“Attitude”: Balet la orice vârstă

Se spune că există un timp pentru toate, însă pasiunea pentru dans nu are vreme. Cine a prins drag de balet știe că iubirea ține toată viața. Sunt povești care încep în copilărie sau chiar la maturitate. Toate cu același farmec.

Oana Aioanei Ciobotea s-a împrietenit cu baletul la 5 ani: „Când eram mică mama se lăuda musafirilor că pot să fac coșulețul, figură de gimnastică și balet care presupune ceva flexibilitate, de ce să nu recunosc. Și așa, mama s-a hotărât să mă dea la dansuri și balet la “Casa Elevului” din Sfântu Gheorghe, unde mergeam cu prietena mea cea mai bună”.

Attitude Ballet

Plie, tendu, rond de jambe, fondu, battement

Deși era doar o copilă, Oana a luat cursurile în serios: “Aveam tot timpul emoții la ore. La prima lecție de balet îmi amintesc că am învățat pozițiile din baletul clasic (cinci la număr) și punctele de reper (opt) care te ajută să nu amețești sau să te dezechilibrezi. Tot la primele ore, mergeam cu un caiețel unde îmi treceam denumirile în franceză ale mișcărilor pe care le învățam.”

În clasa a VI-a, balerina din poveste a dat o probă la Fundația de balet, din orașul natal. A trecut cu brio, a dansat și iar a dansat, a avut spectacole în țară și în străinătate. Iar înainte de majorat, în clasa a XI-a a “trădat” baletul pentru teatru. Nu vă gândiți că despărțirea a ținut mult. După aproape trei ani de pauză, Oana, studentă la București, a început din nou să danseze: “În anul doi de facultate, am descoperit cursurile de dans contemporan, dansul care semăna cel mai mult cu baletul și cu ce făcusem eu în trecut. Am ajuns să iubesc și dansul contemporan și chiar am avut câteva mici spectacole”.

Attitude Ballet

„Dansez ca și cum un impresar de balet rus ar sta tot timpul să mă urmărească”

Astăzi, la 28 de ani, Oana Aioanei Ciobotea dansează din nou balet. O întâlnire providențială, cu balerina Operei Naționale Laura Cristinoiu și “Attitude Ballet”, în urmă cu doi ani și jumătate, a readus-o pe Oana față-n față cu pasiunea ei din copilărie, baletul: „Inițial mă gândeam că voi merge doar o lună, să văd cum mai e, de dragul vremurilor trecute… dar nu m-am mai putut opri”.

La “Attitude Ballet”, Oana a reînvățat toate mișcările de bază dar și combinații de mișcări din ce în ce mai complexe: “Eu sunt foarte mândră de grupa noastră de intermediare. Anul trecut, am susținut un spectacol frumos, „Palladio”, la teatrul Excelsior și a fost o experiență de vis”.

Attitude Ballet

După un an și jumătate de antrenament, Oana a încălțat iarăși poantele: „Surprinzător sau nu, eu iau baletul la fel de în serios, deși miza nu mai este neapărat aceeași, dar mă gândesc că nu se știe niciodată cât de departe pot ajunge dacă ma țin de ore. Încerc să fac cât pot eu de bine mișcările, ca și cum un impresar de balet rus ar sta tot timpul să mă urmărească. Bine că nu e totuși așa”, se alintă Oana.

“Attitude Ballet”: Lecții de balet la orice vârstă

La “Attitude Ballet”, cea mai mică balerină are 2 ani și jumătate, iar cea mai mare peste 40. Deci se poate! Care e motivul pentru care vin “amatoarele” spre balet? Răspunsul l-am aflat tot de la Oana: “Baletul e o alternativă foarte elegantă și relaxantă la tipica sala de fitness. Aici ai un peisaj cu totul franțuzesc și feminin. Multe fete cred că vin  să-și împlinească un vis din copilărie când mama le-a dat la matematică în loc să danseze balet. Iar altele, sunt fie foste balerine, fie au mai făcu balet când erau mai mici”.

Fetele de la “Attitude Ballet” au și modele: “Laura are un șarm aparte și ne place să fim în jurul ei, o admirăm și aspirăm să ajungem cât mai aproape de condiția ei. În jurul acestui șarm s-a format și o grupă foarte simpatică și jovială și chiar intri în altă lume când ajungi la “Attitude”. The perfect everyday escape”.

Despre “Attitude Ballet”

“Attitude Ballet” a apărut din dorința Laurei, balerină la Opera Națională. Visul ei a devenit realitate în 2011. Într-o casă interbelică din București, orice fetiță, adolescentă sau femeie poate învăța arta baletului. Lecțiile încep de la zero și nu ai nevoie de o pregătire anterioară. Și pentru că lucrurilor frumoase le stă bine împreună, tot aici, de mai bine de un an, se organizează și cursuri creative, de ilustrație, teatru, pictură și lista rămâne deschisă.

La “Attitude Ballet” se pot face și cursuri individuale de balet, iar în week-end-uri se organizează workshop-uri intensive de balet, nivel începător sau intermediar. Un alt proiect frumos este “Ballerina Photo Shooting”unde oricine poate fi balerină pentru câteva ore.

Attitude Ballet

O noutate este “Core Synergy”, un curs de pilates mai dinamic.

“Attitude Ballet” a participat și la StreetDelivery cu tutu-uri de vânzare. Iar anul trecut a sărbătorit ziua dansului, la Cărturești.

Însă cel mai important este spectacolul de balet de la Teatrul Excelsior, din iunie anul trecut.

Dacă vrei să faci balet și nu mai ai răbdare, “Attitude Ballet” te așteaptă, pe 8 Martie, la un atelier de balet clasic pentru adulți. Ai toate detaliile aici.

Fotografii: Attitude Ballet, Doina Vadanovici, Anita Kevorchian, Vanessa Paxton

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *