ELEVENTH HOUR by Byredo: Cum miroase ultimul parfum de pe Pământ!

Ați citit bine. Nu e absolut nicio greșeală în titlu. Povestea parfumului ELEVENTH HOUR de la Byredo este despre finalul vieții pe Terra. O expediție până la sfârșitul timpului – când se vor ridica oceanele, iar cele mai înalte locuri vor fi ultimele refugii și zonele cândva ostile oamenilor vor deveni adăposturi. Sună șocant pentru brief-ul unui parfum, nu-i așa? Nu vă grăbiți să trageți concluzii. Parfumul “inventat” de Byredo ascunde o grămadă de subtilități și detalii care n-au nimic de-a face cu apocalipsa. Dimpotrivă. Sunt despre o nouă șansă, despre timpul (destul) care ne-a mai rămas, despre răgazul din ceasul al 11-lea. Unii au spus că povestea sfârșitului de lume spusă de Byredo n-ar fi departe de realitate, însă eu văd altfel lucrurile și le dau crezare celor de la Fragrantica: “E un parfum melancolic și (încă) optimist, despre speranța, frumusețea și umanitatea care ar putea schimba cursul lumii.”

Începutul.

Parfumul ELEVENTH HOUR a apărut în viața mea la sfârșit de septembrie când cei de la MADISON – Luxury Perfumery m-au invitat să-l testez și apoi m-au provocat să-l port o vreme și să(-l) povestesc. Recunosc, mi-a fost teamă. Dacă n-o să-mi placă? Dacă nu mi se potrivește? Însă cum nimic nu e întâmplător, parfumul m-a găsit într-o perioadă de schimbări, un început bun care avea nevoie de o amprentă olfactivă complet diferită de ce aș fi ales eu în mod obișnuit. Picant. Nou. Inedit.

“Vreau să călătoresc până când nu voi mai fi nevoită să caut. Azi știu că viața e o călătorie care te duce la capătul lumii, o reîntoarcere la armonia pe care am pierdut-o”, Ella Maillart

Port deja parfumul de două săptămâni și-mi place mult. Și nu o spun din obligație, chiar a ajuns să mă reprezinte. ELEVENTH HOUR miroase altfel, deloc comun. Povestea olfactivă neconvețională începe în Nepal, grație notelor de vârf picante de Ban Timmur, un fel de boabe de piper negru pe care le găsești doar acolo. Savoarea condimentului nepalez n-are însă nicio legătură cu piperul pe care-l știm noi. E super-picant, așa că se folosește cu moderație în preparatele culinare. Apoi recunoști aroma fresh de bergamotă, însă smochine sălbatice – “fructul uitat” – aromate și catifelate care ar prevesti “dulceața” pericolului, sigur n-ai mai simțit. Tot în notele de mijloc descoperi semințe de morcov și romul care-i dă forță. Iar boabe de tonka, renumite pentru mirosul de migdale, regăsim în notele de bază într-o combinație cu lemn de cașmir. Ele îi dau “parfumului sfârșitului de lume” mai multă energie, îl fac cald, solar și prietenos, perfect pentru sezonul rece. Așadar, nu e niciun capăt aici. Este timp! Este viață! “Mai este timp” este și mantra pe care am tot rostit-o când mi-a fost greu să cred că NU e finalul odată cu un om plecat, ori un proiect eșuat.  Acum, azi, pentru mine lucrurile sunt mai limpezi, știu mai bine ce vreau, înțeleg ce primesc iar ELEVENTH HOUR by Byredo e și parfumul meu.

Aventura continuă.

“Întreabă-te fără pauză Cine sunt eu? Iar de-a lungul acestui interogatoriu o să-ți dai seama că ești lumina propriei conștiințe”, Ella Maillart

Vă spuneam încă de la început că “atenționarea” din povestea parfumului ELEVENTH HOUR ascunde mai multe nuanțe. Este într-adevăr un semnal de alarmă, un apel la conșțientizarea schimbărilor climatice, dar și un omagiu adus Ellei Maillart, cea mai mare exploratoare elvețiană, scriitoare și fotografă. O femeie cu adevărat puternică și o biografie impresionantă. În 1951, Maillart la voyageuse a fost una dintre puținii vest-europeni care au făcut expediții în Nepal, locul unde s-a născut Buddha. Iar Ben Gorham, omul din spatele casei de parfumuri suedeze, s-a gândit să pună în parfum ingrediente raw, pe care le găsim doar în înălțimile Nepalului tocmai pentru a sublinia că natura e șansa noastră. Sunt locuri unde putem oricând supraviețui. Deloc întâmplător, în shop-ul Byredo din Paris, odată cu lansarea ELEVENTH HOUR a fost instalat un camping efemer. Printre recipientele cilindrice de parfum se află, pentru trei luni, echipamente de alpiniști: cordelină, saci de dormit, bocanci, vase de termos, etc. Nu lipsesc nici corturile.

Punct și de la capăt.

La Byredo (numele brand-ului vine de la by Redolence care înseamnă felul în care miroase ceva) fiecare parfum spune o poveste. De 12 ani, casa de parfumuri suedeză uimește cu fiecare nouă lansare. Geniul și vizionarul e Ben Gorham, fondatorul parfumeriei de nișă scandinave, un fost baschetbalist care-și traduce neobosit amintirile în povești olfactive. Ca să nu uite, poartă mereu cu el un carnețel în care își notează tot ce-l inspiră. “Nu-mi plac aromele comune, le caut pe cele neobișnuite. Pentru mine, să miros ceva nou este fascinant!” Așa că dacă nu știm cum arată sfârșitul lumii, grație lui Gorham, măcar ne putem face o idee despre cum miroase. Important este să nu ne pierdem busola!

“Când am în minte o idee care nu-mi dă pace, scriu un brief în care explic nu doar mirosul, ci și emoția. Folosesc orice, de la fotografii la poezie, filme și muzică. Apoi îi povestesc chiar eu parfumierului la ce m-am gândit”, Ben Gorham

Vă invit să descoperiți parfumul ELEVENTH HOUR și alte amintiri Byredo la Madison – Luxury Perfumery, Calea Dorobanților 152, dar și pe site, aici. S-ar putea să fie și parfumul vostru și semnul unui nou început. Începutul bun!

Fotografii: prin Madison – Luxury Perfumery

Like it! Share it! 

One thought on “ELEVENTH HOUR by Byredo: Cum miroase ultimul parfum de pe Pământ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *