Interviul pe care urmează să-l citiți, recunosc, a avut mai multe variante de titluri. Deși, după cum vedeți, am preferat concretețea și cifrele, „Carmen Rusu, răbdare și perseverență” ar fi fost unul și mai potrivit. El Camino de Santiago nu se cucerește ușor. Dimpotrivă. E un test de anduranță pentru oricine pornește la drumul lung. Iar Carmen a reușit să meargă peste 300 de kilometri și să câștige mai mult decât a sperat – recunoștință, încredere și amintiri pentru o viață.
Cât despre 1001 povești romantice, să știți că, de fapt, sunt mai multe – mai exact azi (9 septembrie 2020) au ajuns la 1689 fotografii aranjate ca într-un prețios album virtual, pe pagina ei de Instagram – carmenmrusu. Călătoare și iubitoare de fotografie, Carmen ne ia cu ea în vacanțe și ne arată tot ce-i mai frumos pe lume. O să vedeți. Rămân la cifre, urmează 33 de întrebări și tot atâtea răspunsuri despre poezii, broderii și multe călătorii. Alături de faine fotografii, firește!
1. În urmă cu puțin timp, s-a împlinit un an de când ai cucerit El Camino de Santiago. Cum te-a schimbat experiența? Ce-ți amintești de pe traseu ca și cum s-ar fi întâmplat ieri? Ai lua-o de la capăt? Ai face acum ceva diferit?
Încă mi-e greu să cuprind în cuvinte ce a însemnat pentru mine Camino, chiar și la un an distanță. Este printre cele mai frumoase experiențe trăite până acum. Mi-a oferit spațiul și liniștea de care aveam nevoie în acea perioadă să îmi amintesc că pot trăi mai ancorată în prezent, cu mai multă bucurie, mai conectată cu mine și cu cei din jur. Să merg ore întregi, zi după zi, cu un rucsac în spate, fără planuri, mi-a dat timp să încetinesc. Să observ în tihnă frumusețea naturii, poveștile pelerinilor, cum peisajul se schimbă pe măsură ce traversam un colț de țară. Unele zile au fost ca o șendință lungă de meditație. Alte zile au fost cu durere fizică la pachet și cu toate lecțiile care vin din asta. A fost un drum al recunoștinței.
Foarte multe amintiri au rămas cu mine. Sunetul bețelor de trekking care scrijeleau ritmic asfaltul la răsărit, „Buen Camino!” rostit la orice oră, o noapte cu lună plină în care am privit dealurile pe care tocmai le-am traversat. Poveștile celor întâlniți. Gestul unei doamne care mi-a adus mâncare și un vas cu apă să-mi spăl picioarele obosite, după mulți kilometri prin pădure, fără să ceară nimic în schimb. Orele de privit bucuria celor care ajungeau în piața Obradoiro, după sute de km de mers. Și multe-multe altele.
Aș lua-o oricând de la capăt, de data asta aș parcurge toți cei 800 de kilometri, însă cu aceeași bucurie, cu aceeași dorință de a nu-mi face niciun plan, cu același entuziasm față de neprevăzutul întregii experiențe. Mie îmi place să cred că încă sunt pe Camino, unul personal, pe care continui să merg la fel de hotărâtă prin zilele bune, dar și mai puțin bune, chiar dacă nu mai sunt pe un traseu marcat cu săgeți galbene.
2. Ești om de agenție – Client Services Director la Sunshine Digital, ai un blog www.carmenrusu.ro, unde aduni „Amintiri fără timbru” și ești pasionată de fotografie – pagina ta de Instagram e o poveste. Ce-ți place, de fapt, mai mult și mai mult?
Fotografia și scrisul sunt primele mele iubiri. M-au însoțit de când mă știu, chiar dacă, uneori, n-am fost atât de darnică în a le dedica mai mult timp. Îmi oferă și acum acel bine care vine din lucrurile în care te pierzi cu orele, care te acaparează cu totul. Îmi iau inspirația din vizual în tot ce fac, fotografia m-a învățat să privesc, să nu trec printr-un loc fără să construiesc câteva cadre și povești în minte.
Uneori, ele ies și pe o foaie de hârtie sau într-un articol pe blog. Alteori, râmân la mine, îmi îmbogățesc imaginația și mă ajută să fiu mai creativă. Sunt și om de agenție și, mai ales, om de comunicare, caruia îi place să construiască proiecte și relații autentice, să înțeleagă trenduri și să gândească, strategic, direcții. Și de aici îmi iau energie, și de aici învăț.
3. Apropos de timbre. Când ai scris ultima oară o scrisoare, pe care să o expediezi cu timbre spre cineva drag? Sau poate o vedere cu mesaj. Spune-mi și despre felicitările pe care le faci.
Oh, a trecut mult timp de la ultima scrisoare cu timbru. Însă, scriu și colecționez, cât de des pot, felicitări. Și, mai nou, le și fac. Pentru cei apropiați le construiesc de ceva vreme, însă iarna trecută am scos și prima colecție de Crăciun în văzul lumii. A fost o bucurie să le fac, m-am pierdut în ele o lună de zile în care am lipit, tăiat, reciclat materiale, până am simțit că sunt gata să plece la casele lor. E fain sentimentul că ceva ce aduce zâmbete a ieșit din mâinile tale. Fabricarea felicitărilor vine și după niște ani de scrapbooking, în care am învățat cum să dau o nouă viață materialelor, să le transform în albume cu amintiri.
4. Acum hai să povestim și despre modă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
I-aș spune stil romantic, sunt atrasă de rochii vaporoase, volane, pattern-uri florale, materiale naturale, accente de dantelă. Mă inspiră vestimentația personajelor din cărți, cum ar fi cele ale surorilor Bronte sau Jane Austen. Mi-au plăcut mult costumele alese în ultima ecranizare a cărții „Little Women”, regizat de Greta Gerwig. Sunt prietenă și cu stilul mai practic, pentru viața de zi cu zi, însă n-am nicio problemă să aduc și volanele la cumpărături, dacă asta mă face să mă simt bine în acel moment.
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Înainte de pandemie, preferam cumpărăturile în magazine. O făceam cât se poate de rar, însă îmi plăcea să probez, să ating materialul, să văd culoarea și textura unei haine. Acum am învățat să mă uit și în vitrine online și să aleg ce-mi place. Relația mea cu hainele s-a schimbat profund în ultimii ani. Încerc să mă țin departe de fast-fashion, pe cât posibil. Îmi programez câteva sesiuni de cumpărături pe an și mă ghidez după o regulă – la fiecare 2-3 haine cumpărate, o haină nepurtată în ultimele luni va dispărea din garderobă, în containerul pentru donații.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Recunosc că nu am un designer preferat. Însă, în perioada aceasta, apreciez cum construiesc povești prin hainele lor cei de la The Little Women Atelier și aș purta fiecare rochie creată de Luxe Provence, un atelier mic din sudul Franței.
7. Ce aplicație din telefonul tău smart folosești cel mai des?
Instagram. Prin creatorii de conținut urmăriți acolo, e zona care îmi oferă relaxare și inspirație. M-am “înconjurat” de artiști din toate colțurile lumii, de oameni care construiesc și apreciază frumosul, de povești vizuale.
8. Top trei vacanțe pe care ai vrea să le retrăiești.
Pe primul loc ar fi Provence, mi-am făcut o promisiune că mă voi întoarce să văd lanurile de lavandă înflorite. M-aș întoarce oricând și în Toscana, în zona lacului Como, dar și la munții Austriei.
9. Ce branduri fashion iubești? De ce?
Apreciez tot mai mult brandurile de fashion care au un mesaj puternic în spate. Pe cele care care realizează haine hand-made. Sau pe cele care transmit povești, care personalizează. Nu sunt o fană a brandurilor, cât a stilului hainelor preferate, indiferent unde le găsesc.
Dar recunosc că stau lipită de ecran când văd creațiile Philosophy, Oscar de la Renta, Ralph & Russo sau Dior.
10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
În ultima perioadă, revistele și blogurile s-au transformat pentru mine în podcasturi, audio-book-uri sau newslettere. De aici îmi iau informația, pe acestea le urmăresc constant. Printre ele, recomand newsletterele Daily Stoic cu inspirație din filosofia Stoică, blogul lui Seth Godin, podcastul Zero Plus al lui Andrei Roșca, Interviurile și newsletterele Cristinei Chipurici, Podcast-ul „How do you know” al Andrei Zaharia și Newsletter-ul „Fit Tales” trimis de Carmen Albișteanu. Când apuc, mai citesc DoR și Scena9.
11. Munte sau mare?
Munte, oricând. Crescută în inima Bărăganului, aproape de mare, am fost mereu atrasă de ce se afla la distanță de mine. Așa că muntele mi-a devenit prieten, aș da oricând nisipul pe aerul și liniștea dintr-o pădure.
12. Cum arată pentru tine week-end-ul ideal?
O zi să mă prindă într-o drumeție, în mijlocul naturii, în căutarea locului perfect să așez o pătură, să privesc și să-mi imaginez. A doua zi să mă găsească în fotoliul meu de citit, cu o carte bună în mână și muzică în surdină, într-o cameră care miroase a vanilie și a prăjitură scoasă de la cuptor.
13. #IsolationCreation În perioada stării de urgență și carantină, am văzut că ți-ai descoperit o nouă pasiune – broderia. Ba chiar ai început să coși flori pe haine și-ți iese foarte bine. De unde atâta răbdare?
Povesteam mai sus despre cum îmi iau inspirația de la creatorii de conținut de pe Instagram. Uite un exemplu concret. Jamie Beck, o fotografă mutată de niște ani din New York în Provence, este responsabilă pentru #IsolationCreation. Ea a creat 60 de fotografii pentru cele 60 de zile în care Franța a stat în izolare. Eu am învățat să brodez și să-i dau un sens acestei perioade de stat în casă, inspirată de încurajarea ei oferită comunității de a crea, de a construi ceva în zilele acelea.
Am început, timid, cu o bucată de material, 5 culori și multe video-uri pe YouTube care m-au învățat tipurile de cusături. Apoi mi-a fost greu să mă opresc. Mi-am dat seama că toate broderiile mele au elemente de natură în ele, am cusut flori sălbatice, albine, câmpii verzi, mi-am cusut dorul pentru ce mi-a lipsit cel mai mult în perioada în care am stat în casă. Natura. Când perioada de izolare s-a terminat, am dus cusătura să întâlnească realitatea, am stat cu geaca de blugi brodată printre flori până m-a alungat soarele.
Cât despre răbdare, mi-o găsesc mereu când e vorba de lucrurile care îmi fac plăcere. E un skill la care lucrez de când mă știu, în combinație cu perseverența. Îmi place să-mi demonstrez, constant, că pot face orice îmi propun, dacă dedic îndeajuns de mult timp, pasiune și perseverență. Tot cu răbdare și perseverență m-am învățat să alerg de la 0 km la competiții, să desenez portrete deși mă consideram lipsită de talent, să-mi înving niște frici. E un exercițiu important care-mi construiește constant și încrederea în mine, așa că îmi iau o provocare mare pe an și lucrez cu răbdare la ea până la un nivel care mă mulțumește pe mine.
14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul tău preferat?
Acum citesc „Why we sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams” de Matt Walker. L-aș alege pe Irving Yalom ca scriitor preferat, în ultima perioadă, îndeosebi pentru puterea pe care au avut-o carțile lui să mă țină la lumină într-o perioadă mai grea, să mă facă să îmi pun constant întrebări despre mine și cei din jur.
Dar mă întorc cu drag, oricând, la clasicii care mi-au marcat adolescența, precum Jane Austen, surorile Bronte, Thomas Hardy, Simone de Beauvoir, Charles Dickens, Albert Camus și Dostoievski.
15. De ce ți se face dor cel mai des?
De discuțiile lungi și profunde, de trăitul simplu, de liniștea naturii.
16. Ai avut o nuntă ca-n povești, care a purtat și o amprentă olfactivă. Care sunt aromele care-ți amintesc de ziua cea mare? Cum ai ales parfumul?
Oricând simt mirosul parfumurilor de la Jo Malone mă întorc în ziua aceea. Lumânările alese pentru mese au fost Lime Basil&Mandarine și Wood Sage&Sea Salt, iar parfumul meu a fost o combinație între English Oak&Redcurrant și Nectarine Blossom&Honey. Am avut parte de ajutorul unei parfumiere, care a ales aromele în funcție de un alt parfum preferat – La Tosca de Xerjoff Casamorati.
17. Care e rutina ta preferată?
Cea de dimineață, care înainte de pandemie includea: 5 zile pe săptămână – cel puțin o oră de sport, un podcast ascultat în ultimele 10 minute pe banda de alergat, apoi un mic-dejun de la Fru-Fru luat în drum spre birou. Era un start perfect. De șase luni, diminețile mele arată diferit. Trezirea este tot la 7:00 AM, fără excepție, însă au mai puțină mișcare, un pisoi în plus care-mi animă primele ore din zi și obiceiul de a-mi începe ziua cu jazz sau muzică liniștitoare.
18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
Este ordonat, cu haine aranjate și mutate în funcție de sezon. Dintre toate piesele vestimentare, rochiile își au locul lor special, pe umerașe, aranjate pe culori. Ele mă bucură vizual cel mai mult, așa că le țin la loc de cinste.
19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?
Sunt într-o pauză mai lungă de seriale. Însă, cînd vreau să mă relaxez, mă întorc mereu la Friends, serialul pe care l-am văzut de zeci de ori, încât știu replicile personajelor pe de rost. Mi-au mai plăcut Gilmore Girls și Anne with an E (producția Netflix). Aș putea revedea oricând, fără să mă plictisesc, trilogia Before: Sunset, Sunrise și Midnight a regizorului Richard Linklater. Și Amelie, mă transportă instant în Paris, orașul meu de suflet.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
Din cărțile și filmele despre istoria modei, despre personajele emblematice ale fiecărei perioade. Din moda de stradă, am fost mereu fascinată de cum reușesc oamenii să se exprime prin hainele purtate, ce povești spun despre ei prin ceea ce aleg să poarte. Am fost fană a blogului The Sartorialist, stăteam cu orele și mă uitam la diversitatea de stiluri de pe străzile din New York.
21. Iubești călătoriile iar vacanțele tale sunt organizate în cele mai mici detalii. Cum a fost pentru tine vara asta neobișnuită? Pe unde te-ai plimbat? Ce locuri faine ai descoperit?
A fost o perioadă grea, cu mai multe plimbări imaginare și cu foarte multe întoarceri la călătoriile din anii trecuți. Noroc cu sutele de fotografii. Însă, am fugit din București ori de câte ori am avut ocazia, cel mai des către Brașov, unde plec de fiecare dată când am nevoie de liniște. Am urcat pe munte până la Cabana Mălăiești, am vizitat satul Viscri, Cetatea Feldioara și Rupea. Am descoperit grație blogului LipaLipa.ro câteva locuri mai puțin cunoscute din zonă, cum ar fi Podul Ilii, un viaduct vechi de peste 100 de ani și Mănăstirea rupestră din Șinca Veche, dar și dealurile din Poiana Mărului.
22. Ce flori iubești să porți în păr?
Flori sălbatice, culese de la poalele munților sau de pe câmpii, răsucite într-o coroniță simplă.
23. Numele tău complet – Carmen Maria Rusu Stănilă are o faină și romantică rezonanță. Citești poezie?
Ai crede că mi-a fost predestinat să iubesc poezia, având în vedere că numele meu, Carmen (Carminis), chiar asta înseamnă în limba latină – Cântec, poezie. Citesc poezie, însă mai rar decât mi-aș dori. Mai mult ascult poezie. De când am descoperit Slam Poetry și evenimentele celor de la Button Poetry îmi place să ascult și să privesc interpretările lor. Dar mă întorc des și la poezia clasică. Mi-am făcut un ritual când ajung la casa parintească să iau un volum din bibliotecă, să îl deschid la întâmplare și să mă bucur de ce descopăr și reușesc să interpretez în versuri.
24. Cum arată rochia visurilor tale?
Este lungă, pare să plutească în jurul meu, bretelele sunt niște panglici prinse în funde mari, strânsă în talie, are culoarea untului.
25. Ce înseamnă pentru tine „creativitate”?
Mi-am adus aminte de o „definiție” simpatică pe care am citit-o cândva – „Creativity is hearing your pictures; is taking all the rules of reality and removing them one by one in the world of imagination.” Pentru mine, este abilitatea de a percepe lumea în moduri noi. Din nou și din nou. De a privi și a exprima, într-un mod unic, o perspectivă. Mai înseamnă imaginație, căutare, curiozitate. M-am regăsit mult în ceea ce scrie Elizabeth Gillbert, în cartea Big Magic, despre creativitate – „The universe buries strange jewels deep within us all, and then stands back to see if we can find them.”
26. Trei locuri preferate și care te inspiră din București.
Cotroceni, Cișmigiu dimineața devreme, acoperișul blocului în care am stat niște ani, de pe care obișnuiam să privesc orașul și să îmi pun gândurile în ordine.
27. Ce muzică asculți în căști când faci sport?
Playlist-uri Indie/Folk, cu accente de Hip Hop, Pop și Rock. Practic, obsesiile musicale de pe zi sunt aduse în playlist-uri și amestecate bine într-un cocktail ciudat. Mereu altele, de la o săptămână la alta.
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Un bărbat mișto se simte confortabil în ceea ce a ales să poarte. Indiferent că e la costum sau în tricou și adidași, cred că încrederea în sine e mai sexy ca materialul purtat.
29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?
Foarte rar. Cu atâtea locuri minunate de văzut, magazinele sunt pe ultimul loc pe lista mea. Îmi place să intru în shop-urile de suveniruri ce țin de muzee. Să-mi aleg o vedere sau un semn de carte pe care să le aduc acasă, împreună cu toate hărțile, biletele de tren și florile presate culese pe traseu, apoi să le transform într-un nou proiect de scrapbook.
30. Mic dejun franțuzesc la Cannes sau cină sofisticată într-un restaurant rooftop din New York?
Mic dejun în Paris, Montmartre. Sau pe malul lacului Hallstättersee, cu o bucata de tort Sacher în față.
31. Ești colecționară? Dacă da, spune-mi și ce colecționezi.
Colecționez vederi/cărți poștale și amintiri, mai ales fără timbru.
32. Îți (mai) faci planuri? Te tentează o nouă experiență de nivelul Camino? Poate să descoperi Via Transilvanica?
Îmi țin, momentan, planurile pe termen scurt. Însă, în intențiile și pe listele mele sunt multe țări și orașe noi de descoperit. Un alt Camino mă va chema când va fi momentul, știu sigur că-l voi mai face, însă nu simt încă nevoia să-i asociez și o dată. N-aș spune nu în perioada următoare unei bucăți din Via Transilvanica, un alt traseu de poveste. De o săptămână sunt în grupul dedicat călătorilor care îl parcurg, le citesc experiențele și mi se face dor de o plecare hai-hui prin România.
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Pentru sănătate. Sunt recunoscătoare și pentru relațiile cu oamenii mei dragi, de la care învăț constant. Pentru seara aceasta cu liniște în care am reușit să-ți răspund la întrebări. Pentru viață și sensurile pe care reuseșc să i le dau.
Mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.
Fotografii: prin Carmen Rusu
Share it NOW!