Denisa Spînu și o invitație subtilă: „Ne Vedem La Un Vin!”

Povestea Ne Vedem La Un Vin NU începe cu Denisa Spînu care intră într-un bar. E mult mai rafinată. Are gust delicat, stă ascunsă în papile și colțuri de memorie. E în partea plină a paharului, unde se află pasiunea, optimismul și relaxarea! „Îmi amintesc cum, acum mulți ani, eram la Madrid, savuram un pahar de Rueda – un vin alb de verdejo, un soi de strugure cu note puternice de citrice și pepene galben. 🍊 Știam Chardonnay-ul, iar Rueda, pentru că era destul de diferit, m-a făcut să-l caut pe internet.” 🍷❤️ Așa a aflat Denisa că strugurii lui se culeg noaptea, pe răcoare, pentru a se preveni oxidarea. Iar de atunci obiceiul a rămas: „Sunt 7-8 ani de când am început să iubesc mai mult vinurile, să le dau o mai mare atenție, să mă documentez – caut soiuri, crame, regiuni de proveniența, etc”.

Denisa Spînu lucrează de mai bine de 11 ani în digital media și marketing, dar este prima dată când se dedică unui proiect personal de content writing. În afară de vin, iubește lectura – citește istorie, proză fantasy și, de ceva vreme, s-a întors la romanele clasice. E și o mare amatoare de filme, iar printre pasiuni se numără pisicile Runi și Poxi, plus cățelușa Miki. 😃

Denisa Spînu – (wine)Selfie! 😃

Revenim la vin. 🍷 I-am cerut Denisei să-și amintească o întâmplare, o stare, pe care le-a trăit la un vin. Oriunde ar fi fost locul. N-a fost ușor de ales, dar s-a oprit la un „cadru” inedit pentru vin – capitala Suediei. „Oh, ce dor mi-e de Italia 🇮🇹 și al lor frizzante! Și de Franța! Și de Spania! Un moment tare drag a fost șederea de câteva zile în Stockholm, anul trecut. M-am cazat la un hotel cu un wine bar, iar în fiecare seară avea loc o degustare de vin cu pizza, muzică bună and only good vibes. Era un concept foarte cool, nu te simțeai deloc ca într-un hotel”. Aș îndrăzni să spun că Denisa s-a simțit ca acasă, ținând cont de serile lungi cu „Hai să Ne Vedem La Un Vin și povești!.

Cheers!

Așadar, după un șir lung de momente demne de madlena lui Proust, adunate în amintiri și pahare cu vin, Denisa Spînu și-a făcut curaj, și anul trecut, în toamnă – cam pe când se culegeau viile 🍇, a lansat, aici, pe Instagram, proiectul Ne Vedem La Un Vin. Să știți că eu l-am remarcat încă de la inaugurare, grație Biancăi Popescu, mi-a plăcut tot de atunci și sunt bucuroasă să dau (po)vestea mai departe. ❤️

„Numele paginii de Instagram mi-a venit imediat în minte. L-am simțit. Proiectul Ne Vedem La Un Vin este o invitație la povești, la cunoaștere și rafinament. A apărut din dorința de a inspira oamenii și de a le povesti despre vin și nu numai.” Tot în 2019, Denisa a început să urmeze cursurile WSET – The Wine & Spirit Education Trust, unde a învățat cum să „scrie” vinul într-un limbaj adecvat. Procesul de învățare e unul care-i hrănește și mai mult pasiunea, cu fiecare nouă descoperire. Citește destul de mult online depre vinuri și istoria lor, studiază și cărti de profil. Iar în ultima vreme urmărește știrile despre regiunea Ningxia din China, considerată Bordeaux-ul chinezesc.

Citiți și: Jurnal de vacanță la Bordeaux: francezii, muzica, vinul

„Este o regiune unde se produce foarte mult vin, China a devenit a șasea țară producatoare de vin din lume. Interesant, nu? Deși s-au luptat cu o reputație proastă din cauza falsificării unor vinuri franțuzești, chinezii au început să producă vinuri premium, grupul de lux LVMH a lansat, în 2013, un proiect nou în China – Domain Chandon, unde cultivă, în mare parte, Chardonnay și Pinot Noir pentru a produce spumante”, îmi spune Denisa. Vom vedea cum se vor împărți paharele după criză!

În paharul elegant se află un “Glean Carlou” Pinot Noir de toată frumusețea

„Inspirația vine, firește, de la vin, de la lucrurile cu care mă înconjor dar și de la oamenii pe care îi am alaturi. Am pus pe Instagram momente din viața mea: vinurile pe care le-am băut, cărțile pe care le-am citit, locurile pe unde am fost, etc.”, îmi spune Denisa. Follow Ne Vedem La Un Vin! Urmează lansarea site-ului, curând. Până atunci vă las cu Denisa și un scurt interviu, unde o să găsiți lista ei generoasă de vinuri bune – de la noi și din toată lumea, șampanie pentru micul dejun, dar și wine-bar-uri bucureștene, unde să sărbătorim ieșirea din izolare. Cheers! 🍷

Oana Țepeș-Greuruș: Ce înseamnă un vin bun pentru tine? Cât de mult ți-ai testat papilele? Reușești să-i identifici toate notele și nuanțele? 🍇 ❤️ 🍷

Denisa SPÎNU: Un vin bun este un vin bine integrat. Nivelul de zahăr, de aciditate, aromele, alcoolul, taninurile, corpolența sunt indicatorii principali care ajută în evaluarea vinului. Ca să poți identifica notele dintr-un vin sau să-l poti evalua cât mai corect este nevoie de mult exercițiu de degustare și de cercetare. Încerc de fiecare dată atunci când degust un vin nou să iau notițe și să rețin anumite caracteristici.

În vin stau adevărul și pasiunea

Alb, roșu sau roze? Dulce sau sec? De ce?

Prefer vinul sec. Vinul este foarte complex și viu. Se dezvoltă frumos, iar anumite soiuri capătă arome speciale în procesul de îmbătrânire. Deoarece nu prea obișnuiesc să consum desert, foarte rar ajung să beau vin dulce. Vinul meu preferat este vinul roșu, urmat de vinul alb liniștit sau spumant, și de vinul rose.

Top 3 vinuri/crame preferate – de la noi și din afara țării.

Mi-e greu să fac un Top 3. La categoria vinuri roșii, aș putea face o lista interminabilă – sunt foarte multe care-mi plac și este aproape imposibil de ales. În ultima vreme am explorat intens Italia, unde gasim superbele: Brunello de Montalcino, Barolo, Primitivo di Maduria. Dar mi-a rămas în minte și-un Cabernet Sauvignon din Africa de Sud – Glen Carlou, pe care l-am băut într-o vacanță în Cipru, superb vin! Apoi ador Franța: Guigal –  Chateauneuf Du Pape; Sideral – un cupaj Chile și RockBare – Shiraz din Australia.

Paharul e mereu pe jumătate plin – așa să știți! ❤️

De la noi îmi place mult Cuvee Uberland de la Recaș, Smerenie de la Oprișor, Cvartet de la 7Arts, Soare de la Vinart, iar din Republica Moldova m-am oprit la Negre de la Fautor.

Legat de vinurile albe pot spune că, în ultima vreme, am făcut o pasiune pentru Riesling și că prefer vinurile din regiunile Mosel sau Rheinhessen. Oricând aș bea un pahar de Sancerre, îmi place „Les Tuilières”. Printre vinurile albe bune de la noi aș numi: Chardonnay-ul Anima de la Aurelia Vișinescu; Feteasca Albă Monogram de la Davino sau Crâmpoșie Selecționată de la Avincis.

Pentru spumante iar am o listă lungă, dar fără ezitare aleg Villa Sandi Prosecco și șampania Ruinart Blanc de Blanc. Când am poftă de rose cel mai des merg pe un pahar de Chateau Minuty sau Whispering Angel.

Ruinart, șampania preferată a Denisei 

Se apropie ieșirea din izolare, mulți dintre noi vor deschide o șampanie, sau măcar o sticlă de prosecco, ori cava. Ce ne recomanzi? Și ce mâncare să aducem lângă?

Abia aștept momentul! Alături de orice spumant merg foarte bine fructele de mare. Evident că șampania se combină cel mai bine cu stridiile, însă putem la fel de bine să aducem aproape niște chipsuri de cartofi sau brânzeturi untoase precum Brie, Camembert sau, pentru amatorii de brânză mai tare, Gruyere este, de asemenea, delicioasă lângă o cupă de șampanie. Iar pentru cava recomand brânza Manchego, paella cu fructe de mare sau niște tapas cu masline, jambon, etc. Au spaniolii niște masline delicioase, se numesc: manzanilla.

Tot pentru când va trece pandemia/nebunia – care sunt cele mai faine locuri din București unde să Ne Vedem La Un Vin și povești?

Din nou, abia aștept să ne Ne Vedem La Un Vin! Recomand Vino, Pâine și Vin, Enotek sau Tasting Room by Ethic Wine. În general, eu merg unde am multe opțiuni bune de vin la pahar. 🍷❤️

Pe Denisa Spînu și poveștile ei cu și despre vin, le găsiți aici, pe pagina de Instagram Ne Vedem La Un Vin.

Fotografii: prin Denisa Spînu, pagina de Facebook Ruinart și Unsplash

Citiți și:

Jurnal de vacanță la Boredeaux: Francezii, muzica, vinul

Traiască vinul Tohani, că tare mi-a plăcut! 

Arta de a trăi: citești cărți de la Mollat și bei vin de Bordeaux

Cheers! & Share!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *