Mi-am comandat online pentru prima oară coșul de legume de la Bio&co, pe 30 iulie, într-o duminică, l-am primit, miercuri, pe 2 august. Voiam să-mi cumpăr de multă vreme legume sănătoase de la Ferma Bio&co, dar am trecut la fapte abia după ce am scris pe blog o lista cu 33 de recomandări pentru luna august 2023.
E un nou articol din seria #goinfashion33, acum reinventată. Îl găsiți să-l citiți aici. Tot acolo am spus eu că, de la întâi, aș vrea să-mi fac un plan alimentar și să fiu mai atentă la cheltuieli, să văd exact pe ce se duc banii. Iar coșul de legume Bio&co m-a ajutat să mă țin de provocare. Mi-am notat ce-am gătit în fiecare zi, plus ce-am mai cumpărat de mâncare în afară de roșiile, castraveții, vinetele, morcovii și pepenele galben comandate de la Bio&co. Ba le-am și fotografiat fain frumos pe blatul din bucătărie. Așadar, iată coșul, iată jurnalul, iată planul, iată bugetul.
Înainte să le gătesc, le-am fotografiat
Ziua 1 – Miercuri. 2 august. Am ales ca punct de livrare pentru coșul cu legume Bio&co, varianta Single la 70 lei (au și Family și abonamente pentru ambele variante), librăria Seneca Anticafe, mai aproape de casă. Îl puteți comanda și la adresă, însă pentru mine e mai convenabil în oraș. Decât să stau după curieri, prefer să mă delectez cu o carte dacă tot merg la Seneca. Și chiar așa am făcut. Înainte să ridic legumele, am descoperit noutățile, am răsfoit mai multe volume și am citit „Manualul” lui Epictet. Lectura s-a potrivit de minune cu noua decizia de a fi mai cumpătată și atentă la ce mănânc: „Dintre toate cele ce sunt, unele depind de noi, altele nu depind de noi. De noi depind gândul, avântul, pornirea, respingerea și, într-un cuvânt, câte sunt lucrurile noastre, nu depind de noi trupul, proprietatea, faima, funcțiile, și, într-un cuvânt, câte nu sunt lucrurile noastre.”
Am terminat cartea, mi-am luat în brațe coșul, care, de fapt, este o cutie de carton plină cu legume proaspete și de sezon și-am pornit spre casă. Tot drumul de vreo 10 minute, am fost foarte entuziasmată și zâmbitoare, în ciuda greutății cumpărăturii, iar la sosire am făcut un unboxing pentru Instagram, mai multe fotografii și-o promisiune publică: documentarea întregii aventuri. M-am asigurat că-i musai să mă țin de treabă.
Cutia cu surprize
Ce-am mâncat în ziua respectivă? Până la ora la care au ajuns legumele la mine, în jur de 17.00, un prânz și-o cafea. De obicei nu sar peste micul dejun, însă avusesem o zi cu multe task-uri, iar cum știam deja că urmează să iau prânzul la Rawdia cu Irina, m-am abținut. Un detaliu important. Am încercat să țin și Postul Adormirii Maicii Domnului 1 – 15 august, așa că de la resto-ul vegan mi-am comandat o ciorbă de legume, o chiflă integrală și… o felie de tort. E tare gustoasă ciorba de aici, mi-a plăcut că are inclusiv buchețele mici de conopidă. Cât despre desert, să știți că nu l-am mâncat pe tot, jumătate l-am luat la pachet.
Până am terminat eu cu povestitul pe Instagram, ce să vedeți, s-a făcut ora de mers la Pilates. Mi-am pus pofta-n cui, am mâncat o mână de zmeură de la Nasu Roșu, și-am plecat la sală cu gândul la salata de după. La întoarcere mi-am făcut o salată delicioasă cu roșii cherry, castraveți și morcovi. Pentru dressing am folosit oțet românesc Cerbul Acru și ulei de măsline italienesc BIO Orto, achiziționat în ziua în care au sosit legumele. Ar fi mers ceapă roșie și o felie de pâine cu maia, dar n-am avut, n-am pus, n-am mâncat.
Fotografie cu salata din ziua 1 n-am, așa că pun una din ziua 2
Cât am cheltuit?
