„Farmacia” unui concert unic în România. Recitalul violonistului Charlie Siem la București – un eveniment caritabil de suflet!

Dacă n-aș cunoaște-o pe Adina Oancea, co-fondator Careless Beauty, aș zice că-i nebunie curată să te implici în organizarea unui concert Charlie Siem, tocmai la Ateneu și în premieră pentru România. Pare un proiect imposibil pentru un farmacist! Una e să asculți Bach la tine în laborator, să mergi la spectacole, alta să susții organizarea unui spectacol cu o personalitate precum Charlie Siem – violonistul globe-trotter, prezent pe cele mai mari scene ale lumii (Carnegie Hall, Bolshoi Theatre, etc.), alături de orchestre faimoase – Bergen Philharmonic, Camerata Salzburg, Czech National Symphony, Israel Philharmonic, London Symphony, Moscow Philharmonic, Oslo Philharmonic, Rotterdam Philharmonic, Royal Philharmonic Orchestra și dirijori de top – Charles Dutoit, Edward Gardner, Zubin Mehta, Yannick Nézet-Séguin, Sir Roger Norrington, Libor Pešek, Yuri Simonov. 🎶

Cum a prins viață acest proiect cultural?

Ei bine, pasiunea Adinei Oancea pentru muzica clasică, plus un val imens de curaj s-au unit cu sprijinul Mihaelei Dragomir și Amaliei Bădescu, președinte și director în cadrul Asociației Elite Art Club Unesco România, organizaţie non-guvernamentală non-profit și unicul reprezentant în România al reţelei globale Jeunesses Musicales International – cel mai mare ONG din lume dedicat promovării tinerilor muzicieni, așa că lucrurile chiar să întâmplă.❤️ Violonistul Charlie Siem vine la București, în septembrie, grație oamenilor pasionați de muzică și sponsorilor. “Simt o mare bucurie și sunt onorată. Nu-mi imaginam că din postura de farmacist-estetician poți fi implicată în proiecte culturale de anvergură, să ajungi în culisele muzicii clasice. Însă totul li se datorează oamenilor de suflet de la Asociația Elite Art Club Unesco. Ei știu cel mai bine cum să pună în scenă spectacole unice și o fac exemplar în fiecare an la Jeunesses Musicales. M-am regăsit în spiritul Elite și le mulțumesc pentru încredere, efort și dedicare”, spune Adina.

Ce-i drept, observasem că printre postările obișnuite despre frumusețe, creme Careless Beauty și plante, pe contul Adinei de Instagram se strecuraseră, de la o vreme, detalii și fotografii cu violonistul Charlie Siem, dar nu-mi imaginam că prezența lui în România a pornit, cumva, de la ea, într-un moment de inspirație. Când am aflat, am invitat-o la o cafea și i-am cerut “explicații”. Cum a început totul? “Țin minte că mi-a intrat în playlist o melodie cântată de Charlie Siem. Mi-a plăcut așa de mult încât m-am oprit pe loc din ce făceam. Muzica lui are o armonie aparte și transmite o energie extraordinară. Atunci mi-am zis că vreau neapărat să-l ascult live și am decis să merg la un concert în Norvegia. Era primăvara anului trecut, o perioadă în care visam să călătoresc mai mult și să cunosc locuri noi”, își amintește Adina.

În țara nouă și pe care nu o mai vizitase, s-a scris prima pagină a evenimentului Charlie Siem în România. A fost noroc să-l cunoască și un pic de îndrăzneală să-și imagineze că ar putea să-i propună un concert la noi în țară. Dar, când îți dorești să împarți bucuria muzicii, prinzi curaj, uiți de opreliști și urmărești numai semnele bune: “Am descoperit un violonist desăvârșit și un om deosebit, foarte modest, cu o energie fantastică. Charlie Siem iubește enorm muzica iar asta i-a schimbat viața. Apoi, total neașteptat, am aflat despre legătura sa cu România. Vioara la care cântă Charlie – Guarneri del Gesù, 1735 – a aparținut, la un moment dat, marelui violonist Yehudi Menuhin, elevul și prietenul marii noastre legende muzicale clasice, George Enescu. Sunt mândră că această vioară se va reîntoarce în țara noastră, de data aceasta, în mâinile magice ale lui Charlie Siem”.

Coincidențele nu se opresc aici. Dragostea lui Charlie Siem pentru muzică a debutat devreme, la vârsta de numai trei ani. Copilul Charlie se afla în mașină cu mama sa când a auzit la radio concertul lui Beethoven pentru vioară, în interpretarea lui Yehudi Menuhin. Discipolul de suflet al lui George Enescu i-a insuflat, atunci, lui Charlie Siem pasiunea pentru vioară. Ba mai mult, chiar pentru sunetul viorii lui Menuhin, celebra Guarneri del Gesù, azi în mâinile tânărului violonist de 33 de ani.

Save the date – 28 și 30 septembrie. Charlie Siem, la Ateneu!

Legendara D’Egville (supranumită astfel după ce contele Louis D’Egville a intrat în posesia ei, în 1867) are o istorie de aproape trei secole. A fost construită de faimosul lutier Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri (Guarneri del Gesù), în 1735, în atelierul său de lângă Cremona. Deși forma instrumentului este similară cu cea creată de Antonio Stradivari, mari violoniști talentați ai timpului, printre care și Paganini, susțineau că vioara lui Guarneri ar fi superioară. Guarneri del Gesù este micuță și impunătoare, iar în septembrie se aude, din nou, în România! 🎻

„Charlie Siem este mereu bucuros să cunoască țări, culturi și oameni noi. Este o fire curioasă, un om foarte serios, profund implicat în muzică și în tot ceea ce face”, Adina Oancea.

The outside-the-box artist, cum l-au numit jurnaliștii revistei Vanity Fair pe Charlie Siem, nu se desparte aproape niciodată de vioara lui, un tigru pe care reușește să-l îmblânzească (n.r. iată cum sună descrierea din Vanity Fair “when Charlie gets the tiger under his chin, it purrs”): „Când ești pe scenă, ești ca în cușca unui tigru. Există mereu un pericol. Ce ai făcut în trecut, nu se întâmplă neapărat și a doua oară. Există întotdeauna necunoscutul”, spune, în același interviu, Charlie Siem. De ce e considerat outside-the-box? Pentru că este un model-vedetă pentru brand-uri de lux precum Armani, Chanel, Dior, Hugo Boss, ori Dunhill. “Cariera” lui de model a fost o întâmplare fericită și i-o datorează fotograful Mario Testino. Acesta l-a descoperit pe tânărul artist într-un clip, iar “joaca” în fața aparatului de fotografiat s-a transformat, rapid, într-o oportunitate pentru cariera lui de violonist. Colaborările cu mărcile prestigioase i-au adus și mai multă vizibilitate. Recent, Charlie Siem a cântat Paganini la show-ul grandios de la The Grand Palais Paris, în memoria creatorului Karl Lagerfeld.

Adina Oancea și Charlie Siem au stabilit împreună detaliile concertelor magice de la Ateneu

Mă întorc la Adina și reiau povestea concertului Charlie Siem în România cu noi detalii importante. „Când am revenit acasă din Norvegia, știam că Charlie Siem trebuie să cânte și în România, dar habar n-aveam cu ce să încep. Mi-am urmat intuiția și lucrurile s-au legat. I-am căutat pe cei de la Asociația Elite Art Club Unesco România, le-am povestit despre talentul și pasiunea lui Charlie pentru vioară, le-a plăcut foarte mult și, împreună, am pornit spre realizarea acestui proiect cultural extraordinar – Charlie Siem, în România. Cred foarte mult în acest proiect, în activitatea excepțională a Asociației Elite Art Club Unesco și ne dorim ca muzica lui Charlie să bucure sufletul românilor. Pentru că asta face muzica clasică – regenerează sufletul oamenilor”. La fel ca plantele românești amestecate cu rost de Adina și mama ei, Elena Oancea, în loțiunile, uleiurile și cremele Careless Beauty, aș adăuga eu. Mai ales că muzica a existat dintodeauna în familia Oancea. „Am crescut cu poveștile despre bunicul nostru, tatăl mamei – un muzician apreciat în zona Dobrogei. Cânta la acordeon și la vioară, era invitat la foarte multe evenimente. Bunica l-a apreciat și l-a susținut mereu iar el a cântat până la ultimile puteri. Muzica era viața lui. Apoi, eu și fratele meu am urmat Liceul de Artă din Constanța – eu clasele 1-8 iar fratele meu 1-12, secțiunea muzică. Am îmbrățisat iubirea pentru muzica încă de mici”. Așadar, nimic nu e întâmplător și sunt sigură că Adina nu se va opri aici, va susține noi evenimente grozave – concertele Charlie Siem în România sunt doar începutul.

Așadar, sfârșitul lui septembrie se anunță magic! Charlie Siem este invitat special la Concertul de Gală al Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales România , pe 28 septembrie. Violonistul a fost ales pentru a-i susține pe cei mai talentați tineri dirijori ai lumii în drumul lor spre trofeul celei de-a X-a ediții a cunoscutei competiții. În etapa finală a acestui concurs, cei mai talentați trei dirijori își vor arăta abilitățile de leadership pe scena Ateneului Român, într-un concert de gală extraordinar, în prezența invitatului special Charlie Siem și a celei mai bune orchestra simfonice din România, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”.🎻 Iar pe 30 septembrie, Charlie Siem va susține un recital extraordinar cu experimentatul pianist Itamar Golan. Ambele evenimente au loc la Ateneul Român, iar biletele s-au pus deja în vânzare. Le puteți rezerva de pe site-ul Eventim. Click aici pentru detalii! Important – 50% din banii obținuți din vânzarea biletelor la concertul Charlie Siem din 30 Septembrie sunt donați Asociației Help Autism! ❤️

Violonistul Charlie Siem și pianistul Itamar Golan vor concerta, în septembrie, la București

Adina Oancea a fost deja la mai multe concerte Charlie Siem, așa că, la finalul întâlnirii noastre, am întrebat-o la ce să ne așteptăm. „Pregătiți-vă pentru o experiență pur și simplu formidabilă, unică, încărcată de emoție. Vă invit să petrecem o seară la Ateneu, alături de Filarmonica George Enescu, artiști consacrați, oameni minunați care schimbă această lume prin pasiunea lor. Așa cum spune și Charlie, ”muzica este cea mai înaltă formă de magie”. Eu am trăit experiența concertelor sale și, da, va fi magic și la București. Apoi, bineînțeles, veniți să vă bucurați sufletul, să cunoașteți un artist internațional excepțional și să susțineți o cauză nobilă. Jumătate din banii obținuți din vânzarea biletelor sunt donați Asociației Help Autism. Copiii cu autism din România merită sanșa unei recuperări totale iar noi putem să-i ajutăm. Trebuie să ne susținem unii pe alții, trebuie să împărtășim binele cât putem de mult. Am fost crescută în acest spirit, așa că implicarea mea în acest proiect este cât se poate de serioasă și profundă. Mie imi place să dăruiesc și știu că ceea ce dăruim, primim”, conchide Adina.


Cele două concerte Charlie Siem în România au loc sub umbrela Elite Art Club UNESCO, cu sprijinul partenerilor CA IMMO Urban Benchmarks, AutoCobălcescu, Careless Beauty Romania, Hotel Grivița, Ibis Hotel, INOVEO, Aqua Carpatica și a partenerilor media Revista Cariere, România Liberă, Societatea Muzicală, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Observator Cultural, Ceașca de Cultură, baboom.ro, Revista Fashion Premium Magazine.

Fotografii: Tiberiu Oancea și Marius Donici

Share and enjoy the music!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *