Astă seară ascultăm în familie teatru radiofonic

Ștefania Bulboacă, fondatoarea Asociației Cuib, mi-a amintit zilele trecute de frumusețea teatrului radiofonic și, uite așa, m-am teleportat în copilărie. Fix lângă radioul din bucătăria părinților, unde serile ascultam negreșit teatru radiofonic. Era o bucurie! Una pe care putem să o retrăim oricând și astăzi, grație nenumăratelor piese fabuloase aflate la un click distanță. Așa că m-am gândit să fac o listă utilă ascultătorilor și iubitorilor de teatru, ca să ne mai treacă dorul de jocul actorilor pe scenă în sălile pline de spectatori.

Doamnelor și domnilor, pornesc numărătoarea locurilor unde găsim teatru bun pe Internet cu YouTube și al său canal Teatru Radiofonic. Aici sunt peste 40 de mii de subscribers și zeci de piese grozave. Caragiale, Shakespeare, Hemingway, Rebreanu, Oscar Wilde, nu lipsește nimeni la apel. Timp să aveți – vocile fabuloase, replicile și poveștile abia așteaptă să fie descoperite.

Tot pe marele YouTube descoperiți și Teatru Subtitrat, piese una și una cu subtitrări în limbile engleză și română. Dacă vă e dor să-i auziți pe Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Rodica Tapalagă, Marin Moraru, Mihai Fotino și Octavian Cotescu, aici joacă în „Răposatul”, un spectacol după piesa dramaturgului sârb Branislav Nušić.

O selecție grozavă găsiți și la eTeatru.ro, o platformă cu teatru non-stop, de dimineața până seara. Spectacole, colecții și podcast-uri vă așteaptă aici. Eu mi-am început dimineața de luni cu 23 de minute de teatru – „Cafeneaua anului 1900” de Max Rosetti, din colecția Radu Beligan. Mi-am notat câteva replici: „Hai împrospătează cafelele și mai adu niște dulceți!”, „Cum nu se poate domnule? Cum nu se poate? Toate se pot când vrea omu’! Zi mai bine că nu vrei!”, „Domnul prefect doarme. Domnul primar doarme. Domnul prezident doarme. Toate notabilitățile dorm.” 

Și Radio România Cultural are în program teatru radiofonic. De exemplu, astă seară, de la ora 19.00, timp de două ore puteți audia „Mara” de Ioan Slavici. În distribuţie: Marga Anghelescu, Victoria Mierlescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Magda Popovici, Florian Pittiş, Ica Matache, Corado Negreanu, Emil Hossu, Sorin Gheorghiu, Eugen Petrescu, Jean Reder, Nicolae Luchian Botez, Geo Costiniu, Dana Toma, Tache Silviu, Gabriela Ospeţeanu, Crina Cojocaru, Vasile Lupu, Paul Nadolski, Nicolae Crişu, Gheorghe Pufulete. Iar imediat după teatru rămâneți pe frecvență pentru povestea de seară. Mircea Albulescu vă spune „Portocalele de aur” de Luigi Capuana. Ascultă acum aici!

Aproape 100 de piese de teatru am numărat și pe SOUNDCLOUD. „Lanțul slăbiciunilor”, „Ali Baba și cei 40 de hoți”, „De ochii lumii” și „Frumos e în septembrie la Veneția”, că tot vine toamna peste câteva zile. Decoperiți aici toată lista.

O fonotecă de aur se află și pe Mixcloud. Răsfoiți și audiați, după plac. Aici oferta lor generoasă!

Iar după ce veți fi terminat arhiva în limba română, puteți să treceți la teatru radiofonic în limba franceză. France Culture ne pune la dispoziție nu mai puțin de 32 de pagini virtuale cu piese de teatru, înregistrate pe scenă, gata de ascultat online sau podcast. Alegeți de aici ce vă atrage. Eu am apăsat butonul de play pe „Poèmes à Lou”, Guillaume Apollinaire. O minunăție!

Așadar, poftiți la teatru radiofonic, ușor de ascultat din confortul casei, sau chiar în mașină, pe lungi drumuri de vacanță.

Citiți și:

Telefonul de la Matei VIȘNIEC

Svetlana Cârstean: „Anxietatea nu e o boală și se tratează cu poezie” 

Actorul Alecsandru DUNAEV: „The show must go on(line)!”

Cum trăiește prezentul actrița viitorului – Alexandra Andrei

“Acum”-ul. “Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Câtă artă am “consumat” într-o lună cu 110 lei

Play it! & Share it NOW!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *