„Ciocolată albă, ciocolată neagră”, duelul siropos din care iese învingătoare Monica Popescu

Cum tot revine pe marile ecrane Mary Poppins și al ei refren celebru “A Spoonful of sugar helps the medicine go down/ Just a spoonful of sugar helps the medicine go down/ In a most delightful way”, am zis să mă inspir din cinematografie și pentru titlul poveștii Monicăi Popescu. O poveste unde ciocolata e vedeta și zahărul în cantități mai mici, cât să nu strice chimia prăjiturii, dar să îndulcească inimi. V-ați prins – Monica e un cofetar pasionat care transformă bănuții de ciocolată belgiană callebaut în cele mai fine prăjituri și torturi: Tiramisu, Double Pamper cu ciocolată albă, Chocholic wish, cookies, Trio-Chocolates, brownie, muffins, ș.a.m.d.

Chiar dacă sunt mai ochioase dulciurile colorate, eu nu vreau să pun prafuri și coloranți artificiali în tort și prăjituri, folosesc numai ingrediente naturale. Nici cu pasta de zahăr nu sunt prietenă. Prefer să îmbrac deserturile în ciocolată albă sau neagră”.

Cine a încercat să facă prăjituri singur acasă știe că nu-i deloc floare la ureche, nici gând de piece of cake când te-apuci să legi o cremă și un ganache. Cofetăria este o treabă cât se poate de serioasă iar ca să o iei de la zero cum a făcut Monica, la 40 de ani, într-un domeniu complet nou, se cheamă că ai un munte de voință și răbdare. Cursul HORECA de 4 luni i-a deschis calea spre minunata lume a dulciurilor și i-a antrenat bine-bine papilele de pe vârful limbii și simțul olfactiv.

Life happens, chocolate helps!

Succesul nu vine peste noapte. Dacă-i așa, s-ar putea să fie doar o flamă și dispare imediat. Eu cred că succesul bun se construiește treptat, bătrânește și mult mai așezat”. Așa că Monica a făcut trecerea de la meseria de traducător la cofetărie cu pași mici și multe încercări. Până să facă creme și blaturi, a spălat vase cu nemiluita, a spart ouă și-a măsurat ingrediente: Am făcut practică într-o cofetărie care lucra numai cu produse naturale de la A la Z  – fix cu ce avem și noi în casă. Nimic altceva. Făină, lapte, ouă. Stăteam ore bune în picioare și, de multe ori, nu avem timp nici să beau apă”.

Când a fost gata cursul și Monica a obținut mult dorita diplomă de cofetar, și-a dat seama că va trebui s-o ia de la capăt și să repete tot ce-a învățat la școală. Doar că de data aceasta în propria bucătărie. Monica a insitat și-a vrut mereu mai mult. Să progreseze: Am mers la piață, am cumpărat mentă, busuioc și am început să mă joc cu aromele și să experimentez. Am pus cafea în ciocolata albă, am testat gusturi, m-am îndrăgostit de esențe, am trecut de la brioșe la prăjituri în formă, apoi la creme mai complicate și inserții. Iar într-o bună zi mi-am zis de ce n-aș face și un tort? Am făcut blatul, l-am copt, nu știam cât de însiropat ar trebui să fie, ori s-a întâmplat să-l scot din formă și să nu stea, până într-o zi când mi-a ieșit perfect și nu m-am mai oprit”. Vă imaginați că Monica Popescu a devenit rapid cofetarul de serviciu pentru familie și prieteni.

Monica face azi cel puțin 10 deserturi premium ca la carte. Tortul cu mango, zmeură și lămâie, cu glazură oglindă de ciocolată albă e preferatul amicilor ei. E foarte fresh, e un tort potrivit pentru vară! Foarte bine îi iese și trio-chocolates – tort cu ciocolată albă, ciocolată neagră și ciocolată cu lapte, plus blat delicios de nucă. Diferită e și rețeta de tiramisu M101 cu blat de pandișpan făcut în casă, în locul pișcoturilor din comerț.

Până să ajungă pe masa musafirilor, bunătățile Monicăi trec mai întâi prin farfuria soțului. El le gustă, le analizează și dă “verdictul” mai ceva ca la Top Chef: “E foarte pretențios și dacă-mi spune că ceva nu e în regulă, să știi că-l ascult. Simte foarte bine dacă e prea dulce, prea uscat blatul, ori prea aromat, se prinde imediat. Când aud: asta e perfectă, n-am ce să-ți reproșez! mă bucur ca un copil.”

A chocolate a day keeps bad moods away!

Ca să nu se îngrășe în perioada experimentelor dulci, Monica a început să mai dea în stânga și-n dreapta prăjituri și biscuiți. Mamei, nepoților, prietenilor, rudelor și colegilor. Întreba:Nu vreți cumva niște brioșe? Ba da, dă-le-ncoa. Cum le-ai făcut?” Iar când le zicea rețeta și realizau că-i prea complicat și time-consuming, o rugau tot pe ea să le facă și cu alte ocazii. Așa că în ianuarie anul acesta a ieșit în lume primul tort M101, la aniversarea unor amici. Au urmat trufele cu vin roșu, tortul cu mango și valuri de ciocolată în noi rețele dulci. O provocare a fost să-și convingă cunoscuții să guste prăjiturile cu ciocolata albă. Are numai grăsime, fără pudră de cacao, pare foarte dulce și nu o preferă multă lume, dar când adaugi frișcă sau cafea, se transformă: “Crema de ciocolată albă și cafea are un succes extraordinar. Ai impresia că guști tiramisu. E minunată!”

All you need is chocolate!

Cofetăria e o artă, înseamnă pasiune, dorința nesfârșită de a experimenta și bucuria celor care gustă”.

Pasiunea Monicăi pentru cofetărie n-a apărut brusc. Își amintește cu drag ritualul pe care îl avea cu mama ei în copilărie, vizitele la cofetăria bucureșteană din fiecare duminică, gustul prăjiturilor de odinioară, aroma Excelent, ori tentativele de prăjiturit de pe la 16 ani. Timpul a trecut, iar vizitele în familie, la copiii fratelui ei erau mereu cu tort cumpărat de Monica, chiar și atunci când nu se întâmpla nimic festiv. Simpla revedere era un motiv suficient. Sătulă de torturile cu premixuri, Monica s-a gândit c-ar fi mai bine să le facă nepoților desert, în casă, din ingrediente naturale.

Mi-e frică să mă gândesc câți bani am cheltuit până acum pe ustensile și aparatură, și încă nu le am pe toate. N-aș putea să trăiesc fără spatula de întins crema, fără tel, cântar de bucătărie, mixer, boluri din inox și cuțit cu zimți de tăiat blatul”.

Monica visează la propriul atelier perfect utilat, un loc care să o inspire și unde să inventeze propriile rețete dulci, să facă prăjituri și să le vândă on-line. Și are toate șansele să reușească. E bine antrenată. După mai bine de un an de muncă, ar putea să facă, într-o singură zi, vreo opt torturi măricele și câteva zeci de prăjituri. “Dacă s-ar întâmpla asta, să știi că aș cădea frântă. E o meserie frumoasă, însă petreci mult timp în picioare. Dar, să ne înțelegem, dacă aș face atâtea deserturi, n-aș avea loc în frigider!”.

Știu foarte bine unde sunt, la ce nivel. Vreau să experimentez, să mai învăț, și o fac în fiecare zi. Testez, urmăresc tutoriale, mă documentez, caut noutăți și mă las inspirată de Amaury Guichon.”

După atâta ciocolată, parcă ar merge și niște muffins cu banane delicioși și parfumați, nu-i așa? Am rugat-o pe Monica să-mi dea o rețetă potrivită pentru toamnă-iarnă. Știam că adoră mirosul de copt în bucătărie, iar când e frig afară ascultă Bing Crosby, în timp ce face desene cu făină și scorțișoară pe blatul de lucru. Gata cu visarea, porniți cuptoarele, dați drumul la muzică, aveți mai jos o rețetă de testat.

Muffins cu banane și mirodenii

Ingrediente pentru 10 bucăți:

200 g făină

½ linguriță praf de copt

1 linguriță bicarbonat de sodiu

Mirodenii (nucșoară, cuișoare – nu exagerați cu cantitatea, puneți un sfert de linguriță din toate, nu mai mult!)

25 g nuci mărunțite opțional

Un vârf de sare

2 banane mari coapte să le puteți pasa ușor cu furculița

150 g zahăr alb

Un ou la temperatura camerei

75 g unt topit și răcit puțin

Modul de preparare:

Pasul 1. Preîncâlziți cuptorul la 175 grade.

Pasul 2. Amestecați ingredientele uscate (cu excepția zahărului), într-un bol mare, pasați bananele, adăugați zahărul, oul și untul topit și răcit. Amestecați până la omogenizare, apoi, puneți făina și continuați să amestacați (nu foarte mult!), cu ajutorul unui tel până se încorporează bine. Turnați aluatul în formele speciale și dați brioșele la cuptor 25-30 minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 de minute!

Poftă bună! Nu uitați cana de lapte, ceai sau cafea!

Până sunt gata atelierul și cofetăria on-line, pe Monica Popescu și dulciurile ei delicioase le găsiți pe pagina de Facebook M101 – cakes and more.

Fotografii: Monica Popescu

It’s sugar, it’s spice and everythings nice! Share it! 

 

 

 

One thought on “„Ciocolată albă, ciocolată neagră”, duelul siropos din care iese învingătoare Monica Popescu

  1. Eu m-am indragostit de torturile Monicai si copiii de briose 🙂 este minunata iar pasiunea ei se simte in tot ceea ce face. Eu am descoperit-o pe facebook, am incercat ce face si am ramas abonata la tot ceea ce face, chiar si fara ocazii aniversare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *