Dina Bento este colega de facultate a colegelor mele de liceu. Fix așa. 😃 Iar datorită prietenelor comune ne-am împrietenit, pe Facebook, și-am aflat că scrie savuros sub #DestinDeMamă și are o familie grozavă. Dina Țarălungă și Cristóvão André Carvalho Bento au împlinit anul acesta 10 ani de căsătorie și mai multe vacanțe în Portugalia, locul unde s-au întâlnit și s-au îndrăgostit. Andre și Beti, cei doi copii ai cuplului româno-portughez, sunt personaje principale pe blogul Mami pe tocuri, dar și în prima ei carte proaspăt lansată: „<Destin de mamă> m-a făcut cu adevărat să cred că visurile se pot îndeplini și nu oricum, ci exact cum le simți tu!” 🌟
În carte sau în afara ei, viața Dinei Bento are un romantism aparte, cu toate că ea, o fire pragmatică, n-ar recunoaște neapărat. Dar o trădează povestea de iubire trăită, la București, în dulcele stil portughez: „Avem o limbă proprie cunoscută numai nouă, cuvinte româno-portugheze pe care le-am stâlcit amândoi, iar în timp, au intrat în dicționarul familiei fără ca ele să existe în realitate. E ca un limbaj secret de iubire, de înțelegere, de respect față de limitările celuilalt. Și e ca un simbol care ne amintește de momentul zero de unde am plecat în 2004, când ne-am cunoscut. Amorinho e un exemplu. Cuvântul corect este amorzinho care înseamnă, iubirică, în portugheză. Dar eu l-am reținut din start greșit și așa a rămas să ne spunem până în zilele noastre”. ❤️
Cititorii Dinei știu, povestea de interviu pe care urmează să o descoperiți merge cu un pahar de rose alături. Cheers! 🍷
1. Ești blogger la Mami pe tocuri, scriitoare și mamă full-time. Când ai început aventura jurnalului online? Cum ai simțit evoluția în tot acești ani de mărturisiri virtuale?
În vara anului 2012, eram în primul meu concediu de mamă și având acel tip de copil despre care vezi numai în filme că doarme, mănâncă și iar doarme m-am gândit să fac ceva util cu timpul meu liber. Știu că poate sună ireal, dar există și astfel de copii. Atunci am scris primul meu articol pe o adresă de blogspot care se numea: me, myself and Andre, după primul meu copil, şi de atunci nu m-am mai oprit. 😃
În 2015, mi-am cumpărat domeniul mamipetocuri.ro și tot cam de atunci am început acest exercițiu de voință de a scrie zilnic. Nu public chiar tot ce scriu, dar marea majoritate a articolelor le compun pentru a fi trimise în lume. E ca o validare a muncii mele. Pentru că profesional, eu asta fac, chiar dacă nu sunt remunerată, pun tot sufletul meu în scris și vreau să știu ce crede comunitatea mea despre gândurile și emoțiile mele. ❤️
Din 2012 până în prezent am evoluat enorm. Am peste 100 de articole publicate, iar apoi făcute ciorne pentru că simt că nu mă mai reprezintă nici în gândire și cu atât mai mult, în stil. Totul ține de foarte mult exercițiu și a nu-ți pierde din vedere obiectivul. Iar al meu este acesta: de a scrie din ce în ce mai bine!
2. Recent ai lansat prima ta carte „Destin de mamă”. Povestește-mi cum a fost experiența – ce a însemnat pentru tine să scrii și să publici o carte? Cât de greu ți-a fost? Care au fost provocările? Ce urmează? Te gândești la o continuare?
„Destin de mamă” e un vis împlinit. E așa cum învățam prin generală, la comentarii: e romanul devenirii mele. A fost greu să-l scriu, a fost greu să-l public. Şi nu pentru că e un roman greoi, ba din contră, e o carte pe care o poţi citi lejer în 2-3 zile, cu tot cu copii acasă, dar m-a pus față în față cu mine, m-a trecut prin toate fazele scriitoricești și emoționale. Inițial, nici nu mă credeam în stare să scriu vreodată, o carte. Sunt pe minus cu încrederea în mine și-atunci, munca majoră a fost dusă în această direcție. Apoi, a trebuit să renunț la multe lucruri care simțeam că îmi mănâncă energia și timpul, proiecte dragi la care țineam dar care nu mă duceau spre obiectivul meu. La final, am păstrat copiii, soțul și blogul. 😃 Mi-am creat o rutină care m-a ajutat să-mi ating țelul. A fost o muncă de un an s-o scriu, și aproape încă un an s-o tipăresc. Inițial, visam la o editură care să fie dată pe spate de manuscrisul meu, e o glumă, desigur, dar realitatea e că planificasem să am ajutorul unei edituri. N-a fost să fie, așa că m-am decis s-o scot pe cont propriu. Și-a fost cea mai bună alegere. Dincolo că trebuie să plătești tu absolut totul, satisfacția propriului efort este enormă. Cu fiecare dedicație pe care o scriu, cu fiecare ambalaj pe care-l aranjez, simt că trimit mai departe o bucățică din sufletul meu. E un sentiment pe care nu-l pot descrie în cuvinte!
Știi când ai un vis care arată într-un fel anume? Când vizualizezi exact plaja, culoarea apei și a cerului, chipurile celor de lângă tine, exact așa mi s-a întâmplat mie cu această carte: am văzut-o cu ochii minții într-un fel anume și-a ieșit exact așa!
„Destin de mamă” m-a făcut cu adevărat să cred că visurile se pot îndeplini și nu oricum, ci exact cum le simți tu! ❤️
Am multe idei în cap, mi-aș dori să scriu o continuare și din perspectiva tatălui, și un roman care să ridice anumite probleme sociale, dar probabil voi începe din septembrie când voi avea timp să-mi pun ideile în ordine.
3. Ai absolvit facultatea de Sociologie, ai fost o vreme asistent social și ai lucrat în domeniul resurselor umane. Sunt meserii pe care știu că le-ai iubit. De ce ai renunțat?
Cred că ele au renunțat la mine în momentul când n-a mai existat 100% dăruire. În toate locurile de muncă pe care le-am avut a existat mereu un obiectiv: atunci când plec vreau să las ceva bun în urma mea. Fie ea o procedură pe care ceilalți colegi s-o urmeze, o idee implementată pentru viitorul companiei, un destin de om schimbat în direcția potrivită. Când am simțit că nu mai pot face asta, m-am dus spre acolo unde mă striga „chemarea”. M-am apucat să lucrez de acasă în 2017 când băiatul meu cel mare a început școala și aveam nevoie de cineva care să se ocupe de el. Punând în balanță cheltuielie necesare, am concluzionat că cel mai bine e să îmi mut proiectele la masa din bucătărie. Așa am economisit mult timp, lucru care m-a ajutat să scriu și în paralel să-mi pot continua munca. Nu regret nici un moment decizia luată, cu toate că uneori mi-e dor enorm să mă îmbrac în haine office și să-mi beau cafeaua la birou, cu colegii.
4. Revenim la temă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
Casual, cred. 😃 În ciuda titlului blogului (n.r. Mami pe tocuri), sunt puțin pe dinafară cu zona de fashion. Mami pe tocuri poartă tocuri și cercei și tot asta mă inspiră. Tocurile merg la aproape orice, și poți să fi avut cea mai nedormită noapte și cea mai obositoare zi, dacă-ți pui niște cercei mari, lungi, de impact poți să mergi liniștită și în pijamale să-ți iei copiii de la școală că toți îți vor admira bijuteriile.
5. Online shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Cumpărăturile clasice. Am auzit mai demult la un consilier vestimentar că hainele pe umeraș sunt 2D, iar noi 3D și numai când le probăm ne dăm seama dacă ne vin cu adevărat bine. Dincolo de asta, eu chiar am nevoie să simt materialul pe piele, să văd dacă-mi transmite ceva, dacă e wow! Ca o persoană cu care vorbești față în față și te atrage prin mimică, gesturi, zâmbet. Sau, nu.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Nu mă îmbrac de la designeri. Dacă îmi place și e de calitate, cu drag, orice. Am o prietenă care are un outlet și acolo am descoperit că Michael Kors face încălțăminte numai bună pentru mine 😃, iar Galliano, genți. De la designerii români am o rochie frumoasă foc Muna, una de la Dana Dinu, pantofi de la 5th Elements, dar am și rochii pe care mi le face o prietenă bună, în apartamentul ei din București.
7. Ești generoasă cu like-urile și inimioarele în rețele sociale? Cum le împarți? Cui le oferi? Pe Facebook și Instagram.
