Bomboane de ciocolată parfumate, o rețetă marca Artizanii Olfactivi

Prietenii mei de pe Facebook au aflat deja că, de Crăciun, am făcut cele mai bune bomboane de ciocolată homemade. Rețeta e inventată de pianista Valentina Băințan, jumătatea Artizanii Olfactivi, minunatul proiect dedicat parfumurilor.

Prima oară am gustat din bomboanele Valentinei la seminarul “Incursiune în universul parfumurilor”. E un curs unde am aflat foarte multe despre mine, m-au fascinat poveștile Alexandrei Giucă, parfumurile mi-am stârnit amintiri, iar bomboanele de ciocolată mi-au răsfățat papilele. Nici nu mi-a venit să cred că sunt homemade și încă de atunci mi-am pus în gând să fac și eu bomboane de ciocolată, mai ales că sunt fan ciocolată de casă. Așa că, înainte de Crăciun, i-am scris Valentinei, mi-a dat rețeta secretă, am cumpărat ingredientele și m-am pus pe treabă. Au ieșit fix cu mi le aminteam! Parfumate și delicioase.

Eu vă recomand să gustați cu totul din experiența Artizanii Olfactivi, nu doar bomboanele, dar, dacă nu mai aveți răbdare până la primul curs din 2018, hai să vă dau rețeta. Și încă un amănunt, să știți că Valentina a descoperit că-i place să se joace cu ciocolata și aromele după ce s-a îndrăgostit de parfumuri. Nimic nu-i la voia întâmplării!

Ingrediente:

1 ciocolată cu lapte

2 ciocolate amărui

unt

300 g – 500 g turtă dulce clasică (în funcție de cât de multe bomboane vreți să vă iasă. Pentru 70 de bomboane eu am folosit 2 ciocolate cu lapte, 100 g unt și vreo 250-300 g turtă dulce)

300 g mix de fructe confiate

sare de Himalaya

coajă de portocală

opțional – esență de rom

hârtii pentru bomboane (le găsiți la magazinele cu ustensile pentru bucătărie)

Preparare:

Ciocolata cu lapte (eu am folosit Nestle, Valentina a zis Milka) se pune la bain-marie cu 50 de grame unt. După ce s-a topit, luați crema de pe foc și adăugați 100 gr fructe confiate, apoi turta dulce pe care ați zdrobit-o în robotul de bucătărie până a devenit praf. Adăugați turta dulce treptat, astfel încât compoziția care se formează să nu fie prea tare, ci ușor de modelat în palme, în formă de bile. Tot aici puneți și esența de rom, dacă vă place gustul. Eu îl ador, mai ales în ciocolata de casă, așa că am pus din belșug. Fiecare bomboană modelată se pune într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. După ce le-ați făcut pe toate, le dați la rece aproximativ trei ore. După ce s-a scurs timpul, topiți tot la bain marie două ciocolate amărui (eu am folosit tot Nestle) cu 100 grame unt, adăugați puțină sare de Himalaya, cât să încununeze gustul de ciocolată amăruie, plus coajă de portocală rasă. După ce s-a topit, dați focul mic și aruncați, pe rând, bomboanele în crema de ciocolată. Le zăpăciți cu ajutorul unei furculițe (Nu cu degetele! It’s hot!). Le scoateți tot pe tava acoperită cu hârtie de copt și le dați la rece (chiar foarte rece!) 8 ore.

Poftă bună!

Valentina Băințan mai face și ciocolată de casă cu trandafiri ori lavandă. Așa că-i musai să mergeți la mai multe seminarii Artizanii Olfactivi. E o adevărată experiență care îmbină fain cele cinci simțuri.

Share! Love & taste!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *