Goinfashion33. De idei pentru octombrie 2023: cafele, plus tacos la MAT, DIPLOMA la Combinat și filme de Cannes la cinematograf

Începe să-mi placă tot mai mult rubrica #Goinfashion33, sper că și vouă. Am observat că odată ce scriu aici idei noi și evenimente pentru luna în curs, se întâmplă o magie și reușesc să bifez mare parte din ele. În listă mai sunt și lucruri pe care le-am făcut deja și e un sentiment fain să-mi reamintesc cu recunoștință și să dau mai departe veștile bune. Așadar, să începem cu noi 33 de idei pentru octombrie 2023.

1. Deși public articolul pe 4 octombrie, cred că știți deja că pe 1 octombrie a fost Ziua Internațională a Cafelei. Așa că vă propun să sărbătorim în fiecare zi din această lună cu o cafea de specialitate. Ziua și cafeneaua, doar avem de unde alege. Anul acesta Origo, primul speciality coffee shop de la noi, împlinește 10 ani de la lansare și-a renovat cea mai cunoscută și „mai veche cafenea de specialitate” din oraș, de pe Lipscani 9.

Origo a dat tonul și azi Bucureștiul e plin de cafenele mai ceva ca la Berlin. Le-a numărat Elena Cîrîc și i-au ieșit peste 65, asta în 2021. Cred că oricare dintre bucureștenii iubitori de cafea pot enumera lejer peste 10 cafenele. Mie îmi vin în minte următoarele Saint Roastery, OTOTO x 3, Two Minutes x 2, Frudisiac, BOB x 2, STEAM x 2, Jupiter, M60, Serafim, Bolier etc. Iar Butter tocmai a inaugurat în zona Dorobanți al doilea coffee shop. Au bunătăți de la Grain Trip, așa că-i musai să le fac o vizită.

2. Dacă tot am pomenit de patiserii, hop și-o nouă brutărie gluten free în peisajul bucureștean. Este vorba despre Better Bread, pe Strada Chopin 10 – 12. Au pâine, foccacia, granola și mici patiserii. Toate fără gluten, din făinuri BIO, atent alese.

3. Rămânem la chestii bune de mâncat și de ascultat. Ruxandra Gavrilescu, jumătatea Amuse Bouche, a lansat podcastul „Anatomia Gustului”. Descoperiți aici primele trei episoade. De puțin timp, LIVE pe internet este și „Vorbe în bucate”, podcastul De Corina.

4. Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a inaugurat expoziția creatorului școlii de sculptură clujene, Romulus Ladea. Curator Judit Balint. Expoziția va fi deschisă până pe 31 decembrie 2023. Apropo de sculptură, luna trecută vă spuneam că m-am abonat la Newsletter-ul Musée Rodin din Paris. Între timp a sosit în căsuța de mail primul răvaș virtual și e plin de harfe. Cum în octombrie avem Halloween și în grădina lui Rodin se află „Poarta Infernului”, cred că vă imaginați cam cât de terifiant sună agenda muzeului. M-am amuzat că francezii au pus link și spre un obiect din shop-ul muzeului – mâinile de pianistă, care se vând la bucată. Subscribe aici!

5. La fix se nimerește să vă zic acum că pe 6 octombrie intră în cinematografe „Mon crime” / „Crima este a mea”, o comedie franțuzească cu Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon și André Dussollier, alături de cele două tinere protagoniste, Nadia Tereszkiewicz (câștigătoare a unui premiu César pentru debut în Les Amandiers) și Rebecca Marder (Simone, Une jeune fille qui va bien). La invitația Independența Film l-am văzut deja și mi-a plăcut. E un soi de teatru-film la care se râde și îți vine să aplauzi.

6. Ați fost la expoziția deceniului? „Efectul Picasso” s-a deschis la sfârșitul lui septembrie, la Muzeul de Artă Recentă (MARe) și ține până pe 8 ianuarie. Eu am fost, mi-a plăcut și-am povestit, la cald, toată experiența într-un articol pe care vă invit să-l citiți aici.

6. Iar dacă doriți să oferiți o amprentă proustiană artei picassiene, treceți și pe la cafeneaua Beans&Dots de la MARe. Au meniu nou, semnat de Chef Alex Petricean, de la NOUA B.A.R., și inspirat din gusturile lui Pablo Picasso.

7. Nu ratați nici Romanian Jewelry Week, între 4 și 8 octombrie, la Biblioteca Națională din București. Expun colecții de bijuterii spectaculoase zeci de designeri din toată lumea.

8. Între 7 și 15 octombrie, are loc DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute. Accesul e gratuit, cu pre-înregistrare aici. Am primit comunicatul de la Crafters și am aflat că ne așteaptă 10 pavilioane expoziționale, 130 de lucrări din 16 categorii creative diferite: fashion, design interior, arhitectură, pictură, design grafic, foto-video, ori design de obiect. Anul acesta festivalul aduce expoziții, contexte de socializare, masterclass-uri, un târg de design și un pop-up cinema, pentru o experiență culturală și urbană completă. Așadar, avem DIPLOMA la Combinat (Str. Băiculești nr. 29).

9. Iar pentru o experiență culinară mergeți la noul MAT. Al Pastor by MAT. Au tacos ca-n Mexic, Churros, Margarita & Paloma. Îi găsiți în Calea Griviței 46, destul de aproape de Calea Victoriei.