Nu sunt deloc generoasă. Poate că le iau prea în serios, dar atunci când dau o inimioară, e chiar o inimioară din inimă. Citesc până la capăt dacă e vorba de un articol, analizez dacă e cazul și abia după aceea ofer interacțiune. La fotografii e același lucru. Nu gust nimic vulgar sau ieșit din comun doar pentru a atrage. Îmi plac fotografiile care transmit ceva, care mă fac să mă pierd în ecran, mai mult de prima secundă. Eu în online mă comport ca și în viața reală. Dacă-mi place, spun, dacă nu, mă abțin sau mă îndepărtez.
8. Ce te face să râzi cu poftă?
Situațiile de părinte de zi cu zi după ce le traduc în articole. Îmi place să mă uit la stand-up comedy și-am remarcat faptul că tot la subiectele astea râd cel mai mult. E un mod de a te relaxa după 3 luni cu copiii acasă non-stop.
9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?
Dacă, să spunem, sunt în trecere printr-un mall și n-am timp de pierdut, intru o data la Oysho pentru lenjerie intimă și la Mohito pentru rochii și pantaloni. Sunt singurele brand-uri unde mi se potrivesc piesele, ca stil și calitate.
10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Citesc puțin online. Mai degrabă mă uit la clipuri pe TEDx, în rest, cărți în print. 😃
11. Trecut, prezent sau viitor?
Viitor. Tot ce fac acum e o proiecție a ceea ce vreau eu și familia mea să fie în viitor. Mâncăm sănătos acum ca să fim sănătoși și mâine. Ne bucurăm acum ca să ne iubim și mâine. Vorbim frumos acum ca să ne fie bine împreună și mâine. Scriu zilnic acum ca să scriu romane mâine.
12. Soțul tău e portughez și trăiți o minunată poveste de dragoste. Dă-ne puțin din casă – cum s-au împărțit tradițiile, cu ce meniu vă lăudați, în ce limbă vă certați, dacă vă certați. 😃
Dincolo de diferențele culturale, suntem o familie normală. Vorbim portugheză în casă, ne certăm tot în portugheză, cu toate că soțul meu vorbește foarte bine limba română. Dar a fost dorința lui să se simtă la mine acasă ca la el acasă, și dorința mea de a nu uita limba pe care am învățat-o mai mult singură. Gătim mult mediteranean, poate 99% din întreg meniul, iar asta e un lucru în plus care contribuie la binele și unitatea familiei. Este important pentru noi ca fiecare membru din familie să se simtă bine, iar hrana joacă un rol important în cultura portugheză. Anul acesta am împlinit 10 ani de căsnicie și simt că ne-am rodat 😃 ne-am dat unul după celălalt, știm ce ne place, ce ne supără, avem o limbă proprie cunoscută numai nouă, cuvinte româno-portugheze pe care le-am stâlcit amândoi, iar în timp, au intrat în dicționarul familiei fără ca ele să existe în realitate. E ca un limbaj secret de iubire, de înțelegere, de respect față de limitările celuilalt. Și e ca un simbol care ne amintește de momentul zero de unde am plecat în 2004, când ne-am cunoscut. ❤️
13. De ce iubești cerceii?
Pentru că nu mă dau cu ruj, nu prea mă machiez, nu îmi coafez aproape niciodată părul, trebuia să fie ceva care să mă facă specială. 😃
14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul tău preferat?
Cartea care m-a fermecat pentru totdeauna a fost tetralogia Ferrante, „Prietena mea genială”, cred că a atins corzi de care nu eram conștientă. De curând, am descoperit-o pe Isabel Allende care scrie în același stil încât nu poți lăsa cartea din mână. Cred că autorul din toate timpurile pe care l-aș citi oricum, oricând este Eliade. Pentru că dacă recitești orice nuvelă de-a lui, ajungi de fiecare dată la un alt nivel de înțelegere și sens către tine însuți. Acum citesc o carte foarte greu de digerat, „O viață măruntă”, de Hanya Yanagihara. Am început-o acum 2 ani, am renunțat după primele 100 de pagini pentru că mă plictisea groaznic, am mai citit între timp alte zeci de cărți, iar anul acesta m-am hotărât să n-o mai las. Nu e chiar pe gustul meu să citesc drame, dar cred că am ajuns la momentul acela în viață când începe să-mi spună ceva cartea asta.
15. De ce ți se face dor cel mai des?
De singurătate și liniște pentru a scrie.
16. Parenting sau intuiție?
90% intuiție, 10% parenting. Am scris o carte întreagă despre cât de importantă este intuiția în creșterea copiilor. Dar implică o comunicare asertivă cu tine însăți, încredere în ceea ce simți și, de cele mai multe ori, le pierdem din vedere printre sfaturile zilnice de la cei care „știu mai bine”.
17. Care e rutina ta preferată dintotdeauna?
Băutul cafelei când mă trezesc. Viața mea începe cu o cafea bună. Apoi, se scrie povestea.
18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Hmmm, mai bine mergeți și-l vedeți pe-al soțului. 😃 Datorită lui mă străduiesc și eu să fiu mai ordonată. Că hainele lui sunt aranjate pe culori, frumos, la dungă și-ale mele, sunt și ele… amestecate că așa le place lor.
19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?
Nu mă uit la seriale, prefer întotdeauna să citesc o carte. Nici filme nu văd în reluare, decât de-ale copiilor, când mă obligă fii-mea să văd Elsa de zeci de ori. Întotdeauna prima alegere e să scriu sau să citesc. În serile de weekend însă, mă uit cu soțul meu la filme, iar prima opțiune sunt comediile, desigur.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
De la mama: unghiile mereu curate și ojate, părul mereu făcut la coafor. N-am nici o amintire cu mama cu unghiile rupte sau părul ciufulit. Nici una. Arată mereu impecabil.
21. Multe dintre vacanțele familiei Bento se întâmplă, firește, în Portugalia. Cum e acolo pentru tine? Ai ajuns să te simți ca acasă?
Sunt 15 ani de când numai acolo ne petrecem vacanța de vară. Ne știm cu salvamarii, cu pescarii, cu chelnerii de la terasă, cu percărușii. Este singura dată din an când soțul meu își vizitează familia, așa că nu avem cum să nu mergem.
Locul e de vis pentru că e o zonă foarte puțin turistică și atunci plaja e aproape doar a noastră. Portugalia este a doua mea casă, iar dacă ar fi să mă mut mâine într-o altă țară, acolo m-aș duce. În Lisabona, pe malul oceanului, să scriu.
22. Care sunt produsele de beauty care te-au cucerit și pe care le folosești cu încredere?
Nu plec niciodată de-acasă fără rimel și fond de ten. Și cercei! ❤️
23. Îți mai aduci aminte cum erai îmbrăcată în momente importante din viața ta? Dă-mi un exemplu.
În rochie de mireasă, la nuntă. 😃
Soțul meu își amintește exact cum eram îmbrăcată când ne-am cunoscut, iar eu abia după vreo 3 ani am reținut data lui de naștere. Sunt „prafă”, cum zice fiu-miu! Am memorie aproape zero.
24. Ce nouă lecție ai învățat de la copiii tăi de curând?
Că dacă vrei cu adevărat ceva, vei reuși!
Beti, copilul cel mic, a reușit să plângă 2 zile și-o noapte după o acadea. Ghici ce s-a întâmplat până la urmă?
25. Spune-mi un nume de alint care-ți place.
Amorinho. E acel tip de cuvânt din dicționarul nostru secret. Cuvântul corect este „amorzinho” care înseamnă, iubirică, în portugheză. Dar eu l-am reținut din start greșit și așa a rămas să ne spunem până în zilele noastre.
26. Cu ce merge cel mai bine un pahar de rose, vinul tău preferat?
Cu o discuție bună între mame.
27. Ce muzică asculți când conduci mașina?
Cel mai des, rock. A ajuns Beti să-mi ceară să-i pun Thuderstruck, de la ACDC. ▶️
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
În primul rând, trebuie să miroase bine, indiferent de situație. Și la piață dacă merge, să se dea cu un deodorant. Apoi, niciodată training, șlapi, sandale. O cămașă pe măsura lui, nu să-i pocnească nasturii sau un tricou mai casual, o pereche de jeanși, poate un sacou dacă situația o cere. Un bărbat mișto ar trebui să se îmbrace ca și cum s-ar întâlni cu soția lui mișto sau, după caz, cu o femeie mișto. Eu dacă mă duc la piață, îmi pun cercei lungi, îmi iau o rochie frumoasă pe mine, mă dau cu parfum. Așa să facă și el.
29. Dă-ne o rețetă rapidă de prăjituri care să mulțumească toate gurile, de la mic la mare.
Tarte de nata: o tartă portugheză, sora mai mare a lui Pastel de nata pentru cine a fost în Portugalia. Un aluat foietaj din comerț, se lasă la decongelat și se așază într-o tavă de tartă după ce a fost tapetată cu hârtie de copt. Se amestecă 200-250 gr de zahăr cu 40 gr amidon și se lasă deoparte. Separat, se pun la fiert 500 ml lapte cu o coajă de lămâie bio și un baton de scorțișoară, iar când fierbe, se adaugă zahărul cu amidonul. Se amestecă continuu până începe să fiarbă și se închide focul. Se adaugă 9 gălbenușuri bătute spumă cu puțină sare, se amestecă totul, se pune crema peste aluat și se bagă la cuptor, la 220 grade pentru 15-20 de minute acoperită cu folie de aluminiu pe deasupra. Apoi, se scoate folia, se mută tava mai aproape de rezistența cuptorului și se mai lasă aproximativ 10 minute pentru a prinde crustă. Se servește cu scorțișoară. Poftă bună!
30. Îți (mai) faci planuri?
Da, fără un scop bine propus n-aș ajunge nicăieri. Însă încerc să fie cât mai realiste ca să gust și din satisfacția reușitei.
31. Ești colecționară? Dacă da, spune-mi și ce colecționezi.
Nu, nu colecționez nimic. Am avut în copilărie un clasor de timbre la care țineam ca la ochii din cap, cu fiecare bănuț câștigat îmi mai cumpăram un plic de timbre dar mi l-a furat un copil și, de atunci, n-am mai avut nici timp și nici energie să mai cred în vreo colecție.
32. Cum va arăta lumea după pandemie? Se va schimba ea oare? Ce crezi?
Cred că va fi mai ancorată în realitate. Se vor schimba mentalități, obiceiuri, ne vom pune întrebări care altădată nici nu existau în stilul nostru de viață. Unii au învățat să gătească, alții și-au dat seama că familia e pilonul principal, alții au realizat că nu sunt fericiți lângă omul de lângă ei. Am un articol pe blog despre obiecieurile noastre financiare pentru a economisi mai mulți bani în familie, scris înainte de pandemie. Comentariile de acum sunt cu mult diferite față de atunci, de când l-am publicat. Acum, oamenii par să fi înțeles că e nevoie să utilizeze mai conștient resursele, să consume mai puțin, să economisească mai mult pentru că veșnicia e o iluzie și nimic nu e în controlul nostru.
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Pentru că am alături de mine un om care mă iubește necondiționat și îmi oferă ceea ce iubesc cel mai mult: libertatea de a fi eu!
Mai departe scrie în carte! 📚 Puteți comanda „Destin de mamă” de aici. Va ajunge la voi împachetată chiar de autoare și, firește, cu autograful Dinei Bento. Iar de aici descărcați cartea în format eBook.
Fotografii: prin Dina Bento
Mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.
Share it NOW!
Un mare mulțumire de la Maria Fieraru către DR DAWN pentru că m-ai ajutat să-mi reconstruiesc casa spartă. Incoerența a fost la ordinea zilei în casa și în căsătoria mea. Soțul meu a avut o problemă al naibii și îmi sfâșie carnea de când am început să avem prea multe dezacorduri. În unele zile tocmai a plecat și nu s-a întors decât în ultimele săptămâni. Am fost devastat și am încercat tot ce am putut pentru a remedia problemele, dar nu am reușit. A trebuit să caut ajutor și am fost îndrumat de un prieten să contactez DR DAWN, ceea ce am făcut. Nu am știut niciodată că va fi posibil pentru că problemele persistaseră timp de doi ani întregi. DR DAWN m-a liniştit şi mi-a spus să am încredere în el şi să cred că dorinţele mele se vor împlini. Mi-a reparat căsnicia cu relația sa puternică de reuniune de dragoste și casa mea este din nou grozavă și soțul meu este cu mine pentru a nu pleca niciodată. Contactează-l și tu și crezi că te poate ajuta pentru că nu are înregistrări proaste. Doar WhatsApp-i +2349046229159
sau e-mail-i prin: dawnacuna314@gmail.com