Înainte să scriu despre vizita mea la una dintre cele mai vechi farmacii din Europa și din Italia, Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella, la Florența, mi-am făcut un ceai de trandafiri. L-am cumpărat de acolo pe post de suvenir și madlenă proustiană, să-mi trezească amintiri de fiecare dată când îl beau și să mă teleporteze în salonul de ceai cochet, pe Via della Scala 16. A fost o experiență la care visam dinainte să știu că merg la Firenze iar realitatea mi-a întrecut așteptările.
Făcusem cunoștință cu “poțiunile” cosmetice Officina Profumo, în urmă cu ceva vreme, la București, la MADISON – luxury perfumery. M-au atras imediat aromele diferite, dar cumva cunoscute, și așa am ajuns să le caut povestea și să-mi doresc să vizitez parfumeria-farmacie atât de celebră. Are o istorie care începe odată cu sosirea călugărilor dominicani în Florența, în 1212. Patru sute de ani mai târziu, în 1612, când pomezile, balsamurile și ceaiurilor pe care le făceau călugării alchimiști în laboratorul mănăstirii Santa Maria fra le Vigne (n.r. Santa Maria Novella de azi), din plantele cultivate în propriile grădini, sunt tot mai cunoscute și căutate, aceștia decid să deschidă o farmacie. Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella se află, așadar, foarte aproape de Biserica Santa Maria Novella și piața cu același nume. Nu vă faceți griji că nu nimeriți, nasul vostru o să simtă că ați ajuns cu câțiva pași înainte să dați cu ochii de vitrină și copertina shop-ului chef-d’œuvre (chiar e o capodoperă!).
Doamne, ce coctail de arome! Nu mi s-a mai întâmplat până acum să fiu învăluită încă de la intrarea într-o parfumerie de un miros atât de proaspăt și plăcut. Oare așa era în spițeriile de odinioară? Eu așa îmi imaginez. Confirmarea a venit imediat. Holul e pavat cu marmură roz, iar pe tavanul primei încăperi tronează un candelabru spectaculos din sticlă de Murano. Aromele sunt și mai apetisante. În dreapta e un stand cu zeci de parfumuri și ape de colonii (ambră, violete, vetiver, verbină, tutun, tuberoze, ș.a.m.d.), lângă sunt săpunurile (migdale, mentă, trandafiri, iris, etc.) și în stânga cremele, loțiunile lăptoase, pudrele, șampoanele, uleiurile, balsamurile. Fix cum te uiți în față e casieria – Cash Desk Room – un spațiu acoperit de pereți cu dulapuri gri de sus până jos, cu multe sertare și câteva scări de acces negre și o tejghea albă. De aici, cu ajutorul unui card, ridici produsele pe care le-ai cumpărat din raioanele dichisite pline de cosmetice gata să fie testate.
Mai sunt încă două camere – Green Room – aici găsești lumânări, prosoape, Pot Pourri și accesorii pentru baie, apoi e Room Ancient Apothecary – cu vitrine în care stau împreună mojare, lichioruri, loțiuni, sticluțe cu pipete (picături de valeriană, propolis, echinaceea, etc.), suplimente, geluri, paste de dinți, săruri, oțet pentru păr, ape florale și medicinale (Acqua Antisterica se zice c-ar diminua stresul și multe doamne o preferă). Ambele încăperi arată spectaculos. Sunt decorate cu portrete, tapet, fresce, mobilier din lemn masiv, urne și vase din porțelan, ceasuri, veioze, diplome vechi înrămate, statui cu îngeri.
Astăzi farmacia numără peste 800 de produse, multe dintre ele făcute după rețete de sute de ani. De exemplu, Pot Pourri – un amestec de boboci, frunze și petale de flori culese de pe dealuri florentine, macerate în boluri de teracotă – datează de la mijlocul secolului al XVII-lea. Am citit că mirosul lor îți vindecă sufletul! Lichiorul Alkermes se produce și azi după rețeta lui Fra’ Cosimo Bucelli, scrisă în 1743. Printre cele mai populare produse se numără Acqua Santa Maria Novella și bomboanele Pasticche S.M Novella, ambele conțin calomfir, o plantă medicinală cunoscută pentru proprietățiile digestive binefăcătoare. Calomfirul încă se cultivă în grădinile Santa Maria Novella, în apropiere de localitatea La Petraia, și apoi e distilat în laboratoarele Officina. Nu știu dacă știați, dar apa de trandafiri se folosea încă de la 1355 pentru dezinfectarea rănilor. Iar parfumul Acqua della Regina – Water of the Queen a fost special creat pentru Caterina de Medici, în 1533, anul în care s-a căsătorit cu regele Franței, Henric al II-lea. Se vinde și azi!
Am încheiat vizita la Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella cu o pauză de la gânduri într-un tea room de poveste. Tisaneria Santa Maria Novella (ceainăria) s-a deschis în decembrie 2014. Ce idee grozavă! Or fi englezii specialiști în ritualuri când vine vorba de ceai, însă nici italienii nu-s mai prejos. Experiența din salonul de ceai Santa Maria Novella e specială și-a fost gândită ca un moment de răgaz și ospitalitate pentru vizitatori. Un loc unde să-și tragă sufletul, să privească spre grădina verde și neapărat să guste din generozitatea florentilor. Ambianța e și despre convivialitate, despre a ști să împarți bunătatea și frumusețea cu cine stai la masa rotundă. În meniul elegant sunt multe tisanes (ceaiuri medicinale sau de plante – mușețel, roze, migdale, etc.), coctailuri (Elisir di Rose e Prosecco, Elisir di Rose e Rum, Elisir di China e aqua tonica, etc.), lichioruri din tot felul de ierburi (Liquore Mediceo, Elisir di Rabarbaro, Elisir Stomatico, etc.), ciocolată caldă (fără zahăr!), cafea, miere, jeleuri, bomboane cu lichior, biscuiți și prăjituri de casă. Delicatesele sunt preparate după vechi rețete dominicane mănăstirești și conțin numai ingrediente organice locale. Mi-a fost foarte greu să mă decid ce vreau. Într-un final, cu gândul că o să revin, am ales ceai de trandafiri și o tartă cu jeleu de portocale.
În “palatul” unde se află de secole Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella mai există un muzeu, unde puteți vedea tot felul de ustensile și mașinăriile vechi în care se făceau săpunurile, o librărie cu literatură consistentă despre parfumuri și plante, dar și o capelă și o grădină. Officina Profumo a intrat în proprietatea statului în 1866, dar i-a fost cedată mai târziu lui Cesare Augusto Stefani, nepotul ultimului director monastic, și a rămas până azi – patru generații mai târziu – în aceeași familie. Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella își vinde cosmeticele naturale în 75 de magazine din toată lumea, inclusiv în Statele Unite, India, China și Rusia. La noi, v-am spus deja, le descoperiți la MADISON – luxury perfumery. Dacă ajungeți la Florența, e musai să faceți o vizită sau mai multe la Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella! Experiența e o sărbătoare pentru simțuri – la cele mai înalte standarde!
Fotografii: Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella – pagina de Facebook
Be good and nice! Share!
One thought on “Călătorie în timp la Florența. Am vizitat cea mai veche farmacie din Europa – Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella”