Coach-ul Gabriela Ilie gustă succesul înainte de micul dejun

Cine se trezește de dimineață are succes și, categoric, ajunge departe. E o realitate, nu doar un proverb. Voinicul din poveste, CEO-ul de la Google, Elon Musk și alți miliardari celebri, până și președintele Donald Trump, toți se trezesc dis de dimineață. Au o rutină pe care o respectă cu sfințenie și care le dictează reușita în viață. Până să aflăm de la americani de Hour of Power, Early Bird și Eat the frog first, știam că ziua bună se cunoaște de dimineață. Ne-au spus-o bunicii și părinții. Era lege să fii sus, în picioare, înainte de răsăritul soarelui, să mulțumești pentru o nouă zi și să te apuci din timp de treabă. Și-aveai spor! Bunicu’ era primul pe brazdă și până la amiază culca la pământ toată iarba dintr-o grădină. Apoi avea timp și de-un Power Nap, la umbra unui brad. Musai după masă.

Bună dimineața, țară!

Iar dacă încă mai aveți dubii, dați muzica mai tare și aflați de la Zdub și Zdub așa: „Bună dimineața, lume! / Vă salut, căci vă iubesc! / Bună dimineața, viață! Să trăiesc!” La fel zice și Dean Martin – „Good mornin’ life!” Iar dacă tot suntem la capitolul muzică, aflați că eu am bifat cândva un concert grozav Robin and The Backstabbers, rock autohton dimineața pe răcoare, și a fost genial. Am povestit aici.

Deși, recunosc, sunt o micuță „pasăre de noapte” și uneori adorm după miezul nopții (nu faceți ca mine!), tot îmi place să mă trezesc dimineața. Ador micul dejun ca la carte! Iar forfota din începutul bun al zilei îmi place la nebunie. Mi se întâmplă să merg să cumpăr o cafea bună și un croissant și observ lumea care se grăbește, magazinele care abia se deschid. E foarte faină atmosfera! Iar când am cunoscut-o pe Gabriela Ilie, Morning Routine Coach, mi-am zis că vreau să aflu mai multe. De ce-o fi bine să ne trezim la ore mici?

Gabriela Ilie, Morning Routine Coach, oricând pregătită să vă asculte

Doar că mi-a luat-o ea înainte și m-a invitat la un Morning Podcast despre, cum altfel, viață și dimineață. Rutină de dimineață. Și-am vorbit vreo 50 de minute. I-am spus despre rugăciune, cărți, blândețe și zile bune. După ce veți fi terminat de citit acest articol, vă invit să dați click aici și să ascultați, în aplicația Spotify, frumusețe de podcast: Episodul 10 – Oana de la goinfashion.ro. Eu!

Bună dimineața, viață nouă!

Până să fie coach și să pună la cale un podcast de zile mari, Gabriela Ilie a lucrat vreo 13 ani într-o companie. Apoi, în 2018, a pus punct și-a luat-o de la zero. S-a înscris la Facultatea de Psihologie și a căutat un coach care să o ajute să-și împlinească pasiunea. N-a găsit ce voia, așa că n-a stat prea mult pe gânduri – s-a înscris la o școală de coaching și a obținut certificările internaționale: „Au fost cele mai bune decizii – facultatea și școala de coaching m-au ajutat extrem de mult să mă dezvolt pe plan personal. Am reușit să mă echilibrez, să învăț să lucrez cu obiective, să planific, dar, în același timp, să mă bucur de fiecare moment. Acum încerc să dau mai departe tot ceea ce știu și să lucrez cu oamenii care au nevoie de sprijin în evoluția lor”. La finalul acestui an universitar, Gabriela urmează să-și dea licența în psihologie iar tema lucrării nu o să vă surprindă – „Rutinele de dimineață și rolul lor în reducerea anxietății”.

Good morning! Good vibes only!

Abia după ce a reușit să se cunoască suficient de bine, să învățe cum să-și învingă anxietatea și să se accepte fix așa cum e, Gabriela a început să practice meseria de coach, Morning Routine Coach. Pe site-ul gabrielailie.ro găsiți mai multe detalii despre cursul online „Cum să-ți creezi rutina perfectă de dimineață”. Ea se trezește la ora 5:00, în fiecare dimineață, chiar și în weekend sau vacanțe, iar primul lucru pe care îl face este să scrie trei pagini, de mână, și pune pe foaie tot ce-i trece prin minte. Un soi de ritual-jurnal, botezat Morning Pages și inventat de Julia Cameron. Pentru Gabriela Ilie, trezitul devreme este un stil de viață, nu o obligație.

Oana Țepeș-Greuruș: De ce ai ales să faci un podcast? Când ai făcut planul „Morning Podcast”? Cât timp ți-a luat până să-l pui în practică? Cum a fost debutul?

Gabriela ILIE: Eu ascultam foarte multe podcasturi și cărți audio, în special în trafic, pe vremea când mergeam la birou. Mă fascinau poveștile auzite, însă nu m-am gândit că aș putea vreodată să fac și eu așa ceva. Chiar îi explicam cu foarte multe argumente, coach-ului cu care lucram atunci și care avea deja un Podcast, că eu nu aș putea face așa ceva – e complex, implică prea multe resurse, nu aș avea curaj să vorbesc, nu am vocea potrivită și – clar – e în afara zonei mele de confort. Asta se întâmpla acum un an. Însă, în luna februarie, m-am gândit că am nevoie să mă diferențiez. Iar Podcastul era cea mai simplă variantă. Imaginează-ți că m-a entuziasmat așa de mult ideea încât am învins orice credință limitativă pe care o aveam anterior.

Play!

În momentul în care am luat decizia să fac „Morning Podcast”, ascultam două podcasturi de la noi, proiecte care m-au inspirat. Așa că am mers la cei care le fac și le-am cerut consultanță, bineînțeles, contra-cost. A fost interesant – la unul am plătit, la altul – nu. Iar persoana care mi-a oferit consultanță for free și care mi-a explicat ce să fac și cum să fac, a rămas alături de mine și am colaborat mai departe. Acum e ca un mentor pentru mine. A fost cea mai inspirată decizie să o contactez.

S-au adunat deja 10 episoade unul mai intersant ca altul, ce spun ascultătorii? Care-i feedback-ul?

„Morning Podcast” e despre ce se află în spatele aparențelor, despre vulnerabilitate, despre învățare și transformare, și, cel mai important, e despre soluții concrete. Ce să faci după ce te trezești ca să ai o zi mai bună. Am ales să fac un proiect autentic, în care oamenii să se regasească ușor, să se accepte, să știe ca nu e o problemă să fie copleșiți, că așa ne simțim toți la un moment dat, doar că trebuie să acționăm, să nu rămânem acolo.

Mulți dintre cei care au ascultat episoadele din „Morning Podcast” mi-au spus că dialogurile despre rutine de dimineață le-au fost de ajutor – au început să se trezească mai devreme și să fie mai productivi. Însă cel mai mult a contat sinceritatea invitaților si vulnerabilitatea lor, așa că au început să împrumute din obiceiurile pe care le-au descoperit la ei. 

Sfat – cum te-ai trezit, cum te-ai ridicat imediat din pat!

Ai un e-Book cu rutinele de dimineață ale oamenilor de succes – aproape 50. Spune-mi care este preferata ta. De ce?

Clar rutina mea preferată este Morning Pages! De multe ori mă trezesc cu așa mult entuziasm pentru că știu ce urmează – îmi fac o cafea bună și scriu cele trei pagini, în liniște. Apoi meditez, citesc, fac mișcare, am făcut chiar și dușuri reci la un moment dat.

Spune-mi o poveste adevărată despre un mic dejun copios.

Un mic dejun de poveste am trăit în Toscana, într-un loc cu o priveliște minunată.

Bună dimineața, viață!

Sunt fana micului dejun luat în oraș și, de obicei, mergem la Rue du Pain, Gastrolab, unde e mai mult brunch, sau la Pergola, în Cotroceni. 

Știu că te trezești în fiecare zi la ora 5 dimineața. Ai fost dintotdeauna matinală? La ce oră te culci seara?

Așa este, de 3 ani îmi încep ziua la ora 5:00. Înainte mă trezeam la 7:00. Am un băiețel de 5 ani și, de obicei, adorm înaintea lui. 21:30-22:00 e ora mea de culcare.

Iei vreodată pauză de la rutina ta de dimineață? Nu știu, poate în vacanță, ori într-un week-end prelungit de relaxare, când îți dai voie să dormi un pic mai mult?

Nu, nu iau pauză. Trezitul devreme este un stil de viață, nu o obligație. Mă trezesc tot la ora 5:00 și în vacanțe, însă citesc ceva mai relaxant, nu lucrez, sau fac mai multă mișcare. O excepție ar fi totuși de Revelion.

Și așa și este – poți să faci tot ce vrei!

În ultima perioadă am lucrat foarte mult dimineața având o grămadă de proiecte, dar îmi doresc să am diminețile doar pentru relaxare, să nu existe presiunea de acum.

Completează fix așa cum simți acum cunoscuta zicală „Cine se trezește de dimineață…”

Își realizează orice obiectiv în viață!

Fix așa!

Ce eveniment care se ține noaptea târziu l-ai muta dimineața devreme?

Nunțile! Nu-mi place deloc să stau trează după ora 22:00, iar atunci abia se servește felul doi. De multe ori preferam să nu mai merg la astfel de petreceri, decât sa pierd o noapte.

Dacă primul pas pentru o carieră de succes este rutina de dimineață, care este al doilea pas? Dar al treilea?

Pasul 2 este alegerea unui obiectiv pe 4-5 ani, pasul 3 – un plan detaliat pe fiecare an, lună și zi.

Top 10 podcast-uri pe care le asculți – de la noi și de la alții.

Tim Ferris, Impact Theory with Tom Bilyeu, Making sense – Sam Harris, Ed Mylet, Brendon Show- Brendon Burchard, Kwik Brain, Boss babe. Iar de la noi – ReMind Podcast, Zero Plus și Hurducast.

„Consumați cel puțin un podcast pe zi!”

Ce înseamnă pentru tine o „voce”? Crezi că poți să citești omul doar ascultându-l?

Un coach asculta 80% din timp și oricum eu sunt genul de persoană care vorbește mai puțin, așa că, da, poți să citești pe cineva, însă în coaching, ca și în viață, nu e în regulă să judeci. Dacă vorbești cu cineva si dacă ai cel mai mic gând despre persoana respectivă se va simți în discuție. Am învațat să nu mai „citesc” pe nimeni, deși este cumva în natura noastră să judecăm pentru a putea face diferența dintre cei care ne pot face bine sau rău.

Care este definiția ta pentru răbdare? Dar pentru evoluție?

Cu răbdarea nu stau foarte bine, mereu mă grăbesc și vreau rezultate imediat. Nu m-aș aventura să dau o definiție pentru că, pe o scară de la 1 la 10, care măsoară „a fi răbdător”, eu sunt undeva pe la 2.

Evoluția, în schimb, este una dintre cele mai importante valori pentru mine, mă motivează să mă trezesc devreme în fiecare zi. Cred că toată viața noastră trebuie să evoluăm, nu există un punct final, mereu mai putem învăța ceva, iar faptul că sunt atât de multe lucruri de aflat și de văzut în viața asta, e o mare bucurie. 

Traversăm vremuri incerte, schimbările și nesiguranța viitorului ne afectează pe fiecare dintre noi. Cum răspundem corect crizei actuale? Ce putem face ca să rămânem într-un bun echilibru?

Cei mai mulți dintre noi nu suntem învățați să lucrăm cu obiective și mergem înainte din inerție. Când ceva ne scutură inerția aceasta, ne panicăm pentru că ne trezim într-o mare de necunoscut și nu mai știm încotro să o luăm, pentru că nu știm unde vrem să ajungem. Așa că primul lucru este să aflăm ce vrem să facem în următorii 5 ani măcar, dacă nu peste 20.

Care este obiectivul tău pe 5 ani? Ce-ți place să faci? După ce ai răspuns la aceste întrebări, gândește-te cum poți transforma ceea se întâmplă acum într-o oportunitate ca să-ți atingi obiectivul.

Dacă știi unde vrei să ajungi, vei găsi calea indiferent de împrejurări. Iar referitor la echilibru, depinde ce înseamnă echilibru pentru fiecare. La fel, definește-ți ceea ce vrei mai întâi și apoi vezi cum poți găsi echilibru în ceea ce se întâmplă azi. Lucrurile nu vor mai reveni la ce au fost înainte, ci dimpotrivă se pot înrăutăți sau putem trăi mereu în incertitudine. Dacă reușești să-ți definești echilibrul atunci, cu siguranță, îl poți trăi în fiecare zi. Pentru mine, echilibru înseamnă să am timpul meu, singură, dimineața, să simt că în acele ore pot controla ce mi se întâmplă, apoi clar nu mai controlez, dar am început cu senzația de control, așa că ziua mea va decurge mai bine.

Gabriela Ilie găsește zilnic motive pentru care să zâmbească

Pentru ce ești recunoscătoare?

Am învățat că, de-a lungul timpului, orice obstacol este o oportunitate și orice problemă ne transformă într-o versiune mai bună. Sunt recunoascătoare pentru această descoperire, pentru familia mea extraordinară, cafeaua bună de dimineață, faptul că locuiesc acum mai aproape de natură, că pot citi ce vreau, că întâlnesc mereu oameni extraordinari în noua mea călătorie.

Fotografii: prin Gabriela Ilie și Unsplash

Citiți și:

Micul dejun un ritual regesc pe care-l iubesc

Pray, love, repeat / Roagă-te, iubește, repetă

20 de sfaturi despre sănătate dintr-un vechi caleidoscop

10 lecții despre fericire dintr-o carte de 15 lei

Terapie în pandemie – la muzeu

Share it NOW!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *