Cină de Crăciun în “vagonul restaurant” al Mariei Vătămanu. În meniu, cornulețe cu gem de portocale

Bine ați venit în vagonul restaurant al Mariei! Urmează o călătorie culinară presărată cu rețete și amintiri de Crăciun. Maria Vătămanu, căci despre ea este vorba, adoră să gătească, să descopere locuri cu mâncare gustoasă și să povestească despre ambele, mai departe, pe blogul ei – Vagon Restaurant.

Vă zic de la început că Maria-i ardeleancă și îi musai să-i citiți povestea sătui. Nu de alta, dar sigur o să vi se facă poftă de ureche de porc, șorici, găluște din varză cu păsat din porumb, ori cârnați de porc prăjiți în untură cu mămăligă și varză murată. Cam astea sunt și preparatele care îi amintesc Mariei de Crăciunul din copilărie, plus încă ceva, pâinea: “Când eram mică, bunica ne făcea colăcei din aluat de pâine în cuptorul de lut. Mai târziu, în adolescență, în noaptea de Anul Nou după ce se trăgeau clopotele la ora 12, se mergea în gașcă din casă în casă și se începea stolnicul, o pâine specială cu împletituri. Era imperativ să guste mai întâi din pâine un băiat, dacă voiai să ai un an bun.”

made in transilvania

Bucătărie “made in Transilvania” într-o fotografie de pe contul de Instagram al Mariei

Sunt tradiții și povești trăite frumos, pe care nu le-a uitat și care o fac pe Maria să respecte cu sfințenie masa de Crăciun. Iar ca să-mi transmită detaliile cu acuratețe, înainte să-mi răspundă conștiincios, la întrebări, și-a sunat mama de câteva ori, apoi a continuat să-și amintească: “Când eram mică și se tăia porcul era un întreg ritual și participau o grămadă de oameni. Ne strângeam toți copiii de pe o rază de câteva case și înduram mult frig pentru o bucată de ureche sau, cei mai nefericiți, o bucată din coadă. Și acum, dacă ai mei au acces la carne proaspată știu să ceară o bucată de ureche și-mi fac o supriză de Crăciun. Sunt convinsă că la fiecare dintre noi belșugul vine de altundeva.”

mere coapte

Mere coapte cu nuci și ghimbir, parfumul unei nopți de iarnă

Crăciunul ca la mama acasă

Dintotdeauna, în familia Mariei Vătămanu meniul de sărbători e treabă serioasă și se pune la cale din timp: “La noi, Crăciunul are mai multe faze. E ante-sărbătoarea, o perioadă de o săptămână-două în care prospectez, testez sau fac tot felul de preparate pentru prieteni, colegi. În etapa asta mă lungesc în noapte, mai ales pentru rețete de cozonac. Apoi, în funcție de unde ne petrecem Ajunul (în Bod, jud. Brașov, sau în Târgu-Mureș) sunt asistent pentru una dintre mame. Și se stă cam toată ziua. Sarmalele, preparatele din porc, ciorbele se pregătesc de obicei din timpul săptămânii. Unele prăjituri, cozonacul și fripturile se fac în Ajun”.

cozonac

Cozonacul babka gătit cu succes de Maria

Că tot am pomenit de cozonac, Maria vă recomanda rețeta de babka de la Smitten Kitchen. O nebunie cu aluat împletit, nucă și ciocolată din belșug. Găsiți AICI detalii și rețeta care merită toată osteneala. Și tot pentru desert, luați în calcul o porție de cornulețe cu iaurt și gem de portocale. Numai bune de oferit colindătorilor în seara de Ajun. Vă las rețeta la sfârșit, când voi fi încheiat poveștile.

Chef cu chef

În timp ce scriu articolul ascult playlist-ul pe care Maria obișnuiește să gătească (e apetisant și dați de el AICI). Am ajuns la Jack Johnson – Banana Pancakes și notez paragraful despre agitația faină din bucătăria Mariei, o agitație fără nervi și stres, cam ca la Doamna Claus în perioada dinainte de Crăciun: “Eu percep gătitul ca fiind timp cu mine, pentru mine. De asta, cred, că prefer să fiu singură în bucătărie. Când nu am chef, nu gătesc. E păcat de energia depusă, de ingrediente și de oamenii care mănâncă mâncarea. Dacă nu e bucurie, nu e concentrare, se simte. ”

Maria Vătămanu gătește orice și ajutoarele ei de nădejde în bucătărie sunt următoarele: foarfeca pentru zarzavat, telul, cântarul, laptopul și rețetele: “Plăcerea vine și din entuziasmul celor pentru care gătesc. Recunosc că am o reticență vizavi de prăjituri sau rețete complicate din cauza cuptorului. Imaginează-ți un aragaz, de vârsta mea cel puțin, cu două ochiuri mici și un cuptor care obosește și își ia o pauză de la alimentarea cu gaz. Am pățit de câteva ori să renunțe la mijlocul timpului de coacere, astfel că am emoții. Dar avem o relație specială și ne înțelegem bine în rest”.

feta

Brânză feta marinată cu lămâie și rumenită pe grill, una dintre rețetele preferate de Maria

Deși îi plac la nebunie pastele și le-a dedicat o rubrică specială pe blog, Cu pasta, basta!, când i-am pus întrebarea clasică care sunt cele trei feluri de mâncare pe care le-ar lua pe o insulă pustie, Maria mi-a răspuns cu 2 link-uri spre contul de Instagram al blogului (brânză feta marinată cu lămâie și rumenită pe grill, brânză cu gem de smochine și susan ), apoi a adăugat următoarele: “Aș lua brânză, în toate varietățile posibile. În rest, cred că m-aș descurca pe acolo”.

paste

Tagliattelle cu șofran și unt aromat, gătite după o rețetă Ottolenghi și servite în Vagonul Restaurant 

Și cum rămâne cu pastele?

“Am o afinitate pentru ele. Sunt dependentă de plăcerea pe care mi-o produc. Și aici am două preferate de departe. De fapt, trei. Bine, sunt mai multe, dar primele din top sunt Caccio e pepe. M-am îndrăgostit de ele la Roma și de câțiva ani sunt tot numărul 1 în clasament. De ce? Pentru că sunt printre cele mai simple rețete și, atunci când îți ies bine, sunt incredibile. No. 2 s-a calificat o rețetă marca Ottolenghi: Tagliatelle cu șofran și unt aromat în stil marocan. Pe locul 3 stau clasicele Aglio Olio e Peperoncino. Nu ai cum să nu le iubești, mai ales dacă ai grijă să folosești ingrediente proaspete.

maria vatamanuPoftiți în vagonul restaurant!

Vagon Restaurant este locul și blogul unde Maria adună toate bunătățile din țară și din celelalte colțuri de lume pe unde ajunge. Și o face din pură pasiune, pentru că jobul ei de zi cu zi e altul, Group Account Director la Kubis Interactive.

“Sunt atât de multe locuri cu mâncare bună și preparate din bucătăriile lumii. Iar amintirile ni le formăm pe baza experienței și aici ține mult de context, anturaj, consistența preparatelor de la o vizită la alta, atitudinea personalului și nu ultimul, gustul mâncării, el nu poate fi suplinit de nimic.”

Închei articolul cu lista Mariei Vătămanu,  în caz că nu aveți chef de gătit și vreți să mâncați în oraș de Crăciun.

– Kefalotiri Saganaki de la Taverna Meze, București (Brânză de capră și oaie din Ioannina, prăjită în ulei de măsline, servită cu smochine dulci)

– Babgulyas de la restaurantul Petho, Odorheiu Secuiesc (Gulyas de fasole)

– Adana kebap de la Edessa, București

– Sandwich Cubano de la Burger Van Bistro

– Lucskos de la Old Kitchen, București (un fel de ciorbă de varză)

– Ciorba de tarhon de la Papa la Șoni, Vama Veche

– Panner Makhani de la Haveli, București (Brânză cu sos de roșii și unt)

– Micii Lehliu Gară de la City Grill, București

– Ciorba de salată cu mămăligă și brânză și mâncare de mazăre cu pâine în ou de la Lacsi Csarda, Tîrgu-Mureș

– Pizza Tartufata de la Piazetta, Târgu-Mureș

– Pizza Maxi Hot de la Pizza Hot, Brașov

– Cacciucco alla livornese de la Prato, Brașov (Supă de pește cu fructe de mare)

– Paste carbonara de la Grano și Pizza Roma, București

Urechi de porc cu legume de la Chong Qing, București

Pe Maria Vătămanu și poveștile ei cu și despre mâncare o găsiți AICI, pe pagina de Facebook a blogului Vagon Restaurant, și AICI, pe contul de Instagram. Love it, like it, share it!

Iată rețeta de cornulețe cu iaurt și gem de portocale, în prezentarea Mariei Vătămanu.

cornuleteCornulețe cu iaurt și gem “Aperol”

Din seria cadourilor de Crăciun homemade fac parte și aceste minunate cornulețe pe care le-am “condimentat” cu un gem de portocale ușor amărui. Le-am făcut cadou împreună cu niște ciocolată albă cu Haribo și fistic.

Am avut în gând cornulețele pe care le facea mama, însă aveam nevoie de o rețetă care să nu folosească untură. Am găsit-o pe blogul Laurei Adamache, una dintre destinațiile preferate pentru soluții light.

Pentru ca perioada de dinaintea Sărbătorilor a fost mai aglomerată, am ajuns să le coc într-o dimineață la 7. Poate așa se explică de ce mi-am adus aminte doar când le-am scos din cuptor că nu am făcut poze în timpul pregătirii. Dar noroc că aluatul este atât de simplu!

Ingrediente pentru cornulețe:

250 gr făină albă

125 gr iaurt (eu am folosit iaurt degresat simplu)

125 gr unt

o jumătate de plic de praf de copt

un vârf de linguriță de sare

zahăr pudră

Ingrediente pentru gem

3-4 portocale cărnoase

coaja de la portocale

sucul de la o jumătate de lămâie

2 linguri de miere

150 gr de zahăr brun nerafinat

o jumătate de cană de apă

Gem de portocale

Folosind un peeler am decojit portocalele. Bucățile de coajă le-am curățat de partea albă cu un cuțit cu lama subțire și le-am tăiat în fâșii subțiri. Ulterior fâșiile le-am amestecat cu puțin zahăr și le-am lăsat să stea câteva ore.

Am curățat portocalele de membrana albă exterioară. Membrana interioară nu am reușit să o evit la toate, deci deja știam că gemul va ieși puțin mai amărui decât am prevazut. Am pus apa cu zahărul la foc și am adăugat portocalele cubulețe odată ce zahărul era dizolvat. Le-am lăsat să fiarbă la foc mic 20 de minute. L-am luat de pe foc și l-am lăsat să se răcească puțin. L-am amestecat puțin cu blenderul vertical, am adăugat sucul de lămâie și coaja de portocale și l-am mai pus la fiert încă vreo 10-15 minute. Daca e prea lichid, poți scurge zeama până are consistența dorită. Gustul este ușor amărui de la coaja de portocale și poate deveni mult mai amărui dacă rămâne și membrana albă.

cornuletA doua zi dimineața pe jumatate adormită am încercat rețeta de cornulețe. Am pus untul la topit la bain-marie (musai!) și l-am lăsat să se răcească. Într-un castron am amestecat făina cu praful de copt și sarea. Ulterior am pus untul topit și iaurtul. Aluatul rezultat l-am întins pe un fund de lemn presărat cu făină până am obținut o foaie de jumătate de centimetru. Am tăiat foaia în 8 felii (ca la pizza).

Pe fiecare felie am pus o linguriță de gem de prune și am rulat-o dinspre partea mai lată spre vârf și am așezat-o în tava tapetată cu hârtie de copt.

Le-am lăsat în cuptor până s-au rumenit, 15-20 minute. Daca aveți cuptor deștept, temperatura să fie 180 grade, adică foc moderat.

Le-am scos din cuptor și am presărat zahăr pudră. Am mâncat vreo două la cafea împreună cu puțin gem de portocale. O parte le-am dus la birou, pe când pe restul le-am împachetat in celofan și le-am făcut cadou. Mai multe fotografii AICI.

Să aveți un Crăciun îmbelșugat! Share is yummy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *