Sunt Oana și I love Moschino. Mă declar “înnebunită” după accesoriile brandului: umbrele, huse, cercei, eșarfe, sandale. Încă regret că am lăsat pe raft, astă-vară, clama de păr, galbenă, în formă de ochelari de soare. Ar fi arătat perfect asortată la costumele de baie întregi. Asta e! (n.r. update: mi-am cumpărat-o după doi ani. Am găsit-o la reduceri, în varianta roz fucsia). ❤️ De suspinat, suspin și acum la fiecare “tongue-in-cheek item” pe care îl descopăr clic după clic. Fie că vă place, sau nu vă place moda, Moschino e greu de ignorat.
Franco Moschino
Anul acesta, brandul a împlinit 33 de ani și 3 creatori.
Nebunia a început în 1983 și vinovat e geniul Franco Moschino. “Un obraznic”, “un măscărici” care și-a permis să ia în râs lumea modei. Franco Moschino iubea pictura și a studiat la Brera Fine Arts Academy, din Milano, apoi, a fost desenator și designer la Cadette și Versace, între 1977 și 1982.
Un an mai târziu, în 1983, încurajat de Gianni Versace, Franco Moschino își deschide propria companie, Moonshadow, și lansează brandul Moschino. În 1986, Moschino prezintă deja și prima colecție pentru bărbați iar peste numai un an scoate pe piață și cel dintâi parfum pentru femei al brandului. Apoi, în 1988 apar linia Cheap & Chic și Moschino Jeans. Iar în ‘89 se inaugurează, la Milano, și primul magazin Moschino.
“Nu sunt designer de modă. Sunt un pictor, un decorator. Nu sunt creatorul unei noi ere”, Franco Moschino, pentru The New York Times, în 1991.
Franco Moschino era diferit, avea umor și nu se lua niciodată prea în serios. Îi plăceau citatele, jocurile de cuvinte și iubea libertatea. La prima lui prezentare de modă, spectatorii au primit roșii și au fost rugați să arunce cu ele în designer dacă nu ar fi “gustat” colecția. Deși avea bani, era modest și conducea un Fiat fiorino pentru marfă. Ura trendurile, consumerismul și reclamele. Iar când se sătura de prezentări pompoase de modă, alegea să-și prezinte ideile prin videoclipuri. Presa l-a prezentat pe Franco Moschino drept ironic, răutăcios, critic și deloc convențional. S-a spus despre el că a înlocuit eleganța cu extravaganța.
“Am fost foarte surprins când am ajuns să am succes în Italia. Britanicii sunt de departe mult mai spontani decât italienii. Ar fi trebui să mă nasc englez. Englezii m-au înțeles de la început. În Italia, presa nu s-a prins niciodată. Jurnaliștii au crezut mereu că sunt un pic ciudat”, Franco Moschino într-un interviu pentru revista GQ.
Moschino is in fashion dar este și against fashion. Să fii la modă, în opinia lui Franco Moschino, nu însemna să îmbraci haine extrem de scumpe și bijuterii la prețuri astronomice. Nu e întâmplătoarea, așadar, lansarea liniei Moschino Cheap&Chic, mult mai accesibilă. Cele mai cunoscute sloganuri, unele imprimate pe haine, din perioada Franco Moschino sunt împotriva luxului, trendurilor și consumerismului. “Bunul gust nu există”, „Opriți sistemul fashion”, „O copie bine făcută este mai bună decât un original prost”, „Avertisment: prezentările de modă pot dăuna grav sănătății”, “No, stress, no dress”, “Love has not color”, “To be, or not to be, that’s fashion!”. Să nu uit de eșarfa inscripționată cu “Moscalvin Klino” (joc de cuvinte între Moschino și Calvin Klein), curelele cu “waist of money”, ori rochiile din saci de gunoi.
Până și mesajele de pe vitrinele magazinelor Moschino vorbeau despre revolta designerului. Sloganuri precum “fashion-fashoff” and “Ready to where?”(un apropos la ready-to-wear, sau prêt-à-porter, varianta în franceză). Toate sunt invențiile lui. Și vă întreb. Oare ce ar fi făcut Franco Moschino dacă avea Facebook, Instagram sau Snapchat?
“Astăzi oamenii sunt obsedați de bani, sex, tinerețe și modă. Mi-aș fi dorit să nu fiu implicat în asta. Moda e o boală iar tinerii de azi se nasc cu cromozomi shopping, cu mentalitatea stupidă <o-vreau-acum>”, Franco Moschino într-un interviu pentru revista GQ.
Prima etichetă eco-friendy din lumea fashion îi aparține tot lui Franco Moschino. Creatorul de modă e cel care a înregistrat marca Ecouture. Și nu însemna doar materiale prietenoase cu mediul ci și producția hainelor și accesoriilor fără poluare. Încă dinainte să-și oficializeze simțul ecologic, Franco Moschino folosea deja piele sau blană artificiale. Colecția Fur for fun lansată la sfârșitul anului 1989 este cel mai bun exemplu. A scos pe podium o Cruella de Vil accesorizată cu guler și căciulă din mai mulți urși de pluș. Ultima colecție semnată Franco Mochino s-a lansat în 1994 și a fost realizată numai din materiale ecologice.
Încă de la lansare, brandul Moschino are o importantă latură cartiabilă. Ca să atragă atenția, dar mai ales fonduri pentru a ajuta copiii bolnavi de SIDA, Franco Moschino a creat o rochie acoperită cu prezervative. Designerul Franco Moschino a militat și a derulat nenumărate campanii împotriva violenței, rasismului, consumul de droguri sau poluare. Fiecare colecție semnată de el era însoțită de un mesaj social. Azi, există o fundație care îi poartă numele.
Bolnav de SIDA, Franco Moschino moare în 1994 în urma unui atac de cord.
“M-am căsătorit cu moda și a fost o soție bună”, Franco Moschino într-un interviu pentru revista GQ.
Rossella Jardini, 30 de ani la Moschino
După dispariția lui Franco Moschino, Rossella Jardini, prietena dragă, cea care i-a fost alături chiar de la începutul carierei și mâna lui dreaptă, preia conducerea brandul. Înainte să ajungă la Moschino, în 1983, Jardini a colaborat cu Trussardi și Bottega Veneta.
“În primii ani, mă întrebam Ce ar fi făcut Franco? Dar m-am oprit pentru că nu aveam un răspuns și am început să-mi ascult inima. Oamenii mă întrebau uneori Cine e femeia Moschino. E o femeie și bună, și rea. O colecție este o reflecție a ceea ce ești și, în definitiv, toți suntem și buni, și răi”, Rossella Jardini.
Cu Jardini în frunte, Moschino își continuă ascensiunea. În 2008, Moschino Jeans este înlocuit cu linia I love Moschino. Iar în 2009 se lansează și magazinul online moschinoboutique.com. 2011 este anul în care apare colecția capsulă Moschino Pets, cu accesorii pentru animalele de companie iar toți banii sunt donați fundației “National Disaster Search Dog”.
Timp de 19 ani, Jardini a fost director de creație și “muza”. A avut colecții inspirate din anii 60 și ținutele lui Audrey Hepburn, ori country sau exagerat de sexy.
“Sunt un om cu multe abiltăți și am simț estetic. Le spun asistenților mei ce ar trebui să facă, dar nu desenez. Ei mă văd ca pe un fel de muză. Ar fi o ipocrizie din partea mea să spun că sunt designer”, Rossella Jardini, într-un interviu pentru Harper’s Baazar.
În 2013, la 30 de ani de Moschino, Rossella Jardini a lansat o colecție în amintirea lui Franco, ultima pentru ea la Moschino. Pe podium au defilat inclusiv fostul model Pat Cleveland, preferata lui Franco Moschino, dar și Violetta Sanchez, Amalia Vairelli și Gisele Zelany.
“Filosofia noastră este simplă – chic is freedom. Secretul stilului este să combini și să porți hainele cu plăcere”, Rosesella Jardini.
Foto: ladoublej.com
După ce a plecat de la Moschino, Rossella Jardini nu a părăsit moda. Și-a lansat propriul brand care îi poartă numele. Puteți vedea AICI colecția pentru primăvară-vară 2017.
Jeremy Scott, un american la Moschino
În 2013, designerul Jeremy Scott este numit director de creație la Moschino. O alegere care respectă AND-ul mărcii milaneze și readuce nebunia lui Franco. Ba chiar s-a spus că, dacă cei doi s-ar fi cunoscut, ar fi fost fie prieteni la cataramă, fie dușmani de temut. La fel ca Franco Moschino, Jeremy Scott are umor și știe cum să ironizeze opulența. Este gardianul perfect pentru a păstra vie moștenirea lui Franco.
“Nu înțeleg de ce oamenii sunt supărați când văd ce fac eu. Nici eu nu rezonez cu multe lucruri din lumea modei dar aleg să merg mai departe. Mereu mă uit la ce mă face fericit și vreau să transmit această bucurie prin munca mea. Moda trebuie să fie mereu distractivă”, Jeremy Scott pentru The Guardian.
Designerul sparge gheață cu o colecție prêt-à-porter pentru toamnă-iarnă 2014. Podiumul a fost luat cu asalt de culoare, rochii de bal cu efigii de pe cutiile de cereale Cheerios, bustiere cu centurioni și de urșii lui Franco.
Foto: fashionweekdaily.com
La sfârșitul show-ului, Jeremy Scott a purtat un tricou inscripționat cu mesajul “nu vorbesc italiană, dar vorbesc Moschino!” semn că și-a asumat rolul și că filosofia brandului i se potrivește mănușă. Iar pentru primăvară-vară, Jeremy Scott iese la înaintare cu o colecție inspirată de cea mai cunoscută blondă: păpușa Barbie.
“Barbie este muza perfectă pentru un designer. A avut orice job îți poți imagina și un outfit pentru fiecare ocazie. Cât timp am lucrat la colecție, m-am întrebat cum ar arăta husa ei de iPhone sau costumul de baie”, Jeremy Scott pentru The Guardian.
Au urmat taioarele cu McDonald’s, cutii de lapte și suc “transformate” în genți, ori mini-jakete, husele pentru telefon cu urși, parfumul în formă de pulverizator iar pentru primăvară-vară 2017, colecția “papper dolls”. O puteți admira AICI.
Povestea brandului este mult mai lungă și fiecare colecție plină de umor și inspirație.
Îmi place Moschino pentru că este un brand sincer, ironic și asumat.
Moschino: Ceci n’est pas de la mode
La noi, găsiți brandul Moschino în magazinul franciză din București, pe Calea Dorobanților, 181. Iar pentru colecțiile Love Moschino și Cheap and Chic, cu prețuri accesibile, vizitați Distinito și lanțul de magazine Peak& Cloppenburg din mall-uri. Și, desigur, puteți comanda oricând online pe moschino.com.
Surse: Vogue.it, Harper’s Bazaar, Marie Claire, Madame Figaro, Grazia.fr, The Independent, The Guardian
Fotografii: Pinterest, Moschino.com