Armina și Lyria, personaje principale într-o poveste în poveste cu genți pictate și colorate

lyria

Există în literatură un procedeu stilistic botezat „povestire în ramă”, un fel de păpușă rusească cu povești, unde o narațiune amplă „înghite” și alte întâmplări cu propriul fir epic. Cam așa este și brand-ul de genți pictate manual Lyria. O mare poveste colorată despre o zână conștiincioasă și talentată, Lyria, care inventează povești și apoi le desenează pe genți. Și să tot fie câteva zeci în tolba Arminei Popeanu, arhitecta din spatele mărcii lansate acum trei ani: „Gențile mele sunt colorate. Sunt desprinse din universul meu, iar uneori mă gândesc că, poate, sunt prea mult despre mine”.

Armina Popeanu

Armina are șuvițe turcoaz în păr iar când ne-am întâlnit pentru interviu purta un palton gri, decorat cu multe flori albastre și roz. Deși a urmat o educație în limba germană, a avut norocul să mai învețe și altceva dincolo de rigoare și disciplină: „Cred că și învățătoarei mele îi datorez dragostea pentru culori și neconvențional. Doamna Felicia Tătăran, de la Școala germană din Brașov, este un dascăl special, are un stil interesant, e o fire voioasă și aparte”.

A fost odată ca niciodată

Dacă vă uitați la fotografii, o să observați că Armina și poveștile ei pictate pe gențile Lyria seamnă leit. Sunt vesele și expresive. Pe o geantă casual maro „Vis de vară” și-au făcut loc o fată frumoasă, pe bicicletă, cu un coș plin cu flori de câmp. O minunăție! N-ai cum să nu zâmbești nici când Olie, o bufniță înțeleaptă, și Zazu, o pasăre talentată, deapănă amintiri pe o geantă messenger din piele naturală gri. Iar de pe o poșetă ivoar, cu mâner, ni se spune că un cuplu de îndrăgostiți îmbrățisați, sub o umbrelă, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Multe alte genți-povești descoperiți pe site, majoritate născocite de Armina în vacanțe: „Ideile îmi vin din orice și din tot felul de situații din care nici nu te aștepți. Dar nu le notez pe loc. Și dacă le uit, înseamnă că nu au fost suficient de bune și importante. E tare frumos când o schiță devine realitate și vezi cum un concept care era doar la tine în cap chiar se întâmplă – se transformă într-o geantă!”

Armina a terminat facultatea de Arhitectură și spune că talentul și l-a cultivat. Dar cum nu se imagina cu un job obișnuit, la program fix, într-un birou, și nici să predea germană nu mai voia, s-a lansat în aventura genților pictate acum trei ani. Știa că a moștenit gena de antreprenor de la tatăl ei și-a fost încrezătoare. Începutul a venit fără un plan de business, dar cu multă muncă și entuziasm din plin. Un an de zile Armina a livrat personal toate comenzile din București. Acum, fabrica de la Săcele, prima de la care a cumpărat gențile, e a ei: „Desenul tehnic din facultatea de arhitectură m-a ajutat să fac genți. Nu vă imaginați că e Rocket Science, nu e nici ușor, dar e un lucru care se învață. Iar eu am fost curioasă și am vrut să iau totul de la zero. Deși acum am angajați foarte buni, tot nu mă las doar pe mâna lor. Geanta e ca o casă. Pornește de la o ciornă, doar că nu are nevoie de atâtea avize pentru proiectare”.

lyria

Zâna Lyria, în acțiune

Dar, spre deosebire de o casă, pe care nu poți să o schimbi așa ușor, gențile sunt accesorii vremelnice și vin în multe exemplare. „Geanta are o viață și o poveste atâta timp cât o porți, îți place și te identifici cu ea. Din momentul în care te plictisește, s-a prăfuit, sau pur și simplu vrei să o schimbi cu alta nouă, s-a cam terminat iubirea. Nici eu nu am foarte multe genți. Prefer să le dau, mai bine să fie purtate decât să stea la mine în dulap”.Armina Popeanu

Cele mai multe dintre clientele fidele Lyria sunt femei mature, cu un stil vestimentar business și care își doresc o geantă statement, dar care să le înveselească ținuta. Iar după ce au scos în lume o poveste pictată, mai vor una, și încă una, și tot așa, până ajung să aibă chiar și o colecție întreagă. Cum este cazul unei doamne care se laudă cu vreo 15 genți, unele personalizate cu propriile povești. Aceeași doamnă are în lucru o geantă Lyria care să-i amintească de perioada liceului.

De cele mai multe ori, Armina se ocupă personal de fiecare client în parte și răspunde fiecărei solicitări, cu mici amendamente. „Nu-mi calc pe suflet dacă rezultatul nu este pe măsura brand-ului Lyria. Nu fac genți doar de dragul de a le face. Uneori, modelul cerut de client nu se poate realiza tehnic sau pictura e nepotrivită și, atunci, refuz”.

Într-un mod surprinzător, best seller-ul Lyria este una dintre primele trei genți pe care le-a pictat Armina. E o geanta casual ivoar, cu maci roșii, încăpătoare și foarte practică. O vedeți aici. Fie iarnă, fie vară, primăvară, sau toamnă, poveste despre florile suave rămâne în topul preferințelor și se vinde cel mai bine.

Dragostea Arminei Popeanu pentru poveștile pictate pe gențile Lyria ține mai mult de trei ani, așa că, până să deschidă un concept-store sau să lanseze un brand de pantofi, cum își dorește, povestea continuă cu un alt capitol frumos și o nouă colecție de genți – Sophisticated Chic: „E o poveste care se desprinde din arhitectura parametrică, o colecție concepută în jurul penelor și contrastului pe care acestea îl creează. Deși sunt foarte fragile, penele dau forță păsărilor în zbor. Gențile au modele diferite, pentru tipologii și preferințe diferite, au o latură romantică, ori artistică și arhitecturală”.

Din colecție face parte și o geantă extrem de versatilă, 3 în 1. Datorită capacelor interschimbabile, cumperi de fapt trei genți și nu una singură. Ai de ales între capace cu o piele specială (ponei), perle, pene și volane din piele. Descoperiți noua colecție și gențile pictate manual Lyria, pe www.lyria.ro. Iar în week-end-ul 4-5 noiembrie, o puteți cunoaște pe Armina Popeanu și gențile-poveștile ei, la Materia – Târg de design din piele, organizat la Sala Dalles.

Lyria noua colectie
Fotografii: Lyria

Share is fashion! Goinfashion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *