În comedia romantică “The Terminal” există o scenă în care personajul interpretat de Catherine Zeta-Jones îl întreabă pe Viktor, jucat de Tom Hanks, dacă știe că România e țara în care ar fi apărut pentru prima oară croissant-ul. Dialogul e întrerupt înainte să aflăm mai multe detalii. Habar n-am dacă e ceva adevărat sau e doar o replică de film, dar, indiferent unde a fost inventat, știm cu toții că le croissant a ajuns vedetă la Paris, nu la București. Însă lucrurile au toate șansele să se schimbe odată cu Fika 18, prima croissanterie din România. Da, da, ați citit bine! De aproape jumătate de an, în Micul Paris, există un laborator unde se coc croissante de-li-cioa-se. Și spun asta după ce le-am gustat și le-am aflat povestea grozavă, care începe neașteptat cu o vacanță în Spania.
Café croissant
În vara lui 2014, Armand Sima și Cătălina Opriș au făcut cunoștință cu patiseria-cofetărie Hofmann. Acolo, la parterul hotelului din Barcelona unde erau cazați, cei doi au gustat cele mai bune croissante umplute. Le-au plăcut atât de mult încât alt tip de mic dejun n-au mai avut cât au stat în orașul catalan: două croissante cu tiramisu și o cafea – Armand, croissant cu cheesecake și o cafea – Cătălina.
Îndrăgostiți de bunătățile de la Hofmann, când s-au întors la București, cuplul a vrut să reia și acasă ritualul barcelonez cafea-croissant. “Mamă ce-ar mai merge un croissant ca-n Barcelona! Și-am tot căutat în patiserii, la cofetăriile de la noi, însă toată lumea vindea croissante simple, multe dintre ele congelate, și nu m-au convis. Nu erau așa bune, nu semănau deloc cu ce mâncasem la Barcelona.” Când a fost vorba de o nouă vacanță, le-a trecut prin cap să repete experiența Barcelona tot de dragul croissantelor. Iar patiseria celebră era recomandată tuturor amicilor. Dar ce poți să faci când nu ai cum să mergi mereu după croissantele geniale? Ei bine, da, aduci croissantele la tine!
Ca orice start-up care începe dintr-o pasiune sau o nevoie, în mintea lui Armand, om de business cu experiență și job în multinațională, plus o facultate de Administrarea Afacerilor începută în Statele Unite și terminată în Elveția, la Geneva, începe să coacă o idee – “ce-ar fi să deschidă la București prima croissanterie românească.” Zis și făcut. Încurajat de Cătălina, le scrie un e-mail celor de la Hofmann, le spune ce are de gând și că vrea să afle care-i secretul croissantelor umplute.
“Eu n-aveam nicio treabă cu patiseria și absolut nicio legătură cu gătitul. Pur și simplu voiam să aduc la București croissantele geniale pe care le-am mâncat la Barcelona. Ce-aveam să fac, să caut pe altcineva să învețe în locul meu? N-aveam cum, așa că m-am dus eu”, îmi povestește tânărul de 28 de ani.
Spaniolii au înțeles ce-și dorește Armand și că n-are rost să facă un curs de patiser timp de 9 luni, așa că l-au instruit strict pe croissante – simple cu unt și croissante umplute cu diverse combinații dulci și super-bune: ciocolată, mango, tiramisu, zmeură, etc.
Pe lângă rețete și procesul în sine, Armand a văzut ce ingrediente folosesc patiserii de la Barcelona, de unde le iau și a aflat care e aparatura de care are nevoie pentru a deschide prima croissanterie din România – Fika 18. Toate astea s-au întâmplat prin 2015 iar întreg procesul a durat mai mult de cât s-au așteptat. Cu planul de business bine scris și o finanțare obținută prin Start-Up Nation, Armand și Cătălina decid să mai atragă în povestea croissanteriei încă doi asociați, care să-i ajute să urgenteze deschiderea. Între timp reușesc să cumpere echipamentele necesare din Italia – cuptor, dospitor, frigidere și, cel mai important, mașină de turat ca să iasă aluatul cum trebuie. Să știți că mașina de turat e un fel de făcăleț automat care te ajută să obții foietajul ăla minunat. Dacă stai să-l faci la mână n-o să-ți iasă uniform și pierzi timp. Așadar, acum e momentul în care aflați că NU se pot face acasă croissantele adevărate. Apoi, cei doi tineri antreprenori bucureșteni iau legătura cu furnizorii pentru ingrediente, înființează firma și caută spațiul. “Locul pentru laborator a fost foarte greu de găsit. Am luat niște țepe, am pierdut niște bani, dar până la urmă parcă s-au aliniat planetele și-am reușit să găsim un loc în zona Aurel Vlaicu, culmea, chiar o fostă patiserie”.
Ca să se dedice 100% business-ului, la începutul lui 2018, Armand decide că e timpul să renunțe la job-ul de la Oracle: “Toată lumea a zis că sunt nebun! Mulți au crezut că glumesc. Cum să-mi dau demisia și să fac croissante? Știu că suna un pic SF, dar, dacă nu merge, te-angajezi din nou, nu e un capăt de lume.” Cătălina își amintește cât de încurajator a fost feedback-ul: “Când au gustat, prietenii noștri ne-au zis că n-au mâncat ceva mai bun în viața lor. Alții au spus că croissantele Fika 18 sunt dumnezeiești. Cel mai vândut e sortimentul cu mango și fructul pasiunii”.
Croissante made in RO
Tot timpul cât a durat interviul, Armand și Cătălina nu s-au plâns nicio clipă că le-ar fi fost greu, ori că ar fi avut momente în care și-au dorit să renunțe, deși să nu vă imaginați că le-a mers totul ca pe roate din prima. Sunt optimiști și plănuiesc ceva și mai fain, un loc special despre care nu au vrut să-mi dea mai multe detalii, dar m-au asigurat că e ceva ce n-a văzut Micul Paris. La cât entuziasm era în ochii lor când povesteau despre proiectul viitor, sunt sigură că e ceva BIG! și abia aștept să se întâmple. Până una alta, Armand Sima, Cătălina Opriș și cei doi parteneri de business se concentează pe croissanterie și să vândă unicul produs cât mai bine.
“Eu încep să fac dimineață croissante și sunt gata abia peste două zile. E un proces laborios și migălos în spate. Nu vorbim despre croissante cu margarină, înghețate și coapte, ca în supermarket-uri. Croissantele de la Fika sunt făcute de la A la Z din ingrediente de cea mai bună calitate”, explică Armand.
Francezii au o regulă, cu cât e mai stufos meniul, cu atât e mai prost localul. Și asta pentru că nu prea ai cum să gătești bine atâtea feluri. Cam așa și la Fika 18. Puțin și foarte bun – croissante mari și croissante midi cu ciocolată, tiramisu, migdale și zmeură, fistic, mango și fructul pasiunii, lime și busuioc. “Plănuim să mai facem pain au chocolat și alte derivate, dar aluatul este același ca la croissante, doar forma și umplurile diferă. Nu o să intrăm pe tarte sau alte prăjituri. Vrem să facem croissante cât putem de bine”.
La partea de aluat, Armand e expertul. Perfecționist și foarte atent la tot procesul de producție, are grijă să taie aluatul milimetric. E o etapă unde n-ai voie să greșești, croissantele trebuie să fie identice. În laborator mai sunt doi angajați care se ocupă de umplerea și coacerea minunățiilor.
În rețetele Fika 18 se amestecă cele mai bune ingrediente: unt franțuzesc, făină franțuzească, ciocolată franțuzească, cam tot ce are și Hofmann Barcelona. Iar pentru umpluturile delicioase se folosește un piure de fructe, care vine congelat tot de la cel mai bun furnizor din Franța. Doar zahărul, sarea și drojdia sunt românești. Cum ingredientele sunt scumpe, și produsul Fika are prețul un pic mai mare, dar justificat. “Noi nu mai putem în vânzare ce-am făcut cu o zi înainte. Mizăm pe calitate și prospețime și nu aveam de gând să ne dezicem nicio clipă de cele două. Vreodată!”.
Hai la o Fika!
Dacă ați ajuns cu lectura până aici și vă întrebați de unde și până unde fika, vă spun eu. Acum vreo trei ani, când Cătălina lucra într-o companie suedeză și făcea multe drumuri la Stockholm a aflat că pauza de cafea și dulce pe care o au suedezii e botezată fika. Sunt jumătăți de oră de socializare între colegii de muncă cu o cafea, un ceai și ceva dulce, dar nu-i vorba de ciocolată sau bomboane, în general e un desert mic de patriserie. “Când se întâlnesc la o fika, suedezii nu vorbesc despre muncă, sunt foarte relaxați. Toată lumea râde și se bucură de moment. Mi s-a părut foarte potrivit pentru croissanteria noastră. Iar 18 nu e neapărat un număr cu semnificație, e doar o cifră care să ne diferențieze.”
Mai mult ca sigur toată povestea și mai ales fotografiile apetisante v-au făcut poftă de un croissant Fika 18. Le găsiți în cafenelele de specialitate Orygyns – Aviatorilor și Jules Michelet 12, și, firește aici, e pe site-ul lor, de unde le puteți comanda pentru evenimente, candy-bar-uri sau pur și simplu ca desert acasă, la birou, la picnic, pentru orice moment al zilei. Inclusiv la cină. Dacă preferați să le includeți franțuzește, la micul dejun, iată ce idei au Armand și Cătălina. Puneți pe masă cafea, struguri, brânzeturi și croissante Fika 18 cu unt. Varianta sărată sună așa: tai un croissant și să-l faci sandviș cu bacon, ou ochi, avocado, dulceață de ardei iute, orice fel de brânză sau parmezan. Croissantul Fika18 e tare bun și n-ai nevoie să mai mănânci nimic altceva până la prânz. Hai și tu la o Fika!
Fotografii: Florin Opriș