Arta mâinilor curate. Săpunul, cel mai bun prieten al omului

Dacă tot suntem la campionatul mondial de spălat pe mâini des și eficient, m-am gândit să scriu o nouă listă. De data aceasta cu cele mai faine săpunuri, care ne lasă pielea perfect curată, hidratată și parfumată. Pe unele le-am încercat și le ador, pe altele abia le-am descoperit și e musai să le testez, la cât de bine sună descrierea lor. 👐

În unele culturi, mâinile curate sunt “la modă” dintotdeauna, mai ales că săpunul există de vreo 3000 de ani. Însă clasele sociale mai modeste foloseau, în lipsa lui, plantele medicinale și ceaiul de săpunăriță. Dincolo de gestul necesar – igiena mâinilor reprezintă și o conduită morală, un ritual pe care îl întâlnim în mai toate religiile – creștinism, budism, hinduism, islam și iudaism. Mâinile curate sunt un simbol al purității trupului și sufletului. Încă dinainte de secolul al XII-lea, oamenii obișnuiau să-și spele mâinile foarte des. Nu doar înainte de masă, ci și înainte de fiecare fel de mâncare. Sunt cărți ale vremii în care gestul spălării mâinilor este descris în cele mai mici detalii. De exemplu, vara se folosea musai o cantitate generoasă de apă, spune pentru Les Echos, cercetătorul și profesorul de științe sociale Allen Grieco. Tot el amintește că, în secolul al XV-lea, apa era considerată miasmă și, în locul ei, se folosea… vin. Până și copiilor li se făcea baie în licoarea zeilor pentru mai multă vigoare.

💧 O să încep enumerarea cu o noutate – foile de săpun de la Officine Universelle Bully pentru mâini curate și delicate oriunde vă aflați. Inspirate din tradiția niponă Kami soap, les feuilles de savon parfumées sunt ideale pentru voiaj. Important e să găsiți o sursă de apă pentru că săpunul minuscul “la plic” îl aveți deja în geantă. Până să ajung eu la Paris, sper să le găsesc, curând, de cumpărat și la Madison. Știu din fotografiile de pe pagina lor de Facebook că le-au făcut o vizită, nu de mult, și sunt șanse să le cumpărăm produsele și accesoriile de beauty și la București.

💧 Tot de la Madison mă aprovizionez și cu cel mai fain săpun cu rodie. L-am cumpărat prima oară de la Officina Profumo – Farmaceutica din Santa Maria Novella, de la Florența. În italiană îi spune Sapone al Malegrano și miroase grozav! La fel de minunate sunt și Vellutina Soap și Tabacco Toscano Soap. Pe toate le puteți comanda de aici.

💧 Oricum, săpunurile solide au cunoscut o creștere a vânzărilor încă de anii trecuți, mai ales în Anglia, după cum relatează The Telegraph.  Și se întâmplă pentru prima oară în ultimul deceniu. “Umilul săpun solid se întoarce după boom-ul gelurilor de duș în anii ’90”, titrează și The Independent. Unul dintre motivele comeback-ului ar fi și faptul că, împachetate doar în hârtie și fără pic de plastic, sunt mult mai prietenoase cu mediul. Și, de ce să nu recunoaștem, multe dintre ele arată ca mici obiecte de decor. Țin minte că, într-una din vizitele mele la Londra, mi-am cumpărat vreo două săpunuri artizanale absolut superbe din Selfridges. Tot de la Londra, brand-ul Jo Malone ne invită să trăim o experiență de lux și să folosim săpunurile parfumate îmbogățite cu unt de shea. Combinațiile de arome sunt irezistibile – trandafiri, rodie, pere și frezii, lime, mandarine și busuioc, mure și dafin. O să vă placă! Le găsiți la parfumeria Obsentum și în magazinele Douglas.

👌 Accesoriul old-fashioned, nelipist din băile elegante, este din nou în atenția marilor case de lux. Așa că, dreptunghiuri de săpun, sau în formă de oval clasic, au început să producă și Dior, Chanel, Tom Ford, Hermès. Le găsiți la Notino, Sephora sau Douglas.

Căutând informații despre săpunuri am dat, într-un articol din Vogue-ul britanic, peste un fragment din Anii, romanul scriitoarei engleze Virginia Woolf. Și se potrivește mănușă în context. Iată scena: “Eleanor ședea rezemată la adăpostul umbrelei ei albe. Aerul părea că zumzăie de căldură. Și părea să miroasă a săpun și chimicale. Cât de conștiincios se spală oamenii în Anglia, gândea Eleanor, uitându-se la săpunul galben, la săpunul verde și la săpunul roz din vitrina farmacistului. În Spania aproape că nu se spălase deloc; se ștersese de transpirație cu o batistă de buzunar, stând printre pietrele albe, uscate, ale Guadalquivirului.” Vorbim despre un roman publicat în anul 1937.

💧 Vive la République! Vive le savon strigă și francezii în vremuri de confinement. Oricum, cu săpunurile Compagnie de Provence și Savon de Marseille, aliați de nădejde, parcă traversezi mai ușor criza. Și cine nu cunoaște celebrul cub de săpun solid de Marseille!? Nu-i de mirare că vânzările au explodat în această perioadă. Săpunul de Marseille este natural, ecologic și fabricat în Franța. Plus că a fost mai ușor de livrat, ținând cont că nu se ambalează. Eu am avut săpunul lichid exfoliant cu miros de citrice de la Compagnie de Provence și mi-a plăcut tare mult. La fel și prietenilor care m-au vizitat și m-au întrebat ulterior de unde l-am cumpărat. Îl găsiți aici. Iar cuburile faimoase le-am văzut la epicieria Nasul Roșu sau la Maison du savon București.

💧 Tot franțuzești sunt și săpunurile L’OCCITANE en Provence. Cu unt de shea, unt de karite, ulei de măsline, verbenă, migdale, lavandă ori imortele, o să vă placă orice veți alege. Descoperiți aici toată oferta, ușor de comandat online, sau disponibilă în unele farmacii Sensiblu.

💧 Și dacă tot am vorbit despre săpunuri, avem nevoie și de savoniere la fel de elegante. Găsiți unele din lemn tare faine la brand-ul românesc FAIN. Sunt lucrate din lemn și disponibile în mai multe esențe nuc, paltin, cireș, stejar, ulm, salcie etc.

🛀 La FAIN sunt și săpunuri naturale boierești pentru întreaga familie. Au denumuri foarte bine alese – “Zumzet în grădină”, “Lapte și miere”, “Povestea bunicilor”, iar cel mai potrivit pentru pandemie este săpunul botezat “Cu mâinile curate”, din lapte de capră, unt de cocos și ulei esențial de portocale. 🍊

🛀 Byredo are, de asemenea, o colecție de săpunuri delicate și parfumate. În secțiunea Hand Care de pe site-ul brand-ului suedez regăsim patru săpunuri lichide – Rose, Vetyver, Suede și Tulipmania, dezinfectant de mâini care nu usucă pielea, cu 30% alcool, exfoliant și creme de mâini. De când le-am testat la Madison visez să le aduc, cândva, și în baia proprie.

În cartea “Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu, capitolul doi despre cum ar trebui să arate un om manierat începe cu regula Mai mult săpun, mai puțin parfum. “Întrebată care este secretul frumuseții ei, o mare actriță a răspuns scurt: <Multă apă, mult săpun și nimic altceva>. Cremele, loțiunile, deodorantele, coloniile au devenit indispensabile toaletei zilnice, dar ele nu pot înlocui în niciun caz baia și dușul.” Ba chiar și Vogue-ul publica la sfârșitul anului trecut un articol despre săpun/igiena mâinilor  – cea mai sigură și chic cale de a scăpa de virusul gripal. 👐

💧 Când magazinele vor fi deschise, să mergeți la Madison și să testatați pe propriile mâini săpunul lichid Zenology (cel cu mandarine și ceai verde e preferatul meu) și Aesop, alte două brand-uri cu săpunuri de foarte bună calitate. Iar seara, după duș, nu uitați să adăugați o picătură de ulei și în podul palmei pentru un masaj de la inelar până la degetul mare și înapoi la cel mic. Vă recomand extrasul uleios cu fructe de cătină de la Careless Beauty România. Îl găsiți aici.

Așadar, <Bye, Bye Corona și alte virusuri!> dacă vă spălați conștiincios, cât mai des și eficient pe mâini – 20 -30 de secunde, 40 e perfect! Apoi, gândiți-vă că suntem norocoși. Potrivit unui raport publicat recent de UNICEF, peste 3 miliarde de oameni (40% din populația globului!) nu au acces la apă, cât despre cumpărarea unui săpun nici nu poate fi vorba.

Citiți și:

Creme și măști pentru îngrijirea mâinilor

Listă de primăvară. Cu gândul la parfumuri și bijou-uri

Dăruiți experiența Careless Beauty – un masaj, un elixir cald și blând, numai cu plante românești

Fotografii: prin brand-urile enumerate

Share it NOW! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *