Chestionarul goinfashion33 a ajuns la un număr aniversar – ZECE. Și fix așa sunt și răspunsurile Inei Țăranu-Hofnăr. De zece curat! O să citiți și o să vă convingeți. Chiar dacă știu sigur că o să opriți lectura abia la ultima întrebare și la ultimul răspuns, hai, totuși, să vă stârnesc și mai mult curiozitatatea: “În viața mea secretă sunt Donna Paulsen, roșcata ass-kicking, smooth-talking, two-steps-ahead-thinking din “Suits”. În realitate cred că sunt mai apropiată de Lorelai din “Gilmore Girls”: logoreică, ușor nevrotică, făcând glume nepotrivite uneori și funcționând pe bază de cafea și de fast-food”. Ina e un personaj, iar chestionarul a ieșit ca o poveste de vară. Cu filme în reluare, umor fin, muzică pe repeat, vacanțe grecești, mituri urbane, nopți lungi, valize ticsite, ceai cu lapte și romane (nu prea) cuminți.
1.Ți-ai relansat recent blogul INOZA, iar din câte povestești într-un short preview (între timp a detaliat), în cei doi ani de pauză de scris ai trăit multe. Bune și mai puțin bune. Cum te-ai schimbat? Cine este Ina? Cine este INOZA (cu un ‘z’)?
Până la 30 de ani am fost redactor de ziar, scenarist de televiziune, copywriter, editor de revistă, redactor-șef de site, game writer. Anul ăsta mi-am dat demisia și am rămas fără o “titulatură” oficială. Am vrut să mă prezint ca scriitoare (echivalentul lui “writer”), pentru că e cel mai apropiat de ceea ce fac, dar oamenii îl confundă cu ideea de romancieră sau de prozatoare. Așa că mi-am creat propria mea titulatură/meserie: storytainer (o combinație între storyteller și entertainer). INOZA e micul meu colț din lumea virtuală, în jurul căruia am strâns o comunitate de femei inteligente, generoase și asumate, pe care le admir și la care țin mult.
2. Acum că știm ce ne așteaptă în noul sezon INOZA, urmează întrebările in fashion. Ina, ești roșcată, aplici cumva vreun decalog readheads only? Sunt culori pe care le porți și pe care nu le porți, ori accesorii interzise?
Știu că există preconcepția că, roșcată fiind, e un fashion faux-pas să porți roșu. Îmi vine însă în minte Shirley Manson în videoclipul de la “Show Me Where It Hurts”: o roșcată superbă, îmbrăcată din cap până în picioare în roșu. If she was wrong, I don’t want to be right. Port orice culoare îmi place și nu cred că accesoriile au legătură cu nuanța părului.
3. Și dacă tot vorbim despre culori de păr, spune-mi, ai avut momente în care ai vrut să renunți la roșcatul-portocaliu? Când și de ce?
Sunt roșcată naturală și am pistrui – când eram mică eram sora geamănă a lui Pippi Langstrumpf. Între timp nuanța mea naturală s-a estompat (experimentele coloristice din facultate aparent n-au ajutat), așa că acum încerc să o recuperez vopsindu-mă. Roșcatul ginger e culoarea cu care mă identific, dar de mulți ani mi-am dorit să văd cum mi-ar sta blondă. Am tot amânat, însă, pentru că mi-era puțin teamă să încerc. Anul ăsta, însă, am renunțat la orice temere și mi-am vopsit părul roz și apoi blond. În decembrie fusesem diagnosticată cu o formă ușoară de cancer de piele și, deși sunt în afara oricărui pericol, sperietura aia m-a făcut să conștientizez că viața e prea scurtă să-ți pui dorințele pe lista de așteptare.
4. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
Stilul meu e rezultatul unui one-night stand dintre stilul boho chic și cel clasic. În dressing-ul meu coexistă în bună înțelegere atât jumpsuit-uri maxi cu imprimeu și turbane, cât și fuste creion cu talie înaltă și rochii de cocktail. Inspirația mea sunt sora mea mai mică, Yvonna, cu stilul ei efortlessly chic, vecina mea octogenară, care încă poartă pantofi cu toc și rochii cu plastron, Audrey Hepburn în “Funny Face”, Anna Karina în orice film din anii ’60 (în special “Pierrot, le fou” și “Une femme est une femme”) și Olivia Palermo.
5. Care este designerul tău preferat? Care este designerul român care îți place?
Îmi place Valentino pentru stilul ultra-feminin, siluetele clasice și materialele senzuale. Iar de la noi le apreciez foarte mult pe Ioana Ciolacu și pe Andreea Bădală atât pentru creații, cât și pentru parcursul lor profesional.
6. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
În România on-line shopping, pentru că viața este prea scurtă, vânzătoarele posace și neoanele din cabinele de probă neprietenoase.
7. Facebook, Twitter sau Instagram? De ce?
Pentru sănătatea mintală și liniștea sufletească, Pinterest. Cred că e rețeaua de socializare cel mai puțin afectată de mania egoului.
8. Ai o rochie de vară preferată? Sau un outfit pentru zile hot pe care-l tot repeți?
Îmi plac rochiile, dar în ultima vreme am dezvoltat ceea ce aș numi o mică obsesie pentru jumpsuit-uri (am cumpărat 12 în ultimul an). Mi se par chic și comode.
9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?
Lavish Alice pentru piesele stylish, cu o ușoară tentă edgy. Am de la ei o rochie cu capă pentru care sunt complimentată de fiecare dată (ultima dată în toaleta unui restaurant, de o doamnă 70+). Și Hellessy, pentru mixul de minimalism și avangardă.
10. Site-uri de modă, bloguri sau reviste lucioase? Spune-mi, te rog, câteva titluri pe care le citești și urmărești constant.
Din afară citesc The Business of Fashion ca să înțeleg ce se întâmplă la nivel de industrie și uneori intru de pe Instagram pe The Sartorialist, pe Man Repeller și pe Who What Wear. De la noi îmi plac blogul Lianei Popa, Aveți Și Pe Roz, și Style Diary al Irinei Markovits. Revistele lucioase le rezerv pentru zboruri sau călătorii lungi cu trenul.
11. Cu ce te-ai întors din India și Maroc? Ce ți-ai cumpărat? Despre experiențe pe care le-ai trăit acolo o să urmărim musai INOZA.
În Marrakesh am întâlnit, absolut întâmplător, un bătrân designer de bijuterii, extrem de șarmant, care a jucat în al doilea film Sex & The City rolul vânzătorului de bazar unde Carrie își uită pașaportul. Mi-a povestit, bineînțeles, experiența lui pe platoul de filmare, și mi-a arătat multe fotografii cu actrițele din film. Am cumpărat de la el o pereche de cercei absolut superbi, cu pietre semi-prețioase dispuse într-un mozaic. A insistat că și Sarah Jessica Parker are o pereche similară. Sunt convinsă că spune aceeași poveste despre toate bijuteriile lui, dar tot mi i-aș fi luat. Din Fes mi-am mai luat câteva genți și niște balerini colorați. Iar din India am venit cu mai multe perechi de cercei (călcâiul lui Ahile pentru mine în materie de accesorii) și cu o mică geantă metalică, vintage, bătută în pietre.
12. Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit?
În cei doi ani în care am făcut pauză de la scris/blog, una dintre cititoarele mele mi-a scris un basm a cărui protagonistă purta numele meu și pornise într-o călătorie inițiatică, să mă încurajeze să-mi regăsesc drumul spre scris. Gestul respectiv și efortul ei au reprezentat, pentru mine, echivalentul a mii de complimente în legătură cu talentul meu la scris.
13. Spune-mi 5 melodii din playlist-ul tău de vară.
Simt mereu nevoia să ascult “Postcards from Italy” de la Beirut când îmi fac bagajele pentru vacanță (chiar și când nu plec în Italia). Apoi ar mai fi “Those Lazy-Crazy-Hazy Days of Summer” a lui Nat King Cole care mă binedispune instant și “Vânătoarea Regală” de la Robin and the Backstabbers pentru două dintre cele mai frumoasă versuri din muzica indie românească, “Am găsit fericirea-ntr-o noapte de vară/Acum n-am cum să mor, n-are ce să mă doară”. Astea mi-au venit primele în minte.
14. Toamnă/iarnă sau primăvară/vară? Care este sezonul fashion care îți place? De ce?
Îmi plac primăvara și vara pentru lejeritate și pentru viteza cu care te îmbraci/dezbraci. Dar tot toamna și iarna sunt mai interesante, stilistic vorbind, pentru layering-ul pieselor.
15. Mic dejun sau cină? În funcție de alegere, povestește-mi un mic dejun/cină memorabil(ă).
Iubesc mic-dejunurile! Unul pe care n-o să-l uit niciodată a avut loc la Simbio, când am sărbătorit cu prietenele mele, Oana și Cristina, faptul că împlinisem 30 de ani. Mi-au făcut cadou prima mea mașină de scris și un exemplar din “Despre frumusețea uitată a vieții”, a domnului Pleșu. Pe pagina de titlu era o dedicație “Pentru Ina Țăranu-Hofnăr, cu urarea să-și amintească zilnic de frumusețea uitată a vieții și de talentul propriu. Pofta vine scriind! Cu gândul cel bun”, urmată de o semnătură. Mi-a luat câteva secunde să realizez că era chiar semnătura autorului. M-am emoționat și mai tare atunci când am aflat că mi-a răsfoit blogul înainte să-mi scrie.
16. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Am un dressing încastrat în perete, cu uși glisante din oglinzi. E organizat pe culori, nu neaparat pe anotimpuri. Am un sertar special pentru pijamale și rochii de noapte (pe care le iubesc), altul pentru costume de baie (față de care am o mică obsesie, ca și în cazul jumpsuit-urilor) și unul pentru piese nepurtate, cumpărate cu speranța că-mi schimb fizicul (și mai dau jos 5 kilograme) sau că-mi schimb personalitatea și devin o femme fatale (categorie în care se încadrează și un ham din piele și o rochie din satin foarte mulată și decupată).
17. Care sunt destinațiile de vacanță de vară pe care nu le-ai refuza never-ever?
Provence, Positano, Insulele Sporade (în special Alonnisos, un sătuc plin de pini, unde localnicii cultivă migdale, smochine și măsline) și Chefchaouen, micul oraș albastru al Marocului și probabil cel mai frumos loc în care am fost vreodată.
18. Unde ai băut cea mai bună cafea?
Am băut un ristretto excepțional la Roma și o cafea la nisip delicioasă în Istanbul, dar cea mai bună cafea din lume e cea făcută la espressorul de acasă și băută cu mama, pe leagănul din grădină.
19. Ai vreun ritual?
Beau în fiecare dimineață o cană de Earl Grey cu puțin lapte și miere și scriu 3 pagini într-un jurnal (rutina asta se numește “Morning Pages” și e un fel de detox pentru creier). De asemenea, îmi plimb câinele de 3 ori pe zi, ocazie cu care le sun pe surorile mele, Lia și Yvonna și încerc să fac niște mici exerciții mentale de recunoștință pentru tot ce am.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
De la mama și de la prințesa Marina Sturdza (haha, nu te așteptai la combinația asta, nu?). Am crescut văzând-o pe mama câtă atenție acorda accesoriilor în crearea unei ținute (în special bijuteriilor și pantofilor). Iar de la prințesa Sturdza, cu care mi-am petrecut o dimineață minunată pentru un interviu (n.r îl citiți AICI), am învățat să-mi gândesc garderoba în grupuri de culori și să-mi creez un fel de “uniformă”. Adică să dețin câteva piese predilecte, pe baza cărora să creez combinații.
21. Care sunt produsele tale de beauty must-haves?
Apa, untul de cocos, crema cu SPF 50+, și crema de ochi cu acid hialuronic. Dupa ce am împlinit 30 de ani mi-am dat seama că nu mai pot s-o ard hippie, cu creme bio pentru zona din jurul ochilor (sau că pot, dar că rezultatele o să se vadă peste 30 de ani).
22. Crezi că există reguli și trend-uri în modă pe care trebuie să le respectăm?
Mă înfior când văd șlapi cu blană, colanți pe femei plinuțe sau sutiene cu bretele din silicon? Cu siguranță. Dar cred că moda e felul fiecăruia de a-și exprima personalitatea prin haine și că nu le poți impune oamenilor în ce să se simtă bine. În plus, varietatea stilurilor personale e amuzantă și reconfortantă.
23. Teatru sau film? Ai o replică/un personaj în minte care i se potrivește Inei de azi?
Teatru toamna și iarna, filme vara. În viața mea secretă sunt Donna Paulsen, roșcata ass-kicking, smooth-talking, two-steps-ahead-thinking din “Suits”. În realitate cred că sunt mai apropiată de Lorelai din “Gilmore Girls”: logoreică, ușor nevrotică, făcând glume nepotrivite uneori și funcționând pe bază de cafea și de fast-food.
24. Cum arată casa din vis?
Luminoasă, spațioasă, plină de materiale naturale și de clinchete de pahare, râsete și pași de dans.
25. Ce cărți să luăm cu noi la plajă? Și ce seriale să urmărim când n-avem somn în nopțile prea calde?
Dacă vă plac dramele, “Toată lumina pe care nu o putem vedea”, povestea imaginată de Anthony Doerr în timpului celui de-al Doilea Război Mondial și câștigătoarea unui Pulitzer, e o carte care m-a bântuit cu mult după ce am termint-o. Dacă totuși nu vreți să plângeți la plajă, “Un bărbat numit Ove” al lui Fredrik Backman e o carte dulce-amăruie despre un bătrânel morocănos care ascunde multă singurătate, dar și dragoste. La capitolul thrillere, recomand romanele lui Gillian Flynn (“Fata dispărută”, “Obiecte ascuțite”, “Locuri întunecate”), sau thrillerele domestice ale lui Liane Moriarty (“Am uitat să fim fericiți”, “Secretul soțului”, “Marile minciuni nevinovate”). Dacă vă plac autobiografiile, am citit recent și m-au binedispus “Bossypants” a Tinei Fey și “Yes Please”, a lui Amy Poehler. Cu serialele, din nou, câte gusturi, atâtea variante. Am făcut, cu mama și surorile mele, maratoane din “The Crown” și “Big Little Lies”. Ar mai fi “The Handmaid’s Tale” (dacă rezistați bine la violență), “House of Cards” (pentru fanii thrillerelor politice), “Black Mirror” (care e dark & twisted, dar genial) și, pe partea mai lejeră, “Jane the Virgin” (o combinație simpatică de telenovelă și sitcom) și “Younger” (un sitcom despre o tipă de 40 de ani care se dă drept una de 26 și clash-ul dintre generații).
26. Faci shopping când mergi în vacanțe?
Da, dar aproape niciodată pentru mine (mama + două surori + șase prietene = bagaj la cală automat).
27. Spune-mi trei #hashtag-uri pe care sigur ai da clic.
O să ți le spun pe ultimele pe care am și dat. 🙂 #AziNuVaMaiFiNiciodată, #BirouDeFrumos și #ThisChangesEverything (aici am fost dezamăgită).
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Ca să-ți răspund pe scurt, ca italienii de vârsta a doua pe care îi fotografiază Scott Schuman la Florența. Cred însă că elementul mișto la bărbații mișto nu e simțul stilistic, cât gentilețea și bunul-simț. Prefer oricând un gentleman îmbrăcat banal, decât un dandy necioplit.
29. Ce pui în valiza de vacanță pentru un city-break chic la Santorini?
Nu cred că aș merge într-un city-break la Santorini pentru simplul motiv că e prea turistic și aglomerat (poate doar în extra-sezon). M-aș întoarce însă oricând în niște insule grecești micuțe și ascunse din Marea Egee. Aș lua cu mine 2-3 cărți, niște espadrile, mai multe costume de baie și câteva rochii la fel de ușoare ca vata pe băț. Niciun produs de make-up, nicio pereche de pantofi cu toc, nicio pereche de blugi.
30. Cum te pregătești pentru o ieșire în oraș? De cât timp ai nevoie ca să fii gata?
Cu două ore înainte încep să mă întreb de ce am acceptat ieșirea (sunt o extravertită introvertită, o microtipologie psihologică extrem de păcătoasă – un fel de sufletul petrecerii cu accese de timiditate paralizantă). Cu o oră înainte trec în revistă scuzele folosite în trecut și, dacă nu găsesc nimic de reciclat sau mă simt vinovată să o fac, decid să merg. Cu 30 de minute înainte încep să caut frenetic ceva ce nu necesită călcare în dulap (dacă n-am noroc, urmează 10 minute în care calc chestii). Îmi ia 10 minute să mă machiez și 10 să găsesc un uber. La finalul ieșirii, mă felicit că nu mi-am ascultat instinctul și n-am rămas în casă, dar cu următoarea ocazie o iau de la capăt.
31. Spune-mi trei locuri faine din București.
Pentru ceai, La Metoc, mai ales în serile de vară, când auzi doar șoapte și greieri, pisicile ți se freacă leneșe de picioare și vegetația abundentă îți oferă senzația de intimitate. Pentru mâncare, un mic restaurant ținut de un cuplu de pensionari și decorat ca în anii ’70, care e la limita legalității (încă se fumează în interior și dacă suni să faci rezervare insistă că nu au deschis), a cărui adresă ți-o pot spune, dacă vrei, dar în privat, haha, pentru că nu vreau să le fac probleme și ador să mănânc acolo. Și fosta grădină Capitol, unde acum câțiva ani mergeam pentru imaginea suprarealistă a iepurilor țopăind printre picioarelor oamenilor și care m-am bucurat să aud că s-a redeschis anul ăsta ca cinema/teatru de vară.
32. Știu că te întreabă multă lume, așa că, hop și eu. Ina, când o să scrii o carte?
La finalul anului ăstuia sper să-mi apară numele pe o copertă lucioasă. E un proiect foarte interesant, care reunește ficțiune și non-ficțiune. Cât despre primul meu roman, răspunsul e: nu știu. Sper că în timpul vieții mamei mele, pentru că altfel sigur o să mă bântuie de pe lumea cealaltă.
33. Închei cu întrebarea clasică. Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie?
O barcă gonflabilă și două vâsle. De ce ar vrea cineva să stea pe o insulă pustie?!
Mai multe chestionare descoperiți în rubrica goinfashion33! Vă aștept și AICI, pe pagina de Facebook, cu VEȘTI, POVEȘTI, FIREȘTI!
Share is fashion! Goinfashion!
E foarte interesant chestionarul tau…zi iti zic ca de la o vreme imi place sa cumpar si online, desi sunt o impatimita amagazinelor!