M-am întors la sală! După lenevie-n pandemie și un pic de Pilates Reformer, mai mult de nevoie decât de voie, am revenit la sală. Ca să fiu sinceră mi-e dor și de reformer, dar știți cum se spune, „fără cardio viața e pustiu”. Iar cum nu sunt pusă pe alergat zi de zi în parc, plătesc abonament ca să fiu în formă. Sunt șase luni deja de când am reluat rutina la World Class – ore de cardio, pilates, yoga și exerciții cu greutăți. Nu-i ușor, dar mă bucur că am din nou un program organizat de mișcare cu… de toate. Și aici mă refer inclusiv la motivaționale și „harfe” din partea antrenorilor. Am mai scris în 2017, aici, despre textele de la orele de sport, iar cum am adunat noi impresii în 2023, mă grăbesc să le dau mai departe ca să vă distrați și, mai ales, grabnic de mișcare să vă apucați.
Ready! Steady! Go!
Haideți să începem lejer cu o oră de pilates. Instructor și storyteller: Ioana Coarnă. Ca să ne iasă exercițiul bine de tot și să strângem abdomenul, Ioana a recurs la emoție: „Imaginați-vă că sub buric aveți câteva mame de mici furnici. Nu-i așa că nu vreți să le striviți? N-ați vrea să rămână orfani bieții copilași”. Normal că nu vrem și harnici precum furnicile din poveste, strângem din dinți și muncim „pătrățelele”.
Move on! Move on!
Tot la pilates, Monica Tudor are un discurs ferm și cât se poate de realist. Nu ne minte niciodată. Își respectă promisiunile, iar numărătoarea e exactă. „Ce vreți să facem azi? Greu sau ușor”. Se aud câteva răspunsuri timide. Așa că Monica decide: „Bine, atunci facem greu”. „Greu și frumos”, ca să folosesc o expresie la modă. Iar când în timp ce executăm push-ups, aflăm că nu suntem scutiți de dureroasele abdomene, parcă tricepsul nu mai „urlă” să ne oprim și ne înveselim: „Haideți, haideți! Vă promit că facem și abdomene!” Nu glumește, e pe bune. Abdomenele sunt cireașa de pe tort la ora de Pilates cu Monica Tudor. Dureroase, dar atât de necesare. „Haideți, haideți! Nu vă lăsați! Încă 30”.
Pisoiași versus lei paralei
Foarte mult m-am bucurat când în orarul de la World Class și-a făcut apariția un nou program Les Mills – Body Attack. Știam de la prietena mea Mihaela de la Londra, mare fan, că e o clasă de cardio super tare. Și super grea, aveam să aflu la scurt timp. Dar cum umorul ne salvează întotdeauna, avem noroc cu un antrenor multiplu campion la gimnastică, mereu binedispus. Mircea Zamfir ne pune la treabă cu zâmbetul pe buze. Alintul lui preferat: „pisoiași”. Desertul lui preferat: „înghețata”.
„Haideți, pisoiași! Trezirea!”
Ca să ne trezească, ne zice „Bună dimineața!” la ora 18.00, face inventarul înghețatelor pe care tocmai le-a mâncat, ne aduce aminte că poftele nu se pun în cui când faci mișcare și ne invită pe un ton jucăuș la cardio: „Haideți, pisoiași! Facem și noi ceva azi?” Și facem zeci de flotări, fandări, sărituri, genuflexiuni, alergăm ca-n curtea școlii în jurul sălii ori ca-n clipurile cu Jane Fonda la aerobic ne unduim, îndemnați pe muzica tare din difuzoare cu: „Haideți, pisoiașii!”, „Haideți, barosanii!” La finalul clasei, primim notă de trecere și promisiunea că „deși oficial nu suntem bine, o să fim”. Și mare dreptate are Mircea Zamfir. Oricât de lungi și epuizante ar fi cele 60 de minute, endorfinele de după Body Attack merită orice sacrificiu. În plus, dacă te ții de treabă arzi peste 500 de calorii odată.
Pisicile sunt des întâlnite la orele de sport. Și nu mă refer numai la poziția cat stretch, ci la mesaje. Dacă Mircea Zamfir ne alintă „pisoiași”, alții au alt gând cu felinele: „Nu fiți ca niște pisici, fiți ca niște lei!”, ne-a spus Svetlana Burasnicova la o clasă de Interval, în timpul unui exercițiu în care loveam cu pumnii un adversar imaginar. Uite așa, la sală ne relaxăm, scăpăm și de furia adunată din diverse motive și ne înviorăm.
Stretching time
Tot ca niște pisici ne întindem bine-bine la ora de stretching. Gimnasta Corina Zamfir crește gradual intensitatea exercițiilor și ne îndeamnă să eliberăm artistul din noi. „Haideți, mișcați-vă artistic! Fiecare cu artisticul lui. Nu există reguli.” Așa că, oricât de ciudat s-ar vedea în oglindă, dăm înainte cu tupeu, vorba cântecului. Și gama de superlative întru încurajare e diversă aici: „Extraordinar!”, „Bravo!”, „Foarte bine!”, „Perfect!” ni se spune des. „Atât de drepți să stați toată ziua!”, își încheie ora Corina Zamfir. Ce bine ar fi să fie așa și să nu ne repezim direct la telefoane și, iată, cum cocoșați, verificăm pe micul device tot ce în lumea asta mare s-a întâmplat cât timp noi ne-am relaxat.
„Vâslitul” pe smartphone nu consumă calorii, ci doar timp util!
Apropo, știți ce accesoriu nou a apărut în sălile de sport? Telefonul inteligent. Când traversez zona fitness, observ cum majoritatea celor care sunt pe aparate fac pauză între repetări cu ochii în telefon. Nu sunt vreo specialistă, dar nu cred că-i chiar bine ce se întâmplă. E important să fii prezent 100% și foarte atent la mișcări. Povestea se repetă și la orele cu antrenori. Înainte să înceapă clasa – se butonează, în secundele de hidratare și tras sufletul – se butonează. Pe furiș. Teoretic, potrivit regulamentului, nu ai voie să stai pe telefon. Practic, unii nu rezistă tentației și-și mai verifică încă un pic telefonul. Trăim momente #FOMO („frica sau anxietatea pe care o simt oamenii activi pe platformele sociale în momentul în care, din varii motive, nu au acces la social media”) în fiecare zi. Iată, inclusiv când facem sport. Eu nu-mi amintesc să fi fost așa înainte de pandemie.
Tu cât de des îți verifici telefonul când faci sport?
Școlărește, la o oră de Fit Pilates, Isabela Lăcătuș, multiplă campioană mondială și europeană în gimnastica aerobică, ne-a atras atenția: „O să fac ca la clasa a VII-a. O să vin la oră cu un coșuleț și o să strâng toate telefoanele. E timpul vostru. Ce faceți? Nu veniți aici pentru voi?” Foarte corect și bine punctat. Ne furăm căciula singuri de fiecare dată când, în loc de realitate, evadăm în lumea din online. Nu se întâmplă doar la orele de sport, ci și la restaurant, la film, la concerte, în trafic, pe stradă, la volan. Mereu. Ar trebui să ne dea de gândit, iar cu un munte de voință înarmați să rămânem cât mai mult timp în realitate. Departe de telefon. Iar la sală, cel mai bine, ca să nu existe tentație, ar fi să lăsăm smartphone-ul încuiat, în vestiar.
Ca să închei într-o notă optimistă, să știți că telefonul e și foarte util. E plin internetul de sesiuni de workout pe care le puteți face acasă, ori în parc, ba chiar și muzică bună găsiți în aplicații dacă vreți să dansați. Iar numărătoarea pașilor, un obicei foarte bun, e musai de verificat. Așadar, faceți sport offline și petreceți timp cu folos online.
Fotografii: Unsplash
Citiți și:
Cum te motivează antrenorii să dai tot ce poți la sală: “Te doare, te bucuri!”
Cornelia Condeescu „respiră” Pilates și face Yoga. Zilnic!
„Barre necessities” cu antrenoarea Adina Rada
Succesul Karuna Studio, LIVE la tine casă. LOVE Yoga, LIKE Pilates, SHARE Car
Suplețe și blândețe marca Centered Studio: prima oară la Pilates Reformer
Sunt multe alte lucruri dupa sala care conteaza. Si nu vorbesc doar de alimentatie. Niste simple frustrari te pot distruge psihic urmand sa atace fizicul.