Despre Cătălin Chirilescu știam demult că este trainer și speaker pasionat. Iar grație Facebook-ului, de puțină vreme, am aflat că a practicat un deceniu de scrimă. Cătălin postase în social-media câteva fotografii inedite din timpul unor cursuri care nu implicau, ca de obicei, doar teorii de leadership ori comunicare, ci și eschive, asalturi și fandări. Așa că i-am scris, tot pe Facebook, și l-am invitat să povestim.
Cătălin a ajuns să practice scrimă datorită tatălui și, oarecum, împotriva voinței lui. Domnul Chirilescu voia ca băiatul său, elev în casa a III-a, să practice musai un sport și l-a rugat să-l anunțe de îndată ce aude că se ține vreun curs. Cătălin nu l-a luat în seamă și-a aruncat toți fluturașii pe care-i primea de la antrenori. Destinul n-a intrat în joc iar “din cauza” unui bilețel uitat pe birou s-a trezit înscris la scrimă. A plâns, și-a acceptat să meargă pe planșă doar dacă-l lasă și pe terenul de fotbal. Suporter rapidist, Cătălin a alergat după balonul rotund, la Clubul din Giulești, numai două săptămâni, apoi a ales, asumat, să jongheze cu floreta, la Steaua și Clubul Triumf București. Vreo 10 ani. Și-a fost deceniul care i-a schimbat mintea și viața.
10 ani de scrimă
“Scrima m-a învățat să lupt până în ultima clipă. Să nu mă dau bătut niciodată. În scrimă există o bătălie exterioară, cu adversarul, dar și una interioară, cu mintea ta. În timpul asaltului trebuie să știi foarte repede ce ai de făcut. Așa am învățat eu să iau decizii instantaneu.”
Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să reflectăm înainte să hotărâm cum răspundem unei dileme. Cătălin îmi povestește că atunci când te afli pe planșă, cu floreta în mână, ești într-o stare de transă, nu te gândești la nimic altceva, iei o decizie și mergi până la capăt. Nici măcar nu-ți pui prea multe întrebări și NU intri într-un cerc vicios al detaliilor.
“Scrima nu te învață să ai nepărat un mentor exterior, ci te îndreaptă să te uiți spre tine și să vezi dacă ești mai bun decât ieri, dacă te-ai autodepășit.”
În cei 10 ani de scrimă, Cătălin a avut un program strict. Existau zile când pleca dimineața la ora 6 din casă și mai ajungea înapoi seara târziu. Ani de zile a avut antrenamente 6 zile din 7. Nu-i pare rău și nu regretă deloc ce-a trăit. Este recunoscător pentru fiecare oră petrecută în sala de antrenament, pentru fiecare competiție și pentru fiecare lecție învățată în tot acest timp. Îmi povestește cu patos cum a ajuns să întoarcă scorul în favoarea lui de la 14-4, să intre în primii patru și-apoi să ajungă campion național la floretă, la 13 ani. Și mai emoționant însă a fost momentul când, după ce a câștigat balcaniada, i s-a intonat imnul. Istanbul, 2004.
„Pentru mine, scrima a fost o deschidere de drumuri. E ca atunci când faci ceva de care ești pasionat și ți se îndeplinește un vis din copilărie.”
Printre nenumăratele lecții de viață pe care ți le predă scrima se numără respectul și fairplay-ul. Respect pe care, în bătălia de zi cu zi pentru a avea și dobândi mai mult, mulți l-am cam uitat. Cum să câștigi respectul celorlalți? Vorbim de reciprocitate. Arată-le respect și o să primești respect! spune Cătălin.
“Orice asalt începe și se termină, de fiecare dată, cu un mare respect față de adversar. Întotdeauna te saluți la început, întotdeauna te saluți la sfârșit. Există o mișcare specifică a brațului, care reprezintă salutul. Cu mâna înarmată, ridici brațul către Divinitate, în sus, trecând cu floreta spre adversar, apoi spre tine, în dreptul bărbiei și apoi jos. Saluți adversarul, Divinitatea, pe tine și apoi închizi cercul. La sfârșitul asaltului, se dă și mâna neînarmată cu adversarul.”
Aproape din primele minute ale interviului, i-am spus lui Cătălin că dacă voi avea un copil o să-l dau la scrimă, așa că l-am întrebat care-i câștigul. Cu ce le îmbogățește viața celor mici acest frumos sport.
“Copilul care face scrimă se dezvoltă independent, e liber în gândire, ia decizii singur, e autonom și nu apelează la șantaje emoționale. E un copil care nu se așteaptă să primească, ci vrea să câștige prin munca și rezultatele lui. Scrima te învață să depinzi de tine și să nu ai așteptări de la cei din jur. Nu vrei să câștigi în fața cuiva, ci in fața ta.”
Dar să știți că nu doar cei mici se pot înscrie la cursuri de scrimă. În București, există cluburi și pentru adulții amatori de sabie, floretă sau spadă. Găsiți detalii AICI, la Asociația Club Sportiv D’Artagnan și AICI, la Club Sportiv de Scrimă Riposta.
“N-aș fi fost ce sunt azi dacă nu aș fi făcut scrimă. Cel puțin la nivel de mentalitate și decizii. Iar în tot ceea ce fac se văd anii de scrimă”.
Cătălin a renunțat la scrimă în clasa a XII-a, însă scrima, oricât de metaforic ar suna, n-a renunțat la el și îl “bântuie” constant. De la interesul mare pentru competiții, pe care le urmărește pe internet sau la tv, la mișcările involuntare care i-au rămas. Nu degeaba se spune că scrima este un sport pentru toată viața.
„Uneori mi se face dor. Scrima e parte din mine. Și acum mai am reflexele și fac diverse mișcări. Semi-fandez când țin speach-uri, am mânile încordate, uneori parez. Deși am o memorie a mișcării, nu mă mai ajută mușchii. Acum mi-ar fi greu să mai trag 15 tușe, probabil după 5 îmi dau duhul.”
10 ani de training
Cât de ușor a făcut Cătălin trecerea de la scrimă la public-speaking? Răspuns: foarte ușor și firesc. Doar ia decizii instant! Citise prima carte de Osho pe la 15 ani, luase bac-ul cu notă mare, a urmat apoi facultatea de Educație Fizică și Sport, a fost șef de promoție, a terminat un master în marketing, la ASE, altul în psihologie, la Universitatea București, și-a fost la nenumărate lecții și cursuri de dezvoltate personală: “În scrimă te duci lansat așa că n-am stat să mă întreb de prea multe ori ce mi se potrivește. Pur și simplu îmi plăcea să vorbesc. A fost vorba de feeling, scrima m-a învățat asta. În plus, nu cred că există reguli când vrei să-ți alegi meseria. Important este să nu faci rău, în rest fă orice. Încearcă orice și cât mai mult. În primul rând trebuie să fii mulțumit tu, pentru că dacă tu ești mulțumit și cei din jurul tău te vor urma.”
Așa se face că după un deceniu de scrimă, Cătălin a împlinit, recent, un deceniu de training în companii importante. A învățat constant, a citit, a călătorit des și i-a ajutat pe ceilalți să aibă încredere în ei. Cătălin Chirilescu, trainer-ul, îmi mărturisește că el nu funcționează cu power-point-ul, și că toate prezentările lui sunt interactive. Iar feedback-ul e pe măsură. Cei mai mulți participați care vin la seminariile lui spun fie că este altfel, fie diferit. Și de când a introdus scrima în program, cu siguranță, doza de autenticitate e asigurată iar cele două cuvinte se vor regăsi în continuare în testimoniale.
Și pentru că tot vorbim despre autenticitate, ar fi bine să ne lăudăm și noi cu acest atribut. O călătorie de două săptămâni în India și Tibet, l-a făcut pe Cătălin să descopere o lume nouă. “Pentru mine a fost o călătorie experiment. Mi-ar plăcea să regăsesc și la noi aceeași energie. Acolo lumea e spontană, oamenii sunt mai liniștiți și au alte priorități. Nu se gândesc cum să câștige mai mulți bani, să aibă putere, un statut. Vor să-i ajute pe alții, să stea la povești cu un necunocut, chiar și vreo 4 ore, fără să li se pară că pierd timpul. Nu judecă, nu se gândesc că omul acela are interse ascunse ori îți transmite mesaje duble, triple. Mesajul e unul singur și cât se poate de direct, la obiect, dar nu agresiv, ci la modul sincer. La noi trebuie să știi cum să îmbraci mesajul, să te gândești la consecințe, altfel lumea o să te judece, și-o să-ți răstălmăcească vorbele.”
Scrimă și training
Deși plănuia de ceva vreme să combine cele două pasiuni, abia anul trecut Cătălin Chirilescu a trecut la fapte și-a ținut primele seminarii despre scrimă în companii. Sportul dueliștilor se îmbină foarte bine cu tehnicile de vânzări, munca în echipă, managementul schimbării, strategie, influență și persuasiune, ori cu zona de comunicare. Așa că toată lumea are numai de câștigat iar participanții sunt surprinși de partea interactivă și cât de multe au de învățat. “Tuturor le place asaltul și ideea de competiție. Nu cu ceilalți, ci mai degrabă cu ei înșiși. Deși este un sport individual, de la scrimă înveți ce înseamnă echipa. Lucrăm în seminarii pe dezvolarea și consolidarea ei.”
Un alt moment important în cursurile ținute de Cătălin Chirilescu este întâlnirea cu un campion la scrimă. Speach-ul ancorat perfect în temă reușește mai bine decât orice teorie să producă o transformare în ceilalți și asta pentru că schimbările vin mai greu.
“Cred că un om se poate transforma sau poate să devină mai bun. Se poate schimba, în măsura în care trece prin niște suferințe majore, ceea ce nu e de dorit, sau vrea foarte mult să fie altfel.”
Pentru că îi plac asalturile, anul acesta, Cătălin Chirilescu și prietena lui, Ema Petre, au lansat un nou proiect Attitude Training. Și nu renunță la scrimă, seminarul are succes și este tot mai cerut. Care este sloganul lui? In a world full of football, be more fencing!
Share is good! Be good!