Mai întâi de orice, sper că ați avut o lună august foarte faină și ați reușit să faceți tot ce v-ați propus. Dacă nu, nu-i nimic. N-au intrat zilele în sac. E început de sezon nou, e toamnă și recolta-i bogată, a început școala și o mulțime de proiecte se anunță la orizont. Haideți să facem o recapitulare! Urmează să descoperiți 33 de idei pentru septembrie 2023.
1. Cum Festivalul George Enescu e în plină desfășurare, e musai să mergeți cel puțin la un concert. Încă mai sunt bilete, iar oferta este foarte generoasă. Aveți aici programul cu link direct spre casieria online. Să știți că festivalul nu-i numai pentru fini cunoscători, e suficient să fiți doritori și să mergeți cu inima deschisă. Eu am fost la London Symphony Orchestra, apoi la Göteborgs Symfoniker – Orchestra Simfonică din Goteborg și, la Odeon, pentru Transilvania (Bel)cantans. Iar până pe 24 septembrie când se termină festivalul mai am timp de noi concerte.
Festivalul George Enescu, la gazetă!
2. Dacă tot am pomenit de Festivalul George Enescu, trebuie să vă spun că în holul Sălii Palatului, înainte și după concerte, vă așteptă cărțile, muzica înregistrată, solfegiile. A fost o surpriză plăcută să descopăr colțul Editurii Casa Radio și poveștile pentru copii. „Alice în Țara Minunilor”, „Ali Baba și cei 40 de hoți”, „Greuceanu”, „Apolodor” sunt doar câteva dintre benzile desenate însoțite de CD de la Editura Casei Radio. Le descoperiți aici. Nu sunt doar pentru copii, ci și pentru adulții nostalgici, care au crescut cu teatru radiofonic.
3. Lume, lume, avem o NOUTATE de la Editura Frontiera: „Mai isteț decât regele”, George Shannon. Abia aștept să o citesc, mai ales că nu e o carte ca oricare alta. „Cititorul este invitat să dezlege ghicitori, să rezolve probleme de logică sau pur și simplu să fie mai isteț decât regele pentru a afla sfârșitul fiecărei povești. Fiecare poveste este însoțită de un text așezat pe verticala paginii, care oferă soluția sau dezlegarea”. Sună foarte interesant!
Poftiți la joacă și lectură!
4. Ați fost la MINA? MINA – Mina Museum. Spațiul imersiv s-a deschis de pe 25 august și ne ademenește cu picturile lui Gustav Klimt. Le-am văzut la Viena, așa că sigur nu le voi rata nici la București, fie și în varianta virtuală. Aveți aici mai multe detalii despre program și prețul biletelor.
5. Între 15 și 22 septembrie are loc Bucharest International Film Festival 2023 (BIFF). Evenimentul se deschide cu premiera „Caravaggio’s Shadow”, în regia lui Michele Placido. În program sunt o mulțime de filme bune. Musai de văzut „Asteroid City”, o nouă bijuterie semnată Wes Anderson și „La Bête”, cu Léa Seydoux și George MacKay. Găsiți aici toate detaliile.
6. Pe 15 septembrie e Noaptea Albă a Filmului Românesc la București. Sunt în avanpremieră filmele „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), „De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin” (regia Carla Teaha), „Tigru” (regia Andrei Tănase), „Încă două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Vulturii din Țaga” (regia Adina Popescu, Iulian Ghervase) și proiecția work in progress a lungmetrajului „Dragoste pe muchie de cuțit”, (regia Germain Kanda). Proiecțiile vor fi în prezența echipelor, urmate de sesiuni de Q&A.
Binging Made in RO
Filmele se văd la Cinema Elvire Popesco (interior și în aer liber), Sala Luceafărul, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Hollywood Multiplex, Grădina cu filme CREART, Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Unteatru, Sala Cinema – UNATC și J’ai Bistrot.
6. Până pe 17 septembrie are loc Festivalul Internațional de poezie București (FIPB). Sunt multe evenimente faine, seri de muzică și poezie la librării, biblioteci, muzee. Vedeți aici ce vă atrage mai mult. Pe întreaga durată a festivalului, la Cărturești Verona vă așteapă un raft special unde veți găsi cărțile autorilor invitați.
7. Printe atâte delicii culturale, merge și un desert de toamnă. Cei de Grain Trip ne ademenesc cu tartă tatin cu mere, din aluat de croissant cu maia, găluște cu prune făcute după o rețetă specială. Prunele sunt poșate în vin de Porto și cardamon, pesmetul aromatizat cu cafea și zahăr de cocos. Încă ceva: gomboții Grain Trip sunt fierți în apă de flori cu portocal.
8. Iar dacă vreți să faceți acasă cea mai pufoasă și delicioasă prăjitură cu prune din lume, încercați rețeta Laurei Laurențiu. E foarte, foarte bună și se face ușor. Aveți rețeta aici, la un click distanță.
9. Mâncăm, mâncăm, dar mai și dansăm! Ce ziceți de un curs voios de Lindy hop, ori poate Charlestone, la Swing Steps Bucharest? Surprindeți vibe-ul și descoperți distracția jazz pe site-ul lor aici. Iată ce scrie Historia despre Lindy hop: „În anii ’20, Lindy Hop a devenit cel mai popular dans pentru că propunea cele mai libere mişcări pe care un bărbat şi o femeie le puteau face pe scenă. Lindy Hop a pornit din „casa picioarelor fericite“ şi-a ajuns în sălile de bal din toată lumea. Aceasta este istoria dansului care a apropiat cuplurile pe ringul de dans tocmai pentru că le-a dat libertatea de a se distanţa”.
10. Am impresia că toamna e și sezonul deciziilor. Așa că mi-am pus pe lista de lecturi și „Blink. Decizii bune in 2 secunde”, Malcolm Gladwell. Chiar sunt curioasă să o citesc.
11. Cum îmi place să mă plimb prin librării, mi-a rămas gândul la cel puțin două titluri noi din seria Humanitas Fiction: Kerri Maher, „Librăreasa din Paris“, António Lobo Antunes, „Lunga scurtime a vieții“.
12. Iar dacă tot sunteți la Humanitas Kretzulescu, mai faceți doi pași până la Artichoke Social House pentru o cola altfel. E un signature soda White Trash Cola.
13. De curând, grație Irinei, am descoperit că e foarte bun și checul cu unt de arahide de la OTOTO făcut de Dan The Backer, nu doar melcul cu cardamon. Să le încercați, la cafea!
Un dulce la cafea, vă rog!
14. Pentru un prânz bun și cu ingrediente curate, vă recomand PizzaMania. Tot cu Irina, prietena mea care știe tot ce mișcă în Horeca, am fost și ne-a plăcut tare mult. Salata cu frunze genială! Consultați meniul aici.
15. Am văzut pe rețele sociale că s-a deschis și la București un magazin HalfPrice, în mall-ul AFI Cotroceni. Îl știu de la Viena și-mi amintesc că mi-a plăcut. Poți găsi mici comori, brand-uri mari la prețuri mici.
16. Cărți bune la prețuri mici sunt și pe Strada Doamnei, nr. 27 – 29, la Târgul Cărții.
17. Am fost deunăzi la Two by Two Espresso Bar unde muzica e (și) pe vinil. Mi se pare fabulos cum rezistă pick-up-ul în era digitală. Și nu doar că rezistă, dar e pe val. Anul trecut, pentru prima dată după 1987, în Statele Unite, vinilurile au depășit la vânzări CD-urile. Voi aveți pick-up? Vă tentează?
18. Dacă am zis mai sus de „Caravaggio” filmul la BIFF, să știți că pe 27 septembrie, tot la București, avem și „Caravaggio” teatrul. Spectacolul „Caravaggio” produs de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara se joacă la Odeon în cadrul Festivalului Teatrelor Maghiare la București – BUKFESZT, ediția a II-a. Bilete aici!
Poftiți la teatru!
19. Tot pe 27 septembrie, tot la Odeon, actorii Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc pune în scenă „EXiT,” de Matei Vișniec.
20. Dacă n-ați fost până acum la un concert Alternosfera, să mergeți musai. Băieții sunt foarte tari și vă așteaptă pe 20 septembrie la Hard Rock Cafe. Așadar, „Alternosfera te cheamă!” Ia bilet de aici!
21. Știu că am zis și în august că-i rost de un weekend la Brașov, dar zău că nu putem rata orașul frumos nici toamna. Prea-i frumos și colorat!
22. Ziua de 22 septembrie aduce în cinematografe „Past Lives”, unul dintre cele mai așteptate filme din această toamnă, votat de critici cel mai bun film al anului 2023. De pe pagina de Facebook Bad Unicorn, distribuitorul filmului în România, am aflat că s-au pus deja biletele în vânzare pentru proiecțiile din 20, 23 și 24 septembrie, la Cinema Elvire Popesco.
27. Gata așteptarea! Pe 27 septembrie se deschide la Muzeul de Artă Recentă (MARe) „Efectul Piccaso”. Ține până pe 8.01.2024, iar biletele s-au pus deja în vânzare. Vor fi expuse 46 de lucrări – picturi, desene, gravuri. E bine de știut că România este una dintre cele 8 țări care marchează 50 de ani de la moartea lui Picasso.
Vine Picasso!
28. Apropo de artă, m-am abonat la newsletter-ul Muzeului Rodin din Paris. L-am vizitat vara trecută și m-am îndrăgostit de tot ce-am văzut, așa că n-am stat prea mult pe gânduri și am completat formularul de subscribe. Și ce dacă nu locuiesc la Paris și nu o să merg la toate evenimentele pe care le organizează Musée Rodin, uneori e bine să visezi.
29. Cam greu să prinzi bilete la Teatrul Național București „I. L. Caragiale”. Nici n-a început bine stagiunea și sunt sold-out multe spectacole. Dar cred că la Turul Ghidat al TNB găsiți loc mai ușor. Eu am fost în urmă cu câțiva ani și mi-a plăcut tare mult experiența. Sunt câte 3 tururi zilnice, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică ale fiecărei săptămâni, de la orele 13:00, 15:00 și 17:00. Se vizitează noile săli, atelierele şi culisele Teatrului Naţional. Biletul costă numai 10 lei. Iar cu puțin noroc, prindeți și-o repetiție.
30. E ultima zi de septembrie, încă două luni și vine decembrie cu toată nebunia și alergătura. Zile libere, sărbători, cadouri, târguri de Crăciun. Haideți să ne organizăm din timp cu toate cele, iar în decembrie să ne bucurăm de fiecare zi și să fim mai relaxați ca-n alți ani.
Trei idei bonus: octombrie, short preview!
31. La început de brumar, în perioada 4-8 octombrie, are loc Romanian Jewelry Week 2023, la Biblioteca Națională a României.
32. O vizită la Madison e oricând o idee bună, indiferent de sezon. Vă așteaptă parfumuri de nișă, cosmetice de top și bijuterii cu diamante. Eu le vreau pe toate!
33. Filmele care au obţinut cele mai prestigioase premii la festivalurile de la Cannes şi Berlin vor putea fi văzute, în premieră, la cea de-a XIV-a ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc în perioada 20 – 29 octombrie la Bucureşti şi în ţară.
Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș – fotografia cu ziarul de la Festivalul George Enescu și afișele evenimentelor enumerate, paginile de Facebook
Citiți și:
Goinfashion33. De idei pentru august 2023
De la Madison: cadouri mici, bucurii mari
#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară
„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții
Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei