Despre typography, art lettering și caligrafie cu Bianca Dumitrașcu. Pasiunea pentru scris i-a schimbat viața complet

Bianca Dumitrascu

Dacă interviul pe care urmează să-l citiți ar fi apărut în print, deci ar fi fost tipărit, mi-ar fi plăcut să mă joc cu literele și formele lor încă din titlu, așa cum face Bianca Dumitrașcu, lettering artist, caligraf cu master în typography și, nu în ultimul rând, graphic designer. Mai mult ca sigur se poate și în on-line, numai că site-ul meu are un font prestabilit și nu m-am complicat. Dar, printre întrebări și răspunsuri, o să vedeți, în imagini, ce înseamnă să scrii, la propriu, cu multă pasiune. Să exersezi zilnic, ore întregi, până îți iese pangrama perfectă și literele sunt fără cusur, gata de „pictat”, pe curat.

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, EINA, Curs Caligrafie, 2016

Am aflat despre Bianca Dumitrașcu și proiectul ei TypesOfCities la o întâlnire cu colegii mei caligrafi de la „Revista de Povestiri” (și eu sunt caligraf amator, dar cam leneș!). „Bianca Dumitrașcu este mândria noastră” mi-au spus atunci profii Georgian Constantin și Sorin Trăistaru, în timp ce eu buchineam fiecare lucrare pe Instagram-ul Biancăi. Și buchinit e cel mai potrivit cuvânt. Pentru că citești pe litere și te uiți atent, la fiecare slovă în parte și te gândești care-s pașii, care-i instrumentul folosit să obții astfel de forme. E nevoie de multă muncă, de migală, dar și mare răbdare să scrii atât de bine. Țin minte cât m-am chinuit să-mi iasă decent goticele.

De ce mândrie? Pentru că Bianca și-a luat foarte în serios pasiunea, s-a mutat la Barcelona, și-a urmat un master în typography. Iar la interviu mi-a răspuns recent, chiar în timp ce se pregătea pentru dizertație. Scoateți o foaie de hârtie, un pix și pregătiți-vă să luați notițe, scrisul de mână are nebănuite beneficii.

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, Life Philosophy, 2017

Oana Țepeș-Greuruș: Bianca, ești graphic designer, ai lucrat o vreme în publicitate ca art director, la București, ai făcut un master în typography, la Barcelona, și ai o titulatură nouă și cel puțin interesantă, lettering artist. Când a apărut și cum a evoluat pasiunea ta pentru caligrafie?

Cred că am avut mereu această pasiune, doar că mi-a luat ceva până să îmi dau seama cum să o definesc. Am găsit în câteva agende din adolescență tot felul de litere stilizare și întortocheate. Acum vreo patru ani, m-au fascinat proiectele lui Stefan Sagmeister, folosea diferite materiale și contexte pentru a scrie. Am descoperit atunci cât de puternică poate fi forma unor litere în a transmite un mesaj, o emoție sau o reacție. De acolo a urmat o joacă continuă.

Bianca Dumitrascu

Herb Lubalin

Nu demult, Simina Diaconu, de la „Revista de povestiri”, îmi spunea că n-ar fi crezut în succesul unui curs de caligrafie în epoca eficienței. Între timp, cursul cu Georgian Constantin („Another Outsider”) și Sorin Trăistaru („Bine Scris”) a ajuns cel mai cerut workshop al RevDePov. Cum se văd lucrurile din Spania? Este caligrafia un domeniu de viitor?

Georgian și Sorin sunt niște profesori excelenți și e de admirat cât au reușit să crească popularitatea caligrafiei în România (n.r. aproape 300 de absolvenți). Deși eu trăiesc într-o „bulă” în care mi se pare că toți cei din jurul meu sunt interesați/pasionați de asta, nu pot spune că e un domeniu de viitor. Momentan este un trend și o curiozitate care nu va putea concura cu tendința majorității de a folosi lucruri predefinite sau a face totul „mai repede” și „mai ușor”. Caligrafia impune multă muncă și exercițiu, iar numai cei pasionați o vor face. În Spania, e  mai dezvolată, poate și datorită culturii, sunt mulți foarte buni și care au ajuns să trăiască din asta. Barcelona e un loc cu multe resurse (cursuri și workshop-uri, cultură, biblioteci, etc.)

bianca dumitrascu

Herb Lubalin

Ce presupune un master în typography? Spune-mi ce ai învățat și care sunt cursurile care ți-au plăcut cel mai mult? Cât ore pe zi „pictezi” litere?

Când faci un master în typography îți dai seama că, de fapt, nu știi nimic despre typography. Este un univers complex de istorie, cultură și comunicare. Am învățat despre evoluția scrierii și a tipografiei, în funcție de zonă, procesele tehnologice și cultură. E fascinant! Sunt atât de multe de citit, explorat și experimentat. Mi-au plăcut toate cursurile, masterul e gândit destul de bine. Treci, pe rând, prin caligrafie, lettering și arhitectură de literă până la aplicarea type-ului în layout sau editorial. „Pictez” între o oră și „aoleu când a trecut și ziua asta?”

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, Retro feel, 2017

Bianca Dumitrascu

Louise Fili

Pe lânga pagina de artist, www.biancadumitrascu.com, mai ai un cont tare fain pe Instagram – TypesOfCites. Care e povestea proiectului?

Pe TypesOfCites se văd prin ochii mei orașele pe care le vizitez sau plimbările zilnice de pe străzile Barcelonei. A început cu poze „turistice” pe care le făceam literelor ce-mi atrăgeau atenția, până am realizat că am telefonul plin iar dacă nu le salvez undeva, se vor pierde. În timp am început să fiu mai selectivă, încerc să creez un content relevant, de inspirație tipografică, să găsesc litere cu personalitate, care pot să transmită o poveste sau au o identitate.

Bianca Dumitrascu

Movie Screenshot, Second Chorus

Care sunt cele mai faine colaborări pe care le-ai avut grație caligrafiei? Ce părere ai despre caligrafia contemporană care a invadat Pinterest-ul?

Îmi place să lucrez cu Alina Vârlănuță sau Mara Miculescu, mereu mă inspiră cuvintele și poveștile lor. Mai multe colaborări de acum în acolo.

De ce crezi că NU ar trebui să renunțăm la scrisul de mână? Poate oricine să fie caligraf?

Pentru mine scrisul de mână a fost mereu important, și nu neapărat cel „frumos”. Învăț și înțeleg mai repede atunci când scriu pe hârtie și mă ajută să mă organizez mai eficient, iar în caligrafie am descoperit cea mai bună formă de relaxare. O explicație generală mai bună a scrisului are domnul Jake Weidmann. O vedeți AICI. Da, oricine poate fi caligraf dacă își dorește și muncește în această direcție.

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, High On Anxiety, 2017

Care este cea mai cuprinzătoare definiție dată caligrafiei? Cum ți-a schimbat viața pasiunea pentru arta scrisului frumos

Unul din paragrafele mele preferate despre typography: “You have two goblets before you. One is of solid gold, wrought in the most exquisite patterns. The other is of crystal-clear glass, thin as a bubble, and as transparent. Pour and drink; and according to your choice of goblet, I shall know whether or not you are a connoisseur of wine. For if you have no feelings about wine one way or the other, you will want the sensation of drinking the stuff out of a vessel that may have cost thousands of pounds; but if you are a member of that vanishing tribe, the amateurs of fine vintages, you will choose the crystal, because everything about it is calculated to reveal rather than hide the beautiful thing which it was meant to contain. Bear with me in this long-winded and fragrant metaphor; for you will find that almost all the virtues of the perfect wine-glass have a parallel in typography. There is the long, thin stem that obviates fingerprints on the bowl. Why? Because no cloud must come between your eyes and the fiery heart of the liquid. Are not the margins on book pages similarly meant to obviate the necessity of fingering the type-page?”  – The Crystal Goblet, or Printing Should Be Invisible by Beatrice Warde (1900 — 1969)

“Ai în fața ta două cupe. Una e din aur masiv lucrat cu modele delicate. Cealaltă e dintr-o sticlă subțire și transparentă ca un balon de săpun. Toarnă-ți și bea! În funcție de cupa pe care o vei alege, voi afla dacă ești sau nu un cunoscător al vinului. Căci dacă nu ai sentimente pentru vin, într-un fel sau altul, o să vrei să vezi cum e să bei dintr-un vas care costă enorm. Însă dacă ești membru al unui trib pe cale de dispariție, amatori de vinuri fine, vei alege cristalul. Aici totul este calculat să dezvăluie, nu să ascundă, lucrurile frumoase pe care trebuie să le conțină. E o metaforă lungă și parfumată, dar o să descoperi că mai toate virtuțiile paharului perfect de vin au un corespondent în tipografie. Există un suport, piciorul lung și subțire de care ții paharul, iar astfel amprentele rămân departe de cupă. De ce? Pentru că nimic, nici un nor, nu trebuie să stea între ochi și inima vinului. Nu sunt oare la fel făcute marginile paginilor ca nu cumva să atingi cu degetele textul scris?”. (n.r. traducere din engleză Oana Țepeș-Greuruș)

Cred că de aici reiese și părerea mea despre caligrafia contemporană și lettering-ul trendy. Pasiunea pentru scris mi-a schimbat viața complet. M-a ajutat să mă cunosc și să cresc, am învățat să am răbdare și să apreciez mai mult procesul decât rezultatul.

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, EINA, Curs arhitectura de literă, 2016

Ce stil de scris îți place cel mai mult? Ai un logo, sau poate două-trei sloganuri, coperți de cărți și titluri de albume cu o caligrafie la care ți-a rămas gândul?

În ultimul an am dezvoltat o pasiune pentru art deco, art nouveau sau unele stiluri moderniste, cât și pentru evoltuția și aplicațiile type-ului neoclasic/modern. Caut inspirație pe străzi, în cărți (sunt o mulțime de biblioteci la Barcelona), filme vechi, coperți de vililuri sau alte vechituri.

Bianca Dumitrascu

Movie Screenshot, Pride and Prejudice

Spune-mi câteva site-uri și conturi de Instagram cu și despre caligrafie pe care le urmărești?

Sunt puțini cei care reușesc să își dezvolte un stil sau să vină cu ceva nou. Exemple bune ar fi Vincent Deboer și Boogy paper. Sau Nick Misani care e pur și simplu awesome! Mr. Walczuk are un cont de instagram impecabil, un stil caligrafic propriu și un excelent graphic design. Iar Joan Quiros excelează în toate stilurile caligrafice.

Lettering Art

Lettering art in modern use – Book

Ce planuri ai acum? O să te întorci în România?

Planuri și idei sunt multe, le voi lua pe rând și vedem ce iese. O să rămân o vreme la Barcelona. Am găsit aici liniștea și inspirația de care am nevoie pentru moment. Plus o bibliotecă impresionantă! Sper totuși să vin periodic în țară, unde să pot împărtăși din toată experianța mea.

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, Gracias, 2017

Bianca Dumitrascu

Bianca Dumitrașcu, EINA, Curs Lettering, 2016

Pe Bianca Dumitrașcu și lucrările ei grozave o găsiți AICI, pe www.biancadumitrașcu.com. Dar și pe conturile de Instagram – TypesOfCitiesși Bianca Dumitrașcu. Iar dacă vă tentează un curs de caligrafie mergeți la workshop-ul cu Georgian Constantin („Another Outsider”) și Sorin Trăistaru („Bine Scris”), organizat deRevista de povestiri. Vă puteți înscrie până la sfărșitul lunii octombrie. Găsiți AICI toate detaliile de care aveți nevoie. Spor la scris!

Bianca Dumitrascu

Movie Screenshot – The End. 

Share it NOW! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *