“E dimineața de Crăciun și ne pregătim să mâncăm. În bucătărie e cald, lemnele ard în soba cu plită iar în aer se simte un miros îmbietor de la sarmale, friptură și țuică fiartă. Aroma de pâine caldă le-acoperă însă pe toate. Mamaia îi spune turtă. E o pâine mare, rotundă, pufoasă în interior și cu o crustă groasă, crocantă la exterior”. Așa își începe Andreea Marinescu povestea de Crăciun și, dacă n-ar trebui să scriu, mai-mai că m-aș apuca să coc o pâine.
Andreea Marinescu ține în mână turta rumenită făcută de mamaia ei
Știam că Andreea e pasionată de gătit și are planuri mari pentru Ajun așa că am provocat-o să-mi vândă câteva secrete din bucătărie. Pregătiți-vă, urmează un meniu de sărbători apetisant: curcan fix ca-n filmele americane, salată de boeuf, piftie, vinete cu rodie și, la desert, cheesecake și tort diplomat cu ananas.
Dragostea-n bucate
Înainte să-și pună șorțul, Andreea își toarnă un pahar de vin roșu și dă drumul la radio sau deschide un playlist pe YouTube. Îi place să gătească singură și n-are nevoie de ajutoare. Doar la final, când soțul o răsplătește pentru bunătăți și spală el vasele.
Cozonacul pe care l-a făcut Andreea de la A la Z, la cererea soțului ei
Andreea taie pătrunjelul mărunt-mărunt, amestecă în sosul de pe foc, curăță ciupercile perfect și, cel mai important, e relaxată: “Oricât de mult ți-ar plăcea să stai în bucătărie, într-o perioada aglomerată, cum e Crăciunul, poate deveni un pic stresant. E bine să nu pui presiune pe tine, ci să te gândești că jumatatea de zi pe care o petreci în bucătărie o să fie mișto și o să-ți iasă toate preparatele. N-au cum să nu-ți iasă dacă le faci cu atenție și dragoste pentru oamenii pe care îi iubești”.
Foto: Pinterest. Episodul din Friends când se gătește de zor curcan
Anul acesta, de Crăciun, Andreea și-a propus să-și surprindă familia cu un curcan perfect rumenit, cum numai în filmele americane vezi: “Mă voi încumenta să gătesc primul meu curcan întreg. Vreau să fac un curcan perfect – rumenit, îmbietor, apetisant – să arate ca în filme și să fie și delicios. Am emoții! Nu-i ușor să gătești un curcan întreg: poti să usuci carnea prea mult dacă nu ai un termometru să monitorizezi temperatura, fie poți să nu-l gătești suficient”. Așa că, acum, Andreea e în plin proces de documentare. Adună rețete, sfaturi și trucuri ca să-i iasă curcanul ca la carte. Sunt sigură că o să fie memorabil!
Pe lângă curcan, Andreea o să mai gătească și salată de vinete cu tahini și rodie, rețeta împrumutată de la Ottolenghi. Preparatul a avut mare succes anul trecut de Revelion iar Andreea o să repete “isprava” și anul acesta. Găsiți rețeta la sfârșitul articolului. Până atunci, ne întoarcem la povești.
Inspirația Andreei vine și de la Yottam Ottolenghi, un celebru bucătar evreu, stabilit la Londra
Gustul Crăciunului din copilărie
Pentru Andreea n-ar fi Crăciun dacă pe masă nu s-ar afla vin fiert cu portocale și scorțișoară, plus bunătățile tradiționale, pregătite de mama și bunica ei: “Nu concep sărbătorile fără salată de boeuf! Și nu orice salată de boeuf, ci salata pe care o face mama. Mereu reușeste să-i dea gustul care îmi aduce aminte de copilarie. Îmi place mult și piftia pe care o face mamaia mea. Aș mânca piftie de la Crăciun și până la Revelion, în fiecare zi, și nu m-aș sătura de ea.”
Cu un decor inedit, Andreea și sora ei transformă până și celebra salată de boeuf într-un preparat “ochios”
Revenim la salata de boeuf, care, în familia Marinescu, se pregătește după un ritual, îmi povestește Andreea. “Asociez salata de boeuf cu petrecerea de Revelion. Când eram mică, mama obișnuia să facă salata de boeuf la masa de Revelion, de Craciun oricum aveam o mulțime de mâncare. Pregatirea salatei era ca un fel de ritual. După ce mama o gătea, ne lasa, pe mine si pe sora mea, să o decorăm”. De pe masa bogată n-aveau cum să lipsească nici dulciurile, tort diplomat și cheesecake. Pentru Crăciun sau Revelion, Andreea Marinescu vă recomandă cheesecake-ul de la Jamie Oliver, rețetă la care a schimbat sosul (o găsiți la sfârșitul articolului). E desertul care i-a cucerit chiar și pe prietenii care nu mâncau prăjitura inventată la New York.
Ce-ar trebui să aibă în plus o cină de Crăciun față de una obișnuită? “Oameni dragi, strânși toți la un loc, fericiți de întâlnire și bucuroși să guste mâncare bună, lumânări pe masă, pahare cu picior pentru vin roșu, șervețele cu Moș Crăciun și muzică în surdină”.
Crăciunul în familia Marinescu și ritualul paharului de vin fiert când se primesc și oferă cadouri
Jurnalism și bucătărie
Eu și Andreea Marinescu am împărțit mai multe deserturi în redacția cotidianului Evenimentul Zilei, unde, în fiecare vineri se ținea Sweet Friday. Între timp, și una și alta am mai trecut prin câteva redacții și schimbări în viața profesională. Ne-am revăzut recent, fără să plănuim dinainte, la Meron. Andreea avea cu ea o pungă plină cu biscuiți fragezi și parfumați pe care îi pregătise cu câteva ore înainte pentru Doriana și Valentina, prietenele care o așteptau la cafenea.
Biscuiții copți de Andreea pentru prieteni și familie
Cred că întâlnirea noastră nu a fost deloc întâmplătoare și mă bucur că ne-am întins la povești, am gustat biscuiții delicioși cu unt și că, apoi, câteva săptămâni mai târziu am reușit să o conving să-mi povestească despre pasiunea ei, să-mi dea rețetele și să-mi spună cum arată drumul de la jurnalism la bucătărie.
Supele de cartof dulce gătite de Andreea Marinescu sunt delicioase și arată spectaculos
“După ce am plecat de la mama de acasă și m-am mutat la București, a început să-mi placă tot mai mult să gătesc. Ziua căutam tot felul de rețete, cumpăram ce aveam nevoie și, seara, le testam. Așa am ajuns la Jamie Oliver. Mi-am cumpărat multe dintre cărțile lui și am început să gătesc. Azi o supă cremă de mazăre, mâine un pui tikka masala, poimâine un cheesecake și tot așa”.
Până când a ajuns să publice o rețetă de quiche cu praz, pe blogul lui Adi Hădean și să lucreze la All Delicious.
Iată rețetele recomandate de Andreea Marinescu:
Salată de vinete cu tahini și rodie
Ingrediente:
o vânătă mare, coaptă și mărunțită
70 grame tahini (pastă de susan)
60 ml apă
2 lingurițe de melasă de rodie
1 lingură de suc de lămâie
1 cățel de usturoi
3 linguri de pătrunjel mărunțit
3 castraveți mici
10 cherry tomatoes
semințele de la ½ rodie
ulei de măsline
sare și piper
Tips and tricks pentru rețetă: daca nu găsiți melasă de rodie, dar am văzut-o în supermarketuri și la noi, puteți îndulci salata cu puțină miere.
Preparare:
Pune vânata într-un bol mediu. Adaugă pastă de susan, apă, melasă de rodie, sucul de lămâie, usturoiul și pătrunjelul. Asezonează cu sare și piper și amestecă bine toate ingredientele. Gustă salata și mai adaugă usturoi, zeamă de lămâie și melasă de rodie, daca e nevoie. Salata ar trebui sa aibă un gust dulce-acrișor. Taie castraveții și roșiile mărunt și adaugă-le în salată. Amestecă bine până când toate ingredientele se combină. Transferă salata în bolul în care o vei servi, decoreaz-o cu bobițele de rodie și stropește-o cu puțin ulei de măsline deasupra.
O poți servi cu lipie sau pâine prăjită!
Cheesecake cu topping de fructe de pădure
Ingrediente:
250 de grame de biscuiți digestivi
150 grame de unt nesărat
115 grame de zahăr
3 linguri de amidon
900 de grame de cremă de brânză
2 ouă mari
115 ml frișcă lichidă
1 păstaie de vanilie
coaja de la o lămâie
pentru topping:
2 cești de fructe de pădure congelate (zmeură, căpșuni, afine)
2-3 linguri de zahăr
1 lingură de amidon
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge o tavă de tort, cu margine detașabilă, de 24-28 de cm, cu puțin unt. Dacă ai un blender în casă, este de mare ajutor atât pentru a face baza de biscuiți, cât și crema pentru cheesecake. Așadar: amestecă biscuiții și untul în blender până când se fărâmițează. Pune biscuiții în tavă și uniformizează-i cu mâna, astfel încât să obții un strat bine nivelat. Coace biscuiții în cuptor 10 minute și apoi lasă-i să se răcească. Crește temperatura cuptorului la 200 de grade.
Combină ingredientele pentru cremă în blender: adaugă crema de branză, zahărul și amidonul. Mixează de câteva ori până se încorporează. Adaugă ouăle treptat. Adaugă frișca lichidă, vanilia și coaja de lămâie și mixează până când obții o cremă fină și uniformă. Toarnă crema peste baza de biscuiți, niveleaz-o și pune cheesecake-ul în cuptor. Coace-l 40-45 de minute, până când începe să se maronească ușor în mijloc. Lasă cheesecake-ul să se răcească și apoi pune-l la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte. Ca să faci topping-ul: pune fructele congelate într-o oală împreună cu zahărul și gătește-le, la foc mic, până când se decongelează și se dizolvă zahărul. Adaugă amidonul și amestecă rapid cu un tel ca să-l omogenizezi și să nu formeze cocoloașe. Mai gătește sosul înca 2-3 minute până când se îngroașă. Lasă-l să se răcească și servește-l cu cheesecake-ul.
Poftă bună și Crăciun îmbelșugat!
Fotografiile aparțin Andreei Marinescu.
Share is yummy!