47 de lei – prânzul la Rawdia
19 lei – un cappuccino cu lapte vegetal la Two Minutes Coffee Shop
75 lei – zmeură și mere românești + ulei de măsline BIO Orto de la Nasu Roșu
Total cheltuieli ziua 1: 141 lei
Ziua 2 – Joi. 3 august. Ei bine, mult mai organizată și cu frigiderul plin de legume sănătoase de la Bio&co, am reușit să mă hrănesc aproape exclusiv cu bunătățile din coș. Spun aproape pentru că tot am mai cumpărat câte ceva: o baghetă cu mălai de la brutăria Blitz & Roll, ceapă albă de la aprozar, o legătură de ardei iuți bulgărești și o mână de usturoi, de la o bunicuță care vindea la colțul unei străzi.
Noi ingrediente
Ce-am mâncat? La micul dejun, am tăiat pepenele galben și-am savurat câteva felii din <leguma surpriză> aflată în coșul Bio&co și zmeura rămasă de ieri. A fost o combinație delicioasă, iar pepenele foarte bun și aromat. Ba chiar mi-a trezit și amintiri din vacanța à la française, din vara lui 2019, când am mers la Poitiers pentru căsătoria verișoarei mele Ana-Maria cu Olivier. În meniul lor, la nuntă, au avut și o salată delicioasă cu bucățele de Cantaloupe, cum îi spune soiului de pepene galben, feta, castraveți, mentă, lime și ulei de măsline.
Pepene arătos și foarte gustos
Bun. Pentru prânz, m-am pregătit dis de dimineață și-am băgat la cuptor două dintre cele 4 vinete grăsane din coșul de legume. N-a fost mare filosofie. Am mers la sigur cu rețeta lui Exarhu de „vinete dumnezeiești”. Le-am încrestat, le-am stropit cu ulei de măsline, am pus sare și piper proaspăt râșnit și, 45 de minute mai târziu, a ieșit o bunătate de mâncare. Am mai făcut o salată de roșii cherry, ardei iuți bulgărești și ceapă de data asta, am rupt o bucată de baghetă cu mălai și maia și m-am hrănit rapid și sănătos cu o vânătă coaptă. Iar toată distracția preparării n-a durat mai mult de 10 minute.
Înainte
După
Undeva pe la ora 15.00, am mers la cafeneaua Saint Roastery, i-am luat Irinei o sticlă grăsană de Cold Brew și mi-am luat și mie unul preparat pe loc să mă mai răcoresc. Nu știu dacă mai țineți minte, dar, pe 3 august, au fost peste 40 de grade la București.
Seara am fost la bouldering. M-am cățărat pentru prima oară pe pereții de la Natural High, iar la cât de greu a fost nu mi-a mai trebuit mâncare. Plus că m-am pornit să postez pe Instagram aventura și m-am hrănit cu adrenalina amatorului de sport care descoperă că are mai mulți mușchi decât credea. Irina mi-a promis că scriem la dublu un articol despre bouldering, așa că o să găsiți pe site experiența. Eu o să scriu despre cum a fost prima oară la bouldering, iar ea, pasionată, harnică și talentată de mai bine de un an pe vârfuri înalte, cum se prezintă situația pe sus după a mia oară.
Cât am cheltuit?
5 lei – ardeii iuți bulgărești și usturoiul de la bunicuță
5 lei – ceapa de la Mega Image
10 lei – bagheta cu maia și mălai de la Blitz & Roll
Total cheltuieli ziua 2: 20 lei
Ziua 3 – Vineri. 4 August. La micul dejun, am mâncat vinetele rămase de ieri de la prânz, tot cu o salată delicioasă și colorată din legumele Bio&co. Iar la amiază mi-am făcut cele mai bune paste din lume. Clasic, cu sos roșu, din roșii, usturoi, busuioc și ulei de măsline. Pastele au fost verzi, tagliatelle cu spanac, unele pe care le aveam deja acasă. Dacă vă surâde ideea, le găsiți la Băcănia Rod.
Delicios
Cât am cheltuit? Deși aș fi zis că azi, gata, e o zi fără bani dați pe mâncare, ei bine, n-a fost așa. Am lucrat de la cafeneaua Saint Roastery și mi-am luat un cappuccino cu lapte și… o felie de chec. Aveam mult de scris, o zi full-full, febră musculară ca la nebuni după cățăratul de joi, iar nevoia de energie m-a dus în ispită. Am mâncat zahăr și n-am respectat nici postul ca la carte. Până la cină m-am potolit, am ronțăit 2 morcovi, am citit Dominique Loreau, „Arta simplității în bucătărie”, dar am anulat ora de Yoga. Prea mare febra musculară la brațe pentru „Salutul Soarelui”, „planșe”, „cobre”, Downward-Facing Dog Pose și altele asemenea.
Snack
13 lei – cappuccino la Saint Roastery
12 lei – chec cu lămâie la Saint Roastery
Total cheltuieli ziua 3: 25 lei.
Ziua 4 – Sâmbătă. 5 August. A fost ziua în care am mâncat din nou câteva felii din pepenele galben la micul dejun și-am pus la cuptor, pentru mesele de mai târziu, vânăta ciudățică pe care o primisem în coșul Bio&co. Am taiat-o rondele, am mai adăugat roșii cherry, ardei iuți bulgărești, morcov, sare, piper, ulei de măsline, însă de usturoi mi-am amintit abia după ce s-au copt legumele la cuptor.
E ciudățică pentru că e diferită
Tadaaa!
Puțin și bun
Le-am mâncat la cină pentru că la prânz am fost la M.A.T. pentru o porție de tacos, varianta vegană, cu fasole și aioli. Am mâncat doar 2 din cele trei bucăți. Tot sâmbătă a mai fost în meniu o cafea la Serafim o carte de Milan Kundera la Humanitas Krețulescu. A, stai, asta e altă poveste care va urma pe blog: „August 2023, luna în care am citit (numai) Milan Kundera”.
Cât am cheltuit?
45 lei – tacos la M.A.T.
9 lei – apă plată la M.A.T.
9 lei – o cafea la Serafim
Total cheltuieli ziua 4: 63 lei
Ziua 5 – Duminică. 6 August. Am sărit peste micul dejun. De cele mai multe ori nu mânănc atunci când merg la biserică. Iar pentru că a fost sărbătoare – Schimbarea la Față a Domnului, am fost invitată la prânz și am mâncat în oraș – file de cod cu cartofi. Până la cină am mai gustat struguri românești, prima oară în an, că tot scriam în lista cu 33 de recomandări că am putea să facem asta, apoi o salată cu roșii cherry și ton alb în ulei de măsline.
„Cod portocaliu”. De fapt, nu, a fost ton alb în ulei de măsline
Struguri negri
Cât am cheltuit?
0 lei* – file de cod (*n-am plătit eu!)
28 lei – un borcan cu bucăți de ton în ulei de măsline de la Mega Image
15 lei – struguri
Total cheltuieli ziua 5: 43 lei
Ziua 6 – Luni. 7 August. Am terminat pepenele galben la micul dejun, iar pentru prânz și cină am gătit fasole păstăi primite de acasă, de la Bicazu-Ardelean, culese din grădină, nestropite și netratate. Am folosit roșii din coșul de legume și le-am mâncat cu ardei iuți bulgărești și pâine integrală cu maia de la Blitz & Roll. Între prânz și cină, am înfulecat alt soi de struguri noi, Hamburg. Abia aștept să apară Ceaslaua, sau Chasselas, dacă vreți pe franțuzește.
Chiar să fi făcut Dragnea fasolica mai celebră decât era? Eu nu cred.
Hamburg, strugurele
Cât am cheltuit?
15 lei – struguri Hamburg de la aprozar
15 lei – pâine integrală cu maia de la Blitz & Roll
Total cheltuieli ziua 6: 30 lei
Ziua 7 – Marți. 8 August. Ei bine, pe 8 august am pornit spre Piatra-Neamț și planul alimentar a fost un pic amânat. Dimineața am mâncat încă o salată din cele 2 roșii mari rămase, iar pentru că mai aveam două vinete, le-am pus în bagaj ca să le gătesc acasă, la părinți, pe plită și să le transform în mult iubita salată de vinete. Fără maioneză.
Vinetele Bio&co, pe soba încinsă
Din această fotografie n-aveți cum să vă dați seama cam cât de bună a fost salata de vinete
Ceea ce s-a și întâmplat, dar nu chiar pe 8 august, pentru că am ajuns seara după ora 20.00, ci a doua zi. Doamne, cât de bune au fost! Nu știu ce soi de vinete au cei de la Bio&co, dar sunt tare bune. Au gustul pe care ar trebui să-l aibă vinetele adevărate. Când le-am făcut la cuptor, mi-au plăcut, dar n-am simțit atât de bine aroma. O fi contribuit și coptul pe sobă la foc cu lemne de fag, nu zic nu, însă și soiul e diferit. Sunt niște vinete cu mulți sâmburași. Delicioasă! Am mâncat-o pe terasă, cu pâine prăjită și fulgi de ardei iute. Simplu și bun.
Cât am cheltuit?
9 lei – Hiper Ambrozia – sărățele vegane cu măsline kalamata
Total cheltuieli ziua 7: 9 lei
Total cheltuieli după 7 zile: 401 lei
Coșul de legume Bio&Co: 70 lei
Alimente extra: 177 lei
Mese în oraș: 154 lei
Concluzii:
Matematica spune că am cheltuit pe hrana proprie, acasă și în oraș, numai într-o săptămână, 401 lei. E mult, e puțin? Nu știu. Am dat 247 lei pentru alimentele pe care le-am gătit și mâncat acasă și 154 lei pentru preparatele din oraș. Haideți să includ în buget și sticlele de apă, cel puțin una de 2 litri pe zi, dacă tot am lăsat cafeaua. Așadar, încă vreo 28 lei, plus 401 lei = 429 lei.
Printre produsele cumpărate a fost și uleiul de măsline, 45 lei, pe care nu l-am consumat în întregime. Trebuie să recunosc că nu mi-am propus să fiu foarte drastică cu bugetul și am vrut să ies în oraș, deși cred că aș fi reușit lejer să mai inventez câteva feluri de mâncare cu legumele și ingredientele pe care le aveam deja acasă. Până la urmă, mâncarea e și mai bună când vine la pachet cu socializare și voie bună în locuri faine din oraș.
Oricum ar fi, experimentul „Hai să vedem ce pot să gătesc dintr-un coș de legume!” m-a ajutat să trag niște concluzii importante pentru stilul meu de viață și bugetul alocat lunar shopping-ului de mâncare. Mi-a plăcut că m-a mai disciplinat nițel când vine vorba de plan alimentar și buget. Am fost mai ordonată, mai prezentă și mai atentă cu ce, cum și când mănânc. M-am tratat ca un musafir de fiecare dată, am gătit mai mult pentru mine, am știut dinainte ce urmează în meniu, m-am hrănit cu legume BIO și locale. Nu știu dacă o să-mi fac abonament, dar cu siguranță voi mai comanda coșuri cu legume. E musai să le gătesc și cu proteine din carne lângă.
Mai multe detalii despre coșurile de legume și abonamentele de la Bio&co găsiți aici, pe site-ul lor. Livrează săptămânal la adresă sau la mai multe magazine, librării și patiserii cunoscute din București. Firește că există mai multe locuri de unde puteți cumpăra legume BIO, însă la Bio&co se mai cultivă ceva în afară de legume: solidaritatea, biodiversitatea, responsabilitatea. Ferma socială Bio&co, certificată ecologic, este un proiect Atelier Fără Frontiere, o asociație non profit, care oferă locuri de muncă persoanelor dezavantajate, în ateliere de economie socială și solidară / întreprinderi sociale de inserție în vederea pregătirii lor pentru reintegrarea socială deplină și profesională pe piața convențională a muncii.
Acest articol a fost „sponsorizat” de mine.
Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș
Citiți și:
Aroma, arome. Ce-am băut și ce-am mâncat bun la Roma
NOU(A): Mic dejun inedit la B.A.R.: pâine de casă cu unt, șpriț de mere, frigănele și cafele
Jurnal de vacanță la Bordeaux: francezii, muzica, vinul
Micul dejun, un ritual regesc pe care îl iubesc
Meniu FROG de Valentine’s Day: “Cel mai sexy e să faci pâine”
Carmen Pop are rețeta pasiunii – făină, apă, sare și maia. Pâine cu maia.
Liviu Tudoran, un #SundayChef care muncește și gătește toată săptămâna
Aperol, caimac sau colivă? Unde găsiți cele mai inedite arome de înghețată
Altfel de Cola. Nici Coca, nici Pepsi
Tu știi cine vinde gogoși la București? Eu da!