Iubesc cașmirul! Este cea mai bună investiție pentru sezonul rece. Un pulover fin, un fular călduros sau o pereche de mănuși delicate, din cașmir, nu trebuie să vă lipsească din garderobă. Sunt piese vestimentare de cea mai bună calitate și nu se demodează niciodată. Mănușile mele lungi și moi, 100% cașmir, de la Stefanel, intră în iarna cu numărul trei și arată impecabil. Cașmirul nu se întinde, nu se decolorează și nu se scămoșează. Dacă este întreținut ca la carte, cașmirul rezistă foarte mult timp. Vorbim despre cum se întreține minunatul material, la final. Până atunci, vă spun care este oferta magazinelor de la noi și tot soiul de curiozități și noutăți. Fir, cu fir.
Cașmirul e scump, se știe deja. Cel mai mic preț pentru un pulover 100% cașmir pornește de la 100 de dolari. O să găsiți modele frumoase, chiar mai ieftine, din cașmir, însă în combinație cu mătase de dud, in sau lână. De exemplu, la Massimo Dutti, un pulover sau un cardigan 100% cașmir costă 579 lei iar un pulover delicat dintr-un amestec de cașmir și lână e la jumătate de preț, 279 lei. O eșarfă din tricot 100% cașmir, ediție limitată, costă 679 lei. Detalii aici.
Foto: Massimo Dutti
Și la ZARA o să găsiți pulovere 100% cașmir cu prețuri de la 399 lei. Însă plătiți doar 89 lei pentru o bluză din 63% vâscoză, 27% nailon, 6% mătase (de dud) și 4% cașmir. Tot la ZARA, o căciulă 100% cașmir costă 179 lei și face parte dintr-o colecție specială. H&M vinde un model de pulover în “V”, 100% cașmir, cu numai 279 lei. Descoperiți mai multe modele în categoria “Calitate Premium”. Tot la ei, o căciulă din cașmir 100% este numai 129 lei.
Foto: H&M
Raiul hainelor din cașmir este însă la Stefanel. Pentru un cardigan puteți plăti peste 1.000 lei iar o rochie cu lână, vâscoză și 10% cașmir, ajunge peste 500 lei. Și la COS am văzut accesorii din cașmir, fulare și căciuli, la prețuri bune. Însă mare parte din pulovere sunt din lână merinos. S-ar putea să aibă și din cașmir și nu le-am văzut eu. Nu am ajuns în magazinele Marks&Spencer, însă pe site au destul de multe pulovere din cașmir.
Dacă bugetul vă permite, găsiți minunății din cașmir, vreo 300 de articole numai pe net-a-porter, stylebop sau MODA OPERANDI. Aici, cel mai ieftin pulover din cașmir 100%, fabricat în Elveția, costă 216 euro.
Foto: net-a-porter
Cașmir și denim
Eu una m-am îndrăgostit de colecția de pulovere din cașmir 100% lansată, toamna aceasta, de modelul Claudia Schiffer. Sunt senzaționale! Claudia este dintotdeauna un “cashmere lover”. Într-un interviu pentru WMagazine, fostul manechin povestește cum, în adolesență, se îmbrăca cu pulovere din cașmir furate din dulapul părinților. Încă mai are unul de-al tatălui care arată ca nou! Îi plac la nebunie puloverele vintage, tricotate de mână, și spune că are acasă o colecție impresionantă adunată de-a lungul timpului. Piesa preferată rămâne un pulover tradițional (Guernsey), purtat de pescari, pe care îl îmbracă cu blugi skinny și cizme lungi. Deși e vechi de 30 de ani, Claudia Schiffer spune că obiectul vestimentar tricotat arată ca și când ar fi fost cumpărat ieri.
Foto: TSECASHMERE.COM
Colecția Claudia Schiffer knitwear se bazează pe cei trei “C”: cozy, chic, cashmere. Iar inspirația a venit din recenta ei vacanță în sudul Spaniei. I-au plăcut atât de mult parfumul locurilor, culorile cerului, roșeata apusului, covoarele, mozaicurile și materialele, încât imaginele s-au transpus în pulovere, cardigane, malete și ponchouri de poveste. Întreaga colecție este disponibilă deja pe stylebop și TSE, compania care a ajutat-o pe Claudia să-și transforme visul în realitate.
Puloverele din cașmir sunt extrem de versatile. Claudia Schiffer spune că adoră să le poarte cu blugi și să le accesorizeze în funcție de ocazie. Un look retro-șic adorabil!
Povestea cașmirului. Pe scurt.
Hai să despicăm firul cașmirului în patru și să-i aflăm istoria. Pe scurt. Așa cum sugerează și numele, cașmirul este originar din regiunea Kashmir. Aici, încă din secolul XV, părul caprelor de munte era folosit la fabricarea șalurilor pentru curtea regală a Imperiului Persan. Și astăzi se mai produc aceste incredibile fire în regiunea din Himalaya. Însă cum sunt prea fine pentru pulovere se folosesc la șaluri, țesute de mână: Shatoosh, Shamina și Pashmina.
* Shatoosh înseamnă “regele lânii” și era fabricat din păr de Chiru, o antilopă care trăia la peste 5.000 metri altitudine. Fibra era extrem de fină (între 9 și 11 microni). Secretul Shatoosh a fost divulgat în Occident în anii ’60, ’70. Așa că cererea a crescut atât de mult, încât Chiru a ajuns o specie pe cale de dispariție iar despre Shatoosh se vorbește, azi, la trecut. Este ilegală comercializarea lânii Chiru iar cine deține un prețios șal Shatoosh îl lasă moștenire de la o generație la alta.
* Însă din fericire, lână pentru Shamina și Pashmina există în continuare. Caprele Changhthangi, sau Pashmina, sunt în număr mare în Himalaya. Firele sunt atât fine și delicate încât nu pot fi folosite decât de artizanii care țes cum au învățat, tradițional, de mână. Cele mai fine fire, care măsoară 13 microni, sunt folosite la fabricarea Shamina iar restul pentru șalurile Pashmina. Pe etsy, un șal din cașmir Pashmina costă și 2.800 de dolari.
Foto: Etsy.com – Royal Payslei
* Lâna de cașmir provine de la câteva rase de capre crescute în China și Mongolia. Potrivit descoperă.ro, “caprele au corpul acoperit cu două tipuri de peri: la exterior, părul de contur, alcătuit din fire mai lungi şi aspre, iar dedesubt, un alt strat de păr, fin şi des. Lâna folosită pentru a obţine caşmir provine mai les din zona gâtului animalelor. Acest păr este folosit pentru a toarce fire de lână moi şi pufoase, transformate apoi în ţesături şi tricotaje delicate și luxoase”.
* China și Mongolia sunt țările în care se produce cea mai mare cantitate de cașmir. Cele două state se laudă, împreună, cu trei sferturi din lâna de cașmir fabricată în lume. În Iran, Afganistan și Pakistan se produce restul și o mică parte în Australia și Noua Zeelandă. Cașmirul din China și Mongolia este de cea mai bună calitate și asta pentru că animalele sunt crescute într-un mediu climatic ideal, foarte apropiat cu cel din locul de origine.
* Anual, la nivel mondial, se produc în jur de 20.000 de tone de cașmir!
* Cașmir – 1 fir sau 12 fire care este diferența? Cu cât are mai multe fire de cașmir, un pulover este mai călduros. O bluză de cașmir poate fi purtată și vara. Nu înseamnă că un pulover cu mai puține fire nu are o calitate bună. Dimpotrivă. Atunci când ai mai multe fire e firesc ca prețul să fie mai mare. Calitatea cașmirului depinde exclusiv de alegerea materiei prime. Cu cât firele sunt mai lungi și mai fine, cu atât calitatea este mai bună.
Mă opresc aici, deși sunt mai bine de 1001 de povești cu și despre cașmir.
Cum se spală și întreține cașmirul
♥ Cașmirul adoră apa. Iar cu cât îl speli mai des, cu atât arată mai bine. Firele au nevoie de apă pentru a-și păstra suplețea. În plus, spălat des, cașminul nu se scămoșează!
♥ Se recomandă, musai, spălarea de mâna, la 20-30 de grade și este indicat să folosiți un detergent special pentru cașmir.
♥ NU țineți puloverul din cașmir la înmuiat, îl treceți prin apa cu detergent, apoi îl clătiți în apă limpede, la aceeași temperatură. Nu-l stoarceți sau răsuciți, scoateți apa prin apăsare și… gata!
♥ NU întindeți hainele din cașmir pe sârmă! Cel mai indicat este să le puneți la uscat pe o husă, într-o încăpere aerisită și la adăpost de soare.
♥ NU purtați aceleași hainele din cașmir mai mult de 2-3 zile consecutiv! Astfel, firele au timp să-și revină la forma inițială.
Dacă vreți să faceți orice femeie fericită de Crăciun, mama, bunica, sora, iubita, cumpărați-i un pulover din cașmir. Îl va îndrăgi cu siguranță! La fel de încântați s-ar putea să fie și domnii.
Fotografie deschidere: Massimo Dutti
Share is good, share is fashion! Goinfashion!