Adina Casas face lucruri trăsnite: „Mascasas”, măști și povești

„The trend: masked beauty”, titrează Vogue Paris. Mă rog, nici n-ar mai fi nevoie – în anul pandemiei măștile oricum sunt in fashion și prezentate, în fel și chip, pe podiumuri – la Maison Margiela, Paco Rabanne, ori Schiaparelli: voaluri și paiete care-ți acoperă complet fața, machiaje bizare etc. Însă moda străzii are alte coordonate. Mai practice. Măștile ajunse peste noapte fashion statement se asortează cu pictura de pe unghii, cu cerceii, ori culoarea ochilor și a părului. Iar cele jucăușe, la o adică, țin loc de zâmbete. Mi-a confirmat și Adina Casas, „inventatoare” și povestitoare de versatile măști textile. Materialele Mascasas cu ecuații matematice și reacții chimice se vând ca pâinea caldă. Cele cu supereroi la fel. Pisicile dispar rapid. Semn că, în ciuda perioadei dificile, oamenii sunt în căutare de povești și un strop de umor. Ah, și să fie șic!

French look

Jurnalista și producătoarea celebrei emisiuni „Copiii spun lucruri trăsnite”, Adina Casas, face și scrie, la rândul ei, „lucruri trăsnite”, iar lansarea Mascasas a venit firesc. La început de pandemie, când măștile erau un lux, Adina, posesoarea unui munte de faine materiale din care obișnuia să facă jucării senzoriale, s-a pus pe cusut noile accesorii la mare căutarea. A luat toată treaba foarte în serios. S-a documentat, a inovat, a donat celor care aveau neapărată nevoie – medici, farmaciști, ba chiar i-a scris și președintelui Klaus Iohannis. Iar Administrația Prezidențială i-a răspuns printr-o scrisoare pierdută și regăsită, despre care veți afla chiar de la Adina, în interviu. Mascasas a defilat pe scena politică și a fost în lumina reflectoarelor și grație actorilor care au ales să poarte măștile cool.

Actorul Mihai Călin și primarul ales Nicușor Dan

Măștile Adinei sunt cu adevărat cuceritoare. Întâi vă iau ochii, apoi, când veți începe să citiți poveștile din spatele lor, va fi și mai greu să alegeți ce vi se potrivește: Matrix, planete care NU sunt în Mercur Retrograd, fițe și garofițe, flori de mușețel, ananași, păsări, avioane, sigla FC Liverpool etc. „Voi chiar credeți că am altceva în cap decât materiale, mașini de cusut, ațe și ace de gămălie? NU. N-am. Tărtăcuța mea e plină de haberdashery la fel ca masca asta minunată. Uitați-vă prin ochiul meu albastru și veți vedea. Apropos de tărtăcuțe, că e sezon. Plin Oborul – PLIN. Luați și decorați frumos de Halloweenul ăsta – v-am avertizat că e de groază” sună ademenitor una dintre descrierile Adinei, din shop-ul colorat deschis în vitrina pestriță a marelui Facebook. AICI!

Înainte să fugiți la shopping, stați de citiți și descoperiți toate detaliile!

Adina Casas. Mascasas.

Oana Țepeș-Greuruș: Adina, povestește-mi, te rog, cum și când ai ajuns să faci măști? Care a fost primul model? Cum arăta? Ți-a ieșit bine din prima?

Adina CASAS: Măștile s-au născut (ca multe alte lucruri importante) din absolută necesitate, în februarie, când de-abia auzisem de covid și pe la noi și nu se găseau măști pe nicăieri. Aveam un material cu semne de circulație și mi-am făcut o mască cu STOP care să oprească covidul, evident la mișto. M-am pus pe Facebook, că unde altundeva, și s-a născut un TZUNAMI. Prima persoană care mi-a cerut mască a fost o farmacistă, apoi un medic apoi cineva care lucra pe Salvare. Mi-am dat seama atunci că nu e nici o coincidență, e destin. Le-am lucrat gratis pentru personalul medical, evident. Eram într-un atelier plin de materiale vesele și colorate pentru bebeluși, aveam mașină de cusut, timp și oameni disperați în jur. Și nu m-am ridicat de pe scaun 2 luni. Am început să le vând ca să pot susține donațiile. M-am orientat spre locuri mai ocolite de alții: am donat măști la azilul de bătrâni din comuna unde am crescut, la Policy Center for Roma & Minorities, am donat chiar și la bodyguarzii de la supermarket. Nimeni nu avea acces la măști atunci, era o panică generală, și am făcut tot ce am putut să ajut. Fabricarea măștilor este treabă serioasă pentru tine.

Ai învățat și ai citit mult înainte, cauți constant cele mai bune soluții – ai făcut un pliu special, plus vreo trei straturi pentru o mai bună protecție. Care e procesul? Cât timp îți ia să faci o mască?

A fost o dezvoltare organică. Am început ca orice om normal, cu un tutorial pe YouTube, apoi am început să adaptez indicațiile la materialele pe care le aveam la îndemână. Să nu uităm că în martie/aprilie era panică generală, fabricile nu lucrau, livrările se făceau greu, elastic nu se găsea etc. Mi-am dat seama de lucruri pe parcurs, m-au ajutat oamenii cu feedback, am perfecționat procesul tot mai mult. Și toate s-au întâmplat cu o rapiditate fenomenală. A trebuit să găsesc soluții din mers și în tot acest timp să le și fac și să le trimit ca oamenii să se poată proteja. Era un sentiment de necesitate absolută care între timp a dispărut. Acum se găsesc măști peste tot, cei care vor măști de la mine aleg Mascasas pentru că le place să fie pozitivi, să aducă un strop de culoare și de frumos chiar și în aceste vremuri tulburi și pentru că le place abordarea mea relaxată. Dacă un singur om poartă mască în aceste timpuri datorită mie, înseamnă că am făcut un lucru bun.

Zâmbiți, vă rog!

Se vede din felul în care le promovezi că Mascasas nu sunt măști obișnuite, ci unele cu poveste. Ce te inspiră atunci când le faci descrierea?

Când mă îndrăgostesc de un material, poveștile se nasc pe loc, nu sunt premeditate. Nu știu seara ce voi scrie dimineața. Mă joc destul de mult în comunicare și nu are cine să îmi spună nu la nici o idee care îmi trece prin cap. Câteodată scriu reportaje despre măști, alteori poezii, alteori dialoguri sau interviuri imaginare. De la un material roșu cu floricele pe care l-am numit Piroșka (piroș e „roșu” în maghiară) s-a născut o povestire întreagă. Piroșka e o femeie tânără și superstițioasă dintr-un sat din Transilvania, care intră într-o serie de aventuri cu vecinii din sat. Piroșka vorbește stricat românește, dar are câțiva fani care stau cu o pungă de popcorn în față și așteaptă continuarea. O să o scriu la un moment dat.

Povestea s-ar putea lăsa și cu un sărut. Cine știe?!

Știu că ai dat de veste despre Mascasas și Administrației Prezidențiale? Ce mască i-ai trimis lui Klaus Iohannis la Cotroceni? Ce ți-au răspuns oficialii? Cum a fost, de fapt? Dă-mi detalii.

Da, după primele două luni de pandemie mi-am dat seama că traversăm o perioadă istorică și că masca va fi simbolul acestor timpuri. Pur și simplu m-am gândit că ar trebui marcat momentul. Într-un avânt pionieresc, la începutul lunii mai, i-am scris lui Klaus și i-am spus că, după părerea mea, el e „cel mai român etnic german din lume” așa că i-am trimis două măști cu motive tradiționale românești (Masca de România). Am avut revelația că, dacă se vor întâlni doi șefi de stat, poate vor vrea să își reprezinte țara prin mască. Deși Administrația Prezidențială mi-a răspuns aproape imediat (!!!), eu am primit scrisorica în luna iulie… cred. A stat la poștă două luni. Chiar a fost o scrisoare pierdută și găsită. M-am bucurat mult, mult. Iar pentru că mi-a lăudat atitudinea, i-am pus scrisoarea pe perete în atelier (nemâzgălită).

Mr. President

Care a fost feedback-ul din partea clienților? Care sunt măștile bestseller? Dar care este modelul tău preferat?

Dacă te referi la materialul meu preferat, se schimbă mereu. Mereu apar modele noi, mereu sunt surprinsă de combinații, mereu sunt lăsată cu gura mască de câte un design și pentru că am o adevărată adicție, nu mă pot abține să nu le cumpăr. Într-adevăr am o colecție impresionantă și varietate mare. Îmi place să iau materiale unice, diferite, pe care nu le vezi pe toate drumurile. În ceea ce privește clienții, aceștia reacționează mai bine la anumite modele decât la altele. Materialele cu ecuații matematice și cu reacții chimice s-au dus repede. Cele cu supereroi la fel. Pisicile la fel, dispar rapid.

Înainte

Mândria mea personală este succesul liniei de produse de România. Când am găsit acest material cu motive tradiționale, m-am gândit că poate fi un instrument de într-ajutorare perfect: românii ajută copiii români. 10 lei din orice mască sau bentiță de România merg către SOS Satele Copiilor.

Cât costă măștile Mascasas și de unde le putem cumpăra?

Singurul loc unde am putut să pun materialele pe care le aveam în stoc a fost în SHOP, pe Facebook. Nu am avut nici timp nici să beau apă în perioada aceea – nici vorbă să-mi fac un site! Veneau mesajele pe bandă rulantă și, interesant, toată lumea voia să vadă ce materiale am înainte să comande. Facebook a fost o soluție ultra-rapidă și eficientă ca să pot pune niște poze cu materialele. Nu este soluția perfectă nici pe departe, dar încă nu am găsit alta mai bună. Și de câte ori mă gândesc să fac totuși un site, mă întreb dacă are rost acum. Mereu simt că e spartul târgului. Poate e, poate nu e. Oricum, cine vrea mă găsește, îmi dă un mesaj, ne descurcăm. Până acum au fost doar vreo două persoane care nu aveau Facebook și le-am trimis poze cu materiale pe whatsapp. Măștile sunt 25 sau 30 lei în funcție de materialul ales.

După

Pe lângă măști, ca să ne asortăm, mai găsim la Mascasas în shop și bentițe șic, papioane, cravate, bandane, măști pentru somn. Ce alte surprize ne pregătești?

Sunt atât de îndrăgostită de anumite materiale că mi-ar părea rău să nu le transform în obiecte pe care să le purtăm zi de zi. La cererea clienților, am făcut prima oară buzunarul de mască Portmascasas, special pentru a ține măștile în condiții igienice în geantă. Apoi mi-a venit în cap ideea să asortez măștile cu diverse obiecte (bentițe de păr, papioane, cravate, bandane de căței și de pisici, măști de dormit etc). Orice se face rapid și nu consumă mult material prețios este binevenit la mine în shop.

„Alice în Țara Minunilor”

Când preconizezi că vei redeschide BabyBooks și un nou capitol de jucării senzoriale?

Din aprilie am pus atelierul BabyBooks în standby pentru că nu pot face față singură la două business-uri iar măștile au prioritate acum. Cărțile și jucăriile senzoriale pentru bebeluși cer mult timp și migală și nu mai dispun de așa ceva. E o perioadă intensă acum și nu știu ce se va întâmpla. Îmi place sentimentul că fac ceva util, de care lumea are nevoie. Probabil mă voi ghida după el în viitor.

O domnișoară cu mască

Crezi că jucăușele, coloratele măști Mascasas dezgheață conversațiile. Care sunt reacțiile oamenilor când te văd că porți o mască cu ananași, de exemplu?

Adevărul e că succesul măștilor Mascasas este bazat pe recomandările personale ale clienților care își asumă funcția de ambasadori de brand și spun celorlalți despre mine cu mare convingere și devotament. E un mare compliment pentru mine și le mulțumesc. M-am simțit încurajată și susținută de la început chiar și de oameni pe care nu îi cunosc în realitate, iar fără ei nu aș fi putut face nimic.

Dacă ar fi să scrii o poveste pentru copii despre măști ce titlu i-ai da?

Mascarada. Probabil.

Care este cea mai bună glumă pe care ai auzit-o, recent, despre măști?

Cea mai tare chestie pe care am văzut-o despre măști NU e o glumă, ci un anunț dintr-un oraș/sat transilvănean apărut după ce a fost introdusă obligativitatea purtării măștilor în magazine. Afișul era bilingv, iar mesajul în română era „PURTAREA MASCULUI ESTE OBLIGATOR”. A devenit un clasic instant.

Cum sună viitorul? Crezi că de la măștile textile și cele medicale, vom ajunge curând să purtăm căști transparente ca de cosmonaut?

Cred că măștile sunt un accesoriu absolut necesar în această perioadă. Cine le poartă înțelege că a-i proteja pe cei din jur e un act de responsabilitate. Ale mele te scot din anonimat, sunt interesante și se remarcă în peisajul acesta sumbru. Mai mult, fiind cu protecție ridicată (au 3 straturi!), măștile Mascasas nu ajung în coșul de gunoi după o singură folosire. Le spălăm și le călcăm. Fiind materiale premium, arată bine și după n spălări. Îmi place ideea că ajut puțin mediul înconjurător făcând aceste măști. Unele cliente îmi spun că adoră să poarte măștile mele și că le vor purta și când nu va mai fi obligatoriu sau necesar.

Bun venit în viitor!

Cine este Adina Casas? Ce ai vrea să știe lumea despre tine? Spune-mi câte ceva și despre cariera ta ca jurnalist.

Primul meu job a fost DJ la Radio Brașov și mai târiziu ProFM. Aveam 19 ani și cel mai cool job din lume. Am iubit perioada aceea. După ce am făcut Școala de Jurnalism BBC la București, am rămas aici. Sunt o ardeleancă îndrăgostită de capitală, mie chiar îmi place Bucureștiul. (PS – Sper ca de acum înainte să îmi placă și mai mult!). A urmat pasul spre televiziune unde am fost producător de emisiuni de care încă își aduce aminte lumea. „Copiii spun lucruri trăsnite” este cea care mi-a rămas mie în suflet. A fost un mare privilegiu să cunosc atâția copii inteligenți și plini de personalitate. După ce am făcut și eu un copil care a spus lucruri trăsnite m-am reorientat spre producția de cărți și jucării senzoriale pentru bebeluși. Thomas a fost un ghid foarte bun în direcția asta. Iar după 7 ani de BabyBooks m-am transformat din nou: din Adina Casas în Adina Mascasas. Îmi place să văd rezultatul palpabil al muncii mele și îmi place să lucrez singură, cu muzica mea. Nu e ușor, le fac pe toate, eu centrez eu dau cu capul, dar nici nu depind de nimeni. Mă distrează enorm când ceilalți cred că sunt o companie, dar mă flatează. Înseamnă că impresia pe care o lasă cei de la Mascasas e de profesionalism, iar asta e bine. E foarte bine!

Fotografii: prin Adina Casas și Unsplash

Citiți și:

Psihopedagogul Scarlett Onică despre comunicarea cu mască: ,,Melancolicii se simt bine, colericii fierb!”

Amintiri din viitor. Tu știi ce meserie o să aibă copilul tău?

Poveste de seară: Încântat, Madam Plictiseală! 

Monica Bâșu despre homeschooling și buna educație a fiicei sale

Share it NOW!

 

 

One thought on “Adina Casas face lucruri trăsnite: „Mascasas”, măști și povești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *