Surya Namaskar: Bună dimineața, soare! De 108 ori.

Când i-am luat interviul Ioanei Hudiță, acum două săptămâni, am aflat că, pe 21 iunie, de Ziua Internațională Yoga – fix de solstițiu, se întâmplă în Parcul Circului Surya Namaskar – secvența “Salutul Soarelui” repetată de 108 ori! Am zis de atunci un mare “da” provocării și abia așteptam să văd cum o să fie. Și-a fost splendid!

După un somn nu chiar odihnitor, m-am trezit la 5.30, m-am echipat, și, la 6.15, eram deja la intrarea parcului aproape pustiu. Ioana ne aștepta pe iarbă, în apropiere de lac, sub un arbore uriaș cu flori galbene. Multe dintre ele au picat și pe salteaua mea roz! Plus că, mă credeți ori nu, m-a vizitat și o gărgăriță. Până să începem, ne adunaserăm deja vreo 20-25 de curajoși. Vremea era perfectă. 20 de grade, nori și un pic de senin. Nimeni nu se gândea la ploaie, doar venisem să salutăm soarele. ☼ Și nu o dată, ci de 108 ori!

Ioana ne-a spus ce avem de făcut, ne-a arătat combinația de posturi (Mountain Pose, Flat Back, Plank Pose, Chaturanga Dandasana, Cobra, Downward Facing Dog, StepForward Bend), ne-a oferit variante ca să mai salvăm energie și ne-a încurajat să ne calmăm mintea. Orice ar fi. Fiți prezenți și nu abandonați! Aveți grijă să nu vă ardeți!”

Salutul Soarelui”, în ploaie

După prima rundă, 27 de repetări începute cu piciorul drept, corpul era bine încălzit și treaz. Vocea Ioanei ne ghida calm și încurajator. “Respirați! Bravo, foarte bine! Piciorul drept în față!” Când am trecut la următoare serie din cele patru, de data aceasta pe stângul, au început tunetele, dar cerul nu arăta chiar amenințător. Eu una îmi doream să înceapă ploaia și să ne răcorim. S-a și întâmplat în ultimele 5 minute. Deși știam că am voie să mai sar Chaturanga, m-am ambiționat să nu o fac. Mă dureau nițel genunchii, dar am rezistat până la final. Sunt mândră de mine și recunoscătoare că am petrecut așa frumos în cea mai lungă zi din an! “Salutul Soarelui” în ploaie s-a încheiat cu o frumoasă secvență Savasana. M-am întins pe saltea, m-am relaxat iar stropii mi-au făcut ochii închiși să tresare. Ce senzație grozavă! Iar ca să fie povestea completă, am alergat în tălpile goale, pe pământul ud, până la rucsacul pus bine la adăpost, sub un copac stufos. Ploaia era deja torențială. Nimănui nu-i păsa! Eu am mâncat o nectarină, Ioana ne-a împărțit postere cu Surya Namaskar, unii au plecat fără grabă și fără umbrelă spre metrou. Instructorul Julio Papi ne-a găsit râzând, îmbrățișând copacul. “Cum a fost 108? Cum vă simțiți? Uzi?” Am continuat să zâmbim și-am confirmat. “Da, suntem uzi. Uzi și fericiți!”

“Salutul soarelui” (Surya Namaskar în sanscrită) este o figură emblematică în yoga. Vă recomand să vă începeți fiecare dimineață cu 8, 10 sau 12 secvențe, în fața soarelui – zeul sănătății și longevității. Beneficiile sunt multe. Surya Namaskar e o rutină de câteva minute (3, 5, 10 – 15 – cât aveți chef) care nu aduce doar fericire și un tons bun, în timp, o să observați că abdomenul vostru e mai plat, imunitatea mai bună și pielea strălucitoare. Dacă zeul ploii este îngăduitor, Ziua Internațională Yoga continuă în Parcul Circului cu o mulțime de clase organizate de instructori fabuloși. Aveți AICI întreg programul. ☼

Fotografii: Pixabay și Oana Țepeș-Greuruș

Say I love the sun and share!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *