“Artizanii Olfactivi”: Alexandra Giucă și Valentina Băințan, despre parfumul amintirilor

madison perfumery

Alexandra Giucă este expert parfumier și Valentina Băințan e pianistă și producătoare de emisiuni culturale. Iar împreună, Alexandra și Valentina, sunt Artizanii Olfactivi, echipa care organizează cele mai frumoase seminarii despre parfumuri. Și știu ce spun. Pentru mine, jocurile olfactive și orele petrecute în “universul parfumurilor” au fost memorabile. Am și scris, aici, despre experiența inedita pe care am trăit-o la seminar. Dar să ne întoarcem la Alexandra, Valentina și povestea Artizanii Olfactivi. O poveste cu adevărat parfumată.

artizanii olfactivi

Alexandra Giucă (stânga) și Valentina Băințan, la seminarul Artizanii Olfactivi – “Incursiune în Universul Parfumurilor”

Alexandra a copilărit la bunici, într-un sătuc de lângă Roșiorii de Vede. Își aduce aminte perfect ce miros avea iarna când era mică și-l identifică, azi, în parfumul celebru L’eau d’hiver: Regăsesc în acest parfum momentul în care, după ce ne dădeam cu sania pe lacul înghețat, intram în casă, de la frig, și înăuntru mirosea a căldură”. Așa se întâmplă cu toate amintirile și vacanțele ei. Sunt închise în sticluțe elegante, pe care e de ajuns să le deschidă și aromele încep să-i răscolească memoria.

Madison parfumerie

“Aromele pot să ne poarte oriunde, sunt ca niște covoare fermecate pe care putem zbura în lumi ascunse, nu doar în alte timpuri și locuri, ci și adânc înăuntru nostru”, Fragrant – The Secret Life of Scent, Mandy Aftel

Adolescenta Alexandra se îndrăgostește de actorie deși era într-o clasă de matematică-fizică. A jucat 4 ani, uneori și pe scena mare a Teatrului Ion Creangă din București, iar cel mai important rol a fost Otilia, din Enigma Otiliei, de George Călinescu. Și ca să intre cât mai bine în pielea personajului, Alexandra a insistat să ia lecții de pian. Citiți mai departe și o să vedeți că nu a fost întâmplătoare dorința Alexandrei.

Alexandra Giuca“Actoria e un parfum cu note lemnoase, dar are și note mai puțin naturale. Scena e din lemn, uneori lemnul e vopsit, iar cortina e prăfuită, așa că identific și un miros de vechi. Asociez universul parfumurilor cu teatrul, vreau să fac spectacol din arome și să-i fascinez pe oameni”.

Apoi, tânăra Alexandra se înscrie la Facultatea de Jurnalism, cu gândul că pasiunea pentru actorie, dar și cea pentru regie, își vor găsi răspunsul.

“Jurnalismul are parfum de primăvară și, în mintea mea, îl asociaz cu soarele. Din păcate, am renunțat la meseria de jurnalist. Însă am în continuare un dar de a spune povești și asta mă ajută foarte mult când vorbesc despre parfumuri.”

După facultate, Alexandra a lucrat o scurtă perioadă ca jurnalist și-apoi în vânzări. Îi plăceau mult cosmeticele și ține minte cum îți băga tot timpul nasul în cutiile cu creme și loțiuni de la magazinul cu produse de beauty unde vindea mătușa ei. Între timp, s-au schimbat rolurile, și, mătușa a devenit curioasă să afle cât mai multe despre lumea parfumeriei de nișă, locul unde Alexandra se simte ea însăși.

Iar în cei șase ani de când este expert parfumier, la MADISON-luxury parfumery, s-a reinventat. “Sunt ani de cunoaștere și de căutări. M-am schimbat foarte mult, gusturile mele pentru parfum sunt altele. Parfumeria de nișă a devenit pentru mine un univers din ce în ce mai fascinant. Iar acum parfumul face parte din viața mea”.

De ceva vreme însă, parfumul face parte și din viața Valentinei Băințan, cealaltă jumătate a proiectului Artizanii Olfactivi. Dar până să descoperiți cum a făcut trecerea de la muzica clasică la parfumuri, ar fi bine să continuăm cu prezentările. Valentina e moroșancă, de la Baia Mare și are un râs minunat. Este producător de emisiuni culturale la TVR, îi place Bach, și-a studiat pian vreo 25 de ani.

“Bunicul meu a fost cel care m-a îndrumat spre muzică. A fost dirijorul corului bărbătesc din Finteușul Mare, timp de 30 de ani, și cel care a ridicat nivelul și profesionalismul grupului. Și-a dorit foarte mult ca prima lui nepoată să-l urmeze. Iar mama, conservator la Muzeul de Artă din Baia Mare, l-a susținut. Așa că, încă de la 5 ani, cânt la pian.”

Dacă pentru Alexandra copilăria are miros de ploaie, flori și zăpadă, ca-n vacanțele la bunici din toate anotimpurile, pentru copilul Valentina Băințan a rămas pregnantă aroma de busuioc: “Îl asociez cu prima vizită în Italia, pe când aveam 10 ani. Bunicii mei erau greco-catolici și se făceau schimburi de experiență între familii din România și Italia. Așa am ajuns să locuiesc o vară acolo. A fost fabulos! Amintirile de atunci sunt în continuare foarte vii.”

annick goutal

Există un parfum potrivit pentru orice moment al zilei, pentru orice anotimp și pentru orice ocazie. Artizanii Olfactivi vă încurajează să experimentați și să nu fiți fideli unui singur parfum. Într-o lume atât de înmiresmată, ar fi și păcat!

În liceu, Valentina bifează primele performanțele, concerte cu orchestra la Baia Mare, premii la concursuri de interpretare muzicală, ba chiar face parte dintr-o orchestră barocă și cântă pe la festivaluri. Au urmat Conservatorul, la București, Secția Pian și, odată cu lansarea TVR Cultural, primul job în televiziune. Informațiile difuzate la Televiziunea Națională despre Festivalul George Enescu, SONORO și cam orice înseamnă muzica clasică i se datorează și ei. Valentina are și talent pedagocic. A învățat foarte mulți copii, dar și oameni în toată firea, să cânte la pian. Îmi mărturisește că, atunci când există voință, oricine și mai ales la orice vârstă poate să descopere tainele instrumentului cu clape și coadă.

valentina baintan

Valentina Băințan, plan îndepărtat, în timpul seminarului “Inscursiune în Universul Parfumurilor”

Dar cum a ajuns Valentina de la muzică la parfumuri? Ei bine, universul parfumurilor i-a fost revelat de o doamnă minunată, foarte bună prietenă, tot din domeniul muzicii clasice. Mary Collins, englezoaică și cea mai mare dansatoare de dans baroc. “Am întâlnit-o la Festivalul de Muzică Barocă de la București (n.r. azi Festivalul Internațional de Muzică Veche) și-am avut o conexiune imediată. Apoi, ne-am revăzut la o cafea și între noi s-a născut o prietenie foarte frumoasă. Ea a fost cea care mi-a deschis ochii spre orizontul parfumeriei de nișă.”

De fiecare dată când se întâlneau, Mary îi povestea Valentinei despre un nou parfum, despre ce se ascunde în spatele lui și că nu e doar chimie. Treptat, în mintea Valentinei, începe să încolțească ideea unei emisiuni despre parfumuri și așa ajunge la MADISON-luxury perfumery, unde o cunoaște pe Alexandra, și se produce declicul.

parfum

“Mirosurile au o putere de persuasiune mai mare decât cuvintele, înfățișarea, emoțiile, ori voința”, Parfumul, Patrick Süskind

“Terminologia din muzică și parfumerie e similară. Notele dintr-un registru acut le poți compara cu notele de vârf. Există muzică în parfum, și parfum în muzică. Mai e și dans în parfum. De pildă, valsul poți să-l asociezi cu mirosul de flori iar tango-ul cu notele joase dintr-un parfum. Moscul, o aromă care să domine. În muzică și parfumuri, totul e o sclipire!”

ciocolataValentina n-a renunțat la proiectul de emisiune dar, între timp, împreună cu Alexandra Giucă au pus la cale Artizanii Olfactivi și mai multe seminarii de care, spun eu, lumea are mare nevoie. Apropierea Valentinei de parfumuri a făcut-o să-și descopere o nouă pasiune. A început să-i placă să facă dulciuri, în special bomboane de ciocolată. Caută rețete, testează și inovează iar paricipanții la seminar au ocazia să guste ciocolata cu fel și fel de arome. Vă mărturisesc că am mâncat bomboane făcute de Valentina și sunt senzaționale.

“Alegerea parfumului ține și de curiozitatea fiecăruia dintre noi. Dacă toți oamenii ar da peste o Alexandra care să le explice cum arată universul parfumurilor de nișă, altfel și-ar deschide și mintea, și sufletul”.

N-aveam cum să plec de la interviul cu un expert parfumier fără să întreb care este mirosul pe care îl iubește cel mai mult. Pentru că sunt multe arome care-i plac, Alexandra s-a gândit preț de câteva minute, apoi mi-a răspuns: “Mirosul de cafea proaspăt râșnită”.

Parfumul spune lucruri despre interiorul nostru. E un soi de haină invizibilă, sunt cuvintele pe care nu le rostim dar omul de lângă noi le percepe, le vede. Parfumul este o alegerea instinctuală pe care este greu să o explicăm”, Alexandra Giucă, expert parfumier

Așadar, pe lista cu lucruri de făcut în următoarea perioadă e musai să treceți și experiența unui seminar Artizanii Olfactivi. Pe 12 februarie și 21 februarie au loc următoarele, la Cărturești Verona. Găsiți mai multe detalii AICI, pe pagina de Facebook. Iar în martie, Alexandra și Valentina ne pregătesc noi surprize, mai ales că, în prima lună de primăvară, se sărbătorește și Ziua internațională a parfumului. Lumea parfumului e atât de frumoasă și specială încât merită să investiți câteva ore și 75 de lei pentru o încântare a simțurilor. În plus, copiii sub 14 ani sunt bineveniți și nu plătesc. Nu o să regretați deloc! Eu abia aștept următorul nivel, mai ales că între timp am citit Flagrant – The Secret Life of Scent, Mandy Aftel.

Fotografii: Artizanii Olfactivi, MADISON-luxury parfumery, Annick Goutal

Share is good and fashion! Goinfashion!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *