi hidrodistilăm plantele pentru obținerea uleiurilor esențiale, apoi preparăm maceratul uleios din polen de crin și le lăsăm la ”maturat”. Le combinăm conform unui rețetat unic, brevetat și mai așteptăm un timp pentru maturarea finală. Doar un singur proces de hidrodistilare durează 5-6 ore. Avem nevoie de câteva zile bune pentru obținerea acestui produs finit unic, dar este fascinant.
12. Vine vara. Cum arată acum plantațiile Careless Beauty? Ce-ați cules deja? Cum e să trăiești atât de aproape de natură?
Plantațiile solicită o muncă extraordinară în fiecare anotimp. Mentenanța lor este foarte importantă. Calitatea materiei vegetale dictează calitatea produselor noastre dermato-cosmetice 100% naturale. Așadar, dezvoltarea speciilor de plante într-un mod sănătos este un must-have. De la începutul anului și până în prezent am cules ghioceii, toporașii, seva de mesteacăn, mugurii de plop negru, mugurii de cătină și cei de pin. În tot acest timp am aplicat lucrările de îngrijire a plantațiilor (curățarea copacilor de uscături, udat, prășit, semănare și plantare). Urmează să recoltăm florile de păducel, mugurii de brad și, apoi, ne pregătim pentru sezonul florilor de vară.
13. Se spune că e mult mai sănătos să mâncăm legume și fructe cultivate local, din pământul unde ne-am născut. Care ar fi motivele? Se aplică aceeași regulă și la produsele cosmetice?
Organismul uman recunoaște mult mai ușor compușii biologic activi din fructele, legumele și plantele din mediul în care ne-am născut. Este normal. Din acest motiv, dar și din dorința de a promova calitatea plantelor terapeutice autohtone, noi, cei de la Careless Beauty, ne-am concentrat doar pe specii de plante românești. Acele specii care și-au confirmat potențialul curativ în diverse afecțiuni ale pielii precum acneea sau dermatitele.
În rest, sănătos este să consumăm cât mai multe vegetale nemodificate genetic și crescute în medii sănătoase, cât mai puțin atinse de poluare sau pesticide. Deși, poate, ne-am obișnuit cu gustul fad al vegetalelor de import, cu siguranță majoritatea fac diferența dintre gustul acelora cultivate la noi, pe terenurile micilor fermieri și cele de import. Drept dovadă cea mai recentă știre despre primele căpșuni românești este că au dispărut rapid din stocul fermierilor români. 🍓 Cred că acum, mai mult ca niciodată, apreciem tot ceea ce răsare din pământ românesc. Cred cu tărie că această pandemie va întoarce oamenii către producătorii locali din toate domeniile de activitate. Aș adăuga și un Amin, la final, să se îndeplinească!
14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul tău preferat?
Citesc Mâini Tămăduitoare, de Barbara Ann Brennan – o carte de profil, ca un manual de studiere a aurei umane. Este genială. Iar scriitorulul meu preferat este William Shakespeare.
15. De ce ți se face dor cel mai des?
De Italia. Cred că am trăit acolo în altă viață.
17. Despre ritualuri de frumusețe cu plante românești am povestit deja pe îndelete într-un alt articol aici, spune-mi care este cel mai simplu gest de frumusețe pe care ar trebui să-l facă zilnic orice femeie?
Să își spună ”Te iubesc!” când se privește în oglindă, în fiecare dimineață. La început o să i se pară o tâmpenie, apoi va opune rezistență, ulterior nu o să-i placă ceea ce vede dar, în final, o va spune cu inima deschisă. Este un exercițiu minunat ce poate fi făcut timp de 1 lună de zile, din când în când.
17. Recomandă-ne câteva trucuri de relaxare – un ceai bun, o mască pentru ten, un playlist optimist.
Ceaiul meu favorit este cel de iasomie cu trandafir și miere de salcâm. Aplic zilnic Compresa Revitalizantă Careless Beauty – o mască nutritivă cu suc de cătină, sevă de mesteacăn și miere. Orice melodie cu frecvența de 432Hz – frecvența iubirii.
18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Momentan nu este deloc organizat dar lucrez la asta. Am haine în mai multe orașe și în mașină. Visez să am o locație stabilă și o cameră dedicată numai dressing-ului. Până atunci, improvizez.
19. Care este cel mai recent film pe care l-ai văzut și ți-a plăcut foarte mult? Care este documentarul care te-am marcat?
Hacksaw Ridge. Este un film excepțional despre principiile umane, credință și devotament. Nu vizionez prea multe documentare însă urmăresc tot ce are legătură cu natura și știința, în mare parte.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
De la mama. Ea nu are un stil definit și asta este foarte interesant. De fiecare dată când mergem undeva, ne șochează prin simplitatea cu care iese din comun. Crede-mă, nu o poți încadra într-un stil anume.
21. Care este anotimpul tău preferat? De ce?
Nu am un anotimp preferat. Iubesc natura, transformările ei din fiecare sezon și încercarea mea de a mă adapta schimbărilor.
22. Ce flori cumperi cel mai des?
Hortensiile și trandafirii sunt întodeauna o idee bună.
22. Dacă ai avea de ales să cutivi în grădină doar 5 plante. Ce ai alege și de ce?
Lavandă, roiniță, mentă sălbatică, cimbrișor și crini. Toate îmi plac nespus de mult și sunt extrem de benefice atât pentru ten cât și pentru mediul intern (lavanda, menta și cimbrișorul).
24. Spre ce privești cel mai des – trecut, prezent sau viitor?
Am învățat să trăiesc doar în prezent.
25. Cum îți începi dimineața?
Cu o cafea bună și o oră de sport (mai nou).
26. Care este mirosul care-ți place cel mai mult?
Mirosul de pământ al caselor vechi, mirosul poienilor de munte și al copacilor de iasomie.
27. Ce muzică asculți?
Clasică și vindecătoare (432 Hz, 528 Hz), cel mai des. Însă ador Maroon 5 și David Bowie, de asemenea.
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Stil clasic, cred.
29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?
Îmi place să cumpăr obiecte locale, fabricate conform tradițiilor acelui loc. Obiecte de decor, parfumuri artizanale sau sticle mici de esențe, brățări, eșarfe, sunt câteva exemple.
30. Spune-ne un amănunt pe care sigur nu-l știm despre crini. Dar despre cătină și muguri de brad?
Despre crini: polenul de crin deține proprietăți regenerative pentru epiderma umană și a fost folosit sub diverse forme farmaceutice încă din antichitate.
Despre cătină: atât mugurii masculi cât și mugurii femelă sunt prețioși din punct de vedere al proprietăților antioxidante; cătina este unul dintre arbuștii care a supraviețuit după tragedia de la Hiroshima (împreună cu Gingko biloba).
Despre mugurii de brad: au acțiune asupra stafilococului auriu (care cauzează acnee) prin inhibarea acestui agent patogen.
31. De ce crezi că oamenii au început să se teamă de riduri?
Pentru că le aduc aminte de trecerea anilor.
32. Cum crezi că se va schimba lumea după pandemie? Se va schimba? Cât de greu a fost pentru tine să stai acasă? A fost un timp câștigat?
Ar fi dezamagitor să nu se schimbe. Dacă nu înțelegem nimic din tot ceea ce se întâmplă la nivel global, din importanța protejării mediului și a sănătății umane, din eforturile medicilor și ale cercetătorilor, înseamnă că nu vom trece testul umanității. Poate sună dur, dar trăim vremuri dure. Asta nu înseamnă, totuși, că trebuie să devenim duri, dimpotrivă, trebuie să devenim mai conștienți și mai la sensibili la tot ceea ce înseamnă sănătate. Vom învăța să apreciem mult mai mult viața, în toate formele sale. Pentru mine, fiecare zi este un timp câștigat. Caut să învăț constant.
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Pentru faptul că respir și iubesc. 💚
Fotografii: prin Ioana Adina Oancea și Careless Beauty
Citiți și:
Dăruiți experiența Careless Beauty – un masaj, un elixir cald și blând, numai cu plante românești
Adina Oancea, ritualuri de frumusețe cu plante românești
Mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.
Share it NOW!