Cu ceva timp în urmă, chiar primăvara trecută dacă îmi amintesc bine, vă povesteam, pe Facebook, despre tradiția garoafelor în clanul Țepeș-Greuruș. Ne-am molipsit de la bunica Ileana, mama tatălui meu, care, deși are grădina și pervazele pline de fel și fel de flori, tot garoafele îi sunt mai dragi. La noi în familie, garoafele se oferă cel mai des la aniversări și zile de naștere. Uneori, câți ani, atâtea garoafe! Mie îmi plac mult aceste Dianthus caryophyllus, cum le zice pe numele serios, tocmai pentru că îmi amintesc de cei dragi, așa că n-am băgat în seamă superstițiile (le știți și voi, nu le mai scriu aici). Însă trebuie să recunosc că am ezitat să cumpăr garoafe când nu era vorba de cineva apropiat. Asta până zilele trecute. Mi-am făcut curaj și i-am oferit unei prietene cinci garoafe albe. I-au plăcut, dar, cumva, tot am ajuns să vorbim despre soarta lor nefericită.
E nedrept să vezi garoafe în florării șic, la Londra și la Paris, în aranjamente frumoase, iar noi să le ignorăm din cauza unor povești din comunism. Știam de colecția Dolce&Gabbana din 2015, cu rochii care avea imprimeuri cu buline și garoafe roșii, iar modelele purtau în păr garoafe și trandafiri. Iar când am mai văzut că show-ul Tory Burch, pentru toamnă iarnă 2018-2019, s-a ținut într-un lan improvizat de garoafe roz (14.000 de fire!), mi-am zis că-i musai să fac ceva să le reabilitez imaginea și la noi.
I-am scris lui Dhaniel Nora, head floral artist Purple Flowers, i-am spus ce mă frământă și a fost de acord să mă ajute și să-mi răspundă la câteva întrebări. M-am bucurat să aflu că (probabil) cel mai bun florist din România iubește garoafele, ba le mai și folosește cu succes în buchete și aranjamente minunate. Garoafelor le stă bine alături de ranunculus, eucalipt, iederă și dau bine chiar în buchetul miresei. Să citiți interviul, nu e doar despre garoafe: “Trebuie să oferim flori cu drag. Oricând și oriunde. Cu cât sunt mai multe ocaziile, cu atât mai bine. E important să ținem cont de peronalitatea persoanei care le va primi. Florile transmit emoțiile și mesajul celui care le daruiește. Și asta este cel mai important”.
goinfashion.ro: Garoafele sunt flori minunate și se vând bine în Marea Britanie. În schimb, la noi, în România, încă sunt considerate flori ieftine și sunt asociate mai degrabă cu evenimente mai puțin fericite. În plus, deși e numită floarea dragostei unii zic c-ar aduce ghinion. Cum facem să le reabilităm imaginea? Cum să anihilăm superstițiile?
Dhaniel Nora: Nu cred că vom putea vreodată să facem dreptate deplină acestei flori. Ar însemna să anulăm o parte din istoria noastră, ceea ce este imposibil. De cele mai multe ori, clienții mei văd garoafa ca o floare prea ieftină/banală/comună/de piață. Însuși cuvântul „garoafă” parcă aduce înapoi o amintire neplăcută. La fel cum se întâmplă cu „alimentară” sau „tovaraș”. Garoafa a fost atat de mult utilizată în perioada comunistă, de multe ori era singura floare pe care o găseai, încât românii au rămas cu sechele. Probabil doar trecerea timpului va rezolva problema. Pe masură ce traumele perioadei comuniste din România vor deveni tot mai șterse și mai îndepărtate în mintea românilor, garoafa va fi din ce în ce mai apreciată.
De ajutor este și varietatea de soiuri și culori. Cei mai mulți romani știu că garoafa este albă sau roșie. De fapt, există atat de multe soiuri si culori, si unele extraordinar de frumoase (vezi Dianthus Pink Antique sau Dianthus Green Trick) încât oamenii nici nu își dau seama că, de fapt, sunt garoafe. Eu le folosesc în buchete și aranjamente, dacă clienții nu îmi spun expres că nu vor garoafe, și, recunosc, oarecum „omit” să spun că vom avea și garoafe. Partea comică e atunci când mă întreabă: „Ce floare e aceea roz, așa vintage, din buchet?”. Când le zic că e garoafă le pică fața. Dar le place și, până acum, nu am avut nicio reclamație. Cât despre superstitii, am observat că pe masură ce nivelul de educație e mai ridicat, oamenii sunt mai puțin superstițioși. Sper ca evoluția – poate ca e un cuvânt prea pompos – va duce la dispariția superstițiilor de pe pământ. Abia aștept acest moment!
Așadar, avem garoafe verzi, roz, albe, portocalii, pestrițe, mov. Există sute de combinații și culori. În ce fel de aranjamente florale vezi garoafele? Pentru ce fel de evenimente sunt potrivite? Cu ce alte flori le-ai combina într-un buchet?
Garoafa este frumoasă, modestă și versatilă. Cel puțin în atelierul Purple Flowers nu există vreun design în care să nu se potrivească. Pun garoafe albe sau verzi, alături de trandafiri, orhidee, viburnum, ranunculus, eucalipt, iedera și am un aranjament elegant și romantic. Folosesc garoafe roșii sau roz, lângă solidago, phlox, lisianthus, panicum, germini, delphinium și pistachio și mă bucur de un aranjament câmpenesc. Iar când spun modestă nu mă refer la faptul că e o floare ieftină. De cele mai multe ori, garoafa nu va fi floarea vedetă dintr-o compoziție. Nu zic că este imposibil, dar garoafa nu este precum protea sau strelitzia, flori mari și cu aspect destul de impunător. Însă garoafa te va ajuta destul de mult să realizezi un joc de texturi și diferențe de nivel într-un aranjament sau buchet. Exact ceea ce caut eu într-o compoziție interesantă, și este exact ce oamenii așteaptă de la mine, de la Purple Flowers.
Garoafa are o istorie impresionantă iar parfumul ei e asemănat tuberozei, e botezată chiar floarea fidelității. Cum ai vedea un buchet de mireasă din garoafe?
Aș folosi mai degrabă garoafa în combinație cu alte flori, oricare ar fi ele. Atunci când pui mai multe garoafe la un loc, ele își pierd individualitatea. Datorită formei și a felului în care sunt dispuse petalele, nu le vei mai putea deosebi pe fiecare în parte, mai ales dacă sunt toate de aceeași culoare. Așadar, aș merge pe un mix de flori, astfel încât să avem o compoziție cu texturi și forme diferite.
Crezi că ar trebui să ținem cont de toate poveștile care se țes în spatele unei flori sau poate că ar fi mai bine să ne uităm strict la frumusețea ei, fără să-i dăm fel și fel de interpretări? Și aici nu mă refer doar la garoafe. Crezi, așadar, într-un limbaj al florilor?
Personal, nu sunt adeptul supersițiilor, al „se zice că” sau „trebuie să”. Încerc să aplic asta cât de mult e posibil și la noi în atelier. “Se zice ca galbenul este culoarea geloziei”, dar ce frumoase sunt narcisele, lalelele galbene, craspedia, ranunculus galben, eremurus, protea nutan? Cum ar fi să nu le mai folosim din cauză că sunt galbene și-ar simboliza gelozia? Apoi, trandafirii roșii sunt mesagerii iubirii, însă pe 14 februarie, orice femeie care va primi un buchet de flori, de orice culoare, va fi fericită. Dar da, florile au un limbaj, o însemnatate. Florile transmit emoțiile și mesajul celui care le daruiește. Și asta este cel mai important.
Mai cred că este o mare diferență între un florist și un vânzător de flori. Iar noi, la Purple Flowers, suntem floriști. Oamenii ne caută tocmai pentru că abordarea noastră e diferită. Când lucrăm cu clienți mari și facem decoruri pentru evenimente corporate, ne uităm foarte mult la nevoia și identitatea brandului. Iar atunci când vorbim de un eveniment privat (nuntă, botez sau aniversare) ne interesează personalitatea celor care apelează la noi. Iar pentru clienții care doresc să ofere flori cadou, încercăm să aflăm câteva detalii despre persoana care va primi florile, apoi facem buchetul.
Care sunt regulile de bază când vrem să dăruim flori? De ce să ținem musai cont? Ce părere ai despre florile la… cutie?
Musai trebuie să oferim flori cu drag. Oricând și oriunde. Cu cât sunt mai multe ocaziile, cu atât mai bine. E important să ținem cont de felul de a fi al persoanei care le va primi. În rest, în afară de staniol și celofan! Da, din păcate, încă mai exista acest kitsch suprem în România. Ar trebui să scriem cu majuscule: „ÎN AFARĂ DE STANIOL ȘI CELOFAN” (n.r. plus bold), putem să oferim flori în orice fel de suport, convențional sau mai puțin convențional. În cutii, în vas ceramic, metalic, de sticlă, fără suport, ori un simplu buchet învelit în hârtie. Mai am o singură precizare – un florist bun va ști să realizeze o compoziție în care florile să fie punctul de interes și nu suportul.
Din păcate, în București, florăriile care arată ca la carte sunt puține iar majoritatea locurilor unde se vând flori strică estetica orașului. Ce soluții crezi că ar fi?
Poate că sunt multe lucruri care strică imaginea acestui oraș. Mai multe și mai mari decât locurile în care se vând flori. Pe de altă parte, apar din ce în ce mai multe florării frumoase, iar numărul oamenilor care aleg să cumpere flori dintr-o florărie este tot mai mare. Eu sunt optimist și cred că suntem pe drumul cel bun. Floristica din România de astăzi este diferită de cea de acum 10 ani.
Când am vizitat pentru prima oară Parisul, mi-a plăcut atât de mult, încat am început să mă gândesc la ce ar trebui să fac ca să mut Purple Flowers la Paris. Serios! Înca ador acest oraș, dar am realizat ca sunt norocos că m-am născut în România și m-am mutat la București. Nu doar ca este mai ușor să începi pe o piață în dezvoltare, ci ai ți satisfacția că prin tot ceea faci, pui și tu umărul la transformarea unui oraș, a unei țări la urma urmei. Iar eu nu pot decât să fiu recunoscător pentru asta.
Fotografii: Purple Flowers, Pinterest, Tory Burch pagina de Facebook
Share NOW!