10. Luna și lansarea. Editura Frontiera mai vine cu o carte proaspătă și în octombrie. „Desenează artistic cu degetele”, de Marion Deuchars. „Desenează artistic cu degetele și uimește-te de creaturile minunate care rămân pe hârtie: păsări, reni, tigri sau… extraterești”. La cum sună descrierea și arată cartea, o vedeți aici, mai-mai mi-aș lua-o și pentru mine. Hahaha!

11. Însă pentru oameni în toată firea se lansează cursul de scriere dramatică de la Odeon cu Mimi Brănescu. Să mă înscriu? Să nu mă înscriu?

12. La cursul de „Comunicare de brand” cu Monica Jitariu, organizat de BT Stup, am fost și vă recomand să mergeți și voi, indiferent dacă visați sau nu să lansați un brand. Monica e savuroasă iar sfaturile despre cum să comunicăm cinstit sunt de mare folos pentru oricine. Detalii aici.

13. Dacă vi s-a făcut deja dor de Festivalul George Enescu, aflați că Filarmonica George Enescu deschide, pe 5 octombrie, Stagiunea Simfonică 2023 – 2024. Calendarul plin de evenimente poate fi consultat aici.

14. S-a deschis stagiunea și la Opera Națională București, iar multe dintre spectacole sunt deja sold-out. Vedeți ce mai găsiți aici, pe site-ul Operei.

15. Haideți să vedem ce se mai joacă la Apollo Teatrul. Pe 20 octombrie „Sara/Mara”, un fel de comedie cu vlogeri, iar pe pe 23 octombrie „Disco 89. Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu”.

16. După ce „mă plictisesc” de Milan Kundera, mă gândesc să mă apuc de citit stoici. Mai ales că fac des vizite la librăria Seneca Anticafe și au o ofertă generoasă cu, firește, Seneca în frunte.

17. Saint Roastery au avut de curând primul cupping public și pentru că au promis că mai fac, stau cu ochii pe pagina lor de Facebook, să nu cumva să-l ratez. S-au degustat 5 origini diferite de cafea, s-a râs și s-a povestit, așa am auzit.

18. Pe 13 octombrie Sala Radio deschide stagiunea cu Rahmaninov. Detalii și bilete aici.

19. S-au făcut castanele oare? Sunt tare bune încrustate și coapte la cuptor, dar și mai bun e piureul de castane. Era cândva un restaurant unguresc prin Centru Vechi și-l avea în meniu. Nici până atunci, nici de atunci n-am mai mâncat.

20. Între 20 și 29 octombrie, avem Les Films de Cannes à Bucharest. Biletele urmează să fie puse în vânzare, așa că fiți atenți și cumpărați repejor să fiți siguri că prindeți loc. Lista filmelor care vor rula e disponibilă deja aici. Vreau neapărat să văd „The Pot-au-Feu”, „Perfect Days” și „Les Feuilles Mortes”.

21. Stați așa că nu am terminat cu resto-urile. Amis de la Fête Fromagerie, din Amzei, au deschis sezonul de raclette. Nimic de adăugat. Oh, ba da! Un pahar de vin bun.

22. M-am uitat cât costă biletele de avion București – Timișoara și am căutat câte ore faci cu trenul de la București la Timișoara. Acum mă gândesc cum e mai bine să faci 10 ore sau să dai niște sute de euro. Cât despre expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la Muzeul Național de Artă Timișoara n-am dubii: e musai de văzut. Întrebare e cum ajungem acolo?

23. Până una alta, mai bine facem o plăcintă de mere sau și mai bine un tort de mere cu frișcă. Fără nicio ocazie, doar să testăm ionatanele. Noi în familie facem rețeta de tort de mere a Laurei Cosoi. O găsiți aici.

24. N-am mâncat niciodată dovleac. Nici copt. Nici supă. Deloc. Poate încerc luna asta.

25. Din când în când, mai verificați la Observatorul Astronomic pe site ce se întâmplă pe cer. E foarte interesant.

26. La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Dumitru! Pregătiți-vă că tocmai s-a dat startul aniversărilor. Pe 8 noiembrie urmează Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe 30 e Sfântul Andrei, apoi pe 6 decembrie e Sfântul Nicolae. Să fim sănătoși!

27. Cât o mai ține vara indiană nu știm, dar cred că mult nu mai e și trecem la garderoba de toamnă, așa că se impune o ordine în stilul Marie Kondo să facem loc noilor colecții. Eu vreau și anul ăsta un teddy coat.

28. Să ne umplem casele de crizanteme, dumitrițe cum li se mai zice, și dalii grăsane.

29. Lume, lume, pe 19 și 20 octombrie, la Teatrul Odeon, are loc premiera piesei „Am avut o livadă” de Yann Verburgh după „Livada de vișini” de A. P. Cehov, regia Eugen Jebeleanu. Abia aștept să o văd.

30. E de văzut și filmul „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu. A avut premiera la Sala Palatului, iar în cinematografe rulează din 6 octombrie.

31. Happy Halloween! Chiar încercați să fie fericit și ferit de chestii înfricoșătoare.

Două idei bonus și s-au făcut 33!

32. Cumpărați deja cadouri pentru Crăciun! Nu glumesc. Faceți lista, comandați online, colindați magazinele. Timpul se grăbește și vine decembrie peste noi. Să nu ziceți că nu v-am zis.

33. Pe final de articol, vă rețin cu o întrebare: Voi știți unde faceți Revelionul?

Fotografii: prin brand-urile enumerate – paginile de Facebook

Citiți și:

Îmbrăcați-vă în dungi și mergeți la MARe să vedeți Picasso! „Efectul Picasso”.

#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară

„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *