Goinfashion33. De idei pentru august 2023. Filme noi sau la cinematecă, legume BIO, vizite la muzeu și bibliotecă

Doamnelor și domnilor, rubrica Goinfashion33 revine și se transformă. Până la noi chestionare cu #SuperGirls, o să prezint aici o listă cu 33 de idei, câte una pentru fiecare zi a lunii în curs. Plus 2 – 3 bonus, doar mai mult de 31 de zile nu-s într-o lună, deși o să auzim foarte curând în rețele de #32August la bătaie cu #SeptembrieVineri (#SeptembrieLuni pică la început de weekend, tocmai am verificat). Ei bine, da, vrem să prelungim vara, dar ne plac și hit-urile / clișeele, mai ales în social media.

Magia lui 33.

1. Ca la fiecare început de lună avem planuri mărețe și este foarte bine că le avem, dar fără un pic de acțiune nimic nu se schimbă. Așa că alegeți din lista lungă cu „o să… de la întâi” ce credeți voi că-i mai arzător: poate abonamentul ăla la sală, ori planul alimentar pe care-l amânați de la 1 ianuarie la pachet cu bugetul calculat și răscalculat, mai ales acum când pare-se vin iar peste noi impozite, taxe, scumpiri. Dar de ce să ne întristăm, mai bine un task aparent banal – curățenie lună bec în casă – să bifăm și garderoba să ne-o organizăm. Am povestit aici de ce menajul e terapie, după ce am citit o carte de Dominique Loreau. Apropo, nou apărută în colecție este „Arta simplității în bucătărie”. Revin cu detalii după ce o voi fi terminat de savurat.

2. Pe 2 august 2023, intrarea e liberă la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), dar dacă nu aveți timp de #MiercureaGratis, găsiți neapărat o zi din august și mergeți musai să descoperiți expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”. Găsiți aici mai multe detalii. Poate că n-ar fi rău să aruncați un ochi și pe pagina de Facebook a MNAR. La secțiunea Events o să găsiți mereu ceva intersant pentru voi sau pentru copii – ateliere, workshop-uri, tururi etc.

Peste 10.000 de oameni au vizitat până acum expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”.

Tu ai fost? 

3. Ziua mergem la muzeu, iar aproape de miezul nopții haideți să privim cerul. Cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne invită, așa cum o fac mereu pe Facebook, să privim „Luna în serile de 2 și 3 august, pe la ora 23. În preajma ei se află o stea strălucitoare gălbuie, nu alta decât planeta Saturn. Se vede ca o stea care nu pâlpâie, fiind un astru în plus, în constelația Aquarius. Este planeta cu inele, situată în prezent la 1,3 miliarde de km de noi. Din fericire, în această săptămână veți putea identifica ușor planeta pentru că Luna trece prin preajma ei”.

4. Citiți o oră, două, trei fără întrerupere. Puneți telefonul smart foooarte departe de voi, pe silent sau „Mod Avion” și citiți ca la școală. Fără pauză, până sună ceasul. Pentru cine are în program ore obligatorii de lectură merită felicitat și degrabă urmat.

5. Tot la capitolul lectură vin cu o sugestie. Când ajungeți într-o librărie și nu sunteți pe fugă luați o carte, la întâmplare, și citiți acolo, pe loc, câteva pagini sau, de ce nu, chiar pe toată. Dacă ați trecut duminică 30 iulie prin fața Librăriei Humanitas de la Cișmigiu sunt șanse să mă fi văzut, la fereastră, citind „Lentoarea” de Milan Kundera.

6. Pe 6 august este Schimbarea la Față a Domnului, zi de mare sărbătoare în care se sfințește și roada viței. Țin minte că bunicii gustau atunci prima oară în an struguri și spuneau aceste vorbe: „Boabă nouă în gură veche!” Nu știu voi, dar eu abia aștept să apară strugurii albi din soiul Chasselas / Ceasla în piețe. Îmi plac și Hamburg, și Otonel.

„Ceasla”, cei mai buni struguri!

7. Ce ziceți, vreți să mergeți la Eforie în august? Nu la mare, la Cinemateca Eforie, la București, singurul cinematograf de film de arhivă din România. În programul din iulie a rulat și „La Dolce Vita” de Federico Fellini.

8. <Ăia 10.000 de pași> au devenit rutină? Creșteți miza la 20.000 de pași și bucurați-vă de oraș ca niște turiști adevărați. Sigur găsiți un traseu mai puțin aglomerat, umbros și delicios (adică să fie în zonă și o cafenea, o gelaterie, o patiserie etc., în caz că…).

9. Mergeți la un mic dejun regesc în oraș. Recomand NOUA B.A.R. De ce? Am povestit aici cum s-a desfășurat festinul de la primele ore ale dimineții. Să știți că am repetat experiența de câteva ori și am mers și la prânz în alte două rânduri. Ce-i bun e bun!

10. Pe 31 iulie, am făcut ce-mi propun deja de (prea) mult timp. Mi-am comandat, în sfârșit, coșul de legume de la BIO & CO. Abia aștept să ajungă și să mă pun pe bucătărit cu legume proaspete și bune. Vă țin la curent! Mai sunt și alții, dar la cei de la BIO & CO m-a atras că livrează în tot felul de locuri cool din oraș. Coșul meu ajunge la librăria Seneca. Ce ziceți de asta?

Iată ce găsiți în coșul BIO & CO. PS. Au și variantă Single, nu doar Family, iar legumele sunt altele în funcție de ce se găsește în teren

11. Faceți un pic de ordine prin căsuțele de mail și vedeți ce newslettere citiți pe bune. Eu primesc epistole de la Crafters, Patru pereți, Meșter în mașini, Maria Bucuria, Leo Alexandru, Cristina Chipurici și Andreea Roșca. Sunt multe produse bune, timp să avem și spațiu virtual pentru toate.

12. Oferiți-vă să plătiți cumpărăturile pentru un senior aflat în fața voastră la casa de marcat din supermarket.

13. 14. Exersați răbdarea! Nu știu exact cum să faceți asta, dar exersați răbdarea.

15. Fiți spontani! Dacă tot e zi liberă și poate nu aveți nimic în plan, când toată lumea e la mare de Ziua Marinei, luați trenul spre Brașov. Pentru că, nu-i așa, Brașovul e mereu o idee bună.

16. Încercați un sport nou. Eu abia aștept să merg la bouldering cu Irina, foarte pasionată și bine antrenată! Deocamdată, tot ce știe e cum sună conjugarea verbului „a cățăra”: eu cațăr, tu cațări, el /ea cațără, noi cățărăm, voi cățărați, ei / ele cațără. Sper să supraviețuiesc și să povestesc cum a fost.

Un perete colorat, de urcat

17. Până să revină în oraș toți studenții din vacanțe, luați cu asalt bibliotecile. Un abonament de o zi la BCU și vedeți voi cum vă petreceți timpul cu folos în sălile de lectură.

18. Donați și reciclați hainele vechi, faceți loc pentru unele noi. Le puteți duce la Zara, în anumite magazine, la H&M, unde e musai-musai să aveți aplicația, iar la COS primesc produsele din colecțiile lor vechi. Pentru fiecare obiect vestimentar COS vechi primiți un voucher cu o reducere de 10% pentru următoarea cumpărătură nouă, aplicabil unui singur item. Sună bine, nu?

19. Iar dacă vreți să fiți la curent cu tendințele din sezonul toamnă-iarnă 2023 – 2024, au aici cei de la Vogue France o listă foarte bună. Avem așa: tartan, fuste cu pantaloni (cum purtau în tinerețe mamele noastre), umeri supradimensionați, dantelă, alb – negru, denim etc, șamd.

20. Mai mult ca sigur ar merge în august și un Sunday Brunch cu prietenii la Singureni Manour.

21. Sau oricând, în oraș, de la 17.00 la Pâine și Vin.

22. Ori clătite și sushi la Le Manoir Gurmet Market.

23. Plănuiți să citiți sau recitiți (aproape) tot ce a scris autorul vostru preferat. Succes!

24. Alegeți o zi, două, trei sau câte vreți din luna august în care să nu intrați deloc în social media. Faceți loc offline-ului în viața voastră.

25. Pe 25 august e premiera filmului „Copiii celorlați”. Eu l-am văzut la invitația Independența Film, în ultima duminică din iulie, în avanpremieră. E foarte bun. O bucată reală din viața unei femei la 40 de ani.

Actrița Virginie Efira, în rolul principal

Ce vedeți voi în afișul filmului este o îmbrățișare de tip <sendviș>, unde copilul este miezul – brânza ori salata, iar părinții pâinea 

26. Oare ați aflat că au ajuns în România și goodies din făină de greiere? Batoane proteice, chips-uri, greieri picanți sau înveliți în fină ciocolată belgiană. Le găsiți pe toate la Grell Bites pe site, dacă v-am făcut poftă și v-am stârnit curiozitatea.

27. Duminică, 27 august, începe Festivalul George Enescu. Vedeți aici c-ar mai fi bilete la unele concerte.

28. Gata cu bălăceala, plaja și mahmureala, redevenim serioși și ne luăm bilete la teatru. Odeonul deschide casa pe 28 august, așa scrie la ei pe site.

29. Sărbătoriți ultimele zile din vara 2023 la un gelato , affogato sau, ca să fim în ton cu vremurile la o boba tea. Recomand Centrale Pizza pentru înghețata la dozator cu amintiri din copilărie incluse și vecinii lor de la Serafim coffee shop pentru un affogato delicios, iar băutura noii generații boba tea de la OfOfOf. Primele pe Calea Victoriei, OfOfOf, pe Strada Covaci, numărul 8, în Centrul Vechi al Capitalei.

30. În penultima zi de vară, ce ziceți dacă luați o foaie de hârtie și scrieți cum a fost vara lui 2023 pentru voi. Pe unde v-ați plimbat, ce-ați descoperit despre voi, ce-ați citit, ce-ați mâncat bun și v-a rămas în minte. Orice, numai scrieți.

31. Pe 31 august repetați figura și puneți la cale viitorul care începe cu #SeptembrieVineri, așa cum ziceam și la început. Puteți să faceți chiar o listă pe domenii de interes, unde să notați ce vreți să primiți de la Univers. Nu uitați că toamna e tare bogată, e anotimpul când se numără proiectele faine și începuturile bune. Start joc!

Două idei bonus, în așteptarea toamnei:

32. Rezervați deja bilete la „Efectul Piccaso”, expoziția care va fi deschisă la Muzeul de Artă Recentă (MARe) – 27.09.2023 – 8.01.2024.

Cea mai așteptată expoziție de artă din România 

33. Cei de la Bad Unicorn au o colecție de filme foarte bune pentru sezonului toamnă – iarnă.

22 septembrie: Past Lives
17 noiembrie: De ce mă cheamă Nora, când cerul meu este senin
15 decembrie: Fallen Leaves
26 ianuarie: Four Daughters
16 februarie: Perfect Days
22 martie: Book of Solutions

Numai în cinematografe!

Ne vedem luna care vine cu alte 33 de idei. Goinfashion33.

Fotografii: Unsplash, Independența Film și brand-urile enumerate – paginile de Facebook

Citiți și:

NOU(A): Mic dejun inedit la B.A.R.: pâine de casă cu unt, șpriț de mere, frigănele și cafele

#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară

„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *