Goinfashion33: Alina Bucur, arta de a trăi cu stil

 

Pe Alina Bucur am cunoscut-o grație Biancăi, și ea protagonistă a chestionarului #Goinfashion33. Când i-am cerut detalii, mi-a spus: O să vezi, Alina e o femeie superbă, e minunată, trebuie să povestiți!”. Așa că n-am stat deloc pe gânduri, i-am scris, ea a acceptat să-mi răspundă la întrebări și-a ieșit mai mult decât un interviu – e o lecție de „Art & Fashion Curating” în toată regulă.

Vă invit să citiți și să descoperiți în cele 33 de răspunsuri detalii despre arta pe care o poți admira de aproape, despre ilustrații contemporane, complimente, ori replici din seriale, doruri și jocuri din copilărie. Chiar, voi mai știți „Împărate luminate, cât e ceasul la cetate?” Până vă dumiriți cum e cu jocul, vă spun că e ora potrivită să aflați mai multe despre curatorul Alina Bucur. V-așteaptă fotografii alb-negru, desene și picturi colorate. O să vă placă! Ah!, încă ceva – poveștile Alinei merg de minune cu un english tea aromat și David Bowie în surdină. Sau Nick Cave, ori Joy Division. Fix ce-i place ei.

1. Ai studiat Contemporary Art & visual media with journalism la Londra, ai fost curator la Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC, ți-ai deschis o frumoasă galerie la București. De când și de unde dragostea pentru artă? Ce te-a atras să studiezi acest domeniu vast și fabulos?

Studiile mele de artă nu vin dintr-o dragoste pentru artă, ci din furia că nu am avut acces la ea până să ajung la Londra. În București renunțasem în mod dureros la Facultatea de Drept, în urma unei dispute cu un profesor și așa am ajuns să studiez în UK și să asimilez în patru ani acolo tot ceea ce am simțit că mi-a lipsit o viață.

2. Spune-mi mai multe despre IDLE Garage + Gallery. Care e povestea galeriei din Popa Soare și cine sunt artiștii pe care alegi să-i promovezi, grație proiectului, offline și online?

IDLE e un playground al meu, în care îmi dau voie să descopăr artiștii și arta care îmi plac, fară presiuni și fară deadline-uri. Am deschis galeria/garaj cu o expoziție de ilustrație, însă intenționez să explorez și alte medii precum fotografia și instalația.

3. Pe lângă artă, știu că mai faci ceva. Ești educator la Alphas Entrepreneurship  Kindergarten. Cum se întâmplă lucrurile cu cei mici – cât e artă, cât e joacă?

Pentru mine arta și joaca sunt foarte serioase, poate și de-asta merg așa bine împreună, iar job-ul de educator a venit că o compensație la rolul de curator/galerist. Ambele activități, arta contemporană și lucrul cu copiii reflectă mult interesul meu față de actualitate, de ce se petrece acum și aici.

4. Hai să povestim și despre modă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

Acum stilul meu vestimentar are un alt obiectiv: schimbarea. Încerc în mod conștient să cumpăr haine produse local, produse sustenabil, din materiale premium sau de natură organică, haine simple, dar ador să port și printuri grafice solide, florale sau abstracte.

5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?

Acum că îmi cunosc mai bine și gusturile și brand-urile preferate, mi-e foarte ușor să cumpăr online. În magazine merg foarte rar, fiindcă de cele mai multe ori ajung să cumpăr ceva chiar dacă nu am convingerea că îmi place, doar pentru că m-am dus până acolo.

6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?

Nu sunt foarte filozofică când vine vorba de brand-uri, dar îmi plac mult Marni și Dries Van Noten, iar din România cumpăr de câte ori am ocazia de la Sabina Pop și Ioana Ciolacu.

7. Vrem să cumpărăm artă contemporană, în ce să investim? Dă-ne câteva ponturi și adrese utile.

Veniți la IDLE în vizita, pe Popa Soare 40 și chiar dacă nu găsiți acolo ceva care să vă placa, promit să vă fac o cafea bună și o lista cu alte recomandări de artiști și galerii pe care merită să le vizitați în București.

8. Care este complimentul pe care-l primești cel mai des?

„Ce păr frumos ai!” – asta legat de aspectul fizic, dar cel care îmi place mie e „Doamne, Alina, ești atât de minunată!” .

9. Ce branduri fashion iubești? De ce?

Nu știu dacă iubesc vreun fashion brand, chiar sunt într-o relație tensionată cu ele, dar îmi fac deseori ochi dulci Dior și COS, Valentino și H&M sau Chanel și Adidas.

10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

Cumpăr cât de des pot Artforum, DOR și Cereal – în print, bloguri nu mai urmăresc, dar am câteva pagini de Instagram și podcasturi care îmi plac: @interviewmag, @mindarchitect.ro (o serie de podcasturi despre neuroștiință), @artnews și @food52.

11. Ce jocuri din copilăria ta ți-ar plăcea să știe și fiul tău?

Încă mă străduiesc să-l învăț să joace corect „Împărate luminate, cât e ceasul la cetate?”, însă, în apărarea lui, are doar 2 ani și 11 luni.

12.  Cum arată pentru tine week-end-ul ideal?

Noi trei, la cazarea noastră preferată din Brașov, cu un picnic la Râșnov, la pădure și cu o cină cu prietenii la Dei Frati.

13. Ce accesorii predomină în garderoba ta?

Am foarte puține accesorii. Caut de vreo trei ani cerceii ideali și încă nu i-am găsit. Acum nu port decât inelul de „tocmeală” și un lanț foarte subțire cu pandantiv. Intenționez să mai achiziționez câteva accesorii noi, am deja o listă cu preferințe.

14.  Ce carte citești acum? Care este scriitorul tău preferat?

Michel Houellebecq este autorul meu preferat, iar acum citesc „Prietena mea geniala” pe care mă tot străduiesc să o termin de vreo 2 luni și nu reușesc. Între timp am mai început alte două cărți.

15. De ce ți se face dor cel mai des?

De mama și de supa ei de găluște.

16. Dintre toate muzeele lumii, cele pe care le-ai vizitat până acum, care este acela pe care-l iubești mai mult și mai mult? De ce?

Muzeul meu preferat vă rămâne Tate Modern pentru vizitele de studiu pe care le făceam lunar în timpul facultății, alături de profesori și colegi, pentru oportunitatea avută la un moment dat de a lucra acolo, dar mai ales pentru expozițiile excepționale din Turbine Hall.

17.  Care e rutina ta preferată? 

Rutina mea preferată se întâmplă dimineața, când reușim să ieșim în timp util toți trei pe ușă și avem vreme să bem cafeaua împreună, la cafeneaua din apropierea casei, iar timp de 15 minute, Calin își bea laptele cald cu croissant, cuminte, pe scaun.

18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Dressingul meu e un singur dulap mare și bine compartimentat, plin cu zeci de umerașe în care hainele sunt așezate strict în funcție de culori. Asta nu îl face și foarte eficient întrucât rochiile sunt amestecate cu tricourile, cămășile și bluzele din molton.

19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești? Ai o replică preferată?

Acum mă uit la The Dutchess pe Netflix și la The Durrells pe HBO GO, iar replica mea preferată e din Girls, pe care l-aș revedea oricând cu placere: “I have work, and then I have a dinner thing. And then I am busy, trying to become who I am.” (Hannah)

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Prima lecție valoroasa de stil am învățat-o la facultate, de la Elevine, o colegă din Norvegia care mi-a făcut cunoștință cu papucii Birkenstock, din care vara nu ies de aproape 10 ani, iar apoi de la Bianca, care m-a făcut să înțeleg mai bine senzualitatea materialelor premium, vorbindu-mi cu o rar întâlnită pasiune despre ele.

21. Ce-i desenezi adesea fiului tău?

Eu îi desenez foarte rar, mai mult el inițiază desenele pentru mine, dar apelez la desen uneori când își dorește ceva ce nu poate primi (o bomboană, o jucărie uitată acasă, tati – când e la muncă).

22. Ai locuit o vreme la Londra, cum te-a schimbat/format experiența?

Pentru mine Londra a însemnat transformare. Imaginează-ți că plecam de la facultatea de Drept, dintr-un sistem bazat strict pe competiție și am ajuns, brusc, într-un loc al cunoașterii, al generozității de a împarți ceea ce înveți, ceea ce creezi. Au fost patru ani în care am primit numeroase oportunități de a creste, de a învață, de a-mi câștiga singură banii și de a călători. Sistemul britanic te pregătește foarte bine dacă rămâi acolo, dar nu mai funcționează la fel de optim în momentul în care alegi să pleci.

23. Spune-mi trei obiecte pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie.

Pijamaua din în, pick-ul cu viniluri și un dicționar româno-portughez.

24.  Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai din copilărie?

Cele mai frumoase amintiri din copilările sunt acestea două, mici: prima dată când tata m-a lasat să gust din berea lui, în stație la Ciocârlia (Brăila) și când mama îmi cumpăra acadele roșii, în formă de cocoși în drum spre grădiniță, de la vânzătorii ambulanți.

25. Alb-negru sau color?

Fotografii alb-negru, desene și picturi colorate.

26. Spune-mi trei locuri preferate și care te inspiră din București.

Institutul de arheologie Vasile Pârvan, străzile din zona Piață Sfântul Ștefan/Hala Traian și agitația de la Obor, Piață Amzei și Cișmigiu.

27. Pe muzica cui ai dansa cât e noaptea de lungă?

David Bowie, Nick Cave, Joy Division, Talking Heads, MGMT, Kendrick Lamar, Cardi B.

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Cam ca Simon Porte Jacquemus.

29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?

Din vacanțe îmi place să mă întorc cu suveniruri pentru prieteni, cărți cu ilustrații frumoase pentru mine și Călin sau cu bijuterii.

30. London breakfast sau cină sofisticată?

Cred că cină sofisticată zilnic și london breakfast doar de ziua mea.

31. Care sunt artiștii contemporani pe care îi iubești?

Keith Coventry și Geta Brătescu.

32. Îți (mai) faci planuri?

Mi-ar plăcea să-mi fac planuri în continuare, altfel scopurile propuse ar rămâne doar dorințe. Am învățat că pentru mine funcționează doar planurile cu termen scurt, pe acelea mă pot focusa mai ușor. Și de acolo tot construiesc alte mici planuri, în direcția în care cred că vreau să ajung.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Sunt recunoscătoare pentru felul în care știu să mă bucur de mine și de cei din jurul meu.

Mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.

Fotografii: prin Alina Bucur

Share it NOW!

 

One thought on “Goinfashion33: Alina Bucur, arta de a trăi cu stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *