La fiecare sfârșit de an e bine să fim recunoscătoari pentru bucuriile și lecțiile pe care le-am primit. Concluziile vin însă abia după am pus pe hârtie realizările și dezamăgirile anului care tocmai se încheie. E o analiză necesară, poate chiar obigatorie, și utilă, e de părere Mihaela Gavrilescu, coach și trainer de dezvoltare personală. Așadar, dacă vreți să intrați în noul an împăcați cu tot ce-ați trăit în ultimele 365 de zile, vă recomand să răspundeți la câteva întrebări. De ce nu, poate, chiar în timp ce citiți articolul. Iar pentru eficiență, ar fi bine s-aveți lângă voi un pix și o foaie. Povestea e lungă dar merită să o parcurgeți până la final, mai ales că, pentru ilustrație și culoare, am folosit replici celebre din filme.
“Încheierile de etape, de perioade, de ani din viețile noastre ne deschid oportunitatea unui bilanț, a unei evaluări. Aceste momente sunt ca niște borne kilometrice, îți servesc drept reper pe drumul tău, îți spun unde ești, cât mai ai de parcurs din el sau dacă nu cumva ai deviat de la ce ți-ai propus”, Mihaela Gavrilescu, coach și trainer de dezvoltare personală.
CE EVALUĂM? Orice evaluare decideți să faceți, important este să vă aducă mai multă claritate cu privire la ce vă doriți si unde sunteți în raport cu toate acestea. Puteți să analizați anul 2016 pe fiecare domeniu în parte: sănătate, relații, carieră, financiar, mental/intelectual, spiritual, familie. Apoi, să vă gândiți la lucrurile pe care le-ați făcut în 2016: călătorii, schimbări în carieră, achiziții noi, pasiuni noi, recorduri personale etc.
CUM PROCEDĂM? Q&A. Dacă la începutul anului ați notat ce vreți să faceți în 2016, atunci tot procesul este mult simplificat. Însă Mihaela Gavrilescu spune că nu-i suficient să luați lista scrisă acum 12 luni și să bifați ce ați realizat: “E foarte important să ne uităm la punctul în care eram anul trecut, atunci când am început să ne facem planul, și la cine suntem astăzi, la un an distanță și să răspundem la niște întrebări”.
Iată-le.
S-a schimbat ceva fundamental în voi? Sunteți diferiți astăzi față de cum erați atunci? Și în acest context, mai sunt relevante pentru cei care am devenit acele dorințe înșirate pe listă la început de an?
Ce a fost „programat” și ce v-a surprins, plăcut sau mai puțin plăcut în acest an?
Ce ați învățat din toate experiențele ultimelor 12 luni?
Cum v-ați transformat în interior?
Ce valori și calități ați cultivat?
Ce obiceiuri neconstructive ați eliminat?
În ce fel ați crescut/evoluat, dacă ați crescut?
Uitându-ne la ceea ce v-ați dorit pentru anul care se încheie, ce ați împlinit din toate acestea? Ce v-a sprijinit în acest proces?
Ce virtuți ați cultivat în voi ca să ajungeți acolo unde v-ați propus?
Dacă n-ați atins toate punctele de pe lista cu resolutions, privindu-le acum mai sunt ele importante pentru voi? Ce v-a împiedicat să le atingeți? Cât de realiste au fost?
Ce anume vă propuneți să continuați din planul de anul trecut?
Aici se impun câteva precizări. Poate v-ați propus prea multe lucruri sau n-ați evaluat corect efortul implicat pentru obținerea lor? Ori pur și simplu, în timp ați realizat că nici nu vi le doriți așa de mult și alte aspecte ale vieții voastre au devenit prioritare. Este în regulă să ne răzgândim. La fel cum sunt obiective care se întind pe mai mulți ani.
Însă în cazul în care, anul trecut, NU v-a stat gândul la un plan pentru următoarele 365 de zile și ați decis să luați viața așa cum vine, Mihaela Gavrilescu spune că evaluarea e la fel de utilă și necesară. De ce? “Pentru ca ne oprește din acest ritm amețitor în care ne trăim viețile și ne dă acel timp de gândire necesar pentru a căpăta claritate și a ne feri să merge înainte din inerție”.
Indiferent de situație, după ce ați răspuns la întrebări și aveți în fața ochilor anul trecut, cu bune și rele, urmează concluziile. Concluzii care nu sunt ușor de formulat, mai ales atunci când vorbim de partea goală a paharului. Bucuriile sunt mai ușor de gestionat.
CE FACEM CU NEÎMPLINIRILE? În primul rând, nu vă raportați la lucrurile care nu v-au ieșit în 2016 ca la situații unde ați eșuat. Mihaela Gavrilescu alege să vadă toate experiențele din viața ei drept oportunități de creștere și învățare. Și ne îndeamnă să facem la fel. Pentru că, spune ea, ceea ce trăim nu este bun sau rău, ci este pur și simplu. Iar modul în care noi percepem fiecare experiență și emoțiile pe care le asociem cu acel eveniment îi dă o conoație negativă sau pozitivă.
Coach-ul subliniază, de asemenea, cât de important este să nu alunecam pe o pantă descendentă, a judecății de sine, a autocriticii și vinovăției. Nu ne servește la nimic să ne pedepsim la nesfârșit pentru eșecurile noastre. Evoluția este un lung șir de încercări și nereușite repetate, până ajungem unde ne dorim.
“Nu am obținut jobul pe care ni l-am dorit? Poate e nevoie să ne uităm de ce s-a întâmplat asta. Ar ajuta oare să investim timp și efort într-o mai bună pregatire? Am avut așteptări realiste? Chiar ne doream poziția respectivă sau doar „dădea bine”?, Mihaela Gavrilescu, coach și trainer dezvoltare personală
Am mai întrebat-o pe Mihaela de ce, când ne facem o evaluare, nu luăm în calcul aproape niciodată lucrurile mici? Sau de ce uităm, de exemplu, să trecem pe lista de împliniri faptul că suntem sănătoși. Răspunsul îl știam, însă am realizat cât de des uit să aplic: “Ca să ne bucurăm cu adevărat de lucrurile mici, de sănătăte, de siguranță, de stabilitate e important să fim cât mai mult timp prezenți, să trăim fiecare moment cu gândul că odată timpul trecut, nu-l mai poți aduce înapoi. E un exercițiu provocator, pentru că mintea evadează în mod aleatoriu în trecut sau în plăsmuiri ale viitorului, dar pe măsură ce-l facem, trăim din ce în ce mai mult în aici și acum și tot mai puțin în momente care nu (mai) există”.
Așadar, foarte important la final de an este să fim recunoscători pentru tot ceea ce primim și avem, pentru momentele frumoase, oamenii dragi care ne sunt alături și ne susțin, pentru acele lucruri mici care ne fac zilele mai luminoase. Mihaela Gavrilescu ne propune să facem zilnic un exercițiu simplu: să ne gândim la 3 lucruri pentru care suntem recunoscători astăzi (de fiecare dată altele noi). Și uite așa, în timp, vom descoperi cât de bogată este cu adevărat viața noastră și cât de multe motive avem să zâmbim. Eu am umplut câteva agende cu bucurii, dar recunosc că au existat și pauze. Însă de Crăciun am primit Agenda Trăiește frumos și, în 2017, am de gând să pariez pe prezent mai mult ca niciodată.
ANALIZĂ FĂRĂ COMPARAȚII CU CEILALȚI. O evaluare corectă nu se face comparându-vă cu ceilalți. Etalonul suntem noi înșine și nu altcineva. E bine să aveți mereu în minte, nu doar când se încheie anul, că fiecare avem un parcurs unic. Trainer-ul de dezvoltare îmi reamintește că suntem indivizi înzestrați cu daruri și calităti și avem responsabilitatea să ne trăim viața cât de bine putem, încercând, învățând, crescând. E drept, avem nevoie de repere, de modele, de un sistem de valori și de principii clare. Altfel n-am știi după ce să ne ghidam zi de zi în viață și nici dacă am ajuns acolo unde vrem.
“Să te compari cu ceilalți este cel puțin păgubos și nerealist. Pentru că, de cele mai multe ori, tindem să punem în balanță realizarile și reușitele lor cu neîmplinirile noastre. Și mereu ieșim perdanți”, Mihaela Gavrilescu
DE LA ZERO, DAR CUM? După ce am conștientizat care sunt neîmplinirile din 2016 e timpul să facem curățenie. Acum, nu mai târziu! “Să trântești ușa după un prezent care nu-ți place și să pleci unde vezi cu ochii, la propriu sau la figurat, nu este soluția cea mai bună. Lucrurile rămase nerezolvate revin mai devreme sau mai târziu în viața ta pentru a fi încheiate. Dar să tragi linie, să vezi unde nu dă la socoteală și să decizi să faci lucrurile diferit de-acum înainte, poate fi extrem de benefic”, Mihaela Gavrilesc
Evaluări despre locul unde ne aflăm ar trebui să facem constant, nu doar la sfârșit de an. Luna trecută, am citit cu creionul și agenda lângă mine Arta listelor, de Dominique Loreau. Am făcut zeci de liste care m-au ajutat să-mi clarific anumite lucruri înainte să fac retrospectiva lui 2016. Este o carte pe care v-o recomand.
În final, să știți că totul depinde de fiecare în parte: “Fiecare dintre noi are responsabilitatea pentru ceea ce trăiește zi de zi. Nu va putea nimeni altcineva să ne facă viața mai frumoasă, daca noi nu ne urnim din loc. Haideți să ne concentrăm atenția și energia către atingerea potențialului nostru cel mai înalt și să ne ducem în acea direcție cu tot elanul și bucuria. Efortul depus va fi răsplătit însutit, iar călătoria va fi în mod cert de neuitat!”, Mihaela Gavrilescu
În ianuarie, pe www.goinfashion.ro, urmează un articol despre cum să ne setăm dorințe realiste pentru 2017. Material realizat tot cu ajutorul Mihaelei Gavrilescu, coach și trainer de dezvoltare personală, pe care o găsiți și citiți pe www.mihaelagavrilescu.com. Asta îmi amintește de tema pe care o am de făcut pentru atelier d’écriture cu Irina Teodorescu. Să scriu o scrisoare pentru Oana din 2018!
Credit photo: Movie Quotes
Foto deschidere: Forrest Gump (1994)