Curioasă cum mă știți, am început să întreb – care-i dom’le treaba cu atâția litri întregi de cafea îmbuteliată? Din fotografiile de pe Facebook ai crede că specialty coffee shop-urile bucureștene s-au transformat, pe timp de criză, în mini-fabrici. De fapt, de voie, de nevoie, au lansat Cold Brew, o cafea de toată frumusețea, infuzată ore bune la rece. Sticlele cu energie au etichete ochioase, un nume, o poveste și, la o simplă comandă, ajung direct acasă la iubitorii cafelei de origine. Deloc puțini! 🌊
E 1 Mai, începem cu un shot de rum cold brew!
Primii pe care i-am chestionat au fost vecinii de cartier – Saint Roastery, locul unde savurez adesea un cappuccino, lângă un croissant fika, banana bread sau cookies cu ciocolată. “Little Boy”, “sfântul” cold-brew din oferta cafenelei cu prăjitorie proprie, are deja o identitate – logo cool, etichetă și slogan – 100% happiness! ❤️
Așa arată mai mulți mililitri de fericire
“Little Boy” a fost un fel de Speedy Gonzales dacă ar fi să privim la viteza lansării. Simona Croitoru, co-owner Saint Roastery, mi-a dat detalii: “Ideea îmbutelierii Cold Brew-ul a venit destul de repede, iar după o noapte nedormită, am scos și eticheta. Cold Brew este o băutură pe care o extragem prin infuzia la rece a cafelei timp de 18 – 24 de ore. Are un profil aromatic complex, așa că am ținut neapărat să aibă personalitate. Experiența savurării e totul și am ales o sticlă pe măsură, cu o formă care sa se potrivească gustului bun”. Cold Brew-ul “Little Boy” se ține la rece și se poate savura așa cum este, cu un cub de gheață, într-un pahar de whiskey. Merge de minune și într-o combinație ¾ cold brew si ¼ apă tonică, ca să adăugăm puțin fizz unei zile calde de vară. 🌴☀️ 🌊
Livrarea sticlelor de cold brew a însemnat un tur al Bucureștiului pentru Simona Croitoru
Iar cei de la Saint Roastery nu se opresc aici. Au de gând să inoveze și să continue povestea Cold Brew cu tot felul de combinații. Iar de 1 Mai au pregătit deja mai multe cocktail-uri cu “Little Boy” Cold Brew: “Lucrăm de zor la îmbutelierea Cold Brew-ului în noi recipiente și sperăm să vi le putem prezenta în 2-3 săptămani. Follow us on Instagram!”, ne îndeamnă Simona. Tot ea are și o rețetă pentru #1MaiAcasă – 100 ml Cold Brew, 40 ml gin Tanqueray, 50 ml apă tonică, plus jumătate de felie de portocală. 🍊
Pentru Gloria Apostol, manager Beans&Dots Aviației, e #1MaiCuDorDeMuncă: “Abia aștept să mă întorc la cafenea și să lucrez. Acest 1 Mai va fi o altă zi din această perioadă. Eu voi fi la cafenea de la 9 la 13. Nu îndemnăm pe nimeni să iasă doar pentru cafea. Am deschis pentru cei care se află în zonă – fie aleargă, fie au serviciul aproape și vor cafea to go.” Iar dacă nu mergeți voi la Bens&Dots, vine Bens&Dots la voi. Puteți comanda și de la ei #CafeaPentruAcasă – boabe și Cold Brew de origine, o băutură pe care Gloria o preferă simplă, doar cu gheață. Însă merge bine și cu lapte: “Eu o prepar după o rețetă foarte simplă. Rația de cafea – apă este 1:8. Infuzia se face la temperatura camerei cel puțin 12 ore, apoi o țin la frigider și mă bucur de ea o săptămână întreagă.” ❄️❄️❄️
Beans&Dots pune pe masă un COLD Brew pentru zilele HOT! 🔥
În caz că vă încumetați să treceți la fapte și aveți nevoie de sfaturi, le puteți scrie celor de la Beans&Dots. Sunt obișnuiți și antrenați deja să răspundă la întrebări, iar după cum mi-a povestit Gloria, s-au schimbat un pic rolurile – oaspeții s-au transformat în barista de când #StauAcasă: “Am făcut multe filmulețe și am dat <consultanță> pe Instagram celor dornici să-și facă singuri cafeaua. De fiecare dată când vorbeam cu cineva pasionat de cafea, realizam că, acum, oaspeții sunt cei care ne încurajează să mergem mai departe și ne fac zilele mai frumoase, chiar și în aceste vremuri incerte.”
În fața blocurilor gri stau semețe sticlele de Cold Brew!
Și la Boiler Coffee Shop s-a trăit intens în toată această perioadă de carantină și pandemie. De vină a fost și cofeina “în cantități industriale”, vorba hit-ului 😃, pe care au pus-o bine în sticle de 1 litru de la parteneri – “Lăptăria cu caimac”, și-au transportat-o – singuri – direct clienților: “Ne-am adaptat la noua realitate de la zi la zi. La început ne-am întrebat ce facem – renunțăm la tot sau încercăm să găsim o cale de mijloc? Am primit mesaje de la prieteni/clienți ai shop-ului, încă din primele zile de după lockdown. Ne întrebau dacă suntem okay, veneau cu idei, ne cereau să ne ajute. Ei ne-au motivat să găsim soluții și să continuăm să facem măcar o parte din rețetele care ne plac atât de mult. Așa că am început cu livrări de Cold Brew pentru apropiați. Vestea s-a dus mai departe și am primit mai multe comenzi, iar în doar câteva zile am pus pe picioare un sistem de preparat – livrat Cold Brew și cafea boabe cam în tot Bucureștiul. Trăim un sentiment foarte fain – oamenii au fost fericiți și mulțumiți să primească pachetele Boiler și s-au arătat surprinși când au aflat că facem livrările personal, fără costuri”, mi-au povestit Daniela și Paul Ungureanu – Boiler team. Tot ei mi-au zis secretele unui Cold Brew perfect: rețeta, experiența, cafeaua, expunerea, apa, măcinătura. Plus pasiunea! ❤️
Fie criza cât de grea, nu renunțăm la cafea!
Așadar, echipele de barista, “oamenii care ne aduc fericirea”, s-au adaptat și au trecut rapid, din spatele espressoarelor, la livrări – Cold Brew, boabe de cafea, cafea măcinată. Schimbarea n-a fost ușoară, însă aflați că nu se plâng! Sunt doar recunoscători și hiperactivi, fac tot ce pot să meargă mai departe. Asul lor din mânecă? Comunitățiile puternice – oaspeții, prietenii, cum le place să-i alinte. Ei le-au fost aproape și au reacționat pozitiv. Testul a fost trecut. Cafeaua de specialitate nu e doar un moft. Bucureștenii au prins, cu adevărat, drag de gustul cu origini – Columbia, Etiopia, Costa Rica, Bolivia etc. – și, iată, nu au renunțat să o consume, chiar dacă, acum, nu o mai pot savura la (aproape) orice colț de stradă. (n.r. în Capitală sunt peste 40 de cafenele de specialitate). “Comunitatea Saint Roastery a fost și este extraordinară. Ne-au susținut de la bun început și ne-au încurajat. Le mulțumim! Am început să livrăm cafea proaspăt prajită. Vream să ajungă la ei o cafea cât mai proaspătă, așa că prăjim de două ori pe săptămână – deși, cel puțin pentru espresso, recomand să se consume cafeaua dupa 7 – 10 zile de la prăjire. Suntem bucuroși că am ajuns să livrăm undeva la 40-50 de kg de cafea pe săptămână, amabalată la pungi de 250g”, îmi spune Simona Croitoru.
Citiți și: Meseria de barista. Tu știi cine îți face cafeaua? 6 povești faine despre un job pe val
Sute de oameni au cumpărat vouchere pentru 5 cafele. Iar la fiecare 50 de cafele adunate, Beans&Dots a trimis un 1kg de cafea către unul dintre spitalele aflate în linia întâi
La Beans&Dots s-a ridicat un val uriaș de solidaritate – s-a donat #CafeaPentruSpitale – peste 10.000 de cafele! – inițiativă la care au aderat alte 11 coffee shop-uri și prăjitorii, iar tot datorită “boabelor și bulinelor”, #SusținemAfacerileMici nu mai e doar un hashtag, ci un ajutor concret pentru business-urile aflate în impas din București și din țară. S-au cumpărat vouchere și există speranță. “Comunitatea Beans&Dots a fost peste așteptări. Oameni buni sunt alături de noi și le mulțumim cu fiecare ocazie. Abia așteptăm ziua în care cafenelele noastre vor avea din nou ușile larg deschise. Știm că urmează o perioadă de noi reglementări, însă reîntâlnirea cu oaspeții și întoarcerea la normalitate nu sunt departe”, îmi spune Gloria.
Așadar, e rost de un toast în stilul Boiler – ridicați un pahar de martini cu un Cold Brew cocktail, sau 1-2 shot-uri de rum Cold Brew. Bravo, mare comunitate de iubitori de cafea! Felicitări, echipelor de barista! V-ați mobilizat exemplar și sunteți o breaslă de oameni faini!
Cheers!
Nu știm când se va întâmpla revederea, însă – categoric – va fi una epică. “Vrem să ne bucurăm din nou de cafea alături de prieteni. De asta ne e cel mai dor! ❤️ De oameni: de small-talk, de discuții random, de schimb de păreri. Toată perioada asta ne-a învățat să nu mai facem planuri detaliate”, mi-a mărturisit echipa Boiler. Așadar, trăiți clipa! – specialty coffee dixit! ☕
O să fie bine, o să fie soare și cafea din belșug!
Pentru comenzi, livrări și detalii despre cold brew click pe fiecare – Saint Roastery, Beans&Dots, Boiler Coffee Shop.
Fotografii: Unsplash și prin Saint Roastery, Beans&Dots și Boiler
Citiți și:
Meseria de barista. Tu știi cine îți face cafeaua? 6 povești faine despre un job pe val
Fika 18: Armand Sima și Cătălina Opriș (re)scriu istoria croissantului la București
Share & Relax & Drink a coffee!