Goinfashion33. De idei pentru noiembrie 2023: Proză scurtă, cappuccino la litru, baie de frunze și negroni

Am trecut la ora de iarnă, am bifat Halloween-ul și ne pregătim de Crăciun, cu toate că afară e încă o vară indiană cum n-am sperat. Așadar, brumărel 2023 s-a dus, să înceapă brumar, ori #SweetNovember cum îi zice acestei luni în social media după faimosul film cu Keanu Reeves și Charlize Theron. Gata introducerea, iată lista mea cu 33 de idei și recomandări pentru un noiembrie frumos și gustos.

1. Proza scurtă are un farmec aparte. E numai bună pentru cei care se plâng că nu au timp să citească. Să fim serioși! 3-4-10 pagini cât are o povestire se pot parcurge oricând la cafea, între task-uri, la micul dejun sau seara înainte de culcare. Eu am descoperit la Ileana Achim, fondatoarea Editurii Frontiera, volumul semnat de Clarice Lispector, „Cea mai mică femeie din lume” și citesc cam 2-3 povestiri pe zi. Anul trecut, în Adventul autoimpus #OCartePeZiPânăLaCrăciun, am citit și mi-a plăcut Samanta Schweblin, „Păsări în gură” și Jon McGregor, „Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată”. Iar pe Instagramul scriitorului Marius Chivu am descoperit recent Gabriel Macsim, „Vezi mâinile mele”. Tot proză scurtă.

Ar fi mers ceai fierbinte, dar, cum e vară afară, am luat apă carbogazoasă rece

2. Să știți că proza scurtă se poate savura și la cofetărie. Pe încercate. Am citit trei povestiri și am mâncat încet o prăjitură Carpați, bine însiropată cu rom, pe terasă la Zexe Braserie. E foarte bună, la fel de bună ca piersicuțele faimoase cu cremă de whisky.

3. Ador prăjiturile cu rom, așa că sigur o să-mi placă și săpunul cu rom Malin+Goetz. L-am văzut la Intro Design și îl au și la Beautik. Costă 90 de lei, iar crema de corp 175 lei.

Rom. Săpun cu rom.

4. Pe această cale, vă anunț că există în online și podcastul 5 minute de literatură. Găsiți aici și pe Spotify fragmente de literatură contemporană românească chiar în lectura scriitorilor. O să le descoperiți vocea autorilor Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Herta Müller, Matei Vișniec, Tatiana Țibuleac, Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Bogdan Coșa etc. Mi-a plăcut și descrierea proiectului: „Povestea de două stații de metrou, dimineața. Sau povestea de o stație de tramvai la oră de vârf. În căști, dintr-o aplicație care ți-a notificat propunerea de azi. O poveste în fiecare zi alta, cu alt subiect, cu o altă atmosferă, dintr-un alt univers narativ”. Nu ratați nici documentarul-portret De ce ma cheamă Nora, când cerul e senin, din 17 noiembrie în cinematografe. 

5. Artista Oana Barbonie, Visual Reporter, lansa deunăzi în Instastories următorul challenge: „Vă provoc să faceți colaje weekend-ul acesta!” Ce ziceți, acceptați provocarea? Eu, da!

Colaj, marca Negroni Aperitivo Bar 

6. Poftim potrivire! Cei de la Negroni Aperitivo Bar, deschis recent pe Strada Matei Millo la numărul 5, își promovează party-ul din primul weekend de noiembrie cu un fain colaj pe Facebook și Instagram.

7. Nouă în oraș este și Sala de Mese de la Apollo 111. Au pizza și nu orice fel de pizza, rebellious and delicious Detroit – style pizza”, după cum scrie pe pagina lor de Instagram. Răsfoiți meniul americănesc aici. Adresa e cea pe care o știți deja – Palatul Universul.

8. Nu uitați să mergeți la Muzeul de Artă Recentă (MARe) să vedeți „Efectul Picasso”, expoziția deceniului. Am povestit aici cum a fost și ce meniu inspirat de Picasso au lansat cei de la cafeneaua Beans&Dots.

9. La mijloc de octombrie am fost la ceainăria Camera din față” cu prietena mea de la New York aflată în vizită la București. Ne-a plăcut tare mult atmosfera, muzica ușoară veche, ceaiul, cafeaua și desertul. Să știți că aici au și cel mai mare cappuccino pomenit vreodată. Are vreo 6 shot-uri de espresso și lapte din belșug. Cana de cappuccino măsoară peste un litru! OMG!

Un cappuccino uriaș, vă rog!

10. Între timp, la Velocita s-a deschis sezonul de ciocolată caldă și s-au înlocuit lingurițele pentru affogato. Acum sunt pătrățoase și cu siluetă retro, perfecte pentru gustul fin al înghețatei de vanilie și espresso.

Vreme bună de affogato și în noiembrie

11. La Pain Plaisir au unt cu trufe.

12. La Ohlala Pâtisserie s-a lansat un brunch de duminică. Sună foarte tentant clătitele cu banane și caramel, cartofii în coajă cu parmezan, salata de sezon cu brânză de capră și foie gras-ul cu chutney de ceapă.

13. Apropo de patiserie, am aflat că și la Gyst, bistro-ul cu bakery de pe Strada Doamnei, au apărut o grămadă de bunătăți cu foitaj.

14. Tot despre mâncare este și noul podcast lansat de Marius Tudosiei, pe YouTube. De fapt, #Local nu este doar despre mâncare, ci și despre familie și comunitate. De văzut și pus în aplicare. Să gătești cu cei dragi chiar e o mare bucurie. Mi s-a arătat și în „Dragoste la foc mic”, filmul de Cannes pe care l-am văzut recent și despre care am povestit aici.

15. Pe 4 și 5 noiembrie are loc Materia, târg de design în piele. Așa că dacă doriți să vă cumpărați accesorii și încălțăminte #MadeInRO pentru noul sezon e musai să mergeți la Ghica House, unde are loc Materia.

16. Dacă nu l-ați văzut la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, să știți că Jeanne du Barry”, distribuit de Independența Film, intră din 10 noiembrie în cinematografe.

17. Am văzut pe Instagram că s-a deschis Pamela CAFÉ BAR, Dimitrie Cantemir 6. @de_corina_blog spune pe contul ei de Instagram că „locul e inspirat de povești cu Dallas și Twin Peaks, cu obiecte vintage din anii 1990”. Sună bine și în cap la mine muzica de pe genericul serialului Dallas.

18. Pentru cocktail-uri bune mergeți și la Casa Mița Biciclista. „Meniul cuprinde 14 cocktailuri experimentale, cu rețete inedite și sute de spirtoase de cea mai bună calitate pentru toate gusturile, iar nonalcoolicele sunt toate create în laboratorul nostru”, ca să știți. Tot aici au deschis recent și un Punct de Carte de unde vă puteți cumpăra cele mai frumoase albume, dar și o selecție de eseuri, memorii, jurnale, filosofie și cărți despre oraș și București. Îi puteți vizita de la ora 18.00 până după miezul nopții.

Cocktail Bar-ul se află la etajul 1, în Casa Mița Biciclista

19. Iar pentru un mic dejun gourmet, programați o ieșire sâmbăta sau duminica între 10.00 și 14.00 la Le Manoir Gourmet Market. Spicuiesc din meniu: omletă clasică cu trufe și brânză Comté, pizza cu Mortadella, Tipsy Cake cu mere coapte și sirop de marsala chay.

20. Apropo de mere coapte, puneți la cuptor câteva ionatane și bucurați-vă de gust și mai ales de mirosul grozav.

21. La Nasu Roșu n-au sosit încă portocalele celebre (e prea cald să se desăvârșească), însă au mere Red Love Eco, pline de antioxidanți.

22. Cumpărați-vă deja agenda pentru anul care vine. Eu am găsit una tare sympa la Kyralina, librăria de carte franceză de la București. Este vorba despre Agenda Basford à colorier 2024.

23. Citiți „Cabaretul Cuvintelor” , de Matei Vișniec: „Cartea e un ghid de călătorie într-o Republică a cuvintelor unde acestea trăiesc independent de om, se amuză şi se joacă, se înfruntă şi se iubesc, se supără unele pe altele şi se revoltă. Merită să deschideţi această carte şi dacă n-aţi întîlnit încă niciodată cuvinte vii, dacă nu le-aţi văzut cum arată fizic şi cît de mult seamănă cu dumneavoastră. Atenţie însă, dicţionarul Vişniec este neterminat, invitîndu-vă deci să continuaţi jocul şi să vă scrieţi, eventual, propriul dicţionar afectiv…” scrie în descrierea de pe Cărturești.

24. Investiți într-un ceainic fain. Găsiți modele la Inside Home, de unde puteți să vă aprovizionați și cu ceaiuri de cea mai bună calitate. Au și un termos cu versuri din Sting – „Englishman in New York”, numai bun de oferit cadou. Îl comandați de aici, îl vedeți mai jos.

I drink tea, my dear! 

25. La Mălina Tudoroiu pe Facebook am văzut că stă să apară „Colecționarul de sarmale”, de Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari români. Sub semnătura lui s-a lansat și „Curatorul de zacusca – texte gastronomice”.

26. După Sfântul Dumitru s-a pus varza la murat, iar până-i gata, vreau să știe fanii Kimchi că a apărut la Biona o variantă ECO.

27. Dacă tot ține vremea cu noi, ce ziceți de o baie de frunze? La Praga, într-un octombrie tare frumos acum niște mulți ani, țin minte că m-am bucurat ca un copil de covorul de frunze uscate.

28. Sper să mă învrednicesc să scriu lista scurtă cu parfmuri potrivite pentru diminețile reci. Până atunci un preview: parfumul Indigo Smoke, de la ARQUISTE, care miroase genial a prune uscate, chiar dacă notele sunt altele. Îl găsiți aici, la Madison.

29. În așteptarea unei noi reprezentații pentru spectacolul „Am avut o livadă”, mergeți să vedeți Ceasornicăria Taus”, la Teatru Odeon. 

Credit photo: Mihaela Marin

30. Vă spun în avans la mulți ani de Sfântul Andrei și minivacanță faină de 1 Decembrie. Ce planuri aveți de Ziua Națională a României? Poate luați în calcul un city-break la Timișoara, capitală cultural europeană în 2023.

Bonus: 3 idei de cadouri pentru Moș Nicolae 

31. Șosete în dungi și ciocolată neagră

32. Ceai aromat și antologii de poezie

33. Bilete la teatru, la muzeu și la cinema pentru filme de artă

Fotografii: prin brand-urile enumerate – paginile de Facebook

Citiți și:

Îmbrăcați-vă în dungi și mergeți la MARe să vedeți Picasso! „Efectul Picasso”.

#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară

„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

De la Madison: cadouri mici, bucurii mari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *