De unde vine înghețata? Sundae. Sorbet. Plombir. Gelato.

Am citit undeva că gelateriile vând fericire. Nimic mai adevărat! Înghețata chiar poate să-ți schimbe starea și să te înveselească instant. În urmă cu vreo lună, am (re)descoperit plombirul (înghețata cu frișcă și vanilie ca odinioară) și, de atunci, m-am răsfățat constant. Apogeul a fost începutul lui iulie când, într-o vineri fierbinte, mi-am luat nu una, ci două vafe delicioase. Pe una am mâncat-o lacom fix în fața magazinului iar pe a doua, când am ajuns acasă, în combinație cu zmeură proaspătă. Și da, am fost fericită!

Autodenunț!

Mie nu-mi plăcea înghețata când eram mică. Preferam oricând o amandină însiropată ori o prăjitură făcută de mama. Însă de câțiva ani, sister și prietena mea Irina m-au “convertit”. Iar când am gustat prima oară gelato, la Roma, relația mea cu înghețata a devenit serioasă și așa a rămas. Așadar, fiți fericiți și evitați consumul moderat de înghețată! Mai ales vara. Vă las cu o listă lungă de curiozități cu și despre înghețata sundae, sorbet, plombir și gelato. În final, aveți info despre locurile unde găsiți înghețată bună-bună, la București și Brașov. Pe încercat/gustat și pe cuvânt de ice cream addicted ce sunt!

Despre înghețată, cu dragoste

🍦 Istoria înghețatei e îndepărtată și complicată. Unii spun c-ar veni din Orient

🍦 Iar alții că italienii au făcut cunoștință cu desertul răcoros încă din epoca lui Nero

🍦 Sorbetul ar fi apărut în China. Cuvântul sorbet vine din limba turcă – chorbet – și înseamnă sirop sau băutură cu fructe

🍦 În secolul al XV-lea, italienii au ideea să adauge smântână în sorbetul de fructe și, uite așa, apare înghețata cremoasă

🍦 Din Italia, grație Caterinei de Medici, soția Regelui Henric al II-lea, înghețata ajunge și în Franța

🍦 În 1660, sicilianul Procopio dei Coltelli deschide, la Paris, celebra Café Procope, unde se vând mai multe sortimente de înghețată parfumată

🍦 Până în 1800 înghețata era un desert rar și exotic savurat doar de elite

🍦 Abia din 1846 înghețata nu mai este un produs de lux și ajunge la tot mai multă lume. Îi mulțumim americancei Nancy Johnson. Ea a inventat prima mașină de înghețată cu manivelă!

🍦 În 1892 apare sundae, celebra înghețată americană. O găsim azi și la McDonald’s! Sundae e de fapt un acronim de la Sunday, un sortiment de înghețată care se vindea doar duminica

🍦 Celebrele cornete de înghețată din napolitană au apărut dintr-o nevoie, la un târg, prin 1904. Un imigrant sirian vinde gaufre și îi sare în ajutor colegului de la standul cu înghețata, rămas fără pahare. Rulează o vafă în formă de con și… voilà cea mai tare combinație!

🍦 La începutul secolului XX, în Italia, Austria și Germania apar primii vânzători ambulanți de înghețată

🍦 Vanilia e cea mai populară aromă de înghețată. Urmează ciocolată, căpșuni și cookies

🍦 Potrivit statisticilor, duminica e ziua în care se vinde cel mai bine înghețata

🍦 În Statele Unite, iulie este luna înghețatei –  “National Ice Cream Month”

🍦 Americanii sunt campioni la consumul de înghețată. 87% dintre ei au mereu înghețată în frigider

🍦 O cupă de înghețată de vanilie are 273 calorii! Iar o cupă de gelato între 150-170 calorii!

🍦 Gelato, pasta, pizza sunt cele mai cunoscute cuvinte în italiană. Gelato înseamnă “înghețat”

🍦 Gelato înghețata artizanală made in Italy conține numai ingrediente naturale are mai mult lapte, dar mai puțină smântână, o textură densă și cremoasă, e mai aromată și e păstrată la o temperatură mai scăzută în comparație cu ice-cream, înghețata made in USA. Pentru că are mai puțin aer în compoziție, gelato se produce și se consumă în aceeași zi!

🍦 Potrivit The Independent, care citează un producător italian renumit, gelato e tastier, healthier, sexier față de ice-cream!

🍦 Giolitti este una dintre cele mai vechi gelaterii din Roma. E deschisă din 1890!

🍦 Plombirul sau la glace Plombières este o înghețată franțuzească. Are aromă de vanilie, e parfumată cu kirsch – lichior de cireșe, iar în rețetă se pot și adăuga fructe confiate

🍦 Înghețata plombir a apărut par hasard și i se datorează bucătarului lui Napoleon al III-lea. Într-o zi călduroasă din vara lui 1859, pe când împăratul se afla în stațiunea termală Plombières-les-Bains, bucătarul a greșit creama pentru desert, așa că a improvizat și-a adăugat citră (fruct comestibil cu aspect de lămâie) și cireșe. Napoleon al III-lea a botezat bunătatea plombir.

🍦 Și rușii s-au îndrăgostit de înghețata plombir, după rețete franțuzești. Au inclus-o în meniul nobilimii, apoi au făcut-o vedetă și la ei în țară

Unde am mâncat cea mai bună înghețată

București: Delicii Gelato, Cremeria Emilia, Venchi, Puro & BIO, INNI Gelato Artigianale, plombir de la magazinele rusești Berezka

Brașov: Caprices, Luado Chocolate

Fotografii: Unsplash

Citiți și: 

Shopping dulce – tu știi cine vinde gogoși la București? Eu da!

Sweet shopping la București. Cele mai bune dulciuri de savurat acasă

Share is yummy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *